BUX
34 620.25
-0.21%
-71.00
OTP
10 260.00
-1.25%
-130.00
MOL
1 722.00
+0.29%
+5.00
RICHTER
6 835.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
367.00
-0.14%
+0.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 22. 11:40

A beszerzésimenedzser-indexek miatt már régóta aggódnak a befektetők, ma jön belőlük egy csokorra való. A tőzsdék egyelőre szerényen optimisták. Az európai kereskedésben nagyot esik a Tesla, amely most mutatta be új járművét, talán mert a konkurencia is nagyon belehúzott.

Többnapos lecsorgás után végre enyhe pluszban vannak az európai tőzsdeindexek és a határidős európai társaik is. Pedig a hírek ezt nem feltétlenül indokolják.

Itthon a BUX-index is szerény, 0,2 százalékos pluszban van, főleg a Mol egy százalék feletti drágulása miatt. Az OTP csak 0,2 százalékkal emelkedik, a Richter 0,7 százalékkal süllyed. Az euró nem változott tegnap este óta, 334,20 forint a bankközi piacon.

1. Egyre távolabb a kereskedelmi megállapodás?

A tegnapi nap híre volt, hogy az Egyesült Államok és Kína erre az évre tervezett kereskedelmi megállapodása a következő évre tolódhat. Azóta csak újabb rossz hírek jöttek. Ha nem jön létre a megállapodás, akkor megint életbe léphetnek egyes korábban elhatározott vámemelések. Nemrég Donald Trump is újra fenyegetőző hangnemre váltott. A kínai elnök is kilátásba helyezte, hogy ha kell, visszavágnak. Ennek ellenére tudnak ma emelkedni az indexek.

2. A menedzserek napja jön

A mai nap a beszerzésimenedzser-indexekről szól az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja szerint. “Mind a feldolgozó-, mind a szolgáltatóiparból láthatunk adatokat Németországból, az EMU-ból (Európai Monetáris Unió - a szerk.) és az USA-ból is. Az elmúlt közel két évben ezek csökkenése okozott rettegést a piacokon” – írják. Az elmúlt cirka egy hónapban mintha fordulat jelei mutatkoztak volna, de a piacok előreszaladtak. Kérdés, hogy ezt a mai indexek megerősítik-e, “vagy továbbra is csak a remény marad nekünk”.

Egy rossz adat már jött, a német IHS Markit Institut ipari és szolgáltatási komplex indexe az Eurózónában a várt 50,8 helyett csak 50,3 lett. Az ötvenes határ választja el a visszaesést a növekedéstől.

3. Tesla cybertruck kontra Ford?

Bemutatták a Teslánál a régóta ígért “cybertruck” pickupot. A kinézete meglepő, futurisztikus, de az igazi meglepetés az árazás. Az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele szerint míg “korábban Musk arról beszélt, hogy 50 ezer dollár alatt szeretné értékesíteni a pickupot, ezt sikerült jóval lefaragni és már 40 ezer dollár alatt is el lehet vinni egyet, azonban a csúcsváltozat önvezető képességgel már majdnem 80 ezer dollár lesz.”

A Tesla tegnap este kissé emelkedett Amerikában, ma viszont Németországban 3,6 százalékkal esik. Ennek oka lehet, hogy a versenytárs Ford vezetése is hasonló járművekről beszélt csütörtökön egy konferencián. Ezek ráadásul ugyanúgy 2021 végére érkezhetnek az autószalonokba, mint a Tesla újdonsága. Valamint a General Motors megjelenésével is kell számolni az elektromos pickupok és SUV-ok piacán az Investing.com szerint.

4. Nem lehetetlen a Hewlett Packard – Xerox frigy

“Elutasította a HP a Xerox ajánlatát, de még nincs vége a történetnek” – írta az Equilor reggeli hírlevele. Az Evercore elemzői szerint a 22 dolláros ajánlatot a Xerox akár 26 dollárra is emelheti részvényenként, és még mindig megérheti neki az üzlet. Közben a Xerox vezetősége fontolgatja, hogy baráti egyesülés helyett a részvénytulajdonosoknak tesz ajánlatot a felvásárlásra.

Több nagyrészvényes is támogathatja ezt, köztük Carl Ichan. A HP részvénye 19,65 dollár volt legutóbb.

5. Becsengetett a Richter

Huszonöt év alatt 44-szeresére nőtt a Richter-részvények árfolyama a társaság szerint, amely negyedszázados tőzsdei pályafutása alkalmából jelképes becsengetéssel nyitotta meg a napot. Ezen kívül jelentős osztalékot is kifizetett a cég. (A részletekről itt írtunk.)

A Richter egyébként ma kissé esett, 5920-ra, de az utóbbi hetekben szép emelkedésen van túl (lásd a grafikont). Ennek jelentős részben azonban az lehet az oka, hogy a cég rendszeresen vásárolja a saját részvényeit.

Richter-árfolyam. Forrás: BÉT

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
Részvény / Deviza / Áru Minipánik a tőzsdéken, Trump még rátett egy lapáttal
Eidenpenz József | 2020. július 30. 18:46
A délelőtti európai rossz hangulat az amerikai piacok nyitása és az onnan érkező hírek után csak rosszabbodott, kisebb fajta pánik jelei kezdtek mutatkozni, azután zárásra valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Egyes indexek így is három százalék fölötti esést értek el, a BUX-ot azonban a Mol és a Richter emelkedése viszonylag jó helyzetben tartotta. Erősen esnek az ipari fémek, és a kőolaj is tett egy nagy kanyart lefelé az utóbbi napok stagnálása után.
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrinc távozása után is nyerésben maradt a cég
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 12:03
Az informatikában utazó 4iG Nyrt. - amelynek tulajdonosai közül csaknem egy hónapja szállt ki Mészáros Lőrinc - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézményei részére szerez be többedmagával szervereket és tárolókat, valamint az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat.
Részvény / Deviza / Áru Rossz gyorsjelentések jöttek, de legalább ittunk elég sört
Eidenpenz József | 2020. július 30. 11:19
Ma van a gyorsjelentési szezon csúcsa, késő este a világ legértékesebb vállalatai teszik közzé a számaikat. A tőzsdék hangulata azonban elromlott, valószínűleg azért, mert Európában többségükben rossz gyorsjelentések érkeztek. Rosszul muzsikál az autóipar és a bankszektor, de legalább a sörgyáraknak jól megy. Öngólt rúgna az USA, ha fellépne az internetes óriások ellen?
Részvény / Deviza / Áru Eladnák a TikTok-ot, újabb nagy ugrás az elektromosautó-iparban?
Eidenpenz József | 2020. július 29. 18:51
Európában összességében stagnáltak a tőzsdék, ehhez képest a hazai BUX fél százalékos emelkedése szép teljesítmény. A forint is pluszba kapaszkodott, és ismét életjeleket mutat az olaj. Miközben a piacok a Fed ülésére várnak, az internetes óriások vezetői arról kell nyilatkozzanak, nem váltak-e túl hatalmassá. Eközben kiszivárgott, hogy eladnák a támadások kereszttüzében álló TikTok-alkalmazást. Musk újabb tweetje kelt feltűnést.
Friss
hírlevél