BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 15. 11:54

Sokan már bizonyítottak látják, hogy megérkezett a koronavírus-fertőzés második hulláma. Emiatt esnek ma a elsősorban újra a tőzsdék, bár a reggeli csúnya nyitáshoz képest máris történt némi javulás. A hazai BUX index egyenesen mínuszból pluszba tudott menni, miközben a Mol és az OTP enyhén süllyed, a Richter és a Telekom szépen emelkedik. Gyengült viszont a forint, egy forinttal drágább lett az euró. Megszületett az első szerződés Európa oltóanyag-ellátásáról.

A csütörtöki zuhanás és a pénteki enyhülés után hétfőn visszatért a rossz hangulat a nemzetközi tőzsdékre. Ennek egyik fő oka lehet, hogy Pekingben ismét több tucatnyi új koronavírus-fertőzöttet találtak. Ami felerősítette a félelmeket, hogy egy második fertőzési hullám fog bekövetkezni Kínában. Eddig Pekingben nem volt nagyobb számú fertőzés, inkább más tartományokban pusztított a járvány. Attól félnek, hogy ismét fontos területeket fognak lezárni Kínában, és ez ismét alaposan visszaveti a gazdaságot.

Talán ennél is nagyobb baj lehet a tőzsdei befektetők szemében, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak immár húsz szövetségi államában jegyezték fel a napokban a koronavírus-fertőzések számának növekedését. Ezenkívül Japánban is nőtt az esetek száma. A Bloomberg már egyenesen arról beszél, hogy a második hullám megérkezésének itt vannak a bizonyítékai. (Sokan azonban úgy vélik, hogy a második hullám már nem fog az elsőhöz hasonló mértékű gazdasági leállással járni – a szerk.)

Borzasztó hangulat Ázsiában

Az ázsiai tőzsdék részben elég csúnya mínuszban végeztek, Japánban 3,5, Koreában közel 5, Hong Kongban kettő, Kínában egy százalékos volt a tőzsdeindex esése. Az európai tőzsdék is elég durva mínuszban indították a napot, de aztán ez valamelyest csökkent. Így délelőtt 11-kor a Stoxx 600 részvényindex már csak 1,1 százalékos mínuszban van.

A DAX 1,4, a francia CAC 40 1,3, a brit FTSE 100 pedig 1,2 százalékkal esik. Csak kis mértékben süllyed a svájci index, sőt emelkedni tudott a belga mutató. Az amerikai határidős indexek eléggé csúnya, másfél-két százalékos mínuszban mozognak, ami negatív kezdést vetít előre a délutáni tőzsdenyitásra.

Pluszban a BUX, a Richter

Itthon a BUX index szintén mínuszban kezdett, de mostanára 0,3 százalékos pluszba tudott emelkedni. Az OTP negyed százalékos, a Mol 0,4 százalékos mínuszban van, a Richter viszont 0,7 százalékkal emelkedik. A Magyar Telekom pedig 2,4 százalékkal megy fel. A forint gyengül, egy forinttal feljebb, 347,30 forintnál van az euró ára.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

V lesz itt, vagy W?

A Fehér Ház gazdasági vezetője, Larry Kudlow vitába szállt a Federal Reserve múlt heti rendkívül pesszimista gazdasági előrejelzésével, és sokkal optimistább képet festett a következő hónapokról. V alakú válságról, tehát gyors kilábalásról beszélt, miközben úgy tűnik, ebben már kevesebben hisznek. A Morgan Stanley közgazdászai nem tartoznak közéjük, ők optimistábbak lettek, szerintük a világgazdaság már az év utolsó negyedévében vissza fog térni a 2019-es szintre, tehát igenis egy V alakú lefolyás várható.

Ezt a befektetési bank arra alapozza hogy az utóbbi időben több pozitív meglepetés érkezett a gazdasági növekedési számokban, és a kormányzatok is újabb gazdaságélénkítő lépéseket határoztak el – írta a Bloomberg. A társaság éles, de rövid recesszióra számít, míg a második negyedévben 8,6 lehet a globális GDP zuhanása, addig 2021 első negyedévében már plusz három százalékot vár. A Bloomberg emlékeztet arra, hogy a Morgan Stanley és más előrejelzések, például az IMF múltheti prognózisa között mennyire éles a kontraszt.

Nyitnak a boltok Britanniában, a bárok Franciaországban

Nagy-Britanniában a nem elsődleges fontosságú üzletek mától kinyithatnak. Az országból a múlt héten a vártnál sokkal rosszabb GDP-zuhanásról érkezett hír. Franciaországban pedig a párizsi régióban mától ismét lehetővé válik a beltéri vendéglátóipari kiszolgálás, éttermekbe és bárokba zárt térbe is be lehet ülni. Az iskolákat pedig június 22 én fogják újra megnyitni.

Miközben mindenki azt találgatja hogy az emberek mekkora hányada fog visszatérni a szokásos nyaralásához, a Condor légitársaság megszünteti az állások 25 százalékát. Hasonlót hajtott végre nemrég a Tuifly is. Esik ma a Lufthansa is 3,7 százalékkal, valamint sok más olyan ágazat, amelyek a koronavírus-járványnak erősen ki vannak téve.

Lejtőn a német autók, bankok

A Kínába jelentős mennyiségben autót szállító német autógyárak részvényei is süllyednek, mint a Volkswagen a Daimler vagy a BMW. A német szakszervezet attól tart, hogy a Commerzbank az eddig bejelentettnél sokkal nagyobb fiókbezárásra és létszámleépítésre fog kényszerülni. Csúnyán esik a Deutsche Bank részvénye is.

Az olaj ára is mínuszban van ma, az amerikai típusú WTI két, az északi-tengeri Brent egy százalékkal süllyed. Minuszban vannak a nemesfémek is, pedig a dollár gyengül, ami gyakran jót tesz az árupiacoknak.

Jön az európai oltóanyag?

A hétvégén az AstraZeneca Plc bejelentette, hogy leszerződött az európai kormányokkal a régió koronavírus-oltással való ellátására. A brit gyógyszergyár 400 millió adag oltás elkészítésére szerződött, amelyet az Oxfordi Egyetemen fejlesztenek. Dolgoznak azon is, hogy a az oltások menyiségét tovább tudják növelni.

Az oltóanyag egyébként még a klinikai kísérletek szakaszában van. Ha ezek sikerrel zárulnak, és meggyőzik a szabályozó hatóságokat is, akkor 2020 végén elkezdődhet az oltóanyagok leszállítása. Ez az első olyan szerződés, amelyet a francia-német-olasz-holland Európai Vakcina Szövetség (IVA, Europe’s Inclusive Vaccines Alliance) írt alá. A szervezet célja, hogy minél előbb ellássa a tagországokat a megfelelő oltóanyaggal a koronavírus ellen. Az AstraZeneca vezetője, Pascal Soriot nyilatkozata szerint a nyár végén többet tudunk majd arról, hogy működik-e az oltóanyag.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Friss
hírlevél