<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Sokan már bizonyítottak látják, hogy megérkezett a koronavírus-fertőzés második hulláma. Emiatt esnek ma a elsősorban újra a tőzsdék, bár a reggeli csúnya nyitáshoz képest máris történt némi javulás. A hazai BUX index egyenesen mínuszból pluszba tudott menni, miközben a Mol és az OTP enyhén süllyed, a Richter és a Telekom szépen emelkedik. Gyengült viszont a forint, egy forinttal drágább lett az euró. Megszületett az első szerződés Európa oltóanyag-ellátásáról.

A csütörtöki zuhanás és a pénteki enyhülés után hétfőn visszatért a rossz hangulat a nemzetközi tőzsdékre. Ennek egyik fő oka lehet, hogy Pekingben ismét több tucatnyi új koronavírus-fertőzöttet találtak. Ami felerősítette a félelmeket, hogy egy második fertőzési hullám fog bekövetkezni Kínában. Eddig Pekingben nem volt nagyobb számú fertőzés, inkább más tartományokban pusztított a járvány. Attól félnek, hogy ismét fontos területeket fognak lezárni Kínában, és ez ismét alaposan visszaveti a gazdaságot.

Talán ennél is nagyobb baj lehet a tőzsdei befektetők szemében, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak immár húsz szövetségi államában jegyezték fel a napokban a koronavírus-fertőzések számának növekedését. Ezenkívül Japánban is nőtt az esetek száma. A Bloomberg már egyenesen arról beszél, hogy a második hullám megérkezésének itt vannak a bizonyítékai. (Sokan azonban úgy vélik, hogy a második hullám már nem fog az elsőhöz hasonló mértékű gazdasági leállással járni – a szerk.)

Borzasztó hangulat Ázsiában

Az ázsiai tőzsdék részben elég csúnya mínuszban végeztek, Japánban 3,5, Koreában közel 5, Hong Kongban kettő, Kínában egy százalékos volt a tőzsdeindex esése. Az európai tőzsdék is elég durva mínuszban indították a napot, de aztán ez valamelyest csökkent. Így délelőtt 11-kor a Stoxx 600 részvényindex már csak 1,1 százalékos mínuszban van.

A DAX 1,4, a francia CAC 40 1,3, a brit FTSE 100 pedig 1,2 százalékkal esik. Csak kis mértékben süllyed a svájci index, sőt emelkedni tudott a belga mutató. Az amerikai határidős indexek eléggé csúnya, másfél-két százalékos mínuszban mozognak, ami negatív kezdést vetít előre a délutáni tőzsdenyitásra.

Pluszban a BUX, a Richter

Itthon a BUX index szintén mínuszban kezdett, de mostanára 0,3 százalékos pluszba tudott emelkedni. Az OTP negyed százalékos, a Mol 0,4 százalékos mínuszban van, a Richter viszont 0,7 százalékkal emelkedik. A Magyar Telekom pedig 2,4 százalékkal megy fel. A forint gyengül, egy forinttal feljebb, 347,30 forintnál van az euró ára.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

V lesz itt, vagy W?

A Fehér Ház gazdasági vezetője, Larry Kudlow vitába szállt a Federal Reserve múlt heti rendkívül pesszimista gazdasági előrejelzésével, és sokkal optimistább képet festett a következő hónapokról. V alakú válságról, tehát gyors kilábalásról beszélt, miközben úgy tűnik, ebben már kevesebben hisznek. A Morgan Stanley közgazdászai nem tartoznak közéjük, ők optimistábbak lettek, szerintük a világgazdaság már az év utolsó negyedévében vissza fog térni a 2019-es szintre, tehát igenis egy V alakú lefolyás várható.

Ezt a befektetési bank arra alapozza hogy az utóbbi időben több pozitív meglepetés érkezett a gazdasági növekedési számokban, és a kormányzatok is újabb gazdaságélénkítő lépéseket határoztak el – írta a Bloomberg. A társaság éles, de rövid recesszióra számít, míg a második negyedévben 8,6 lehet a globális GDP zuhanása, addig 2021 első negyedévében már plusz három százalékot vár. A Bloomberg emlékeztet arra, hogy a Morgan Stanley és más előrejelzések, például az IMF múltheti prognózisa között mennyire éles a kontraszt.

Nyitnak a boltok Britanniában, a bárok Franciaországban

Nagy-Britanniában a nem elsődleges fontosságú üzletek mától kinyithatnak. Az országból a múlt héten a vártnál sokkal rosszabb GDP-zuhanásról érkezett hír. Franciaországban pedig a párizsi régióban mától ismét lehetővé válik a beltéri vendéglátóipari kiszolgálás, éttermekbe és bárokba zárt térbe is be lehet ülni. Az iskolákat pedig június 22 én fogják újra megnyitni.

Miközben mindenki azt találgatja hogy az emberek mekkora hányada fog visszatérni a szokásos nyaralásához, a Condor légitársaság megszünteti az állások 25 százalékát. Hasonlót hajtott végre nemrég a Tuifly is. Esik ma a Lufthansa is 3,7 százalékkal, valamint sok más olyan ágazat, amelyek a koronavírus-járványnak erősen ki vannak téve.

Lejtőn a német autók, bankok

A Kínába jelentős mennyiségben autót szállító német autógyárak részvényei is süllyednek, mint a Volkswagen a Daimler vagy a BMW. A német szakszervezet attól tart, hogy a Commerzbank az eddig bejelentettnél sokkal nagyobb fiókbezárásra és létszámleépítésre fog kényszerülni. Csúnyán esik a Deutsche Bank részvénye is.

Az olaj ára is mínuszban van ma, az amerikai típusú WTI két, az északi-tengeri Brent egy százalékkal süllyed. Minuszban vannak a nemesfémek is, pedig a dollár gyengül, ami gyakran jót tesz az árupiacoknak.

Jön az európai oltóanyag?

A hétvégén az AstraZeneca Plc bejelentette, hogy leszerződött az európai kormányokkal a régió koronavírus-oltással való ellátására. A brit gyógyszergyár 400 millió adag oltás elkészítésére szerződött, amelyet az Oxfordi Egyetemen fejlesztenek. Dolgoznak azon is, hogy a az oltások menyiségét tovább tudják növelni.

Az oltóanyag egyébként még a klinikai kísérletek szakaszában van. Ha ezek sikerrel zárulnak, és meggyőzik a szabályozó hatóságokat is, akkor 2020 végén elkezdődhet az oltóanyagok leszállítása. Ez az első olyan szerződés, amelyet a francia-német-olasz-holland Európai Vakcina Szövetség (IVA, Europe’s Inclusive Vaccines Alliance) írt alá. A szervezet célja, hogy minél előbb ellássa a tagországokat a megfelelő oltóanyaggal a koronavírus ellen. Az AstraZeneca vezetője, Pascal Soriot nyilatkozata szerint a nyár végén többet tudunk majd arról, hogy működik-e az oltóanyag.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 10970 10600 10970 +3,30% 0 0 2 890 489 730 HUF 2023-06-02 17:05:16
MOL 2906 2850 2912 +2,69% 0 0 1 933 064 906 HUF 2023-06-02 17:14:27
MTELEKOM 413 413 420 -1,67% 0 0 166 954 373 HUF 2023-06-02 17:05:10
RICHTER 8725 8540 8725 +1,45% 0 0 2 178 583 170 HUF 2023-06-02 17:05:15
OPUS 105 103 106 0,00% 0 0 9 005 192 HUF 2023-06-02 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Elverte az eurót a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 18:22
De vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot szökkent ma minden vezető részvény Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 18:02
De a forgalom elég kicsi volt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy fellélegzés a tőzsdéken, pesszimista az OTP
Eidenpenz József | 2023. június 2. 11:46
A tőzsdeindexek egy százalék körüli emelkedését főleg az amerikai adósságplafon-probléma megoldása okozhatta, de ma még jön egy fontos makrogazdasági adat. Az EKB is visszafoghatja a kamatemeléseket. A BUX is húz, az OTP-vel az élen, a forint pedig kissé esik. További megszorítások jöhetnek Magyarországon.
Részvény / Deviza / Áru Nem ma váltott eurót? Nézze meg, jól döntött-e!
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 18:51
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben MTI összefoglalója szerint.
Részvény / Deviza / Áru Napok óta nincs formában az OTP
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 17:56
Csökkenéssel fejezte be a csütörtököt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Száguld a DAX, a Mol-befektetőknek jó kedve van
Eidenpenz József | 2023. június 1. 12:11
Kontinensünkön a tőzsdeindexek szépen emelkednek, különösen a német, de a BUX index kissé süllyed. Átírták a különadókat, de ez nem okozott nagy meglepetést. Az euró/forint újra a 370-hez közelít, nagyot esett a földgáz ára. Életbe lépett az európai kriptós jogszabály, és ki kell adni a kereskedési adatokat az adóhivatalnak az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Megint zuhan a gáz ára - akár a nullát is elérheti?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 10:36
Egy üzemzavar borzolta a kedélyeket szerdán, de mára elhárították a bajt Európa legnagyobb LNG-üzemében. A szakértő szerint további zuhanás várható.
Részvény / Deviza / Áru Megint nem bírja áttörni a lélektani határt a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 07:50
370 forintnál drágább euróval indul a csütörtök. 
Részvény / Deviza / Áru Nagyon kell a kormánynak a pénzünk: új adót vetettek ki a megtakarításainkra
Gáspár András | 2023. június 1. 06:34
A kamatadó mellé szochót is kell fizetni júliustól több megtakarításra - az állampapírra ez nem vonatkozik, sőt: még ingyenreklámra is kötelezik a bankokat.
Részvény / Deviza / Áru Volt, ahol nyert, volt , ahol veszített a forint
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 19:00
A dollár kivételével erősödött szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG