TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Sokan már bizonyítottak látják, hogy megérkezett a koronavírus-fertőzés második hulláma. Emiatt esnek ma a elsősorban újra a tőzsdék, bár a reggeli csúnya nyitáshoz képest máris történt némi javulás. A hazai BUX index egyenesen mínuszból pluszba tudott menni, miközben a Mol és az OTP enyhén süllyed, a Richter és a Telekom szépen emelkedik. Gyengült viszont a forint, egy forinttal drágább lett az euró. Megszületett az első szerződés Európa oltóanyag-ellátásáról.

A csütörtöki zuhanás és a pénteki enyhülés után hétfőn visszatért a rossz hangulat a nemzetközi tőzsdékre. Ennek egyik fő oka lehet, hogy Pekingben ismét több tucatnyi új koronavírus-fertőzöttet találtak. Ami felerősítette a félelmeket, hogy egy második fertőzési hullám fog bekövetkezni Kínában. Eddig Pekingben nem volt nagyobb számú fertőzés, inkább más tartományokban pusztított a járvány. Attól félnek, hogy ismét fontos területeket fognak lezárni Kínában, és ez ismét alaposan visszaveti a gazdaságot.

Talán ennél is nagyobb baj lehet a tőzsdei befektetők szemében, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak immár húsz szövetségi államában jegyezték fel a napokban a koronavírus-fertőzések számának növekedését. Ezenkívül Japánban is nőtt az esetek száma. A Bloomberg már egyenesen arról beszél, hogy a második hullám megérkezésének itt vannak a bizonyítékai. (Sokan azonban úgy vélik, hogy a második hullám már nem fog az elsőhöz hasonló mértékű gazdasági leállással járni – a szerk.)

Borzasztó hangulat Ázsiában

Az ázsiai tőzsdék részben elég csúnya mínuszban végeztek, Japánban 3,5, Koreában közel 5, Hong Kongban kettő, Kínában egy százalékos volt a tőzsdeindex esése. Az európai tőzsdék is elég durva mínuszban indították a napot, de aztán ez valamelyest csökkent. Így délelőtt 11-kor a Stoxx 600 részvényindex már csak 1,1 százalékos mínuszban van.

A DAX 1,4, a francia CAC 40 1,3, a brit FTSE 100 pedig 1,2 százalékkal esik. Csak kis mértékben süllyed a svájci index, sőt emelkedni tudott a belga mutató. Az amerikai határidős indexek eléggé csúnya, másfél-két százalékos mínuszban mozognak, ami negatív kezdést vetít előre a délutáni tőzsdenyitásra.

Pluszban a BUX, a Richter

Itthon a BUX index szintén mínuszban kezdett, de mostanára 0,3 százalékos pluszba tudott emelkedni. Az OTP negyed százalékos, a Mol 0,4 százalékos mínuszban van, a Richter viszont 0,7 százalékkal emelkedik. A Magyar Telekom pedig 2,4 százalékkal megy fel. A forint gyengül, egy forinttal feljebb, 347,30 forintnál van az euró ára.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

V lesz itt, vagy W?

A Fehér Ház gazdasági vezetője, Larry Kudlow vitába szállt a Federal Reserve múlt heti rendkívül pesszimista gazdasági előrejelzésével, és sokkal optimistább képet festett a következő hónapokról. V alakú válságról, tehát gyors kilábalásról beszélt, miközben úgy tűnik, ebben már kevesebben hisznek. A Morgan Stanley közgazdászai nem tartoznak közéjük, ők optimistábbak lettek, szerintük a világgazdaság már az év utolsó negyedévében vissza fog térni a 2019-es szintre, tehát igenis egy V alakú lefolyás várható.

Ezt a befektetési bank arra alapozza hogy az utóbbi időben több pozitív meglepetés érkezett a gazdasági növekedési számokban, és a kormányzatok is újabb gazdaságélénkítő lépéseket határoztak el – írta a Bloomberg. A társaság éles, de rövid recesszióra számít, míg a második negyedévben 8,6 lehet a globális GDP zuhanása, addig 2021 első negyedévében már plusz három százalékot vár. A Bloomberg emlékeztet arra, hogy a Morgan Stanley és más előrejelzések, például az IMF múltheti prognózisa között mennyire éles a kontraszt.

Nyitnak a boltok Britanniában, a bárok Franciaországban

Nagy-Britanniában a nem elsődleges fontosságú üzletek mától kinyithatnak. Az országból a múlt héten a vártnál sokkal rosszabb GDP-zuhanásról érkezett hír. Franciaországban pedig a párizsi régióban mától ismét lehetővé válik a beltéri vendéglátóipari kiszolgálás, éttermekbe és bárokba zárt térbe is be lehet ülni. Az iskolákat pedig június 22 én fogják újra megnyitni.

Miközben mindenki azt találgatja hogy az emberek mekkora hányada fog visszatérni a szokásos nyaralásához, a Condor légitársaság megszünteti az állások 25 százalékát. Hasonlót hajtott végre nemrég a Tuifly is. Esik ma a Lufthansa is 3,7 százalékkal, valamint sok más olyan ágazat, amelyek a koronavírus-járványnak erősen ki vannak téve.

Lejtőn a német autók, bankok

A Kínába jelentős mennyiségben autót szállító német autógyárak részvényei is süllyednek, mint a Volkswagen a Daimler vagy a BMW. A német szakszervezet attól tart, hogy a Commerzbank az eddig bejelentettnél sokkal nagyobb fiókbezárásra és létszámleépítésre fog kényszerülni. Csúnyán esik a Deutsche Bank részvénye is.

Az olaj ára is mínuszban van ma, az amerikai típusú WTI két, az északi-tengeri Brent egy százalékkal süllyed. Minuszban vannak a nemesfémek is, pedig a dollár gyengül, ami gyakran jót tesz az árupiacoknak.

Jön az európai oltóanyag?

A hétvégén az AstraZeneca Plc bejelentette, hogy leszerződött az európai kormányokkal a régió koronavírus-oltással való ellátására. A brit gyógyszergyár 400 millió adag oltás elkészítésére szerződött, amelyet az Oxfordi Egyetemen fejlesztenek. Dolgoznak azon is, hogy a az oltások menyiségét tovább tudják növelni.

Az oltóanyag egyébként még a klinikai kísérletek szakaszában van. Ha ezek sikerrel zárulnak, és meggyőzik a szabályozó hatóságokat is, akkor 2020 végén elkezdődhet az oltóanyagok leszállítása. Ez az első olyan szerződés, amelyet a francia-német-olasz-holland Európai Vakcina Szövetség (IVA, Europe’s Inclusive Vaccines Alliance) írt alá. A szervezet célja, hogy minél előbb ellássa a tagországokat a megfelelő oltóanyaggal a koronavírus ellen. Az AstraZeneca vezetője, Pascal Soriot nyilatkozata szerint a nyár végén többet tudunk majd arról, hogy működik-e az oltóanyag.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bravúr a Harley-Davidsonnál, pandémia után twindémia
Eidenpenz József | 2020. október 27. 18:57
A hétfői csúnya esés után kedden is rossz maradt a hangulat az európai részvénypiacokon, a biztató kezdet ellenére egy százalék körüli mínuszban zártak az indexek. Az Egyesült Államokban vegyes a kép, a technológiai részvények emelkedni tudnak, az ipari részvényeket adják. A BUX stagnált, a forint kissé gyengült. Vegyes amerikai gyorsjelentések érkeztek. Sorban állnak az idősek az influenza-oltásért.
Részvény / Deviza / Áru Megszerezte a 4iG az INNObyte-ot, a GVH is áldását adta az ügyletre
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 15:04
A szeptemberben bejelentett vásárlásról a 4iG a tőzsde honlapján tájékoztatott.
Részvény / Deviza / Áru Kína taszítaná le trónjáról a Teslát, Merkel csúnya lezárást tervez?
Eidenpenz József | 2020. október 27. 11:41
A tegnapi csúnya mínusz után ma enyhe pluszban indultak a tőzsdék, de ez nem tartott sokáig, újra mínuszban vannak. Jöttek jó vállalati hírek is, de olyan nagy országokban, mint Franciaország vagy Németország, a lezárások szigorítása várható. A BUX stagnál, a forint stabil. Itt az új elektromosautó-lista.
Részvény / Deviza / Áru A világ legnagyobb tőzsdei bevezetését tervezi Jack Ma másik cége, íme a részletek
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 19:38
Az Ant Group ezzel minden idők legnagyobb értékű tőzsdei bevezetésére készül, amellyel a Saudi Aramco eddigi rekordját is felülmúlná.
Részvény / Deviza / Áru Rendet vág a vírus a tőzsdéken, elégedett a VW az elektromos modelljével
Eidenpenz József | 2020. október 26. 18:48
Rosszul indult a hét, a terjedő vírus, az újabb korlátozások, ezek gazdasági következményei és az amerikai csomag elmaradása erős esést okoztak. Hasonló okok miatt zuhan az olaj is. A BUX is beállt a sorba, főleg a Mol húzta le. A Volkswagen eladási számokat közölt első elektromos autójáról, az Ant pedig szervezi minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetését.
Részvény / Deviza / Áru Beomlott a német tőzsdeindex, újabb piacra vetett szemet a Tesla
Eidenpenz József | 2020. október 26. 12:08
Kockázatkerülők a befektetők az európai tőzsdéken, főleg a járvány terjedése és annak gazdasági következményei miatt. A német DAX indexet ezenkívül egy szoftvercég meglepően rossz kilátásai is lehúzzák. A BUX tartja magát, a forint is stabil. Új piacra törhet be a Tesla, fontos határt lépett át a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Friss
hírlevél