BUX
35 747.71
-2.03%
-742.00
OTP
10 940.00
-2.41%
-270.00
MOL
1 822.00
-1.99%
-37.00
RICHTER
6 655.00
-2.42%
-165.00
MTELEKOM
383.00
+0.00%
+0.00
 
2019. november 20. 18:00

A júliusban még a 14 ezer dollárt közelítő kriptodeviza jelenleg 8 ezer dollár környékén cserél gazdát. Hosszabb távon a Bitcoin felértékelődési pályára kerülhet, de a valós felhasználás döcögősen halad előre, kérdés, a 2017-ben a Bitcoinba fektetők jó részének lesz-e türelme átvészelni a letargikus piacot.

Látszólag csendes a kriptodeviza-piac, mivel kikerült a sajtó érdeklődésének középpontjából, így a magánbefektetők érdeklődése is alábbhagyott, amelynek következtében a Bitcoin árfolyama október közepére a 7200 dolláros szintig ment le. Aztán egy éjszaka alatt nagy forgalom mellett 42 százalékot erősödött arra a hírre, hogy a kínai elnök hitet tett a blokklánc fejlesztések fontossága mellett. Azóta ugyan ismét egyre lejjebb kerül, Juhász Gergely, a Cointresor Zrt. elnöke úgy véli, a kitörés is azt mutatja, hogy a csendes felszín alatt zajlanak az események.

Kamatot fizet

Ezúttal inkább az intézményekről mondható el, hogy ők a fejlődés mozgatórugói. Erre példa, hogy a legnagyobb amerikai kriptodeviza-tőzsde, a Coinbase elkezdett „kamatot” fizetni az egyik kriptodevizára, a Tezos-ra. Ez utóbbi már abban a rendszerben működik, amelyre az ethereum is szeretne majd áttérni 2020-ban. Nevezetesen az úgynevezett „proof of stake” mechanizmusra, amely során már nem drága energiát fogyasztó bányászok validálják a tranzakciókat, hanem a nagyobb kriptodeviza-tulajdonosok által működtetett szerverek.

A Coinbase ebben a rendszerben úgy vesz részt, hogy a nála Tezos-kriptodevizát elhelyező ügyfeleknek mintegy 5 százalékos éves kamatot fizet Tezos-kriptodevizában és a mintegy 7 százaléknyi bevételből magának megtart 2 százalékot, cserébe viszont üzemelteti az úgynevezett validáló node-okat és elvégzi a letétkezelést – ismertette a Privátbankár.hu-val Juhász Gergely.

Az is jó hír a Bitcoin-befektetők számára, hogy bevezették a Nasdaq tőzsdére a Silvergate Bank részvényeit, amely mintegy 700 digitális eszközökkel és kriptodevizákkal is foglalkozó cégnek vezet számlát, évi 30-40 százalékos forgalombővülés mellett. A bank belső klíringrendszert is üzemeltet a számlavezetetti körben, felgyorsítva így a tőzsdék közötti dollárátutalásokat.

Új digitális pénzrendszer

A piac talán legizgatottabban a kínai új digitális pénzrendszer következő hónapokban valószínűsíthető bevezetését várja, legalábbis Xi államelnök megszólalásából erre lehet következtetni. Ha sikeresen elindul az új rendszer, akkor erre a Coindesk elnöke szerint majd reagálnia kell a nyugati világnak is, tovább nem lehet a szőnyeg alá söpörni a pénzrendszer digitalizációját. Mark Zuckerberg is arra hivatkozott legutóbbi meghallgatásán, hogy hiába gáncsolják el a Facebook Librát, ez csak a technológiai hátrányukat fogja növelni Kínával szemben és éppen a jüan térnyerését segíti elő a dollár kárára.

A Bitcoin, mint fizetőeszköz háza tájáról egyelőre nem érkeznek jó hírek. A jelenlegi pénzügyi rendszert teljesen megkerülő és a Bitcoin alaphálózatára települt Lightning Network nevű, mikrofizetésekre is alkalmas és nagyon gyors fizetési rendszer elfogadottsága alig bővült az elmúlt fél évben, világszerte mindössze 400 bolt kötötte be magát erre a rendszerre. A teljes hálózatban jelenleg 800 Bitcoin van zárolva, azaz a hálózat továbbra is inkább csak egy lelkesítő kísérlet, semmint a VISA vagy a Mastercard kihívója – véli a Cointresor Zrt. vezetője.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Friss
hírlevél