Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.

A koronavírus évében a befektetési szektor rendkívül erős maradt – mondta Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója a cég sajtóbeszélgetésén. Talán mert az elmúlt évtizedekben már több sokkot átélt, és a szabályozók is járatosak a rendkívüli helyzetekben, jóval felkészültebben várta a válságot, mint más szektorok. Nemcsak, hogy nem érezte meg a járványt az ágazat, de talán még profitálni is tudott.

Tavaly ugyanis sok pénz került a gazdaságba, és több idejük volt az embereknek, hogy a befektetéseikkel foglalkozzanak. A tanácsadás, az elemzések szerepe felértékelődött, ezt az Equilor is érzékelte a gyakorlatban. Sok IPO (részvénykibocsátás) volt, és a brókercég szép eredményt ért el a vállalatfinanszírozás (corporate finance) területén.

Állami cégek jöhetnek idén a tőzsdére

Idén új fejlesztéseket terveznek, az online számlanyitást, online tájékoztatást szeretnék megoldani 2021 végére. A kereskedési rendszereiket is továbbfejlesztik, és foglalkoznak a BÉT árupiacának újranyitásával. Ennek az utóbbi években már egyetlen tagja volt az Equilor. Reformra szorult a szabályozása, amit sikerült tavaly véghez vinni, így a szekció új tagokat kaphat, lendületbe jöhet ez a piac – mondta el Szécsényi.

Az Equilor online sajtóreggelije (Szécsényi Bálint, Török Lajos, Buró Szilárd)Az Equilor online sajtóreggelije (Szécsényi Bálint, Török Lajos, Buró Szilárd)

Jóval nagyobb vállalatok is készülnek a magyar tőzsdére az idén, így végre jöhet az a komolyabb kapitalizáció-növekedés, amit már régóta várnak. Neveket a vezérigazgató nem mondhatott, de célzott rá, hogy állami cégek is lehetnek köztük. (Rendre három társaság, az MVM, a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Posta neve szokott felmerülni - a szerk.).

Rossz lesz Biden a tőzsdének?

A tőkepiacokon nem biztos, hogy akkora nagy öröm lesz Joe Biden megválasztása, megemelkedhetnek a társaságiadó-kulcsok és a legnagyobb jövedelműek adókulcsai – mondta Török Lajos vezető elemző. Kérdés, a szélsőségek harca határozza-e meg az USA jövőjét. Most egy 1900 milliárd dolláros új gazdasági mentőcsomag készül, ami óriási összeg. A lakosság fejenként további 1400 dollárt kap, nő a munkanélküliségi segély és a minimálbér. Ez utóbbi sok cégnek eléggé nagy érvágást jelent, főleg azoknak, amelyek alacsony bérű munkásokat foglalkoztatnak, mint a McDonalds vagy a Walmart.

A piac már arra vár, melyik lesz a következő csomag, intézkedéscsokor, és hogy mely szektorok lesznek emiatt a nyertesek. Az amerikai infrastruktúra állapotáról ellentmondó adatok vannak, de a fejlesztése napirenden van. Az erről szóló programot februárban mutathatják be. Biden zöld elnök akar lenni és klímasemlegességre törekszik, volt is már nagy rali a fenntarthatóságra koncentráló cégek körében.

Nem szeretik a negatív kamatokat

A negyedik negyedévben megtört az amerikai gazdaság lendülete, vannak bőven kockázatok a növekedés terén. Nagyok az inflációs kockázatok is, főleg, ha az újabb 1400 dolláros csekkeket el is költik az emberek. Eközben a termelés, részben a kínai chipek kimaradása miatt kapacitás-korlátokkal küzd.

Trump még az utolsó napjaiban is próbálta nehéz helyzetbe hozni Kínát, amely egyértelműen kihívója az USA-nak. Ebben a volt elnöknek igaza van, a problémát jól ismerte fel. Kína Joe Biden számára is kihívást fog jelenteni.

Mikorra érjük el a nyájimmunitást? (Equilor Befektetési Zrt.)Mikorra érjük el a nyájimmunitást? (Equilor Befektetési Zrt.)

Ami a Fed-et illeti, 2023 előtt kamatemelésre biztos, hogy nem kell számítani, de kamatcsökkentésre sem. Az USA-ban nem szeretik a negatív kamatokat. Az év második felének nagy kérdése, hogy ha megindul a gazdaság, visszafogják-e az eszközvásárlási programot és megnőnek-e a kötvényhozamok. A piacok addig is a Fed miden szavára figyelnek, hogy kitalálják, mi várható tőle.

Nagy kérdés az oltás

A dollár 2020-ban sokat gyengült. Biden újabb csomagjai is növelik a dollárkínálatot, így folytatódhat a trend – mondta el Buró Szilárd pénzügyi innovációs vezető. A tankönyvek szerint ugyanis a túlkínálat lenyomja a termék árát. A legnagyobb kérdés idén, mikor lesz megfelelő az átoltottság. Az Equilor szerint ez időben be fog következni, még ha jelenleg Európa le is van maradva az USA-val és Egyesült Királysággal szemben. Minden a járványgörbétől függ az európai gazdaságban.

Bravó, EU!

Mivel az EU-ban később, a harmadik negyedévre lehet átoltottságra számítani, a korlátozások egy része akár a teljes évben fennmaradhat. Ez különösen a szolgáltatóipar és a turizmus számára kedvezőtlen. Összességében azonban a tavalyi, várhatóan 4,2 százalékos visszaesést a világ össztermelése idén már ledolgozhatja. Politikai téren az Equilor komoly eredményeket lát Európában. “Már tavaly elindult a visszarendeződés, megszületett a Brexit-megállapodás, és az EU-nak sikerült a következő költségvetést is elfogadnia. Emellett a korábban elképzelhetetlennek gondolt közös kötvénykibocsátást is megvalósították húzták alá. Az EKB tovább lazíthat, a kamatszint itt is tartósan alacsony maradhat.

Mi lesz veled, forint?

Idén még lehet egy kamatvágás legalább az egyhetes tendernél, de az inflációs nyomás miatt az év második felében már megindulhat a szigorítás is – hangzott el. A forinttal kapcsolatban nagyobb változásra nem számítanak, a tavalyi nagy gyengülés után nagyobb tér maradhat az árfolyam erősödésére, mint gyengülésére. Az MNB nem nézne rossz szemmel egy mérsékelt forinterősödést – vélte Buró.

Az Equilor Befektetési Zrt. magyarországi előrejelzéseiAz Equilor Befektetési Zrt. magyarországi előrejelzései

Az euróárfolyam így átmenetileg a 350 forintos szintet is megközelítheti, de az év végére 365-re vagy afölé mehet vissza. Nagy kérdés Magyarországon és más térségbeli országokban is, hogy mi lesz, ha lejár a hitelmoratórium, ez fontos az OTP szempontjából is.

Nálunk is minden a járványtól függ

Magyarországon a novemberben újra bevezetett járványügyi korlátozások miatt a tavalyi utolsó negyedévben visszaesés várható, elsősorban a szolgáltatási szektorban. A válságból való kilábalást itt is nagymértékben befolyásolja a járvány lefutása, a korlátozások feloldásának üteme. Az Equilor szerint ez év második felében intenzív bővülés indul a hazai gazdaságban, és az év egészében sikerülhet elérni a négy százalékos GDP-növekedést. A korlátozások fokozatos feloldásával a lakossági fogyasztás intenzív növekedése várható, elsősorban a szolgáltatási szektorban és a belföldi turizmusban.

Equilor-ajánlások a fontosabb magyar részvényekreEquilor-ajánlások a fontosabb magyar részvényekre

A korlátozások elhúzódása esetén azonban a kis- és középvállalatok egy része forráshiányos állapotba kerülhet, és ismét emelkedhet a munkanélküliség. Felfelé mutató inflációs kockázatok kezdenek körvonalazódni nálunk is, főleg, ha a világgazdaság kilábalása viszonylag gyors ütemű lesz. A válságból való kilábalást követően a fogyasztás élénkülése, a várható áremelések, illetve az olajárfolyam emelkedése miatt feljebb tolódhat az inflációs görbe. Így monetáris szigorításra lehet szükség, de az várhatóan nem az idei év végén, hanem a jövő év első felében következhet be Magyarországon.

Török Lajos szerint a tavalyi válság adósságnövelő hatását legalább 5-8 évig tarthat ledolgozni.

Mibe fektessünk?

Az Equilor optimista a Mollal és az OTP-vel kapcsolatban, míg a Richterrel és a Telekommal visszafogottabb. (Lásd a fenti ábrát.) Emelkedést valószínűsítenek az aranynál és a platinánál is. Az olaj tarthatja az árfolyamát az első félévben, rövidebb távon, de a második félév már bizonytalanabb. Az 50 dolláros árhatár felett az amerikai palaolaj-termelőknek érdemes újra piacra lépniük, de Joe Biden nem támogatja ezt a szektort.

Az Equilor árupiacokról és Robinhood-részvényekrőlAz Equilor árupiacokról és Robinhood-részvényekről

Tavaly nagy sikerű IPO-k (elsődleges részvénykibocsátások) voltak, mint a Snowflake, az Airbnb, a Palantir, a C3ai. Ebben az évben is várhatóak izgalmas tőzsdei bevezetések, mint a Robinhood jutalékmentes tőzsdéző platform részvényei, a Roblox videojáték-cég vagy a szoftveres automatizációval foglalkozó UiPath.

További kiemelt befektetések voltak az előadáson:

  • Az európai bankrészvények ETF-e (XETRA:EXV1)
  • A Palantir (NYSE:PLTR) és a C3.ai (NYSE:AI) technológiai cégek
  • Az amerikai légitársaságok, a JETS ETF (NYSE:JETS)
  • A Volkswagen (XETRA:VOW3)
  • The Trade Desk (NASDAQ:TTD)
  • Quidel Corporation (NASDAQ: QDEL)
  • Brookfield Renewable Partners (NYSE:BEP)
  • Tunéziai állampapír (BTUN 6 3/8 07/15/2026)
  • American Airlines (AAL 5 06/01/2022)
  • Delhi Airport (DIALIN 6 1/8 10/31/2026)

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Milliókat veszíthetett az, akinek Mol, OTP vagy Richter papírja van
MTI | 2021. március 3. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 807,11 pontos, 1,82 százalékos csökkenéssel, 43 595,22 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 15,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. A három nagy vesztes a Mol, a Richter és az OTP volt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy átalakulás előtt áll a WallStreetBets, gyarapodott Soros György portfóliója
Eidenpenz József | 2021. március 3. 12:55
Kellemes a hangulat Európa tőzsdéin, amit a gyorsuló ütemű oltásokkal és a várható gazdasági kilábalással magyaráznak. A BUX inkább stagnál, a forint gyengülése viszont megállt. Növelte részesedéseit a Soros Fund, bár egyszerre shortol és longol is. A blokkláncra költözne a WallStreetBets.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot bukott ma, akinek OTP-papírja van
MTI | 2021. március 2. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 307,92 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 402,33 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 11,2 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. Az OTP megint nagyot esett.
Részvény / Deviza / Áru Jelentettek a kínai elektromos trónkövetelők, piacot veszít a Tesla, jó hír a Moltól
Eidenpenz József | 2021. március 2. 12:25
Leült kissé a hétfői optimizmus a tőzsdéken, de Európa indexei pluszban vannak. A BUX-ot ma is a Mol húzza, amelynek marzsai szépen emelkedtek.Gyenge a forint, az OPEC-re vár az olajpiac. Az elektromos autógyártók okoztak izgalmakat, jelentett a NIO, az Xpeng, a Li Auto. Itt a Zoom Video mérlege is.
Részvény / Deviza / Áru Elindult a forint a lejtőn – két hónapja nem láttunk ilyen szintet
Király Béla | 2021. március 1. 19:15
Az elmúlt két hónapban megnyugtató távolságra került a forint a korábbi mélypontjától, és úgy tűnt, kialakulhat egy olyan sáv, amelyben tartósan mozoghat. Ennek a teteje az euróval szemben a 360-as szint volt, amelyet a múlt héten átütött, hogy aztán hétfőn tovább gyengüljön a hazai fizetőeszköz e viszonylatban.
Részvény / Deviza / Áru Szép napot zárt a tőzsde
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 920,08 pontos, 2,10 százalékos emelkedéssel, 44 710,25 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Beteljesülhet a JP Morgan legnagyobb rémálma, új front nyílt a GameStop-háborúban
Eidenpenz József | 2021. március 1. 13:03
Jó a hangulat a tőzsdéken Európában, Ázsiában egyaránt, miután az amerikai segélycsomagot elfogadta a képviselőház, jó menedzserindexek érkeztek, és a kötvényhozamok is stabilizálódtak. A BUX felülteljesítő, de a forint gyenge maradt. Felfüggesztették a kisbefektetők 15 kedvenc részvényét, pénzügyi szolgáltatásokra készül a Walmart.
Részvény / Deviza / Áru A híres cég, ami a farmerek mellett a befektetőnek is jó termést hozhat
MFC Equity | 2021. február 27. 15:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a John Deere-t járják körül, amely a mesterséges intelligencia felhasználásával a mezőgazdaság és az építőipar úttörője lehet.
Részvény / Deviza / Áru Szakadékba zuhant a MOL, az OTP, a Richter és a Telekom is
MTI | 2021. február 26. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 209,30 pontos, 0,48 százalékos csökkenéssel, 43 790,17 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 18,2 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. Európában is nagy mínuszok röpködtek.
Részvény / Deviza / Áru Lezárta a felvásárlást az AKKO Invest
MTI | 2021. február 26. 18:20
Sikeresen lezárta a Neo Property Services Zrt. felvásárlását az Akko Invest Nyrt., a 18,5 milliárd forint értékű akvizíciót az Akko saját és banki forrásból finanszírozta - közölte a vagyonkezeléssel foglalkozó vállalat pénteken.
Friss
hírlevél