BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2019. november 22. 11:40

A beszerzésimenedzser-indexek miatt már régóta aggódnak a befektetők, ma jön belőlük egy csokorra való. A tőzsdék egyelőre szerényen optimisták. Az európai kereskedésben nagyot esik a Tesla, amely most mutatta be új járművét, talán mert a konkurencia is nagyon belehúzott.

Többnapos lecsorgás után végre enyhe pluszban vannak az európai tőzsdeindexek és a határidős európai társaik is. Pedig a hírek ezt nem feltétlenül indokolják.

Itthon a BUX-index is szerény, 0,2 százalékos pluszban van, főleg a Mol egy százalék feletti drágulása miatt. Az OTP csak 0,2 százalékkal emelkedik, a Richter 0,7 százalékkal süllyed. Az euró nem változott tegnap este óta, 334,20 forint a bankközi piacon.

1. Egyre távolabb a kereskedelmi megállapodás?

A tegnapi nap híre volt, hogy az Egyesült Államok és Kína erre az évre tervezett kereskedelmi megállapodása a következő évre tolódhat. Azóta csak újabb rossz hírek jöttek. Ha nem jön létre a megállapodás, akkor megint életbe léphetnek egyes korábban elhatározott vámemelések. Nemrég Donald Trump is újra fenyegetőző hangnemre váltott. A kínai elnök is kilátásba helyezte, hogy ha kell, visszavágnak. Ennek ellenére tudnak ma emelkedni az indexek.

2. A menedzserek napja jön

A mai nap a beszerzésimenedzser-indexekről szól az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja szerint. “Mind a feldolgozó-, mind a szolgáltatóiparból láthatunk adatokat Németországból, az EMU-ból (Európai Monetáris Unió - a szerk.) és az USA-ból is. Az elmúlt közel két évben ezek csökkenése okozott rettegést a piacokon” – írják. Az elmúlt cirka egy hónapban mintha fordulat jelei mutatkoztak volna, de a piacok előreszaladtak. Kérdés, hogy ezt a mai indexek megerősítik-e, “vagy továbbra is csak a remény marad nekünk”.

Egy rossz adat már jött, a német IHS Markit Institut ipari és szolgáltatási komplex indexe az Eurózónában a várt 50,8 helyett csak 50,3 lett. Az ötvenes határ választja el a visszaesést a növekedéstől.

3. Tesla cybertruck kontra Ford?

Bemutatták a Teslánál a régóta ígért “cybertruck” pickupot. A kinézete meglepő, futurisztikus, de az igazi meglepetés az árazás. Az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele szerint míg “korábban Musk arról beszélt, hogy 50 ezer dollár alatt szeretné értékesíteni a pickupot, ezt sikerült jóval lefaragni és már 40 ezer dollár alatt is el lehet vinni egyet, azonban a csúcsváltozat önvezető képességgel már majdnem 80 ezer dollár lesz.”

A Tesla tegnap este kissé emelkedett Amerikában, ma viszont Németországban 3,6 százalékkal esik. Ennek oka lehet, hogy a versenytárs Ford vezetése is hasonló járművekről beszélt csütörtökön egy konferencián. Ezek ráadásul ugyanúgy 2021 végére érkezhetnek az autószalonokba, mint a Tesla újdonsága. Valamint a General Motors megjelenésével is kell számolni az elektromos pickupok és SUV-ok piacán az Investing.com szerint.

4. Nem lehetetlen a Hewlett Packard – Xerox frigy

“Elutasította a HP a Xerox ajánlatát, de még nincs vége a történetnek” – írta az Equilor reggeli hírlevele. Az Evercore elemzői szerint a 22 dolláros ajánlatot a Xerox akár 26 dollárra is emelheti részvényenként, és még mindig megérheti neki az üzlet. Közben a Xerox vezetősége fontolgatja, hogy baráti egyesülés helyett a részvénytulajdonosoknak tesz ajánlatot a felvásárlásra.

Több nagyrészvényes is támogathatja ezt, köztük Carl Ichan. A HP részvénye 19,65 dollár volt legutóbb.

5. Becsengetett a Richter

Huszonöt év alatt 44-szeresére nőtt a Richter-részvények árfolyama a társaság szerint, amely negyedszázados tőzsdei pályafutása alkalmából jelképes becsengetéssel nyitotta meg a napot. Ezen kívül jelentős osztalékot is kifizetett a cég. (A részletekről itt írtunk.)

A Richter egyébként ma kissé esett, 5920-ra, de az utóbbi hetekben szép emelkedésen van túl (lásd a grafikont). Ennek jelentős részben azonban az lehet az oka, hogy a cég rendszeresen vásárolja a saját részvényeit.

Richter-árfolyam. Forrás: BÉT

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
hírlevél