<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy hónapos lokális csúcson van a forint árfolyama, amely 362 alá került az euróval szemben. Közben a tőzsdéken is kitart a lendület, az OTP szerdán is emelkedni tudott.

Az európai börzék kedden emelkedéssel zártak, a londoni FTSE-100 mutató 1,63, a frankfurti DAX-index 0,83, a párizsi CAC-40 index pedig 1,39 százalékkal erősödött a hétfői záróértékéhez képest. Nem volt ennyire egyértelmű a helyzet a Wall Streeten, a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe ugyan 214,59 ponttal, 0,59 százalékkal, 36 799,65 pontra nőtt, ám az S&P 500-as mutatója 3,26 ponttal, 0,07 százalékkal csökkent és 4793,3 ponton zárta a napot. A leggyengébben a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója teljesített, 210,1 ponttal, 1,33 százalékkal lett kevesebb és 15 622,7 ponton végzett. Pedig érdemes megjegyezni, hogy az idén eddig a technológiai papírok visszavették az irányítást, és a tőzsdeindexek erősödését elsősorban ezek a vállalatok táplálják.

A piacok szerdán folytatták a jó sorozatukat, a vezető indexek mindegyike pluszban állt a délelőtt közepén. A DAX fél, míg a párizsi és a londoni börze mutatója 0,3-0,3 százalékkal tudott erősödni. Pozitív volt a hangulat a Budapesti Értéktőzsdén is, az index ugyanis közel fél százalékos pluszban állt 10 óra után.

Az emelkedés motorja az OTP volt, amely 17 ezer forint fölé is szúrt. Úgy tűnik, a kamatstop okozta potenciális veszteség a befektetők szerint kezelhető, már csak azért is, mert a magyarországi és régiós piacok továbbra is masszív növekedés elé néznek. A napokban megjelent adatok szerint a hazai hitelpiac továbbra is nagyon erős dinamikát mutat, a kihelyezett pénzek pedig várhatóan a változó kamatkörnyezetben is komoly profitot hoznak majd az OTP számára.

Árfolyamok és grafikonok

Erősödött a Mol is, igaz, csak kisebb mértékben, a papír átlépte a 2600 forintos szintet. Lejtőre került viszont a Richter, amely 0,6 százalékot gyengült. Lejtmenetbe került az elmúlt napok sztárpapírja, a 4iG is, a hétfőn 4 százalékot ugrott részvény ma délelőtt 1,5 százalékkal esett.

Baljós előjelek Európában

Annak ellenére, hogy az európai piacok az idei tőzsdei évet remekül kezdték, a reálgazdaságban vannak kérdőjelek. Ezt támasztja alá a szerdán délelőtt publikált euróövezeti BMI mutató is. Kilenchavi mélypontra lassult ugyanis az euróövezeti gazdaság teljesítményének növekedési üteme decemberben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet szerdai jelentése alapján. Az euróövezeti kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges decemberi értéke az előzetes 53,4 pontnál kisebb, 53,3 pont lett a novemberi 55,4 pont után.

A kompozit index egyik összetevője, a szolgáltatóipari BMI végleges értéke szintén kisebb lett az előzetes 53,3 pontnál, nyolchavi mélypontra esett, 53,1 pontra, és lényegesen alacsonyabb a novemberi 55,9 pontnál. Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének még hétfőn publikált végleges értéke decemberben az előzetessel megegyező 58 pontra, tíz hónapja, tavaly február óta a legalacsonyabbra csökkent a novemberi 58,4 pontról.

Megint eltűnnek a turisták? (Fotó: Depositphotos)Megint eltűnnek a turisták? (Fotó: Depositphotos)

A szakértők szerint rövid életűnek bizonyult a gazdasági teljesítmény novemberi felfutása, ami a fertőzéses esetszám által kiváltott aggodalmaknak tulajdonítható. Németországban, ahol a legszigorúbb korlátozásokat vezették be emiatt, a gazdasági aktivitás stagnált, a kompozit BMI 49,9 pontra, 18 havi mélypontra csökkent a novemberi 52,2 pontról. A növekedés üteme az egész euróövezetben lassult a novemberihez képest.

Nem csak Európában okoz gondot az omikron

Kedden világszerte tovább nőtt az új regisztrált esetek száma, 2,15 millió beteget azonosítottak. Korábban soha nem volt még ilyen magas számú fertőzött egy nap alatt. Az USA-ban félmilliónál is több fertőzöttet találtak, de Franciaországban (270 ezer) és az Egyesült Királyságban (220 ezer) is nagyot nőtt az új esetek száma. Ugyan ez a vírusmutáció enyhébb lefolyású, mint a korábban komoly problémát okozó delta-variáns, számos országban így is tovább növekszik a kórházakban kezeltek száma.

Mindez azzal jár, hogy a bevezetett szigorításokat szinte sehol sem enyhítik, sőt több helyen újabb intézkedésektől tartanak. Emiatt potenciális kockázatot jelent, hogy a gazdasági növekedés motorjává vált szolgáltatások ismét megtorpannak, ezen belül különösen a turizmussal kapcsolatos vállalatok részvényei esetén láthatunk bizonytalanságot.

Erőre kapott a forint – 360-ig mehet?

A hétfői kisebb, majd a keddi nagy erősödés után egyelőre kitart a forint lendülete. A magyar fizetőeszköz ugyanis szerdán is javított az euróval szemben. Az árfolyam ma délelőtt a 362-es szint alatt is járt, ilyen erős utoljára december első napjaiban volt a magyar deviza. Technikailag a 360-as szint jelenthet komolyabb ellenállást, ám addig elmehet a forint.

Ha a fundamentumokat nézzük, akkor mindenképpen ki kell emelni, hogy a magyar fizetőeszköz az elmúlt napokban egyértelműen felülteljesítő volt, hiszen a régiós devizákhoz képest sokkal többet erősödött. Ez egyes kommentárok szerint annak lehet a jele, hogy a forint ellen spekulálók lezárhatták a pozícióikat, esetleg vannak, akik már egyenesen a további erősödésre fogadnak.

A stabilitást mindenesetre segítette, hogy a kormány komoly megszorító intézkedésekkel igyekezett karácsony környékén a megborult költségvetést rendbetenni. Az államháztartás helyzetének konszolidálása mellett pedig a jegybank folyamatos kamatemelése is erősíthette a forintot. Ebből a szempontból érdekes lesz a csütörtöki újabb egyhetes betéti tender, amelyen egy további kamatemelés újabb lendületet adhatna a magyar devizának. Persze az is benne van a pakliban, hogy az elmúlt napok fejleményei után az MNB lassítani fog, esetleg szünetet is tart.

Megnyugszik az olajpiac?

Az év végén és idén az első kereskedési napokon komoly olajárerősödést láthattunk. Amely globálisan erősítheti az inflációs folyamatokat. Ugyanakkor a szerdai nap némi enyhülést hozott, hiszen minimálisan, de csökkent az energiahordozó jegyzése.

Ennek hátterében több tényező is állhat. Egyrészt a keresletre negatívan hathat a fent említett romló járványhelyzet. Másrészt viszont a kínálat növekedni fog, hiszen kedden a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ úgy döntött, hogy februárban napi 400 ezer hordóval növeli az olajtermelést. Más kérdés, hogy a döntés indoklása szerint a 23 országból álló szövetség tagjai úgy vélik, hogy tovább nő a kőolaj iránti kereslet a világon a koronavírus új változata, az omikron terjedése ellenére.

Az árak emelkedése ellen hatottak a friss amerikai adatok is, a hetente közölt tartalékok azt mutatták, hogy az év végén a vártnál magasabb, 6,4 millió hordónyi nyersolaj volt a tárolókban, miközben az üzemanyagok szintje látványosan megugorva 7,1 millió hordónyira nőtt. Ezek az adatok is azt jelzik, hogy a kereslet enyhülhet, és ez remélhetőleg az árak csökkenésével jár majd együtt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17300 17150 17595 -2,20% 0 0 9 302 673 880 Ft 2022-01-21 17:14:35
MOL 2684 2620 2684 +1,21% 0 0 2 304 340 886 Ft 2022-01-21 17:13:23
MTELEKOM 422 419 425 -0,59% 0 0 129 927 268 Ft 2022-01-21 17:05:00
RICHTER 8460 8275 8460 +1,38% 0 0 2 099 933 015 Ft 2022-01-21 17:08:02
OPUS 220 216 220 -0,90% 0 0 23 642 408 Ft 2022-01-21 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Cunami lesz-e a kamatemelési és omikronhullámból?
Eidenpenz József | 2022. január 21. 12:55
Aggódnak a kamatemelés miatt, aggódnak Ukrajna miatt, aggódnak a járvány miatt, és még néhány rossz gyorsjelentés is érkezett. A tőzsdei befektetők hangulata olyan rossz, hogy abból akár emelkedés is lehet. A forint gyengül, de a cseh, lengyel pénzekkel együtt. A kriptodevizák is a tőzsdéket követik.
Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a budapesti börze, jó napja csak a Richternek volt
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 19:02
Korrigáltak a befektetők. A forgalom az átlagnál magasabb volt, ami főleg a gyógyszeripari vállalatnak köszönhető.
Részvény / Deviza / Áru Nem erősíti tovább az MNB a forintot, a Google kriptokártyát készít
Eidenpenz József | 2022. január 20. 12:18
A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.
Részvény / Deviza / Áru Lehet, hogy kriptovaluta-témában nem Kim Kardashianra kell hallgatni?
Bíró Vilma | 2022. január 19. 18:31
Influenszerek mondják meg, milyen kriptovalutába fektessünk?
Részvény / Deviza / Áru Idegből megy a kereskedés, de ma ebből jól jöttünk ki
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 18:08
Szépen ment szerdán a BUX, a budapesti tőzsde a legjobban teljesítők között volt Európában, bár ennek különösebb oka nincsen. A forint is erősödött - az olaj ára pedig sokéves csúcsra emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Közeleg a 100 dolláros olaj, megvan a következő ezer unikornis
Eidenpenz József | 2022. január 19. 12:06
A tegnapi csúnya esés után ma az európai és a hazai részvények is magukhoz tértek, a forint is erősödött kicsit. Pedig jött egy csomó ijesztő hír a vírusról és a kamatemelési kilátásokról. Egyre feljebb araszol az olaj ára, az olajcégek jól keresnek, mégsem az övék a jövő.
Részvény / Deviza / Áru Siralmas volt a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:56
Jókora mínusszal zárt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Próbálják ráhúzni a kriptókra a vizeslepedőt, megint riogat a kamatmumus
Eidenpenz József | 2022. január 18. 12:13
Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 833,11 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 53 509,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Négy okból érdemes a szerelembe fektetni, visszaerősödött a forint
Eidenpenz József | 2022. január 17. 12:22
Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló