<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Hiába hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön egy újabb, évek óta nem látott mértékű kamatemelést, az csak ideig-óráig tudta erősíteni a hazai fizetőeszközt. A tegnap remek napot kifogott hazai tőzsde viszont a hét utolsó napját is jól kezdte – nem úgy, mint a vegyes képet mutatott vezető európai börzék –, a BUX pozitív tartományba kerüléséhez leginkább a Richter és az OTP részvényei járultak hozzá.

Ahogy azt az MNB alelnöke, Virág Barnabás keddi sajtótájékoztatóján már kész tényként közölte, a jegybank csütörtökön újabb kamatemelést hajtott végre. Míg a hét második napján a Monetáris Tanács a jegybanki alapkamatot vitte fel 30 bázisponttal, 2,1 százalékra, addig tegnap az egyhetes betétek amúgy szintén 30 bázisponttal és ugyancsak 2,1 százalékra növelt kamatát srófolta tovább 40 bázisponttal, 2,5 százalékra.

Vissza, ugyanoda. Fotó: depositphotosVissza, ugyanoda. Fotó: depositphotos

Ami tehát azt jelenti, hogy az előző tenderhez képest 70 bázisponttal lett magasabb a kamata ennek az eszköznek, amely szerepét az MNB fokozni kívánja. Nem csoda, hiszen az egyhetes betét nagyobb pénzmennyiségre képes hatni, mint az alapkamat, márpedig a 6,5 százalékos infláció miatt súlyosan negatívvá vált reálkamat masszív emelésére készül a Szabadság téri főhadiszállásáról annak felújítása miatt átmenetileg a Magyar Telekom egykori, Krisztina körúti székházába költözött központi bank.

Az egyhetes betéti tender előtt megjelent szokásos napi tőzsdei elemzésünkben értelemszerűen még csak azt tudtuk fejtegetni, vajon mennyit erősít a kamatemelés a forinton. 

Bár a 40 (illetve tehát 70) bázispontos emelésre a forint kétségtelenül nyert teret az euróval szemben, a várt masszív erősödés elmaradt, sőt, az árfolyam hamar visszaaraszolgatott oda, ahonnan elindult, péntek délelőtt 11 magasságában az uniós pénz egysége a 364,5-ös szintet közelítette.

A török jegybank az MNB-vel ellentétes pályát fut be, 16-ról 15 százalékra csökkentette ugyanis az alapkamatát. Ez már a harmadik vágás a szeptemberi 100 és az októberi 200 bázispontos enyhítés után. A kamatcsökkentés hatására a dollár-török líra árfolyam csúcsot döntött, a török fizetőeszköz novemberben már több mint 15 százalékot gyengült a zöldhasúval szemben. A török jegybank közleménye szerint decemberben egy újabb vágással érhet véget a kamatcsökkentési ciklus.

A piac hallgatott az Európai Központi Bank kritikájára, és 2022 végéről 2023 februárjára tolta ki a kamatemelési várakozásait – emelte ki az Erste Befektetési Zrt. ma reggeli hírlevele. Az első monetáris szigorítás 10 bázispontos lehet.

A forinttal ellentétben a hazai részvénypiac tartja jó formáját. A csütörtöki 0,9 százalékos emelkedésével európai viszonylatban kiemelkedően teljesített BUX-index a pénteki nyitás utáni második óra vége felé további 0,2 százalékos pluszt szedett magára. A tegnapi fő húzóerő, az OTP részvénye ezúttal is bekezdett, 0,42 százalékkal erősödött, de ezúttal át kellett engednie az elsőséget az 1,02 százalékkal izmosodott Richternek. A Magyar Telekom 0,12 százalékkal drágult. A hazai blue chipek közül a Mol lógott ki, amely 1,03 százalékos mínuszban tanyázott.

0,64 százalékos esésben állt az ANY Biztonsági Nyomda részvénye, noha kibocsátója erős harmadik negyedévet hagyott maga mögött: 9,2 milliárd forintos árbevétele 29 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ez a megugrás alapvetően a lejárt okmányok megújításának, illetve a védettségi igazolványok készítésének köszönhető. A legtöbb, az előző év azonos időszakáét 55 százalékkal meghaladó bevétel a kártyagyártás, megszemélyesítés szegmensből származott. Az ANY közel egymilliárd forintos nettó eredménye pedig elképesztő mértékű, 366 százalékos éves növekedésről árulkodik.

A vezető európai börzéken vegyes volt a kép. A frankfurti DAX 0,09, a francia CAC-40 0,11 százalékos csökkenésben állt, ezzel szemben a londoni FTSE 0,15 százalékos pluszban tartózkodott 11 felé. Az amerikai határidős jegyzések viszont a tengerentúlon pozitív nyitást vetítenek előre.

Az ázsiai összképbe a hongkongi Hang Seng rondított bele, amely két fő ázsiai társával, az 1,13, illetve 0,5 százalékkal emelkedett sanghaji, illetve japán börzebarométerrel ellentétben 1 százalék feletti mínusszal búcsúztatta a hetet. 

Méghozzá alapvetően az Alibaba-részvények nagy zakója miatt. Ezt az idézte elő, hogy a kínai technológiai óriás kiábrándító harmadik negyedéves gyorsjelentést tett közzé. Bár a 31,4 milliárd jüan körüli árbevétele 29 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét, az egy részvényre jutó eredménye alacsonyabb lett. Ráadásul a kilátások sem bíztatók: a korábbi 29-30 százalékhoz képest a cég menedzsmentje már „csak” 20-23 százalékos éves forgalombővülésre számít. A kínai gazdaság lassulása ugyanis értelemszerűen a fogyasztást is visszaveti, miközben a közelmúlt állami szigorításai sem jöttek jól az Alibabanak. Nem csoda, hogy tegnap 11 százalékot esett a részvénye árfolyama.

Elszáll a Ryanair, előzött a TikTok, ambíciózus a Ford

Ryanair befektetőinek ezentúl London helyett a dublini tőzsde felé kell navigálniuk magukat, mivel a fapados légitársaság az alacsony részvényforgalomhoz képest sokallja az angol tőzsdei jelenlét költségeit – hívja fel a figyelmet a KBC Equitas ma reggeli hírlevele.

Arról már az Equilor Befektetési Zrt. tájékoztatta az ügyfeleit, hogy a TikTok a múlt héten beelőzte az Instagramot, a Forrester elemzése szerint több 12-17 év közötti fiatal amerikai használta az előbbi applikációját, mint az utóbbiét. Ez azért érdekes, mert a Facebook egy hónappal korábban kürtölte világgá, hogy több szolgáltatásával is szeretné a korábbiaknál hatékonyabban megszólítani a fiatalabb felhasználókat. A Forrester elemzője kiemelte, hogy a Z generáció fiataljai a TikTokot szórakoztatóbbnak és pozitívabb élménynek tartják, mint az egyéb közösségi platformokat. Mindezek ellenére a Facebook anyavállalatának részvénye 0,6 százalékot esett a csütörtöki kereskedésben.

Úgy tűnik, a chiphiánnyal sújtott autóipari szektor egyik neves reprezentánsa, a Ford előremenekül, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a 2023-ra előirányzott elektromosautó-gyártási kapacitását évi 600 ezerre emelte. Ha valóra válik ezen, meglehetősen ambíciózus terve, akkor a Ford a Tesla mögött az Egyesült Államok második legnagyobb elektromosautó-gyártójává lép elő. A Tesla gyártási kapacitása a kaliforniai üzemben jelenleg évi 600 ezer, a sanghaji gyárban 450 ezer, miközben most épít egy-egy üzemet Texasban és Berlinben. Ám ez sem villanyozta fel a Ford befektetőit, az autógyári papírok tegnap 1,5 százalékkal értékelődtek le a tőzsdén.

Emelkedő olajárak

A hazai gépjármű-tulajdonosoknak 2022. február 15-éig nem kell foglalkoznunk a világpiaci kőolajárakkal, minekutána a kormány három hónapra befagyasztotta a benzinárakat. 

Így most legfeljebb csak érdekesség, hogy a „piaci időkben” a hazai üzemanyagárak meghatározásában irányadó északi-tengeri, Brent fajta ára némi gyengélkedés után tegnap újra 80 dollár fölé került, sőt a 82 dollárt is átlépte, s bár onnan korrigált, péntek délelőtt még mindig 81,5 dolláron állt. Továbbra sem kizárt, hogy az Egyesült Államok piacra dob valamennyit a stratégiai készleteiből, hogy így járuljon hozzá az árak csökkenéséhez. A legutóbbi két hasonló döntést követő három hónapban átlagosan 12 százalékot esett az észak-amerikai könnyűolaj, a WTI jegyzése.

Kriptobukó

Nincs jó hetük a kriptodevizáknak. A Bitcoin egyhavi mélypontra esett, árfolyama 56 ezer dollár körül mozog, igaz, a másik jelentősebb ilyen eszköz, az Ethereum leértékelődése legalább megállt a 4 ezer dolláros szint környékén.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10815 10720 10895 +0,14% 0 0 3 735 022 610 Ft 2022-11-28 17:14:59
MOL 2720 2720 2770 -1,73% 0 0 1 573 256 770 Ft 2022-11-28 17:14:27
MTELEKOM 335 329 335 +1,67% 0 0 82 946 862 Ft 2022-11-28 17:05:11
RICHTER 8340 8270 8450 +0,30% 0 0 2 428 707 920 Ft 2022-11-28 17:05:01
OPUS 130 130 134 -1,21% 0 0 49 447 953 Ft 2022-11-28 17:05:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ma a Mol húzta le a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 17:39
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,28 százalékos csökkenéssel, 45 588 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Öt dolog is fontos lesz ezen a héten, árral szemben úszik a BUX
Eidenpenz József | 2022. november 28. 12:38
Nem jó a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX viszont szembe tudott menni az árral, és pluszban töltötte a nap nagy részét. A forint is szépen tartja magát, segített neki több tényező is. Az olaj 11 havi mélypontra süllyedt, de két fontos határidő is közeleg a számára. A Twitter átalakításának tervei tartják izgalomban a kriptovaluták híveit.
Részvény / Deviza / Áru Idegesítő szinten ragadt a gázár
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 09:39
Bár az irányadó, a rotterdami tőzsdén jegyzett TTF-típus jegyzése a péntekinél több mint 1 százalékkal alacsonyabb, egy megawattóra még így is 120 eurónál többe kerül.
Részvény / Deviza / Áru Érthetetlen, mit művel a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:59
Vegyesen alakult a hazai fizetőeszköz árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Sebtapaszt kapott a forint péntek estére
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:51
Közel egy százalékot erősödött a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint olcsóbb lett az euró, visszahívások a Teslánál
Eidenpenz József | 2022. november 25. 12:38
A BUX felülteljesítő, az OTP és a Richter húzza. A forint is újra erősödik, a 410-es szint vonzza az árfolyamot. A Tesla több tízezer járművet hív vissza Kínában. Az amerikai befektetők ünnepeltek, a fekete péntekre készülnek, közben Európa nehezen találja az irányt.
Részvény / Deviza / Áru Az okosotthonok jó befektetési célpontokat kínálnak
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 10:34
Nehéz ígéretes befektetési lehetőségeket találni a globális tőkepiacokon az idei évre jellemző pesszimista hangulatban, ám a smart home és a smart city olyan hívószavak manapság, amelyekre egyre több befektető figyel fel, ugyanis ez a fiatal iparág várhatóan világszerte ugrásszerű növekedés előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru A gázár miatt ma nem kell lerágni a körmünket
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 10:03
Pénteken minimális elmozdulást láthattunk a földgáz árában, a tőzsdén 124 euró körül jegyzik a TTF gázt.
Részvény / Deviza / Áru Beszántani? Megreformálni? Helyreállítható a bizalom a kriptovaluta-piacon?
Eidenpenz József | 2022. november 25. 05:49
Az FTX-botrány alaposan megrengette a kriptovaluta-világot, de vannak elképzelések, amelyekkel a hasonló esetek kiküszöbölhetők lennének. Minden kriptotőzsde elkezdett azon dolgozni, hogy nagyfokú transzparencia segítségével szerezze vissza az ügyfelek bizalmát. Ellenőrizhető legyen, hogy a rábízott vagyon teljes mértékben megvan-e.
Részvény / Deviza / Áru Estére zárkózott fel Európához Budapest, megrángatták a forintot
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 346,07 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel, 45 276,59 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG