<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A forintra hatott a tegnapi EU-bejelentés, segíthette a dollárgyengülés is, de ellene dolgoznak a gázárak. Az eredmény egy pár forintos euródrágulás lett. A Molt is különböző hatások érik, délelőtti esése azonban már mérséklődött. Powell beszéde nyomán száguldott az amerikai tőzsde, ugrott az arany, kilőtt az ether.

Az európai tőzsdék zöldben állnak ma, a német mutató 0,5, a francia 0,1, a brit 0,2 százalékkal megy fel. Nagyobb volt az öröm Ázsiában, ahol egy százalék körüli pluszok voltak záráskor. Az amerikai határidős indexek viszont most csekély, 1-2 ezrelékes mínuszban vannak.

Fontos előzménye a mai napnak, hogy tegnap szép ralit váltott ki az USA-ban Jerome Powell Fed-elnök beszéde, akinek szavaiból a kamatemelési ciklus szelídülését lehetett kiolvasni. (Mások szerint viszont nem mondott semmi újat.) Csökkentek a dollárkötvény-hozamok, és a technológiai részvények Nasdaq indexe 4,6, az S&P 500 3,1, a Dow Jones 2,2 százalékkal ugrott meg. (A kamatokra rendszerint a tech-cégek értékelése reagál a legnagyobb mértékben.)

Nemcsak a Mol húzza vissza Budapestet

Itthon a BUX index emelkedését korábban elsősorban a Mol akadályozta, de napon belül javulni kezdett. Jelenleg csak 0,2 százalékos mínuszban van, a Richter 0,3 százalékkal esik, az OTP 0,7-el emelkedik. Gyorsjelentése után 0,6 százalékkal süllyed a 4iG.

Árfolyamok és grafikonok

A Molt a dunai finomítóval, az üzemanyag-ellátással, az üzemanyagár-plafonnal kapcsolatos hírek mozgatják a napokban. Pénteken állították volna vissza a Mol százhalombattai Dunai Finomítójának termelését, de úgy tűnik, újabb hibát találtak. Ezen kívül lezárul a korábban kötött üzlet, és a Mol tulajdonába került a “több mint 410 lengyelországi töltőállomás”.

Meglepő, hogy ismét 410 felett az euró?

A kormány sikerként, mások inkább veszteségként kommentálták a részben felfüggesztett, részben felszabadított európai uniós támogatásokkal kapcsolatos tegnapi bejelentést. Mivel azonban a lényege már korábban kiszivárgott, a piacok viszonylag nyugodtan fogadták. Az euró/forint egy átmeneti ingadozás után lassan 407-408-ról 409-410-ig emelkedett tegnap, és ma is hasonló szinten van, jelenleg épp 410,0 az árfolyam.

Euró/forint és dollár/forint, öt évre. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Euró/forint és dollár/forint, öt évre. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Tegnap a vártnak megfelelő döntést hozta az Európai Bizottság. Az RRF programot elfogadta, de teljes pénzt csak akkor láthatunk ebben a programban és a három érintett kohéziós alap tekintetében, ha még további lépéseket teszünk a jogállamiság frontján – írta az Erste Befektetési Zrt.

Ezért picit meglepő volt a forint gyengülése a hírek hallatán tették hozzá.

Nem segített a gázár, száguld az arany

A forintnak valószínűleg nem segít az európai gázár napok óta tartó emelkedése, ma is 4,5 százalékkal, 153 euróra ment fel. A dollár gyengülése azonban elvileg javít a feltörekvő piaci devizák, köztük  hazai pénz helyzetén.

Az olaj pár nap száguldás után, amit elsősorban a kínai covid-politikában várt változások válthattak ki, ma már csak kis mértékben erősödik. A dollárgyengülés, az amerikai kötvényhozamok esése nagyon jó hatással volt viszont az aranyra. Az ezüstre és más ipari fémekre pedig a kínai gazdaságtól – a csökkenő lezárások miatt – várt jobb teljesítmény is pozitívan hathat.

Az arany ma 1,7 százalékkal drágul. Egy hónap alatt 1625 dollárról 1795 dollárra jutott, azaz több mint tíz százalékkal ugrott fel.

Kezdődik a Mikulás-rali?

Miután Jerome Powell Fed-elnök nyilatkozata szép emelkedést indított be az USA tőzsdéin, az elmúlt 70 év tapasztalatai alapján ez a Mikulás-rali kezdetét jelentheti – írja az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele.

A vállalati profitmarzsok szűkülése, a recesszió árnyéka, a geopolitikai kockázatok és a FED finomhangolási képességeivel kapcsolatos bizonytalanságok megkérdőjelezik a piaci optimizmus megalapozottságát.

De a részvénybefektetők lehet, hogy elkezdtek a rövid távú kockázatokon túli időkre gondolni. Ritkán fordul elő, hogy decemberben nagy eladási hullám kezdődik, így az év utolsó hónapja ígéretesen indul – tették hozzá.

Powell a kriptókat is felbeszélte

A Fed elnökének beszéde a kriptovalutákat is megmozgatta. A bitcoin – november 11-e, az FTX-összeomlás óta először – elérte a 17 200 dollárt, az ether az 1300-at. A bitcoin egy hét alatt három, az ether nyolc százalékkal ment fel.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A Binance igazolja a bitcoinod meglétét

Az FTX tőzsde összeomlása után szinte órákkal megindult egy mozgalom a kriptovaluta-tőzsdék megreformálására. A Proof-of-Reserves (a tartalékok bizonyítása) eljárással ugyanis folyamatosan monitorozni lehetne a tőzsdéken elhelyezett vagyont, sőt az egyes kis- és nagybefektetők értékeinek meglétét is. Így nem fordulhatna elő, hogy a tőzsde huzamosabb időn keresztül hozzányúl az értékekhez, legalábbis igen gyorsan kiderülne.

A Binance hirdetménye a tőzsde kereskedési rendszerében.
A Binance hirdetménye a tőzsde kereskedési rendszerében.

A Binance, a világ legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje egyelőre a bitcoinok meglétének igazolását ígéri, majd a többi kriptovalutával a következő néhány hétben bővítenék a rendszert.

Jelentett a 4iG

Közzétette gyorsjelentését a 4iG. A KBC Equitas összefoglalója szerint a felvásárolt vállalatok integrációjának köszönhetően “továbbra is jelentősen bővült” a bevétele és eredménye a harmadik negyedévben.

Folytatódott a magyarországi és a nyugat-balkáni vállalatok integrációja, az ALBtelecom, illetve a One Telecommunications közti együttműködés is eredményes volt.

A vállalat bevételei így a tavalyi első kilenc hónaphoz képest a négyszeresükre növekedtek, 218 milliárd forintra. A működési eredmény hasonló mértékben nőtt közel 7,2 milliárdra. Az összehasonlítás a megváltozott vállalatcsoport miatt “nehézkes”, azonban a teljes átfogó eredmény 6,8 milliárd forintos pluszt mutat az idei évben.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10630 10795 -0,42% 0 0 3 141 898 880 Ft 2023-02-03 17:11:57
MOL 2740 2706 2750 -0,36% 0 0 897 384 860 Ft 2023-02-03 17:10:09
MTELEKOM 376 374 382 -1,96% 0 0 77 370 747 Ft 2023-02-03 17:05:17
RICHTER 8100 8055 8215 -0,74% 0 0 1 115 321 635 Ft 2023-02-03 17:05:12
OPUS 130 129 133 -1,51% 0 0 30 737 644 Ft 2023-02-03 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG