<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Üléseznek a G20-országok, a kriptodevizákról is tárgyalnak. Az előjelek jók, az előterjesztendő szakértői anyag legalább nem negatív, nem tartalmaz tiltási javaslatot. Jó lenne egy nemzetközi szabályozás ezekre a határokat nem tisztelő eszközökre, ez azonban lehet, hogy nem most jön létre. Az IMF vezére közben meghökkentő megoldással állt elő.
Gúzsba lehet kötni?

A G20-országok pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek e héten Argentínában folyó találkozójától azt várták, hogy döntő fontosságú iránymutatást ad a jövőre nézve a kriptodevizákkal kapcsolatban. Az első jelek kedvezőek, de legalábbis nem kedvezőtlenek.

A G20 által korábban létrehozott Financial Stability Board (FSB), Pénzügyi Stabilitási Tanács ugyanis kiadott a találkozóra egy állásfoglalást a világ pénzügyi rendszerét fenyegető kockázatokról, ennek jelentős része a kriptodevizákkal foglalkozik. Ez “kezdeti értékelésként” megállapítja, hogy a “kripto-eszközök” jelenleg nem jelentenek veszélyt a globális pénzügyi stabilitásra nézve. (Angolul itt.)

Ennek egyik oka, hogy még túlságosan kicsi az értékük a pénzügyi rendszerhez képest, még a nemrégiben megfigyelhető csúcson sem érte el a globális GDP egy százalékát. (Vélhetően a január eleji csúcsra gondoltak, amikor a kriptodevizák összes piaci értéke – kapitalizációja – 825,6 milliárd dolláron tetőzött a Coinmarketcap.com szerint, lásd a grafikont.)

Emlékeztetnek arra, hogy a pénzügyi válság előtt a CDS nevű derivatívák (credit default swap) összértéke elérte a globális GDP 100 százalékát. “Kis méretük, valamint az a tény, hogy nem helyettesítői a devizáknak és nagyon korlátozott a felhasználhatóságuk a reálgazdaságban és a pénzügyi műveletekben, azt eredményezi, hogy a pénzügyi rendszer többi részével való kapcsolatuk korlátozott” – írják.

Még veszélyesek lehetnek

Egyelőre – tehetjük hozzá, mert a kriptodeviza-világ vállalkozói, programozói és más szereplői azon dolgoznak, hogy ne így legyen. De ezt az FSB is tudja, mert így folytatja: “Ám a piac gyorsan fejlődik, így ez a kezdeti értékelésünk megváltozhat”, ha a kriptoeszközöket szélesebb körben használnák, vagy a pénzügyi rendszer többi részéhez jobban kapcsolódnának.

Ez veszélyeket jelentene például az egész pénzügyi rendszerbe vetett bizalom területén, ha a kriptoeszközök viselkedése, biztonsága, “piaci integritása” nem javulna közben. Az FSB ezért továbbra is figyeli majd ezt a piacot.

Van bennük jó is

A kriptodevizák egy sereg problémát hoznak magukkal a fogyasztók és a befektetők védelme terén, az illegális tevékenységek, terrorizmus és pénzmosás terén is. Ugyanakkor a mögöttes technológiában megvan a potenciál, hogy növelje a pénzügyi rendszer és a gazdaság hatékonyságát és hozzáférhetőségét mindenki számára (“inclusiveness”).

A szervezet azt is írja, hogy mivel a kriptoeszközök természete globális, további nemzetközi kooperációra van szükség nemzetközi szervezetek bevonásával (CPMI, FATF és IOSCO).

Blokklánc ellen blokkláncot

Az IMF blogján a múlt héten Christine Lagarde vezérigazgató a kriptodevizák veszélyeiről beszélt, terrorizmus, pénzmosás, fegyver, kábítószer. Szintén sürgette a nemzetközi szervezetek együttműködését az illegális tevékenységek elleni harcban.

De az igazán érdekes része a blogbejegyzésnek az, ahol arról ír, hogy a fogyasztók és a pénzügyi rendszer védelme érdekében szabályozni kell a “kriptovilágot”, csak úgy mint a hagyományos pénzügyi rendszerben. Hogyan? A blokklánc segítségével.

Tüzet tűzzel kell legyőzni

Ez első hallásra úgy hangozhat, mintha egy kábítószer-ellenes osztály dolgozóit marihuánával doppingolnák, hogy hatékonyabban dolgozzanak, de nem ilyen súlyos a helyzet. Inkább olyan, amikor gyors autókat vesznek a rendőröknek a száguldozók kordában tartására.

“Ugyanazok az innovációk, amelyek a kriptoeszközöket működtetik, nekünk is segíthetnek, hogy szabályozzuk azokat” – írja a vezérigazgató. “Másképpen szólva, a tüzet tűzzel győzhetjük le” – teszi hozzá. A DLT (elosztott főkönyv-technológia) segítségével, amelyen a kriptodevizák nyilvántartása is alapul, a szabályozó hatóságok és a piaci szereplők közötti információ-áramlás nagy mértékben felgyorsítható.

Egységes szabályokat mindenütt

Megbízható, ellenőrzött, digitális aláírásokkal ellátott ügyfél-adatbázis hozható létre. Szerinte a biometrikus azonosítás, a kriptográfia és a mesterséges intelligencia is növelhetné a biztonságot és segíthetne kiszűrni a gyanús tranzakciókat.

Lagarde hangsúlyozta, hogy ugyanazokat a szabályokat kell alkalmazni a kriptovilágban és a hagyományos pénzügyeknél. Úgy, ahogy az amerikai hatóságok (SEC) az ICO-kat a hagyományos részvénykibocsátásokkal megegyezően tervezik szabályozni.

Igazság a szélsőségek között

“A kripto-eszközök volatilitása intenzív vitát váltott ki arról, hogy ezek csak egy buborék, csak egy újabb hóbort, vagy egy olyan forradalom, ami az internet hajnalához hasonlítható, és felbomlasztja a pénzügyi szektort, esetleg lecseréli a hagyományos fizetőeszközöket. Az igazság nyilvánvalóan a két véglet között van. Amint korábban is mondtam, nem lenne bölcs dolog a kriptoeszközök elutasítása; üdvözölnünk kell a bennük levő potenciált, de fel kell ismernünk a kockázataikat is” – összegezte Christine Lagard.

Elegük van a szabályozásból

A Reuters hétfői jelentése szerint azonban nem valószínű, hogy a G20 közös határozatot hozzon a kriptodevizákkal kapcsolatban, mert egyelőre túl nagyok a véleménykülönbségek, nem egyeztek meg közös irányvonalban. A fő akadály az USA lehet, amely a 2008-2009-es válság óta egyfolytában a pénzügyi szektor újraszabályozásán dolgozik, és most óvatos az újabb szabályozási kérdésekkel kapcsolatban.

Pedig sok szereplő, államok, felügyeleti hatóságok szorgalmazzák, hogy legyen egy globális “kriptodeviza-szabálykönyv”, mivel a kriptodeviza-szektor is határokon átnyúló.

Lassan kúszik az árfolyam

A bitcoin árfolyama a hét végén 7300 dollárig zuhant, de még vasárnap este 8200 dollárra pattant vissza. Azóta lassan emelkedik, 8500 dollár körül van. Az árfolyam trendje egyébként a december közepi csúcs óta főleg csökkenő.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11135 11050 11240 +0,13% 0 0 3 466 525 945 HUF 2023-05-26 17:07:07
MOL 2866 2820 2874 +1,27% 0 0 1 933 992 560 HUF 2023-05-26 17:11:05
MTELEKOM 418 417 424 -1,07% 0 0 373 922 530 HUF 2023-05-26 17:14:45
RICHTER 8400 8200 8400 +2,19% 0 0 1 673 580 970 HUF 2023-05-26 17:10:31
OPUS 112 110 112 +0,90% 0 0 12 446 288 HUF 2023-05-26 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Rosszul járt, aki ma reggel zsákolt be euróból
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 18:38
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Visszatér az erősödő pályára a forint, aukció után esik a Telekom
Eidenpenz József | 2023. május 26. 12:10
A forint a kamatcsökkentés ellenére erősödik, már 372 alatt is előfordult. A Telekom viszont egyre lejjebb csúszik az aukció után. Nagy-Britanniából jó adat érkezett, Németországból rossz, de a prímet az amerikai adósságplafon viszi. Az ethernél olyasmi történt, ami 2016 óta nem.
Részvény / Deviza / Áru Jól tette, ha kivárt az euró váltásával
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 07:19
Vegyesen mozgott a forint a vezető devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve.
Részvény / Deviza / Áru Estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 18:32
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ma a Mol vitte a prímet
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 17:55
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 835,32 pontos, 1,80 százalékos emelkedéssel, 47 138,99 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru A kamat tartja a forintot, nagy adóemelés készül Magyarországon?
Eidenpenz József | 2023. május 25. 12:19
Gyengül a forint, de viszonylag erős, szépen emelkedik viszont a BUX index. Pedig nem jó a hangulat a nemzetközi részvénypiacokon, az adósságplafon-probléma megoldódásáig várhatóan nem is lesz az. Az amerikai tech-papírok viszont száguldnak a az Nvidia jelentése nyomán. Adóemelésre lesz szükség a költségvetés rendbetétele érdekében?
Részvény / Deviza / Áru Lassan már a vevők után dobják a földgázt a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 09:27
Ma is 2 százalék feletti mínuszban jár az irányadó európai gázár.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz veled, forint? Újabb csúcsok jönnek, vagy megindul a lejtőn az árfolyam?
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 07:36
Vegyesen ébredt a forint.
Részvény / Deviza / Áru Parádézott a Rába, itt az idő a pezsgőbontásra
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 19:16
A győri székhelyű Rába Járműipari Holding Nyrt. 20 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el az első negyedévben, ami 53 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest, és az elmúlt húsz év legmagasabb első negyedéves árbevétele.
Részvény / Deviza / Áru Ma érdemes volt eurót venni
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 18:29
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG