BUX
34 407.20
-0.62%
-213.00
OTP
10 200.00
-0.58%
-60.00
MOL
1 707.00
-0.87%
-15.00
RICHTER
6 770.00
-0.95%
-65.00
MTELEKOM
370.00
+0.68%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. augusztus 29. 11:30

Kétségtelenül ez a nap kérdése. Legalábbis minket, magyarokat az izgat a leginkább, hogy az euróval szembeni 330,8-as történelmi mélypontjához érkezett hazai fizetőeszköz gyengülhet-e tovább, s ha igen, mennyire. Kis hazánkon kívül azonban továbbra is az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a Brexit a slágertéma.

Emelkedéssel zártak szerdán az amerikai részvényindexek, alapvetően az energiaipari cégek jóvoltából, amelyek részvényeinek árfolyama erősödött, annak hatására, hogy az Egyesült Államok kőolajkészletei a vártnál jóval nagyobb ütemben, 10 millió hordóval apadtak az elmúlt héten. Ez ugyanis fokozhatja az olaj iránti keresletet, nem is csoda, hogy mindkét fő típus (WTI, Brent) jegyzése megugrott, igaz, a Brent ma reggel enyhén lefelé korrigált.

Ázsiában már vegyesebb képet mutattak a tőzsdék csütörtök reggel, a számos kockázati tényező – mindenekelőtt az amerikai-kínai kereskedelmi háború megjósolhatatlan végkimenetele miatt – a kínai, de a japán börzebarométer is mínuszban járt, csak a hongkongi mutatott enyhe erőt. Európa viszont egyaránt zöldben pompázott, ami a feltétel nélküli Brexit és a recessziós félelmek miatt némileg meglepő.

Az már nem, hogy a befektetőknek sűrű ráncokat okozó problémák láttán a menedékeszközök keresettebbek lettek, az arany visszaküzdötte magát az 1550 dolláros szint fölé, a svájci frank pedig erősödött az euróval szemben. Tekintsük át azokat a fejleményeket, amelyek mozgathatják ma a pénz- és tőkepiacokat.

1. Továbbra is történelmi mélypontja előtt a forint

Azt követően, hogy az euróval szembeni árfolyama szerdán átlépte a 330-as szintet, tovább gyengült, az uniós pénz egysége ma már volt 330,57 forint is, ami már hajszálra van a tavaly júliusban felállított 330,8-as történelmi mélyponttól. Ennek elérését, azaz a rekorddöntést követően akár 335-ig is elmehet az Equilor Befektetési Zrt. szerint. Elsősorban nemzetközi hatásra – amerikai-kínai kereskedelmi háború, kamatvárakozások. (A forintgyengülés okairól ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.)

2. Per a Brexit miatt

Az első per már el is indult Edinburgh-ban azzal kapcsolatban, hogy Boris Johnson brit kormányfő kérte a királynőt, szeptember 12. és október 14. között függessze fel a parlamentet. Ez ugyanis azt jelentené, hogy mindössze két hete maradna a parlamentnek az október 31-én esedékes Brexit részleteinek kitárgyalására. Ezt nem kevesebb, mint hetven jogalkotó tekinti alkotmányellenesnek. Ám az ügy jogi megítélését nehezíti, hogy az Egyesült Királyságban íratlan alkotmány van, valamint precedens sincs hasonló esetre. Az újabb fejleményekre az angol font tovább gyengült, mind az euróval, mind a dollárral szemben, de még a szintén rossz passzban lévő forint ellenében is.

3. Újabb jüan manipulációs amerikai vád

Az amerikai pénzügyminiszter szerint az Egyesült Államok és Kína folyamatosan kommunikál egymással, de azt nem erősítette meg, hogy a szeptemberre tervezett washingtoni kereskedelmi tárgyalásokat tényleg megtartják-e. Csupán annyit mondott a Bloomberg hírügynökségnek, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és a kínai jegybank vezetőjével is tárgyalnak, alapvetően arról, hogy Kína szándékosan manipulálja-e a jüan árfolyamát. Mnuchin szerint nincs szükség beavatkozni a dollár piacán. Legalábbis jelenleg, mivel folyamatosan figyelik a folyamatokat, így ez bármikor változhat. Amennyiben mégis lépnének, akkor az intervenciót az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-del és a fő szövetségeseikkel is koordinálva hajtanák végre – állította.

4. Jönnek az extra hosszú lejáratú amerikai kötvények?

Legalábbis az amerikai pénzügyminiszter szerint komolyan fontolgatják az 50 vagy 100 éves lejáratú adósságpapírok kibocsátását, amennyiben a körülmények megfelelőek és továbbra is lapos marad a hozamgörbe. Márpedig szerdán már rekordalacsonyra, évi 2 százalék alá esett a 30 éves amerikai kötvény hozama, igaz, Mnuchin szavait követően az 5 és 30 éves papírok közötti hozamkülönbözet 56-ról 59 bázispontra emelkedett.

5. Argentína átütemezné a hiteleit

Az idei évben esedékes 7 millió dolláros adósságának törlesztésének elhalasztását szeretné elérni az dél-amerikai ország kormánya és további 50 milliárdos hosszú távú hiteleit is átütemezné, továbbá az IMF-fel is tárgyalásokba kezd a tőle felvett 44 milliárd dolláros hitel törlesztésének feltételeiről. Amennyiben eredményesek lesznek a próbálkozások és sikerül elhalasztani az adósságok törlesztését, egy időre enyhülhet a nyomás Buenos Aires-en és az argentin eszközökön.

6. Csökkent az MKB nyeresége

Bár a Mészáros Lőrinc és felesége közel ötven százalékos ellenőrzése alatt álló hitelintézet idei első félévi korrigált adózott eredménye 20 százalékkal lett magasabb az előző évinél, a korrekciós tételeket is figyelembe véve 54 százalékos csökkenésről beszélhetünk – alapvetően a 2019-ig tartó reorganizációs időszak, valamint a hozamkörnyezet bizonytalanságai miatt. Míg az MKB hitelállománya csökkent, addig a betétállománya nőtt, a június végi mérlegfőösszege azonban összességében 10 százalékkal volt alacsonyabb a 2018 közepinél. Bár a bank részvényeire hivatalosan már csaknem két és fél hónapja, június 17. óta lehet kereskedni a Budapesti Értéktőzsdén, a nagybefektetők eladási szándékának eddigi hiánya miatt még egyetlen üzlet sem született, s korábbi nyilatkozataik alapján ez a helyzet egészen 2019 végéig nem változhat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
Részvény / Deviza / Áru Minipánik a tőzsdéken, Trump még rátett egy lapáttal
Eidenpenz József | 2020. július 30. 18:46
A délelőtti európai rossz hangulat az amerikai piacok nyitása és az onnan érkező hírek után csak rosszabbodott, kisebb fajta pánik jelei kezdtek mutatkozni, azután zárásra valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Egyes indexek így is három százalék fölötti esést értek el, a BUX-ot azonban a Mol és a Richter emelkedése viszonylag jó helyzetben tartotta. Erősen esnek az ipari fémek, és a kőolaj is tett egy nagy kanyart lefelé az utóbbi napok stagnálása után.
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrinc távozása után is nyerésben maradt a cég
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 12:03
Az informatikában utazó 4iG Nyrt. - amelynek tulajdonosai közül csaknem egy hónapja szállt ki Mészáros Lőrinc - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézményei részére szerez be többedmagával szervereket és tárolókat, valamint az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat.
Friss
hírlevél