BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2020. április 14. 11:46

Az OPEC+ kitermelés-csökkentési megállapodását fanyalogva fogadják az elemzők, egyesek szerint túl későn jött és túl kevés. Az ár a tegnapi szolid emelkedés után ma esésbe váltott. A BUX pluszban kezdett, de azután műszaki hiba miatt leállt a tőzsde rendszere. A részvénypiacok bizonytalanok, a nemesfémek száguldanak.

Az európai tőzsdék négy napos hétvége után nyitottak ki, jelenleg inkább irányt keresnek. A német DAX index 1,1 százalékkal emelkedik, a párizsi CAC csak 0,1 százalékkal, Dél-Európában is optimizmus van. A londoni és a belga indexek viszont esnek. Reggel Ázsiában is emelkedtek az indexek. Az USA-ban tegnap már volt kereskedés, sokáig mérsékelt optimizmus volt jellemző, de estére az ipari részvények egy százalékos mínuszba húzták az S&P 500-at és a Dow Jonest. A Nasdaq indexe viszont erősödött.

Itthon a BÉT tíz óra után bejelentette, hogy – a származékos szekció kivételével – a tőzsdei kereskedés meghibásodás miatt leállt. A BUX index egyébként az első fél óra után 0,4 százalékos pluszban járt, de itthon is vegyes volt a kép. A Mol másfél, a Telekom egy és a Richter 0,6 százalékos plusza mellett az OTP 0,6 százalékkal süllyedt. Az Opus közel öt százalékkal esett a kereskedés kezdetén. A forint tartja relatíve erős pozícióját, az euró ára 352 forint.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Trump tervez, a járvány végez?

Donald Trump amerikai elnök azt állítja, a járvány görbéje már laposodik. Eközben tegnap jött el a pont, amikor mind az 51 tagállamot katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították. Trump országa gazdaságának újraindítását tervezheti, ehhez munkacsoporttal dolgoztatja ki a részleteket. Eközben az USA nyugati államainak egy  csoportja kijelentette, hogy ezt egészségügyi, nem pedig politikai szempontok alapján teszik majd meg.

Sok fejlődő ország van bajban, az IMF azonnali adósságkönnyítést adott 25 államnak. Ebből 19 afrikai. Az országok többségének többnyire az exportpiaca zsugorodott össze azzal, hogy a fejlett országokban leállt a gazdaság. Másutt az olaj áresése okoz nagy gondot.

Túl kevés, túl későn?

A történelem legnagyobb olajkitermelés-csökkentéséről beszélnek az OPEC+ országok hétvégi megállapodása után. Közel napi tízmillió hordóról van szó, a teljes termelés mintegy 10 százalékáról. Ez a szervezeten kívüli termelőkkel – Egyesült Államok, Kanada, Brazília és Norvégia – további ötmillió hordóval nőhet, így elérheti a teljes termelés 15 százalékát. Csakhogy áprilisra különböző becslések a kereslet 25-30 százalékos zuhanásával számolnak. (Akár napi 30 millió hordóval is.) Ez lehet az oka, hogy sok a fanyalgó hang, és az olaj hétfőn és kedd reggel még emelkedett ugyan valamelyest, de ma már pár százalékkal esik (Brent: 31,20, WTI: 21,90).

“Túl kevés, és túl későn jött” – írja például az Oilprice.com szakmai portál is. Annak ellenére, hogy globálisan a kitermelés mérséklődése szerintük elérheti a napi húszmillió hordót is. De ennek jelentős része nem önkéntes, hanem kényszerű leállásokból származik majd. Összességében azt jósolják, hogy a megállapodásnak nem lesz látványos hatása az olajárakra. Arra lehet elég, hogy megakadályozzon egy még nagyobb árösszeomlást. (Voltak, akik már 20 dolláros Brentet vagy tíz dolláros WTI-t prognosztizáltak. Helyi szinten pedig negatív olajár is kialakulhat.)

Cak az inflálás a biztos? Csúcson az arany

Az utóbbi időben lassan, fokozatosan, de meglódult az arany árfolyama, a sárga fém ma új hét és fél éves rekordot döntött, 1785 dolláron is járt. Az ezüst is jelentősen emelkedett, a 16 dollárt ostromolja, de ezzel még a februári 18 dollárt sem tudta elérni. Az aranybánya-részvények árfolyamát tükröző HUI index (Arca Gold Bugs) tegnap 17 százalékkal ugrott meg. Ma a platina is felpattant, öt százalékkal 781-re, de ez is még mélyen az év eleji, ezer dollár körüli árak alatt van.

