<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Folytatja libikókázását fizetőeszközünk – így várja a Fed globális hatású kamatdöntését. A hazai részvények ma is tartják a tegnapi jó formájukat, a vártnál magasabb brit infláció miatt borongóssá vált nyugat-európai hangulattal dacolva a négy vezető blue chip közül csak a Magyar Telekom nem emelkedik (de legalább nem is csökken). Az olaj, a gáz és a kriptoeszközök olcsóbbodnak, a nemesfémek viszont drágulnak.

A bankszektor vezetésével kedden kilőttek az európai és az amerikai tőzsdék, a befektetők ugyanis abban bíznak, hogy a Credit Suisse felvásárlása és az összehangolt hatósági intézkedések megállíthatják a bankválság terjedését. Javította a hangulatot a Magyar Bankholding elemzői szerint, hogy az amerikai kormány a betétek korlátlan védelmét tervezi, az európai szabályozók pedig határozottan ellenezték, hogy az alárendelt kötvények tulajdonosai a részvényesek mögé kerüljenek. 

A fentiek hatására a vezető amerikai indexek 1-1,4 százalékos emelkedést hoztak össze zárásra. A legjobban a technológia-túlsúlyos Nasdaq teljesített, míg az S&P500 március 6. óta most zárt először 4 ezer pont felett. 

A nemzetközi hangulat repítette 1,95 százalékos nyereségbe a BUX-ot is, átlag alatti, 8,8 milliárd forintos forgalom mellett. A nemzetközi bankrészvényeket követve 4,49 százalékkal száguldott az OTP Bank, kisebb mértékben emelkedett a Richter és a Magyar Telekom, míg stagnált a Mol.

Árfolyamok és grafikonok

A tegnapi jókedv átragadt a szerdán elsőkként kinyitott ázsiai tőzsdékre, a legnagyobb mértékben, közel 2 százalékkal a japán Nikkei-index ment fel, de a hongkongi mutató is 1,7 százalékkal izmosodott, míg a sanghaji 0,3 százalékot szedett magára.

Európában már nem ilyen rózsás a helyzet. A vártnál magasabb brit infláció miatt a vezető indexek stagnálás közeli értékeket mutatnak, illetve enyhén esnek. 11 óra magasságában a frankfurti DAX 0,38, párizsi CAC 0,12 százalékos pluszban, ezzel szemben a londoni FTSE 0,26 százalékos mínuszban tartózkodott.

A Budapesti Értéktőzsde ezúttal pozitív irányban lógott ki a sorból. A BUX-index a kereskedés második órájának végén 0,51 százalékos pluszban tartózkodott, alapvetően annak köszönhetően, hogy az értékét leginkább meghatározó blue chipek közül az OTP 0,81, a Mol 0,08, a Richter 0,6, a Magyar Telekom 1,04 százalékkal ment feljebb.

A befektetők világszerte az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed – ma este nyilvánosságra kerülő – kamatdöntését várják, valamint Jerome Powell elnök sajtótájékoztatóját. Elsősorban az érdekli őket, hogy vajon a néhány bankot érintő válság miatt a Fed visszafogja-e a kamatemelést, illetve, hogy milyen előrejelzést ad az irányadó rátára. Addig is elsősorban a bankrendszerrel kapcsolatos új információk befolyásolhatják a mai további kereskedést.

Bár a kamattartással szemben erősödtek a kamatemeléssel kapcsolatos várakozások, a devizapiacokon a kockázatvállalás javulásával gyengült a dollár az euróval és a többi főbb devizával szemben. Erre az lehet a magyarázat, hogy a 25 bázispontosra saccolt Fed-kamatemelési mérték csak a fele a korábbi, 50 bázispontos várakozáshoz képest. A befektetők megosztottak a tekintetben, hogy az angol jegybank tovább emeli-e a kamatokat. 

A javuló nemzetközi hangulat hatására kedden szárnyalt a forint, különösen a dollárral szemben, ám ma délelőtt ismét gyengült, az euróval szemben a kora reggeli 389-es szint alól hamar 391 fölé tornászta magát, igaz, aztán korrigált, míg a dollárral szemben 1,5 egységnyi utat bejárva tért oda vissza, ahonnan elkezdett leértékelődni. Ezek a kilengések a Magyar Bankholding elemzői szerint alátámasztják, hogy a hazai fizetőeszköz kifejezetten érzékeny a nemzetközi hangulat változásaira. 

Libikókázik a forint. Fotó: Depositphotos
Libikókázik a forint. Fotó: Depositphotos

A magyar állampapírpiacon eltérő irányban mozogtak a hozamok: a rövid lejáratúak 3-59 bázisponttal emelkedtek, a hosszúak viszont 4-8 bázisponttal csökkentek. A tízéves magyar referenciahozam 8,62 százalékra mérséklődött, ami 635 bázispontos felárat jelent a német és 501 bázispontost az amerikai azonos futamidejű kötvényhez viszonyítva. 82,4 milliárd forintnyi ajánlat érkezett a 3 hónapos diszkontkincstárjegy (dkj)-aukcióra, amiből az Államadósság Kezelő Központ 15 milliárd forintot fogadott el, az átlaghozam 14,9 százalék lett. 

Az árutőzsdéken esett az olaj ára, annak hatására, hogy az amerikai készletek váratlanul nőttek. E kínálatbővülés az északi-tengeri Brent fajta jegyzését 0,8 százalékkal, 74,72 dollárra, az észak-amerikai könnyűolajét (WTI) pedig 0,89 százalékkal, 69 dollárra nyomta le.

A nemzetközi gázügyletek elszámolásánál irányadó, a rotterdami börzén jegyzett TTF-típus jegyzése közel 3 százalékkal csökkent, így egy megawattóra 41,15 euróba kerül.

A kriptopiacon egységesen negatív a kép, valamennyi fontosabb eszköz ára esik. Például a bitcoiné 0,31 százalékkal, 28 169 dollárra, az ethereumé 0,35 százalékkal, 1794 dollárra. 

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A nemesfémek viszont drágulnak, az arany 0,31 százalékkal került feljebb, 1947 dollárra, az ezüst pedig 0,69 százalékkal, 22,58 dollárra.

Az Equilor Befektetési Zrt. befektetési szempontból érdekesnek ígérkező hírei közül négyet emeltünk ki.

Az egyik legjobb negyedévét zárhatja a Tesla Kínában. A kínai gépjárműbiztosítási adatokból azt kalkulálják, hogy idén január 1. és március 19. között az amerikai elektromos autógyártó 106 915 járművet adhatott el. Ez már most több, mint a tavalyi negyedik negyedévben eladott 122 ezer darab. Szintén inkább pozitív hír volt a cég szempontjából a hét elején, hogy a Moody’s befektetésre ajánlott kategóriába helyezte a Tesla adósbesorolását. A kedvező híreknek és a jó piaci hangulatnak köszönhetően a részvény 7,8 százalékos pluszban fejezte be a keddi napot.

Sikerült megvernie a várakozásokat a Nike-nak a február végén zárult negyedévre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó eredménye 79 cent lett a várt 55 centtel szemben, míg a bevételek 12,4 milliárd dollárt tettek ki az elemzői konszenzusban szereplő 11,5 milliárd dollárhoz képest. Ugyanakkor a cég bruttó marginja 3,3 százalékponttal csökkent a negyedévben a felhalmozódó készletek miatt, hiszen ezeket csak nagy árengedményekkel tudja értékesíteni a cég, ráadásul Kínában még nem látszódott a Covid-lezárások utáni újranyitás hatása, ott 8 százalékkal csökkent az árbevétel. A Nike többi piacán viszont már kétszámjegyű bevételnövekedést ért el, míg a júniusban záruló pénzügyi évére vonatkozóan magas, egyszámjegyű bővülést prognosztizál. A részvényárfolyam 3,6 százalékkal emelkedett kedden, viszont zárás után 2 százalékos mínuszba csúszott a jelentés publikálását követően.

