<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Hiába hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön egy újabb, évek óta nem látott mértékű kamatemelést, az csak ideig-óráig tudta erősíteni a hazai fizetőeszközt. A tegnap remek napot kifogott hazai tőzsde viszont a hét utolsó napját is jól kezdte – nem úgy, mint a vegyes képet mutatott vezető európai börzék –, a BUX pozitív tartományba kerüléséhez leginkább a Richter és az OTP részvényei járultak hozzá.

Ahogy azt az MNB alelnöke, Virág Barnabás keddi sajtótájékoztatóján már kész tényként közölte, a jegybank csütörtökön újabb kamatemelést hajtott végre. Míg a hét második napján a Monetáris Tanács a jegybanki alapkamatot vitte fel 30 bázisponttal, 2,1 százalékra, addig tegnap az egyhetes betétek amúgy szintén 30 bázisponttal és ugyancsak 2,1 százalékra növelt kamatát srófolta tovább 40 bázisponttal, 2,5 százalékra.

Vissza, ugyanoda. Fotó: depositphotosVissza, ugyanoda. Fotó: depositphotos

Ami tehát azt jelenti, hogy az előző tenderhez képest 70 bázisponttal lett magasabb a kamata ennek az eszköznek, amely szerepét az MNB fokozni kívánja. Nem csoda, hiszen az egyhetes betét nagyobb pénzmennyiségre képes hatni, mint az alapkamat, márpedig a 6,5 százalékos infláció miatt súlyosan negatívvá vált reálkamat masszív emelésére készül a Szabadság téri főhadiszállásáról annak felújítása miatt átmenetileg a Magyar Telekom egykori, Krisztina körúti székházába költözött központi bank.

Az egyhetes betéti tender előtt megjelent szokásos napi tőzsdei elemzésünkben értelemszerűen még csak azt tudtuk fejtegetni, vajon mennyit erősít a kamatemelés a forinton. 

Bár a 40 (illetve tehát 70) bázispontos emelésre a forint kétségtelenül nyert teret az euróval szemben, a várt masszív erősödés elmaradt, sőt, az árfolyam hamar visszaaraszolgatott oda, ahonnan elindult, péntek délelőtt 11 magasságában az uniós pénz egysége a 364,5-ös szintet közelítette.

A török jegybank az MNB-vel ellentétes pályát fut be, 16-ról 15 százalékra csökkentette ugyanis az alapkamatát. Ez már a harmadik vágás a szeptemberi 100 és az októberi 200 bázispontos enyhítés után. A kamatcsökkentés hatására a dollár-török líra árfolyam csúcsot döntött, a török fizetőeszköz novemberben már több mint 15 százalékot gyengült a zöldhasúval szemben. A török jegybank közleménye szerint decemberben egy újabb vágással érhet véget a kamatcsökkentési ciklus.

A piac hallgatott az Európai Központi Bank kritikájára, és 2022 végéről 2023 februárjára tolta ki a kamatemelési várakozásait – emelte ki az Erste Befektetési Zrt. ma reggeli hírlevele. Az első monetáris szigorítás 10 bázispontos lehet.

A forinttal ellentétben a hazai részvénypiac tartja jó formáját. A csütörtöki 0,9 százalékos emelkedésével európai viszonylatban kiemelkedően teljesített BUX-index a pénteki nyitás utáni második óra vége felé további 0,2 százalékos pluszt szedett magára. A tegnapi fő húzóerő, az OTP részvénye ezúttal is bekezdett, 0,42 százalékkal erősödött, de ezúttal át kellett engednie az elsőséget az 1,02 százalékkal izmosodott Richternek. A Magyar Telekom 0,12 százalékkal drágult. A hazai blue chipek közül a Mol lógott ki, amely 1,03 százalékos mínuszban tanyázott.

0,64 százalékos esésben állt az ANY Biztonsági Nyomda részvénye, noha kibocsátója erős harmadik negyedévet hagyott maga mögött: 9,2 milliárd forintos árbevétele 29 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ez a megugrás alapvetően a lejárt okmányok megújításának, illetve a védettségi igazolványok készítésének köszönhető. A legtöbb, az előző év azonos időszakáét 55 százalékkal meghaladó bevétel a kártyagyártás, megszemélyesítés szegmensből származott. Az ANY közel egymilliárd forintos nettó eredménye pedig elképesztő mértékű, 366 százalékos éves növekedésről árulkodik.

A vezető európai börzéken vegyes volt a kép. A frankfurti DAX 0,09, a francia CAC-40 0,11 százalékos csökkenésben állt, ezzel szemben a londoni FTSE 0,15 százalékos pluszban tartózkodott 11 felé. Az amerikai határidős jegyzések viszont a tengerentúlon pozitív nyitást vetítenek előre.

Az ázsiai összképbe a hongkongi Hang Seng rondított bele, amely két fő ázsiai társával, az 1,13, illetve 0,5 százalékkal emelkedett sanghaji, illetve japán börzebarométerrel ellentétben 1 százalék feletti mínusszal búcsúztatta a hetet. 

Méghozzá alapvetően az Alibaba-részvények nagy zakója miatt. Ezt az idézte elő, hogy a kínai technológiai óriás kiábrándító harmadik negyedéves gyorsjelentést tett közzé. Bár a 31,4 milliárd jüan körüli árbevétele 29 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét, az egy részvényre jutó eredménye alacsonyabb lett. Ráadásul a kilátások sem bíztatók: a korábbi 29-30 százalékhoz képest a cég menedzsmentje már „csak” 20-23 százalékos éves forgalombővülésre számít. A kínai gazdaság lassulása ugyanis értelemszerűen a fogyasztást is visszaveti, miközben a közelmúlt állami szigorításai sem jöttek jól az Alibabanak. Nem csoda, hogy tegnap 11 százalékot esett a részvénye árfolyama.

Elszáll a Ryanair, előzött a TikTok, ambíciózus a Ford

Ryanair befektetőinek ezentúl London helyett a dublini tőzsde felé kell navigálniuk magukat, mivel a fapados légitársaság az alacsony részvényforgalomhoz képest sokallja az angol tőzsdei jelenlét költségeit – hívja fel a figyelmet a KBC Equitas ma reggeli hírlevele.

Arról már az Equilor Befektetési Zrt. tájékoztatta az ügyfeleit, hogy a TikTok a múlt héten beelőzte az Instagramot, a Forrester elemzése szerint több 12-17 év közötti fiatal amerikai használta az előbbi applikációját, mint az utóbbiét. Ez azért érdekes, mert a Facebook egy hónappal korábban kürtölte világgá, hogy több szolgáltatásával is szeretné a korábbiaknál hatékonyabban megszólítani a fiatalabb felhasználókat. A Forrester elemzője kiemelte, hogy a Z generáció fiataljai a TikTokot szórakoztatóbbnak és pozitívabb élménynek tartják, mint az egyéb közösségi platformokat. Mindezek ellenére a Facebook anyavállalatának részvénye 0,6 százalékot esett a csütörtöki kereskedésben.

Úgy tűnik, a chiphiánnyal sújtott autóipari szektor egyik neves reprezentánsa, a Ford előremenekül, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a 2023-ra előirányzott elektromosautó-gyártási kapacitását évi 600 ezerre emelte. Ha valóra válik ezen, meglehetősen ambíciózus terve, akkor a Ford a Tesla mögött az Egyesült Államok második legnagyobb elektromosautó-gyártójává lép elő. A Tesla gyártási kapacitása a kaliforniai üzemben jelenleg évi 600 ezer, a sanghaji gyárban 450 ezer, miközben most épít egy-egy üzemet Texasban és Berlinben. Ám ez sem villanyozta fel a Ford befektetőit, az autógyári papírok tegnap 1,5 százalékkal értékelődtek le a tőzsdén.

Emelkedő olajárak

A hazai gépjármű-tulajdonosoknak 2022. február 15-éig nem kell foglalkoznunk a világpiaci kőolajárakkal, minekutána a kormány három hónapra befagyasztotta a benzinárakat. 

Így most legfeljebb csak érdekesség, hogy a „piaci időkben” a hazai üzemanyagárak meghatározásában irányadó északi-tengeri, Brent fajta ára némi gyengélkedés után tegnap újra 80 dollár fölé került, sőt a 82 dollárt is átlépte, s bár onnan korrigált, péntek délelőtt még mindig 81,5 dolláron állt. Továbbra sem kizárt, hogy az Egyesült Államok piacra dob valamennyit a stratégiai készleteiből, hogy így járuljon hozzá az árak csökkenéséhez. A legutóbbi két hasonló döntést követő három hónapban átlagosan 12 százalékot esett az észak-amerikai könnyűolaj, a WTI jegyzése.

Kriptobukó

Nincs jó hetük a kriptodevizáknak. A Bitcoin egyhavi mélypontra esett, árfolyama 56 ezer dollár körül mozog, igaz, a másik jelentősebb ilyen eszköz, az Ethereum leértékelődése legalább megállt a 4 ezer dolláros szint környékén.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17135 17130 17575 -4,62% 0 0 22 721 730 770 Ft 2021-11-26 17:05:29
MOL 2450 2422 2464 -0,97% 0 0 3 761 189 642 Ft 2021-11-26 17:12:50
MTELEKOM 422 422 428 -1,63% 0 0 214 874 344 Ft 2021-11-26 17:07:04
RICHTER 8625 8530 8675 -1,71% 0 0 3 696 449 365 Ft 2021-11-26 17:07:28
OPUS 219 216 222 -1,79% 0 0 71 447 197 Ft 2021-11-26 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Új mutációtól rémültek meg a tőzsdék, jön az AdiVerzum és a NikeLand
Eidenpenz József | 2021. november 26. 11:39
Egy új, dél-afrikai, potenciálisan veszélyes vírusmutáció nagy riadalmat okozott a piacokon, az európai tőzsdék csúnya mínuszban vannak ma délelőtt, és az USA-ban is ez várható. Az árupiacok és a kriptodevizák is pánikolnak. Mit keresnek a metaverzumban a sportszergyártók?
Részvény / Deviza / Áru Egekbe szökött egy kis magyar részvény árfolyama
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 17:32
Vegyesen szerepelt ma a BUX, a vezető részvények közül a Mol hatalmasat esett.
Részvény / Deviza / Áru Ma is kamatot emelt az MNB, száguldásba fogott a 4iG
Eidenpenz József | 2021. november 25. 11:56
A mai MNB-tenderen ismét magasabb a kamat, ami a forintot erősítő tényező. Miközben az USA-ban pulykát sütnek ma, az európai tőzsdéken kellemesen optimista a hangulat. Mit csinál majd az új német koalíció? Mely kriptodevizák a legdivatosabbak, és mi az a GameFi?
Részvény / Deviza / Áru Német hadiipari óriás száll be a 4iG-be - 100 milliárdos tőke érkezik a magyar cégbe
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 08:55
Háromoldalú előzetes megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG. 100 miliárd forintot meghaladó tőke érkezhet a vállalathoz.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zártak Budapesten, és ez az OTP-nek köszönhető
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1111,71 pontos, 2,16 százalékos emelkedéssel, 52 535,97 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Nehéz lesz így letörni az olajárat
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:21
Kedden sokan gondolták azt, hogy Joe Biden bejelentését, mely szerint 50 millió hordót felszabadítanak a stratégiai tartalékokból, más országok is követik, a plusz kínálat pedig segít letörni az árakat. Ez elsőre nem jött be.
Részvény / Deviza / Áru Újra 370 alatt az euró, de sorsdöntő hír jöhet holnap
Eidenpenz József | 2021. november 24. 11:59
Határozottan 370 alá bukott az euró árfolyama, ez azonban keveset mond a jövőre nézve. Feszült figyelemmel várja a piac, mit lép holnap az MNB, emeli-e újra a kamatot. Az OTP magához tért, egy pletyka szerint az MNB kevésbé sújtott le rá, mint sokan tartottak tőle. Damoklész kardja lebeg a bitcoin felett.
Részvény / Deviza / Áru Menthetetlen a líra, stabilizálódott a forint
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 07:42
A 370-es szint alá került a forint, ami a keddi 372-es történelmi mélyponthoz képest kismértékű erősödést jelent. A tegnapi nap nagy vesztese, a török líra viszont továbbra sem tudja magát összeszedni.
Részvény / Deviza / Áru Jókora mozgások voltak ma a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 18:22
A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek.
Részvény / Deviza / Áru Kedden is volt egy kis tűzijáték a forint piacán
Király Béla | 2021. november 23. 17:35
A hétfői nagy gyengülés után kedden sem tudott erősödni a magyar fizetőeszköz. A forint az euróval szemben a 370-es lélektani szint gyengébb oldalán ragadt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló