<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Üléseznek a G20-országok, a kriptodevizákról is tárgyalnak. Az előjelek jók, az előterjesztendő szakértői anyag legalább nem negatív, nem tartalmaz tiltási javaslatot. Jó lenne egy nemzetközi szabályozás ezekre a határokat nem tisztelő eszközökre, ez azonban lehet, hogy nem most jön létre. Az IMF vezére közben meghökkentő megoldással állt elő.
Gúzsba lehet kötni?

A G20-országok pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek e héten Argentínában folyó találkozójától azt várták, hogy döntő fontosságú iránymutatást ad a jövőre nézve a kriptodevizákkal kapcsolatban. Az első jelek kedvezőek, de legalábbis nem kedvezőtlenek.

A G20 által korábban létrehozott Financial Stability Board (FSB), Pénzügyi Stabilitási Tanács ugyanis kiadott a találkozóra egy állásfoglalást a világ pénzügyi rendszerét fenyegető kockázatokról, ennek jelentős része a kriptodevizákkal foglalkozik. Ez “kezdeti értékelésként” megállapítja, hogy a “kripto-eszközök” jelenleg nem jelentenek veszélyt a globális pénzügyi stabilitásra nézve. (Angolul itt.)

Ennek egyik oka, hogy még túlságosan kicsi az értékük a pénzügyi rendszerhez képest, még a nemrégiben megfigyelhető csúcson sem érte el a globális GDP egy százalékát. (Vélhetően a január eleji csúcsra gondoltak, amikor a kriptodevizák összes piaci értéke – kapitalizációja – 825,6 milliárd dolláron tetőzött a Coinmarketcap.com szerint, lásd a grafikont.)

Emlékeztetnek arra, hogy a pénzügyi válság előtt a CDS nevű derivatívák (credit default swap) összértéke elérte a globális GDP 100 százalékát. “Kis méretük, valamint az a tény, hogy nem helyettesítői a devizáknak és nagyon korlátozott a felhasználhatóságuk a reálgazdaságban és a pénzügyi műveletekben, azt eredményezi, hogy a pénzügyi rendszer többi részével való kapcsolatuk korlátozott” – írják.

Még veszélyesek lehetnek

Egyelőre – tehetjük hozzá, mert a kriptodeviza-világ vállalkozói, programozói és más szereplői azon dolgoznak, hogy ne így legyen. De ezt az FSB is tudja, mert így folytatja: “Ám a piac gyorsan fejlődik, így ez a kezdeti értékelésünk megváltozhat”, ha a kriptoeszközöket szélesebb körben használnák, vagy a pénzügyi rendszer többi részéhez jobban kapcsolódnának.

Ez veszélyeket jelentene például az egész pénzügyi rendszerbe vetett bizalom területén, ha a kriptoeszközök viselkedése, biztonsága, “piaci integritása” nem javulna közben. Az FSB ezért továbbra is figyeli majd ezt a piacot.

Van bennük jó is

A kriptodevizák egy sereg problémát hoznak magukkal a fogyasztók és a befektetők védelme terén, az illegális tevékenységek, terrorizmus és pénzmosás terén is. Ugyanakkor a mögöttes technológiában megvan a potenciál, hogy növelje a pénzügyi rendszer és a gazdaság hatékonyságát és hozzáférhetőségét mindenki számára (“inclusiveness”).

A szervezet azt is írja, hogy mivel a kriptoeszközök természete globális, további nemzetközi kooperációra van szükség nemzetközi szervezetek bevonásával (CPMI, FATF és IOSCO).

Blokklánc ellen blokkláncot

Az IMF blogján a múlt héten Christine Lagarde vezérigazgató a kriptodevizák veszélyeiről beszélt, terrorizmus, pénzmosás, fegyver, kábítószer. Szintén sürgette a nemzetközi szervezetek együttműködését az illegális tevékenységek elleni harcban.

De az igazán érdekes része a blogbejegyzésnek az, ahol arról ír, hogy a fogyasztók és a pénzügyi rendszer védelme érdekében szabályozni kell a “kriptovilágot”, csak úgy mint a hagyományos pénzügyi rendszerben. Hogyan? A blokklánc segítségével.

Tüzet tűzzel kell legyőzni

Ez első hallásra úgy hangozhat, mintha egy kábítószer-ellenes osztály dolgozóit marihuánával doppingolnák, hogy hatékonyabban dolgozzanak, de nem ilyen súlyos a helyzet. Inkább olyan, amikor gyors autókat vesznek a rendőröknek a száguldozók kordában tartására.

“Ugyanazok az innovációk, amelyek a kriptoeszközöket működtetik, nekünk is segíthetnek, hogy szabályozzuk azokat” – írja a vezérigazgató. “Másképpen szólva, a tüzet tűzzel győzhetjük le” – teszi hozzá. A DLT (elosztott főkönyv-technológia) segítségével, amelyen a kriptodevizák nyilvántartása is alapul, a szabályozó hatóságok és a piaci szereplők közötti információ-áramlás nagy mértékben felgyorsítható.

Egységes szabályokat mindenütt

Megbízható, ellenőrzött, digitális aláírásokkal ellátott ügyfél-adatbázis hozható létre. Szerinte a biometrikus azonosítás, a kriptográfia és a mesterséges intelligencia is növelhetné a biztonságot és segíthetne kiszűrni a gyanús tranzakciókat.

Lagarde hangsúlyozta, hogy ugyanazokat a szabályokat kell alkalmazni a kriptovilágban és a hagyományos pénzügyeknél. Úgy, ahogy az amerikai hatóságok (SEC) az ICO-kat a hagyományos részvénykibocsátásokkal megegyezően tervezik szabályozni.

Igazság a szélsőségek között

“A kripto-eszközök volatilitása intenzív vitát váltott ki arról, hogy ezek csak egy buborék, csak egy újabb hóbort, vagy egy olyan forradalom, ami az internet hajnalához hasonlítható, és felbomlasztja a pénzügyi szektort, esetleg lecseréli a hagyományos fizetőeszközöket. Az igazság nyilvánvalóan a két véglet között van. Amint korábban is mondtam, nem lenne bölcs dolog a kriptoeszközök elutasítása; üdvözölnünk kell a bennük levő potenciált, de fel kell ismernünk a kockázataikat is” – összegezte Christine Lagard.

Elegük van a szabályozásból

A Reuters hétfői jelentése szerint azonban nem valószínű, hogy a G20 közös határozatot hozzon a kriptodevizákkal kapcsolatban, mert egyelőre túl nagyok a véleménykülönbségek, nem egyeztek meg közös irányvonalban. A fő akadály az USA lehet, amely a 2008-2009-es válság óta egyfolytában a pénzügyi szektor újraszabályozásán dolgozik, és most óvatos az újabb szabályozási kérdésekkel kapcsolatban.

Pedig sok szereplő, államok, felügyeleti hatóságok szorgalmazzák, hogy legyen egy globális “kriptodeviza-szabálykönyv”, mivel a kriptodeviza-szektor is határokon átnyúló.

Lassan kúszik az árfolyam

A bitcoin árfolyama a hét végén 7300 dollárig zuhant, de még vasárnap este 8200 dollárra pattant vissza. Azóta lassan emelkedik, 8500 dollár körül van. Az árfolyam trendje egyébként a december közepi csúcs óta főleg csökkenő.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9358 9320 9580 -1,70% 0 0 4 315 198 512 Ft 2022-08-12 17:13:14
MOL 2886 2870 2956 -2,30% 0 0 1 545 311 776 Ft 2022-08-12 17:06:36
MTELEKOM 321 318 321 +0,78% 0 0 29 570 284 Ft 2022-08-12 17:05:25
RICHTER 8100 8045 8230 +0,43% 0 0 880 098 820 Ft 2022-08-12 17:06:36
OPUS 152 152 155 -1,17% 0 0 7 507 452 Ft 2022-08-12 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
Részvény / Deviza / Áru Erős nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 17:51
Egész Európában jó volt a hangulat, a BÉT-en különösen. 
Részvény / Deviza / Áru Tesla-részvényektől szabadult Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 13:37
A Tesla vezére több milliárd dollár értékben adott el részvényeket, hogy elég forrás álljon rendelkezésére a Twitter felvásárlásával kapcsolatos jogi vitában elszenvedett vereség esetére.
Részvény / Deviza / Áru 401 is volt az euró, szándékos vagy véletlen a Barátság szüneteltetése?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 10. 12:04
Az olajszállítások elmaradása tegnap a mélybe küldte a BUX indexet, ma viszont ennek nagyobb részét visszanyeri, miután a probléma megoldódni látszik. A forint nagyot gyengült, 401 felett is járt az euró, de azután szintén visszakozott. A Telekom eredménye a vártnál jobb lett. Betiltottak egy kriptodeviza-titkosító platformot az USA-ban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG