BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. december 31. 10:49

A szép év végi Mikulás-rali hétfőn véget érni látszott, Szilveszter napján pedig Európában a tőzsdék kétharmada zárva. Mi lehet ennek az oka? Adózási okok, vagy csak a befektetők ünnepi szeszélye? New Yorkban még lehet egy kis tűzijáték este, a határidős indexek pluszban vannak.

Csőd miatt a tőzsdéről kivezetett részvények (Fotó: Eidenpenz József)

“Nyereségrealizálások”, “a befektetők bebiztosították eladásaikkal az év közben elért nyereséget” – hasonló magyarázatokkal lehet találkozni arra, hogy az év utolsó (előtti) tőzsdenapján, hétfőn miért estek a tőzsdék. Sok napos emelkedés után. Európában az indexek fél-egy százalék közötti mértékben süllyedtek tegnap, az USA-ban pedig 0,6-0,7 százalék volt a jellemző.

Ezek a magyarázatok persze csak az eladók motivációiról rántják le a leplet, a vevőkéről nem annyira, mivel minden eladáshoz tartozik egy vétel is. Ennyi emelkedés, új és új rekordok után persze egy kis korrekciócska akár minden különösebb magyarázat nélkül is érthető. Ugyanakkor az adózási szempontok ilyenkor több országban szerepet játszhatnak.

Aki arra törekszik, hogy még ebben az adóévben kimutassa, pénzügyileg realizálja elért veszteségét vagy nyereségét, az ilyenkor gyakran cselekszik. Elad, vagy legalábbis “átköt” (eladja, ugyanakkor meg is veszi az adott instrumentumot). De a telelő befektetők miatt csekélyebb forgalom, szűkebb likviditás is okozhat kilengéseket. És ne feledjük el André Kosztolany magyar tőzsdeguru kiváló magyarázatát sem:

Minden attól függ: több-e a részvény, mint a tökfilkó, vagy több a tökfilkó, mint a részvény.

Ma még van rövidített kereskedés több európai tőzsdén délután kettőig, miközben mások, köztük Budapest és Frankfurt, már bezártak erre az évtizedre. (Már ha úgy tekintjük, hogy holnap már új évtized lesz, mert mások szerint csak 2021. januártól áll fenn ugyanez.) Este az USA és Kanada piacai még teljes gőzzel üzemelnek.

A legutóbbi árfolyamok itt láthatók

Párizsban ma minimális a csökkenés, Belgiumban 0,2 százalék. Madrid, Lisszabon és Athén nagyobb, 0,6-0,8 százalékos mínuszban vannak. Kína is nyitva volt, a Shanghai Composite 0,3 százalékkal emelkedett. Kínából ma a vártnál kicsit jobb gyáripari beszerzési menedzserindex érkezett. (China Manufacturing Purchasing Managers Index.) A két főbb indiai index viszont hasonló mértékben esik. Az USA határidős indexei minimális pluszban várják a nyitást.

Jön egy pár érdekes makroadat

A forint tegnap reggel ránk ijesztett kissé, elég gyengén nyitott, de aztán megnyugodott. Most majdnem pontosan 331 az euró ára, ezzel csak enyhén gyengült a fizetőeszközünk. Csütörtökön, pénteken újra minden tőzsde kinyit majd, és megy tovább az élet.

Pénteken magyar idő szerint este nyolckor közzéteszik a Fed nyíltpiaci bizottságának (FOMC) legutóbbi jegyzőkönyvét, erre szoktak figyelni a befektetők. Délután négykor az ISM beszerzési menedzserindexe jön az Investing.com gyűjtése szerint. Ugyanekkor érkezik a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe is. Csütörtökön pedig a Caixin kínai kis– és középvállalati beszerzési indexet publikálják.

A BUX index és a főbb külföldi  mutatók idei teljesítményéről itt írtunk: Legyőzte-e a NER idén a BUX-ot? Jön-e a böjtje e csodás tőzsdei évnek?

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Friss
hírlevél