TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ciprasz megint átejtett mindenkit, már nagyon fárasztó a görög huzavona. Európában esnek a részvények, sőt a kötvények is, a BÉT is ereszkedni kezdett, az OTP-vel az élen. A Masterplast aukció sikeres volt, a forint továbbra is gyengélkedik. Megállta a kínai részvények szárnyalása, viszont ereszkedik az olaj és az arany.
Alekszisz Ciprasz szerint küldtek tervezetet a görögök. Fotó: EPA/ALEXANDROS BELTES

Tegnap megint sokan elhitték, hogy itt a görög megegyezés, pedig megszokhattuk 4 hónap alatt, hogy a Sziriza kormány minden héten, sőt most már minden nap a bolondját járatja az őket lélegeztető gépen tartó IMF-el, Európai Bizottsággal és az euróövezeti pénzügyminiszterekkel. Kész csoda, hogy eddig nem fogyott el utóbbiak türelme.

Tegnap Ciprasz közölte, hogy nem tárgyal a másik fél javaslatairól, csak a sajátjáról, ebbe a másik fél nyilván nem mehet bele. Tulajdonképpen felfoghatatlan, hogy mire játszik Ciprasz, úgy hat az egész, mintha saját országát szándékosan vinné a szakadékba. Az immár sokszor átejtett részvényesek mindenesetre ma kijózanodtak: adják a görög, a német és a francia papírokat, különösen az utóbbit: a CAC-40 másfél százalékos eséssel vastagon 5000 pont alá került.

CAC-40 index, Párizs

Nem csak a részvények esnek, hanem a kötvények is, vagyis emelkednek a hozamok. Ez viszont egy teljesen normális folyamat, mivel képtelen helyzet volt az, hogy egyes országok állampapírjai 0 hozammal forogjanak. Néhány intézménynek ugyan kötelező állampapírt vennie, függetlenül a hozamtól, de a szereplők nagy része mégiscsak saját maga hozza meg befektetési döntéseit, és ha már egyszer megvesz egy kötvényt, akkor azt azért teszi, hogy kamatot fizessenek neki, vagy hozamot érjen el.

Ezt az anomáliát kezdi most  a piac rendbe tenni, a kötvényhozamok normalizálódnak, vagyis emelkednek. Ezzel egyidejűleg az eurót is megtépték: ha egyszer jobbak az eurós kötvények hozamai, akkor maga az euró is vonzóbb. A dollárral szemben 1,12 fölé, a svájci frankkal szemben 1,05 fölé emelkedett a kurzus. A forint nem tud magához térni: továbbra is 312 fölött áll az euró jegyzése.

Friss árfolyamok >>>

A BÉT is esik, az OTP már másfél százalék mínuszban van, 5470 forinton. A tegnap nagyot emelkedő Telekom ma 1 százalékkal van lejjebb. Teljes sikert hozott viszont a Masterplast aukció: 4-szeres túljegyzés volt a felkínált 400 ezer részvényre. Ezáltal jó esély van rá, hogy a tőzsde egyik papírja egy vonzó, likvidebb részvény lesz, és akár a prémium kategóriába is felkerülhet.

A kínai papírok ma kissé megbicsaklottak azt követően, hogy Bill Gross, a német kötvényeket a közelmúltban sikeresen shortoló guru már közelinek látja a buborék pukkadását. Miután a német kötvényeknél is zseniálisan ismerte fel az időpontot (igaz, ott könnyebb, volt, miután a hozamok 0-ról igazából csak felfele mehetnek), ezért a piac komolyan veszi őt, az óvatosabbak már zsebre teszik a kínai papírokon elért igen szép profitot.

Esik az arany és az olaj, de csak olyan mértékben, amit önmagában a dollár euróhoz képesti gyengülése indokol. Az arany 1180 dollár közelében van, a WTI típusú olaj 59, a Brent 63 dolláron áll.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Friss
hírlevél