Sok mindent nem tudunk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, mindenki csak találgat. Meddig tart majd, mekkora károkat okoz, hogyan viselkednek majd a gazdasági szereplők a vész elmúlta után. De egy dolog biztos: óriási monetáris és fiskális lazítás várható a következő években is. Az amerikai Fed rövid idő alatt is durván növelte a pénzmennyiséget, a “monetáris bázis” hetek alatt 50 százalékkal, 6000 milliárd dollár közelébe ugrott – írja a Zerohedge.com.

Kinyomtatták Brazília éves GDP-jét

Hat hét alatt kinyomtatták dollárban Brazília teljes éves nemzeti jövedelmét – írják másutt. A pénzmennyiség növelése a múltban a nemesfémeket erőteljesen drágította. Főleg az ezüsttől várnak árrobbanást. A mexikói és perui szigorú karantén meghosszabbítása miatt egyébként becslések szerint rövid távon a globális ezüstkitermelés 40 százaléka is kieshet.

Az arany (bal tengely, terület) és az ezüst (sötétkék vonal, jobb tengely) árfolyama. (Tradingview.com) Az arany (bal tengely, terület) és az ezüst (sötétkék vonal, jobb tengely) árfolyama. (Tradingview.com)

Decemberben újabb csúcs?

A Morgan Stanley érdekes “forgatókönyvet” tett közzé a koronavírus-válságról. Ábrája szerint az USA gyorsan közeledik a járvány csúcsához, és rövidesen túllendülhet rajta, leszálló ágba kerülhet a járvány. A rossz hír az, hogy valószínűsítik, a fertőzés vissza fog térni újabb hullámokban, miként az 1918-1919-es spanyolnátha is. Újabb csúcsot jósolnak például decemberre. A mozgási korlátozásokat pedig lehet, hogy hol lazítják, hol pedig újra szigorítják majd.

Mitől száguld a Tesla?

A Tesla részvénye tegnap 14 százalékkal robbant, 651 dollárra. A cég a múlt héten bércsökkentésekről, kényszerszabadságolásokról számolt be. Ezen a héten a használt ingatlanok bérleti díjának csökkentéséről szóló tárgyalásokat jelentett be. Eközben a sanghaji gyár termelésének felfuttatásáról is szólnak hírek.

A nagybankok jelentéseivel indul a gyorsjelentési szezon a KBC Equitas szerint. “A mai nyitás előtt teszik közzé a negyedéves számait a Wells Fargo és a JP Morgan, valamint a bankok mellett a Johnson&Johnson negyedéves eredményeit is megtudhatjuk. A bankok jelentéseivel kapcsolatban a piac leginkább a hitelportfólió minőségének esetleges romlására figyelhet, az előzetes várakozások szerint a Wells Fargo és a JP Morgan kockázati költségei is jelentősen, akár 40-50 százalékkal megemelkedhettek” – írják.

 

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Eddig jó, de most újabb pocsék hírekre készülnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. július 16. 18:50
Alapvetően jó gazdasági adatok érkeztek ma, ennek ellenére esnek a tőzsdék, mert a befektetők attól félnek, hogy újabb visszaesés jön a közeljövőben. Az európai tőzsdék valamennyit ledolgoztak a napközben mutatott veszteségből, így a BUX is, a forint pedig gyengülésből nullába küzdötte magát. Nagyon nagy visszaesést szenvedett el az Opel anyavállalata, a PSA konszern, az eladások az első félévben alig több mint felét tették ki a tavalyi hasonló időszak eredményének.
Részvény / Deviza / Áru Több lábon áll a BMW, bocsánatot kér a Twitter, újrazárják a mallorcai diszkókat
Eidenpenz József | 2020. július 16. 12:13
Mára elromlott a hangulat az európai tőzsdéken, az indexek egy százalék körüli mínuszban vannak. A BUX index itthon valamivel kevesebbel megúszta, de a forint is gyengült. Meghekkelték a Twittert, hogy Bitcoinhoz jussanak, egy sor híres személyiség oldalához fértek hozzá. Bebiztosítja magát akkumulátorokkal a BMW autógyár.
Részvény / Deviza / Áru Erdogan hadat üzent? Megtáltosodtak az európai tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. július 15. 18:55
Megtáltosodtak a tőzsdék Európában, az emelkedés két százalék körüli, a BUX azonban ismét lemaradt kissé. Amerika bizonytalan, a technológiai részvények nem teljesítenek jól, bár az S&P 500 pluszban van. A Google 4,5 milliárd forintot fektet be Indiában, a Facebook nyomát követve. Erdogan eheti húzása miatt nagyon fel vannak háborodva az európai politikusok. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru Egy fintech-cég, ami a legnagyobb pénzügyi óriások piacát igyekszik megreformálni és elhódítani
MFC Equity | 2020. július 15. 17:01
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat második részében a MarketAxess kötvénykereskedési platformot járják körül, amelyben az elmúlt időszak robosztus növekedése után is látnak potenciált a szakértők.
Részvény / Deviza / Áru Hogy adózzanak a multik? 13 milliárd eurós csatát nyert az Apple az EU-ban
Eidenpenz József | 2020. július 15. 12:01
Ma a bíróság előtt folytatódott az Apple 13 milliárd eurós írországi adófizetési ügye. Az amerikai óriás csatát nyert, az Európai Bíróság neki adott igazat.
Részvény / Deviza / Áru A gamerek pörgették az inflációt a briteknél, sok ellenanyagot termelt az oltás
Eidenpenz József | 2020. július 15. 11:12
Egy százalék körüli pluszban vannak az európai tőzsdék, hasonló nyitás várható az Egyesült Államokban is. A jó hangulatot az oltóanyaggal kapcsolatos biztató tesztek alapozták meg, de az eheti európai uniós csúcstalálkozótól is sokat várnak kontinensünkön. Ma ülésezik az OPEC+, szerény pluszban van az olaj és a nemesfémek is drágulnak. A tegnapi stagnálás után erősödésre váltott a forint.
Részvény / Deviza / Áru Sok gazdag még gazdagabb lett a koronavírus-járvány alatt
Csabai Károly | 2020. július 14. 20:11
Ez derül ki a tehetősebb magyarok megtakarításait kezelő hazai privátbanki szolgáltatók lapunk megkeresésére adott válaszaiból. Nőtt a kockázatvállalási hajlandóság, sokan vettek részvényeket, arra számítva, hogy a válságból való kilábalást követően majd azok jóval többet érnek. Enyhén visszaesett az állampapírok iránti kereslet, az ingatlanoké viszont jóval masszívabban, mivel a befektetők az árak csökkenésére számítanak. Összességében június végén mintegy 45 ezer privátbanki számlán immár közel 6 ezer milliárd forint szunnyadhatott.
Részvény / Deviza / Áru Sokba kerülhet nekünk a globalizáció lebontása, jelentettek a nagybankok
Eidenpenz József | 2020. július 14. 18:51
Az első jelentősebb gyorsjelentések megérkezése után az amerikai részvényindexek pluszban járnak, de a technológiai papírok most háttérbe szorultak. Az európai tőzsdék viszont süllyedtek, ez történt a BUX indexszel is. Az esést az OTP vezette, a Mol-nak sikerült magához térnie
Részvény / Deviza / Áru Kalifornia megint bezárkózott, a tőzsdék pocsék hangulatba süllyedtek
Eidenpenz József | 2020. július 14. 11:42
Rosszul kezdődött a nap az európai tőzsdéken, aminek egyik oka a Nagy-Britanniából érkező makroadat lehetett. A másik pedig az, hogy az USA-ban nem javul a járványhelyzet, és Kaliforniát gyakorlatilag ismét lezárták. Ráadásul a kínai-amerikai viszony is romlik. A BUX index egyelőre stagnál, az OTP esését a Richter és a Mol emelkedése nagyjából ellensúlyozni tudja.
Részvény / Deviza / Áru Megőrülnek a Tech-szektorért, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2020. július 13. 19:03
Ma is nagyon jó napjuk van a nemzetközi tőkepiacoknak, különösen ami az amerikai technológiai részvényeket illeti. Száguld az Apple, az Amazon és a Netflix, de igazából a Tesláért őrülnek meg, amely újabb tíz százalékkal ugrik. A hazai BUX index viszont szembement az árral, és esett, a Mol és a Richter együtt húzták le. A forint gyengült, a nemesfémek és a réz száguldanak.
Friss
hírlevél