Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kétségtelenül ez a nap kérdése. Legalábbis minket, magyarokat az izgat a leginkább, hogy az euróval szembeni 330,8-as történelmi mélypontjához érkezett hazai fizetőeszköz gyengülhet-e tovább, s ha igen, mennyire. Kis hazánkon kívül azonban továbbra is az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a Brexit a slágertéma.

Emelkedéssel zártak szerdán az amerikai részvényindexek, alapvetően az energiaipari cégek jóvoltából, amelyek részvényeinek árfolyama erősödött, annak hatására, hogy az Egyesült Államok kőolajkészletei a vártnál jóval nagyobb ütemben, 10 millió hordóval apadtak az elmúlt héten. Ez ugyanis fokozhatja az olaj iránti keresletet, nem is csoda, hogy mindkét fő típus (WTI, Brent) jegyzése megugrott, igaz, a Brent ma reggel enyhén lefelé korrigált.

Ázsiában már vegyesebb képet mutattak a tőzsdék csütörtök reggel, a számos kockázati tényező – mindenekelőtt az amerikai-kínai kereskedelmi háború megjósolhatatlan végkimenetele miatt – a kínai, de a japán börzebarométer is mínuszban járt, csak a hongkongi mutatott enyhe erőt. Európa viszont egyaránt zöldben pompázott, ami a feltétel nélküli Brexit és a recessziós félelmek miatt némileg meglepő.

Az már nem, hogy a befektetőknek sűrű ráncokat okozó problémák láttán a menedékeszközök keresettebbek lettek, az arany visszaküzdötte magát az 1550 dolláros szint fölé, a svájci frank pedig erősödött az euróval szemben. Tekintsük át azokat a fejleményeket, amelyek mozgathatják ma a pénz- és tőkepiacokat.

1. Továbbra is történelmi mélypontja előtt a forint

Azt követően, hogy az euróval szembeni árfolyama szerdán átlépte a 330-as szintet, tovább gyengült, az uniós pénz egysége ma már volt 330,57 forint is, ami már hajszálra van a tavaly júliusban felállított 330,8-as történelmi mélyponttól. Ennek elérését, azaz a rekorddöntést követően akár 335-ig is elmehet az Equilor Befektetési Zrt. szerint. Elsősorban nemzetközi hatásra – amerikai-kínai kereskedelmi háború, kamatvárakozások. (A forintgyengülés okairól ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.)

2. Per a Brexit miatt

Az első per már el is indult Edinburgh-ban azzal kapcsolatban, hogy Boris Johnson brit kormányfő kérte a királynőt, szeptember 12. és október 14. között függessze fel a parlamentet. Ez ugyanis azt jelentené, hogy mindössze két hete maradna a parlamentnek az október 31-én esedékes Brexit részleteinek kitárgyalására. Ezt nem kevesebb, mint hetven jogalkotó tekinti alkotmányellenesnek. Ám az ügy jogi megítélését nehezíti, hogy az Egyesült Királyságban íratlan alkotmány van, valamint precedens sincs hasonló esetre. Az újabb fejleményekre az angol font tovább gyengült, mind az euróval, mind a dollárral szemben, de még a szintén rossz passzban lévő forint ellenében is.

3. Újabb jüan manipulációs amerikai vád

Az amerikai pénzügyminiszter szerint az Egyesült Államok és Kína folyamatosan kommunikál egymással, de azt nem erősítette meg, hogy a szeptemberre tervezett washingtoni kereskedelmi tárgyalásokat tényleg megtartják-e. Csupán annyit mondott a Bloomberg hírügynökségnek, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és a kínai jegybank vezetőjével is tárgyalnak, alapvetően arról, hogy Kína szándékosan manipulálja-e a jüan árfolyamát. Mnuchin szerint nincs szükség beavatkozni a dollár piacán. Legalábbis jelenleg, mivel folyamatosan figyelik a folyamatokat, így ez bármikor változhat. Amennyiben mégis lépnének, akkor az intervenciót az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-del és a fő szövetségeseikkel is koordinálva hajtanák végre – állította.

4. Jönnek az extra hosszú lejáratú amerikai kötvények?

Legalábbis az amerikai pénzügyminiszter szerint komolyan fontolgatják az 50 vagy 100 éves lejáratú adósságpapírok kibocsátását, amennyiben a körülmények megfelelőek és továbbra is lapos marad a hozamgörbe. Márpedig szerdán már rekordalacsonyra, évi 2 százalék alá esett a 30 éves amerikai kötvény hozama, igaz, Mnuchin szavait követően az 5 és 30 éves papírok közötti hozamkülönbözet 56-ról 59 bázispontra emelkedett.

5. Argentína átütemezné a hiteleit

Az idei évben esedékes 7 millió dolláros adósságának törlesztésének elhalasztását szeretné elérni az dél-amerikai ország kormánya és további 50 milliárdos hosszú távú hiteleit is átütemezné, továbbá az IMF-fel is tárgyalásokba kezd a tőle felvett 44 milliárd dolláros hitel törlesztésének feltételeiről. Amennyiben eredményesek lesznek a próbálkozások és sikerül elhalasztani az adósságok törlesztését, egy időre enyhülhet a nyomás Buenos Aires-en és az argentin eszközökön.

6. Csökkent az MKB nyeresége

Bár a Mészáros Lőrinc és felesége közel ötven százalékos ellenőrzése alatt álló hitelintézet idei első félévi korrigált adózott eredménye 20 százalékkal lett magasabb az előző évinél, a korrekciós tételeket is figyelembe véve 54 százalékos csökkenésről beszélhetünk – alapvetően a 2019-ig tartó reorganizációs időszak, valamint a hozamkörnyezet bizonytalanságai miatt. Míg az MKB hitelállománya csökkent, addig a betétállománya nőtt, a június végi mérlegfőösszege azonban összességében 10 százalékkal volt alacsonyabb a 2018 közepinél. Bár a bank részvényeire hivatalosan már csaknem két és fél hónapja, június 17. óta lehet kereskedni a Budapesti Értéktőzsdén, a nagybefektetők eladási szándékának eddigi hiánya miatt még egyetlen üzlet sem született, s korábbi nyilatkozataik alapján ez a helyzet egészen 2019 végéig nem változhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bezuhant az arany és az olaj ára
MTI | 2021. január 22. 18:34
Erősen esett pénteken a nemesfémek és az olaj világpiaci ára. A nyugat-európai tőzsdék is mínuszban zártak, a BUX sem kerülhette el a zuhanást.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a részvénypiacokon, leeresztett a bitcoin-lufi ötöde
Eidenpenz József | 2021. január 22. 11:54
Elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, másnaposság jelei láthatók a Joe Biden beiktatásával kapcsolatos optimizmus után. De nemsokára a piacra jöhet sok százmilliárd dollárnyi új kereslet a lakosságnak kiosztott csekkekből. Pedig szinte mindenki úgy gondolja, hogy buborékot fújnak. Sok Teslát adtak el Kaliforniában, Kínára és elektromos autókra figyel a BMW. Több oka lehet a bitcoin-korrekciónak.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX - köszönhető a Richternek
MTI | 2021. január 21. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 147,03 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 44 250,43 ponton fejezte be a csütörtököt.
Részvény / Deviza / Áru Trump volt a tőzsdebajnok, vagy Obama? Megvan az eredmény
Eidenpenz József | 2021. január 21. 12:06
Jól fogadták a piacok Joe Biden elnöki beiktatását és első 17 aláírt rendeletét, a pozitív hangulat ma is tart, Európa-szerte emelkednek az indexek. A BUX is beállt a sorba, négy részvényből három pluszban van. Az EKB ülésére várnak, nagy kérdés, mit mondanak majd az euróról. Donald Trump alatt kevésbé emelkedett az S&P 500 tőzsdeindex, mint Obama alatt, de a kérdés bonyolultabb.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan zárták a szerdát a budapesti parketten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 19:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Ez a cég a multik álmát váltja valóra - automatizálják a pénzügyeket
MFC Equity | 2021. január 20. 16:05
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Workiva Inc, a világ vezető jelentés automatizálással foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, min szigorít Németország, már Biden második csomagjára készül a tőzsde
Eidenpenz József | 2021. január 20. 11:34
Jó a hangulat a tőzsdéken, miután az Államokban tervezgetik az újabb gazdaságélénkítő csomagokat és a pénzügyminiszter is támogatja azokat. A vírushírek vegyesek, miközben jó gyorsjelentések érkeztek. Budapesten viszont esik az index, a Mol és a Richter húzza le, de a forint erősödik. Előkerült az eltűnt Jack Ma, és furcsán másképp beszél, mint korábban.
Részvény / Deviza / Áru Legyártották az első kínai Tesla Y-t, előre örülnek Bidennek
Eidenpenz József | 2021. január 19. 11:51
Európában visszafogott a tőzsdék emelkedése, az amerikai határidős indexekből ítélve azonban délután szép tűzijáték várható. Pocsék évet zárt az európai autóipar, de jól szerepel az egyik kínai elektromos autó, és a Tesla is legyártotta az első Y modellt Kínában. Emelkedik a BUX, és erősödik a forint. A kriptodeviza-piacon ezúttal az ether lőtt ki.
Részvény / Deviza / Áru Tarolt az arany 2020-ban – megmarad idén is a lendület?
Király Béla | 2021. január 19. 05:37
2020-ban az egyik legjobban teljesítő eszköz az arany volt. Az idei év kapcsán ugyanakkor sok a kérdőjel, a további áremelkedés mellett éppen úgy sorolhatók érvek, ahogy egy esetleges visszaesés is megmagyarázható lesz.
Friss
hírlevél