250 dollárra emelte a Meta célárát és mellé vételi ajánlást rendelt a Morgan Stanley elemzője. Egyrészt a múlt héten bejelentett elbocsátások tovább emelhetik a hatékonyságot, és az elemző szerint a bevételek is emelkedhetnek, főleg az Instagramnak köszönhetően, ahol nagyobb elérésre és így több bevételre számít, másrészt a részvény értékeltségét is attraktívnak gondolja a jelenlegi szinteken. A részvény végül 2,2 százalékos pluszban fejezte be a napot, 202 dolláron.

Továbbra is nagy a volatilitás a First Republic bankpapírban, amely árfolyama márciusban 90 százalékot zuhant. A hírek szerint a JP Morgan vezetésével készülnek a bank megmentésére, a múlt héten a First Republicnál elhelyezett 30 milliárd dollárnyi betét egy részét vagy egészét tőkévé alakítanák át, de ismét szóba került a pénzintézet eladása is. A keddi kereskedést 29,5 százalékos pluszban zárta a részvény, ugyanakkor zárás után 9 százalékos mínuszba csúszott az árfolyam, mert olyan hírek érkeztek, hogy ha nem sikerül tőkét bevonnia, akkor kénytelen lesz részlegesen leépíteni működését.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11135 11050 11240 +0,13% 0 0 3 466 525 945 HUF 2023-05-26 17:07:07
MOL 2866 2820 2874 +1,27% 0 0 1 933 992 560 HUF 2023-05-26 17:11:05
MTELEKOM 418 417 424 -1,07% 0 0 373 922 530 HUF 2023-05-26 17:14:45
RICHTER 8400 8200 8400 +2,19% 0 0 1 673 580 970 HUF 2023-05-26 17:10:31
OPUS 112 110 112 +0,90% 0 0 12 446 288 HUF 2023-05-26 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Rosszul járt, aki ma reggel zsákolt be euróból
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 18:38
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Visszatér az erősödő pályára a forint, aukció után esik a Telekom
Eidenpenz József | 2023. május 26. 12:10
A forint a kamatcsökkentés ellenére erősödik, már 372 alatt is előfordult. A Telekom viszont egyre lejjebb csúszik az aukció után. Nagy-Britanniából jó adat érkezett, Németországból rossz, de a prímet az amerikai adósságplafon viszi. Az ethernél olyasmi történt, ami 2016 óta nem.
Részvény / Deviza / Áru Jól tette, ha kivárt az euró váltásával
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 07:19
Vegyesen mozgott a forint a vezető devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve.
Részvény / Deviza / Áru Estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 18:32
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ma a Mol vitte a prímet
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 17:55
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 835,32 pontos, 1,80 százalékos emelkedéssel, 47 138,99 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru A kamat tartja a forintot, nagy adóemelés készül Magyarországon?
Eidenpenz József | 2023. május 25. 12:19
Gyengül a forint, de viszonylag erős, szépen emelkedik viszont a BUX index. Pedig nem jó a hangulat a nemzetközi részvénypiacokon, az adósságplafon-probléma megoldódásáig várhatóan nem is lesz az. Az amerikai tech-papírok viszont száguldnak a az Nvidia jelentése nyomán. Adóemelésre lesz szükség a költségvetés rendbetétele érdekében?
Részvény / Deviza / Áru Lassan már a vevők után dobják a földgázt a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 09:27
Ma is 2 százalék feletti mínuszban jár az irányadó európai gázár.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz veled, forint? Újabb csúcsok jönnek, vagy megindul a lejtőn az árfolyam?
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 07:36
Vegyesen ébredt a forint.
Részvény / Deviza / Áru Parádézott a Rába, itt az idő a pezsgőbontásra
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 19:16
A győri székhelyű Rába Járműipari Holding Nyrt. 20 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el az első negyedévben, ami 53 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest, és az elmúlt húsz év legmagasabb első negyedéves árbevétele.
Részvény / Deviza / Áru Ma érdemes volt eurót venni
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 18:29
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG