BUX
36 058.98
+1.88%
+664.00
OTP
11 030.00
+1.66%
+180.00
MOL
1 862.00
+2.25%
+41.00
RICHTER
6 665.00
+2.15%
+140.00
MTELEKOM
383.00
+1.46%
+5.00
 
2020. január 21. 17:45

Egyes szakértők szerint az, ahogy januárban felgyorsult az indexek emelkedése, kísértetiesen hasonlít a két évvel korábbi történésekre. Akkor a február jelentősebb zuhanást hozott, majd márciusban is csökkentek a tőzsdei mutatók.

Védőmaszkos gyalogosok Pekingben 2020. január 21-én. A kínai fővárosban és a dél-kínai Sencsenben is felbukkant új, tüdőgyulladást okozó vírus kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, a vírusfertőzés eddig legkevesebb négy ember halálát okozta. (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong )

A múlt héten egyes elemzők úgy értékeltek, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás után a befektetők szinte hátradőlhetnek, hiszen nem látszik olyan kockázati tényező, amely komolyabb visszaesést okozhatna. Ennek megfelelően az október közepe óta tartó hossz új lendületet vett, újabb és újabb történelmi rekordokat eredményezve a Wall Streeten. Az elmúlt három hónapban így az S&P500-as mutató 2900 pont alatti szintről 3330 pontig ugrott úgy, hogy sokan a 3500-as szintig várták nagyobb korrekció nélkül.

A félelem oka: terjed a koronavírus

Most azonban hirtelen megint lett egy olyan kockázati tényező, amely akár komolyabb gazdasági visszaesést is hozhat. Hétfőn ugyanis megerősítette a Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság, hogy a tüdőgyulladás-járványt okozó új koronavírus emberről emberre terjed. Csung Nan-szan, a járvány ügyében vizsgálatot folytató egészségügyi bizottság vezetője szerint a közelgő holdújévi ünnepségek idején várhatóan megnő a vírus okozta tüdőgyulladásos megbetegedések száma. A szakember egyúttal reményét fejezte ki, hogy sikerül a vírus terjedését megfékezni, és nem ismétlődik meg a 2003. évi SARS-járvány. "Az új koronavírus azonosításához két hét kellett" - mondta Csung, hozzátéve, hogy jól működtetett megfigyelési és elkülönítési rendszerekre van szükség, és Kína nem fog olyan súlyos társadalmi és gazdasági következményektől szenvedni, mint 17 éve.

Sokan viszont kétkednek ebben, és úgy vélik, hogy az ünnepi időszakban Kínában országos méretűvé válhat a járvány, sőt, jó eséllyel kilép a régióba, vagy azon túl is, és akár globálisan is terjedhet. Ha ez bekövetkezne az Kína számára komoly veszteséget jelentene, de világszerte is negatív gazdasági következményekkel járna. Ha egy újabb, a SARS-hoz hasonló járvány bekövetkezik, több ezer fertőzöttel és sok száz halálos áldozattal, az Kína számára dollármilliárdos veszteséget jelentene. Sőt egyes becslések szerint akár a GDP 1 százalékpontos visszaesését is eredményezheti. Ez pedig mindenképpen figyelmeztető, főleg annak tükrében, hogy a pénteken publikált adatok szerint közel harminc éves mélypontra lassult a kínai gazdasági növekedés, az elmúlt év egészét tekintve ugyanis a hazai össztermék (GDP) 6,1 százalékkal haladta meg az előző évit, ami 1990 óta a legvisszafogottabb növekedési ütem.

Ami egyébként a gazdasági kilátásokat illeti, az előrejelzések egyébként is óvatosak. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világgazdasági kilátások című kiadványnak, a davosi tanácskozáshoz időzített frissítésében tovább rontotta a világgazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését. A valutaalap 0,1 százalékponttal 3,3 százalékra csökkentette a 2020-as és 0,2 százalékponttal 3,4 százalékra a 2021-es globális GDP-növekedési előrejelzését. A 2019-es növekedésre októberben tett 3,0 százalékos becslését az IMF 2,9 százalékra vitte le.

Erős január után lejtőre kerülnek az árak?

A fentiek miatt pedig nem ok nélkül gondolja egyre több elemző, hogy akár megismétlődhet a 2018 elején látott forgatókönyv. Akkor is egy nagyon erős évkezdést követően bizonytalanodtak el a piacok és kezdtek el visszaesni még a hónap vége előtt. Így is kimagasló volt 2018 januárjában az S&P 500-as erősödése, hiszen 5,6 százalékot emelkedett, de februárban 4, majd márciusban újabb közel 3 százalékos visszaesés következett be.

Peter Garnry, a Saxo Bank részvénystratégája szerint reális opció, hogy forduljon a piac, mert több vállalat esetében már nem a jó hírek, vagy a fundamentumok viszik felfele a részvényárakat. Példaként a Tesla papírjait emelte ki, amelynek a szárnyalását szerinte az elmúlt napokban azok a vásárlók okozzák, akik korábban úgy adtak el részvényeket, hogy azokkal nem rendelkeztek. (Ezt a fedezetlen eladást hívja a szaknyelv shortolásnak.) A szakértő az úgynevezett FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google) részvények esetén hasonló túlvett szituációt lát.

A hipotéziseken túlmutat viszont az a tény, hogy a hajnali kereskedésben már számos ázsiai légitársaság (China Eastern Airlines, China Southern Airlines, Cathay Pacific) részvényei estek 4-10 százalék közötti mértékben. Ha nem is szakadtak be ennyire, de a keddi amerikai nyitást követően az ottani nagy légitársaságok (American Airlines, Delta) 2 százalékkal kezdték a pénteki értékek alatt a kereskedést.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Részvény / Deviza / Áru 1800 dollár felett az arany, nagyot esett az OTP
Eidenpenz József | 2020. június 30. 18:36
A döcögős kezdés ellenére ma jól teljesítenek a tőzsdék az USA-ban és Németországban, miközben a BUX index eléggé nagyot esett. Elsősorban az OTP-részvények mélyrepülése húzta le. Sovány vigasz, hogy valamivel kisebb mértékben a lengyel és a cseh tőzsde is esett. Teljes állásba költöznek vissza a Volkswagennél, megőrülnek a Tesláért és az aranyért, ezüstért.
Részvény / Deviza / Áru CFD-kereskedés – útmutató kezdőknek
Márkázott tartalom | 2020. június 30. 15:22
A CFD, vagyis Contract For Difference egy olyan típusú szerződés, amelyet gyakran használnak a pénzügyi ágazaton belül, hiszen nagyban megkönnyíti a befektetési eszközök kereskedésének módját. Akár nagyon csekély tőke mellett is. Áttekintjük, hogyan működik a CFD-kereskedés nagyon leegyszerűsítve, fő jellemzői mentén.
Részvény / Deviza / Áru Utazhatunk végre vagy sem? Ez foglalkoztatja a tőzsdéket
Eidenpenz József | 2020. június 30. 11:36
Enyhe mínuszban vannak a tőzsdeindexek Európában, Ázsiában viszont az új Hong Kong-törvény ellenére is jó a hangulat. A BUX sem nagyon tér el az átlagtól, fél százalékkal süllyed, főleg az OTP húzza le. Tart a forint maratoni gyengülése, alaptőkét emel a CIG Pannónia.
Részvény / Deviza / Áru Nem friss pénzből hajt végre óriási tőkeemelést Mészáros Lőrinc biztosítója
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 09:58
A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. úgy növeli 6,3 milliárd forinttal, 9,4 milliárdra a jegyzett tőkéjét, hogy a részvényei névértékét megháromszorozza, 33 forintról 100 forintra. Ami azt jelenti, hogy a tulajdoni arányok nem változnak, így Mészáros Lőrinc Opus Global Nyrt.-je marad a biztosító fő, 24,5 százalékos tulajdonosa.
Részvény / Deviza / Áru Elszállt a Boeing, gáz van az amerikai olajszektorban
Eidenpenz József | 2020. június 29. 18:21
A délelőtti tanácstalanság, bizonytalanság délutánra már a múlté, a pluszban nyitó amerikai tőzsdeindexek később is csak növelték előnyüket. Főleg az ipari részvények emelkednek, ami elsősorban a Boeing gépeivel kapcsolatos jó hírnek köszönhető. Drágul az olaj, de igazán nagyot az amerikai földgáz tőzsdei árfolyama ugrott. A forint folytatja gyengülési sorozatát.
Részvény / Deviza / Áru Texasban zár a bár, tovább morzsolódik a forint értéke
Eidenpenz József | 2020. június 26. 18:55
Bár délelőtt még egész jól nézek ki a részvénypiacok, délután az USA mínuszban nyitott, és azóta is lefelé csorog. A fő aggodalom oka az amerikai járványügyi helyzet, különösen Texas, ahol újabb korlátozásokat rendeltek el. Trump kormánya azonban nem akar több karantént. Európa viszonylag jól megúszta, a BUX azokban nagyobbat esett, és a forint is gyengült.
hírlevél