BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. március 16. 11:24

A kamatszinttel önmagában úgy látszik, nem sikerül kezelni a vírusválságot, a Fed rendkívüli vágása csak tovább erősítette a tőzsdei árfolyamok mélyrepülését. A magyar részvények is nagyjából az európai átlagot követik, de a forint csak kicsit gyengül, alapvetően jól tartja magát. Megint zuhan az olaj, az ezüst, és még az arany sem igazán remekel.

A vírusjárvánnyal kapcsolatos hírek egy cseppet sem megnyugtatóak, az epicentrummá Európa vált. Sorba zárják le a közintézményeket, iskolákat, boltokat, sőt az államhatárokat kontinensünkön. Egyes helyeken, mint Ausztriában már valóságos kijárási tilalmat hirdettek. Sok helyen elbocsátások indultak vagy szabadságra küldik a dolgozókat. Ez lehet az európai tőzsdék mai zuhanásának legfőbb oka.

További híreink a koronavírusról

Lehet, hogy rendkívüli helyzetben nem a megszokott módszereket kéne bevetni? A Federal Reserve, az USA jegybankjaként működő szervezet a szokásos kamatcsökkentéssel próbál a hanyatló amerikai gazdaságba életet lehelni. Vasárnap este egy rendkívüli ülésen lényegében nullára csökkentette az irányadó kamatot (0-0,25 százalékra a kamatsávot). Ezen kívül egy 700 milliárd dolláros kötvényvásárlási programot és további intézkedéseket is elfogadtak.

Az egy százalékpontos csökkenés időzítése is nagyon szokatlan és mértéke is olybá teszi, mintha maga a Fed is víruspánikba esett volna. A gigantikus nyugtató üzenetből a piacok csak azt hallották meg, hogy tényleg óriási a baj, ha ekkora beavatkozásra van szükség. A világ tőzsdéi így tovább zuhannak. Ázsiában már véget ért a kereskedési nap, itt jelentős, 3-4 százalékos csökkenéssel reagáltak a Fed lépésére.

Vegyes hírek a Richterről

Az európai tőzsdeindexek 6-9 százalékos zuhanást produkálnak, a német DAX nyolc százaléknál tart tíz óra körül. A pénteken még szépen emelkedő amerikai határidős indexek pedig 4-5 százalékkal esnek. Itthon a BUX index 6,8 százalékkal süllyed, a Mol húzza le leginkább. Az olajcég 7,8, az OTP 7,1, a Richter 5,8 százalékos esésnél tart.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A Richterről jó és rossz hírek is jöttek. A gyógyszergyár is részt vesz a vírus elleni harcban, terápiás szerek kifejlesztésében. Ugyanakkor az Esmya felfüggesztését javasolja az európai gyógyszerügynökség. Az Erste Befektetési Zrt. Szerint “megnőtt az esélye a piacról történő végleges kivonásnak is. A hír negatív, részvényenkénti hatása 100 forint körül lehet.”

Szépen tartja magát a forint

A BUX index a február közepi 46 182 pontos csúcsról egyébként mostanáig 31 856 pontra esett, ez 31 százalékos zuhanás. Az európai mezőnyön belül nem is olyan súlyos ez az esés, a német, francia indexek mínusz 40 százalék körül járnak.

Az euró/forint 339,50, gyengült a fizetőeszközünk. Az ár reggel elérte a 340-et is. Az Investing.com szerint vasárnap este volt 343 is, de ez, miután hétvégére esik, valószínűleg csak műszaki hiba. A Tradingview nem mutat ilyen csúcsot. A forint viszonylag jól vészelte át eddig a válságot.

Euró/forint (Tradingview.com)

Gyengült a dollár is a főbb devizákkal szemben, ami kamatcsökkentés után teljesen logikus. Az euróval szemben újra 1,1150 fölé került a jegyzés, nagyjából fél százalékos emelkedést követően. Az arany árfolyama egy nagyobb éjszakai ugrás után egy százalékos emelkedésnél állapodott meg reggelre. A konjunktúrára érzékenyebb, ipari fémnek is számító ezüst viszont öt százalék feletti mértékben zuhan. A Bitcoin is ötezer dollár alá süllyedt.

Jó az irány?

Ismét erősen esik az olaj, a WTI öt százalékkal 30,40, a Brent nyolc százalékkal 31,20 közelébe. Nem csoda, az OPEC-kartell lényegében felbomlott, árháború zajlik. Az oroszok maguk is elismerték, hogy részben az amerikai termelés kiiktatására hozták meg döntésüket másfél hete.

Az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja szerint a Fed intézkedései jó irányt jelentenek. “Azt gondoljuk, hogy a likviditás biztosítása nagyon fontos, és amúgy segíteni fog a piacoknak, még akkor is, ha ma, legalábbis a nap elején, pánikolnak.” “A nemzeti vészhelyzet, amit Trump még péntek este meghirdetett, szintén jó irány, mivel lehetőséget ad arra, hogy a szövetségi kormányzat átvállaljon egy csomó járványügyi intézkedéshez kapcsolódó helyi költséget (75 százalék)” – írták.

Összehangolják lépéseiket az államok

A KBC Equitas összefoglalója azt emelte ki, hogy “a világ többi nagy jegybankja is összehangolt lépéseket tesz a gazdaság megsegítésére, például a japán jegybank is megemelte az eszközvásárlási programjának keretösszegét is, sőt továbbra is vásárol vállalati kötvényeket és ETF-eket is. Múlt héten az EKB is hasonlóan megemelte az eszközvásárlási programjának összegét is, igaz a kamatokhoz nem nyúlt”.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
hírlevél