<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Szép emelkedést mutatnak ma az amerikai határidős indexek, valószínűleg jó hangulatban indul ma odaát a kereskedés. Európában szerény pluszokat látunk, csúcson áll a DAX index, de a BUX stagnál. Van azonban egy speciális oka, amiért a Mol lehúzza. Ismét 54 ezer dollár a bitcoin. Meglódult a GameStop, ETF-et hoznak létre a hasonló hype-részvények vásárlására.

Tegnap ismét eléggé csúnyán elintézték az amerikai technológiai szektort, a Nasdaq 100 index 2,9 százalékkal esett. Ma viszont a tőzsdén kívüli kereskedelemben 2,1 százalékos pluszban van a határidős árfolyam, így nagy a valószínűsége, hogy ez a nap pluszban fog kezdődni.

Kellemes a hangulat Európában, ahol a német index történelmi csúcsot ért el, 0,4 százalékkal van feljebb. Párizsban 0,1, Londonban 0,4 százalékos az emelkedés. Az európai tőzsdei emelkedést jó vállalati eredményekkel és az amerikai gazdaságsegítő csomag elfogadásával magyarázzák. Japánból viszont gyenge növekedésről szóló hír érkezett, a Nikkei 225 index ennek ellenére pluszban zárt.

Kínában viszont ismét két százalék körüli eséssel végeztek a vezető tőzsdeindexek, annak ellenére, hogy az állami tulajdonú pénzalapok intervenciót hajtottak végre az árak megtámasztására. Varsóban is több mint egy százalékkal van feljebb a vezető mutató, miközben Budapesten gyakorlatilag stagnál.

Emelkedő infláció, romló vírusstatisztikák

A tegnap még nagyon szépen emelkedő Mol ma visszacsúszott, 1,2 százalékos mínuszban van. Az OTP 0,6 , a Richter 0,9 százalékkal emelkedik. Erősödött a forint, 366,40 az euró, 80 fillérrel olcsóbb a tegnap estinél. A magyar infláció, 3,1 százalék év/év alapon, nagyjából megfelel az elemzői várakozásoknak. Nem ért viszont még csúcsára Magyarországon a koronavírus harmadik hulláma, a számok továbbra is inkább rosszabbodnak. Jó hír, hogy a Pfizer-BioNTech oltása a brazil vírustörzset is hatástalanítja.

Árfolyamok és grafikonok

Végre fordult a dollár, több napos erőteljes erősödés után ma gyengül, az euró/dollár visszamászott 1,19 fölé. Ez jót tesz a nemesfémeknek, az arany 1,4 százalékos emelkedéssel vissza kapaszkodott 1700 dollárra. Két százalékkal emelkedik az ezüst és a platina. Az olaj tegnap esti gyengélkedése után újra egy százalék körüli emelkedést mutat.

Mennyire gyorsul idén a magyar pénzromlás?

“A januári 2,7 százalékról februárra 3,1 százalékra gyorsuló infláció, valamint a havi szintű 0,7 százalékos emelkedés megfelel a várakozásinknak” – értékelte Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. A havi drágulásban kiemelt szerepet játszottak az üzemanyagok. Szerinte az infláció felgyorsult és a következő hónapokban is emelkedő marad. Az idén az éves átlagos infláció 3,5 és 4 százalék között lehet.

Kilencmillió darabos eladás miatt esett a Mol?

A ciklikus részvényeket vették egész Európában tegnap, a bankokat, az autógyártókat és az olajrészvényeket, majd ez folytatódott Amerikában is az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Sajnálatos módon ebből a magyar piac kimaradt, kivéve a Molt. Ugyanakkor a piac zárása után egy nagyobb tulajdonos könyvépítéses módszerrel kilencmillió részvényt adott el valahol a tegnapi záróár és 2185 forint között. Ennek is köszönhető a részvény ma reggeli, technicista szemmel nézve átmenetinek tűnő gyengélkedése. Beszéltünk a céggel, de nem tudták megmondani, hogy ki lehet a befektető. Valószínűleg egy külföldi pénzügyi csoportról van szó, aki 1,1%-os csomagot adott el így írta a brókercég.

További cikkünk a magyar részvénypiacról: Mennyire alulteljesítő a magyar részvénypiac? Mit mond a BUX index és az NQHU?

Mol-kút (fotó: Mol)Mol-kút (fotó: Mol)

Sűrűsödnek a DAX-csúcsok, de a kicsik félnek

A múlt hét szerdai 14 197 pontos rekordját a DAX index e hét hétfőn 14 402,92 pontra javította napon belül, ma pedig már 14 444 volt a maximuma. A csúcsokat a német sajtó a pénteki, a vártnál jobb amerikai munkaerő-piaci adatokkal, a Biden-csomag elfogadásával és egyes vállalati jelentésekkel magyarázza. A kötvényhozamok emelkedése viszont visszahúzó erő. “Optimizmus a növekedéssel kapcsolatban kontra inflációs félelmek” – foglalta össze a Finanzen.net.

A német kisbefektetők viszont eléggé pesszimisták a Handelsblatt.com heti felmérése szerint.

Ahelyett, hogy bulihangulatban lennének, a befektetők pesszimisták voltak a múlt héten. A több mint 4500 befektető körében végzett Handelsblatt Dax Sentiment felmérés szerint a hangulati mutató kissé javult az előző héthez képest, de továbbra is a negatív tartományban van, pesszimizmust jelez. Úgy tűnik, hogy valami zavarja a befektetőket. Lehet, hogy még valóban áll előttük néhány idegtépő hét foglalják össze.

Gondban a Conti, jól fogy a pizza

Mintegy hat százalékkal esik a német Continental autóipari gyártó árfolyama, mivel erre az évre a vártnál alacsonyabb profitkilátásokról tett közzé előrejelzést. Ennek részben a chiphiány az oka, ami felnyomta ezen alkatrészek árát, amelyeket számos Continental-termékbe is beszerelnek.

A jó hírek közé tartozott a brit  Domino’s Pizza, amelynek nyeresége szépen növekedett és részvény-visszavásárlási programot is meghirdetett.

Egy bitcoin=egy kiló arany? (Forrás: Faceboook)Egy bitcoin=egy kiló arany? (Forrás: Faceboook)

Sok jó hír érkezett, tartósan 50 ezer felett a bitcoin

A bitcoin a jelek szerint végre ismét maga mögött hagyta az 50 ezer dolláros határt, most 54 ezer körül jár. Az ether is 1800 dollár fölé jutott. Egy sor pozitív hír érkezett a napokban szektorból, például:

  • A norvég Aker-csoporthoz tartozó Seetee 1170 bitcoint vásárolt (mintegy 63 millió dollár jelenleg), és bitcoin-orientációjú vállalatokba fog befektetni. A milliárdos alapító, Kjell Inge Røkke rendkívül kriptodeviza-optimista részvényesi levelet írt, amelyben elmagyarázta, miért döntött a bitcoin mellett.
  • A Coinbase zárt körű aukciót tartott, ahol az eladási ár 90 milliárd dollárra értékelte a kriptodeviza-társaságot. Az aukció referenciaárat határoz meg a készülő tőzsdei bevezetéshez is.
  • A Goldman Sachs újraindította kriptodeviza-platformját, és fontolóra veszi egy bitcoin-ETF indítását.
  • Állítólag a Charles Schwab is vizsgálja, hogy kriptodevizák kereskedelmével foglalkozzon.
  • A Citibank pedig jelentést tett közzé, amely szerint a bitcoin fordulóponthoz ért és a nemzetközi kereskedelemben használatos fizetőeszközzé válhat.

Megint meglódult a GameStop, IPO indul a Roblox-nál

A számítógépes játékokkal kereskedő GameStop (GME) árfolyama hétfőn 35 százalékkal ugrott meg, miután új igazgatósági tagja, a Chewy Inc. (CHWY) alapítója, Ryan Cohen új e-kereskedelmi stratégiát mutatott be. Cohen tavaly fektetett be a GameStopba és vezeti a vállalat átalakítását. A GameStop részvényei ebben az évben még mindig közel 1000 százalékos pluszban vannak.

A GameStop árfolyama, napi (Tradingview.com)A GameStop árfolyama, napi (Tradingview.com)

A Roblox cég, amely olyan játékplatformot készít, ahol az emberek mások online játékával játszhatnak, a héten tőzsdei kibocsátással 198 millió részvényt adhat el 43 dolláros darabáron. A cég korábban elhalasztotta az IPO-t. A tőzsdei bevezetés 29 milliárd dollárra értékelheti a társaságot – írja az Investing.com.

Kisbefektetőmánia-ETF indul

A GameStop-őrület (hype) után ETF indul, amely nyomon követi a közösségi médiában népszerű részvényeket – tudósított a Finanzen.net.

A WallStreetBets mozgalom világossá tette, hogy az interneten hogyan vitatják meg a részvénybefektetéseket, és ennek milyen nagy hatása lehet a piacra. A BUZZ NextGen AI US Sentiment Leaders Index ETF nevű új alap David Portnoy részvénykereskedő és blogger kezdeményezésére követni akarja az ilyen folyamatokat. A Van Eck Vectors Social Sentiment lesz a kibocsátó – írja a Fortune. Az új tőzsdén kereskedett alapnak 75 olyan részvényt kell tartalmaznia, amelyekről jelenleg sokat beszélnek a közösségi hálózatokon vagy általában az interneten. “Egy a jelszó: a hype.

Fontos források a Twitter és a StockTwits platformok. Egy algoritmus dönti el, hogy az említéseket pozitív, negatív vagy semleges kategóriába kell-e sorolni. A részvényt az alapján értékelik, hogy milyen széles volt róla a vita és milyen erős a pozitív hangulat. A szkeptikusok azonban attól tartanak, hogy ebből baj lehet, mert az ETF azzal akar pénz keresni, amit a hatóságok (SEC, FINRA) a tiltott piaci manipuláció kategóriájába sorolhatnak be.

Halasztják az egységes elektronikus tőzsdei beszámolást

Döntés született az egységes elektronikus beszámolási formátum (ESEF) magyarországi halasztásáról – írta a Deloitte közleménye.

Megjelent a 1078/2021. (II. 27.) számú kormányhatározat az értékpapírokra vonatkozó éves pénzügyi jelentés egységes elektronikus beszámolási formátumban (ESEF) való közzétételének feltételes halasztásáról. Így Magyarországon a tőzsdei cégeknek az előírásokat a 2021. január 1-jén kezdődött pénzügyi évre kell először alkalmazniuk. (Azaz jövőre.) A legfontosabb követelmény, hogy a beszámolókhoz szükséges adatokat digitálisan, XHTML formátumban kell feltölteni.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18110 18055 18285 -0,96% 0 0 6 762 070 060 Ft 2021-09-17 17:13:15
MOL 2436 2416 2448 -0,08% 0 0 4 241 584 670 Ft 2021-09-17 17:14:42
MTELEKOM 427 427 436 -2,06% 0 0 659 196 118 Ft 2021-09-17 17:10:10
RICHTER 8755 8520 8755 +3,00% 0 0 3 265 425 225 Ft 2021-09-17 17:14:43
OPUS 253 250 253 +0,40% 0 0 24 547 740 Ft 2021-09-17 17:10:09
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi tőzsdékhez képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 45,60 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 52 376,91 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 351 felett az euró, az oltottak küldik magasabbra a légitársaságokat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 12:11
Az ellentmondásos amerikai makroadatok alaposan megrángatták a dollárt, vele a forintot és az aranyat is, de a részvényindexek meglepően stabilak. A BUX ma kissé emelkedik, az OTP esését a Richter ellensúlyozza. Emelkednek a légitársaságok, mert a britek utazási könnyítéseket terveznek az oltottaknak. Nagy csőd jöhet Kínában.
Részvény / Deviza / Áru Nyugat-európai gázárak az egekben – hozzánk is begyűrűzik?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 05:41
Még csak közeleg a tél, a nyugat-európai gázárak mégis soha nem látott magasságokban vannak. Az USA-ban is sok éves rekordok dőlnek. Mi ennek az oka, mi változott? Megalapozott-e, vagy csak valamilyen spekulációs buborék? Hol vannak most az árak az egykori rezsicsökkentés szintjéhez képest?
Részvény / Deviza / Áru Alig mozdult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 16. 17:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,40 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 52 331,31 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Elmarad az idei német gazdasági csoda, makacsul kúszik felfelé az olaj
Eidenpenz József | 2021. szeptember 16. 12:07
Emelkednek az európai tőzsdék, pedig jelentősen csökkentették a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzést. Az erre az évre várt fellendülés 2022-re tolódhat. A makacsul felfelé kúszó olajárak és az alkatrészhiány miatt dráguló járművek miatt csökkennek az autóeladások.
Részvény / Deviza / Áru Kis mínuszban zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 74,48 pontos, 0,14 százalékos csökkenéssel, 52 317,91 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikeres volt a mai kötvénykibocsátás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 17:47
Magyarország minden eddigit meghaladó sikerrel bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon – jelentette ki sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hír jött Kínából, gyilkolják az Ethereum-gyilkost
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 11:58
A tőzsdék óvatosak és kivárnak a Fed jövő heti ülése előtt, a magyar papírok is esegetnek, a forint stabil. Elmaradtak a kínai adatok a várttól. Óriásit esett, majd emelkedett a ródium, le kellett állítani az Ethereum egyik legfontosabb riválisát.
Részvény / Deviza / Áru A kisbefektetői horda, vagy a klímaváltozás miatt száguldanak az uránbányák?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 05:33
Az uránbánya-részvények árfolyama egyetlen hónap alatt másfélszeresére ugrott, és már a Reddit Wallstreetbets fórumán csevegő kisbefektetői tömegek is felfigyeltek rá. Vannak ennek fundamentális alapjai? Az atomenergia lenne az egyik megoldás a globális felmelegedés problémájára, vagy csak átmeneti őrületről, hype-ról van szó?
Részvény / Deviza / Áru Csak a Magyar Telekomnak volt jó napja
MTI | 2021. szeptember 14. 17:39
A többi vezető részvény mínuszban zárta a keddet. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos