BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2020. január 20. 18:21

Alapvetően a felerősödő piaci és geopolitikai kockázatok, a negatív reálkamatok és a globális gazdasági növekedés várható lassulása lesz a legnagyobb hatással az arany árfolyamára a 2020-ban – emeli ki a Conclude Befektetési Zrt. az Arany Világtanács most nyilvánosságra hozott jelentéséből. Rövid távon azonban a spekulánsok is labdába rúghatnak.

Eszerint a befektetők – beleértve a jegybankokat is – újabb geopolitikai fenyegetésekkel találhatják szemben magukat, míg a korábbi gondok megoldás helyett csupán elodázódtak. Emellett a világszerte alacsony kamatkörnyezet a részvények árát és értékeltségét egyaránt extrém magas szinteken tarthatja. Bár a befektetők előreláthatóan még nem vonulnak ki a kockázatos eszközök piacáról, több jel utal arra, hogy a portfólióik kockázatát a menedékeszközök – mint amilyen az arany is – folyamatos vételével csökkentik.

Az arany rövid- és középtávú tartásának legfőbb támogatója a többi eszközhöz képest jelenleg nagyon alacsony alternatíva költsége – idézi az Arany Világtanács jelentéséből a Conclude. A sárga nemesfém – mivel nincs adóskockázata – nem fizet osztalékot vagy kamatot, emiatt sok befektető ódzkodik az aranyvásárlástól. De a jelenlegi környezetben, amikor a fejlett piacok államkötvényeinek 90 százalékát negatív reálhozammal kereskedik, gyakorlatilag megszűnik az arany alternatíva költsége. Ezt támogatja az aranyárfolyam és a negatív reálhozamú államadósság növekedése között az elmúlt négy évben kimutatható erős pozitív korreláció is.

Az Arany Világtanács szerint nem várható az alacsony kamatkörnyezet megszűnése a közeljövőben. Sok jegybank – a 2008-2009-es globális pénzügyi válság óta a legnagyobb számban – vágott a kamatokon és/vagy mennyiségi lazító politikát folytat.

Növekvő volatilitás

Az arany a monetáris politika szűkről lazára való váltást követő 12-24 hónapban tipikusan jól teljesít. Miközben amikor a reálhozamok negatívak voltak, az arany havi hozama a kétszerese volt a hosszú távú átlagosnak, de még az enyhén pozitív reálkamatok sem képesek az aranyár leszorítására. Az Arany Világtanács kimutatása szerint csak jelentősen magasabb kamatok mellett volt tartósan negatív hozamra példa az arany piacán – ami a jelen piaci környezetben szinte elképzelhetetlen.

Az aranyár növekedésével párhuzamosan nőtt a sárga nemesfém volatilitása is 2019-ben, de – hasonlóan más eszközökhöz – jelentősen a hosszú távú átlag alatt maradt.

Az Arany Világtanács nem várja a volatilitás csökkenését, sőt a gazdasági és politikai környezet romlásával összhangban a kilengések növekedését vizionálja.

Felmérések szerint a közgazdászok pozitív növekedést várnak a legtöbb országban 2020-ban, egyesek viszont 2021-2022-ben már a főbb gazdaságok visszaesését jósolja. Ám az előrejelzések szerint a globális gazdasági növekedés már idén lassulhat 2019-hez képest. Ez az aranyár-volatilitás növekedésével együtt az ékszer- és a technológiai szektor aranykeresletének csökkenését eredményezheti 2020-ban.

A kínai gazdasági növekedés lassulása és a hétköznapi áruk áremelkedése sokba kerülhet a távol-keleti fogyasztóknak. Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások pozitív kimenetele adhat némi reményt átmenetileg, de a bizonytalanságok továbbra is megmaradnak. A fogyasztók emiatt elfordulhatnak a luxuscikkektől, ami nyomás alá helyezheti Kína ékszerkeresletét. A fiatalabb fogyasztók pedig az innovatív dizájnú ékszereket jobban keresik a hagyományos, nagysúlyú ékszerek helyett, ami a magasabb aranytartalmú ékszerekről a kis súlyú, divatosabb ékszerekre való áttérés trendjét vetíti előre 2020-ban is.

Az Arany Világtanács várakozásai szerint az elmúlt évek aranyár-felhajtó tényezői 2020-ban is velünk maradnak. Elemzésükben kiemelték a következőket:

  • A pénzügyi és geopolitikai bizonytalanságok és az alacsony kamatok tovább támogatják az arany iránti befektetői keresletet.
  • A jegybankok aranyvételei továbbra is jelentősek maradnak, noha elmaradhatnak az utóbbi időszak csúcsaitól.
  • A spekulatív pozíciók és a lendület növelhetik az aranyár volatilitását.
  • Indiában és Kínában az aranyár volatilitása és a várhatóan gyengülő gazdasági teljesítmény csökkenthetik az arany rövid távú fogyasztói keresletét, amit hosszú távon a strukturális gazdasági reformok ellensúlyozhatnak.

Indiai, kínai hatás

Az aranyra is kivetett indiai általános forgalmi adó a 2017-es bevezetése óta sok kategóriában emelkedett. Ezen túlmenően a sárga nemesfémek importvámja 10-ről 12,5 százalékra nőtt. Amíg a gazdasági növekedést serkentő adócsökkentések érvénybe nem lépnek – amire várhatóan 2021-ig nem kerül sor – a magas adóterhek tovább súlyosbítják a rekordmagas helyi aranyárak hatását a fogyasztásra. Bár az aranyékszerek kötelező fémjelzésének év eleji bevezetése növelheti a fogyasztói bizalmat, a negatív hatások miatt az Arany Világtanács 2020-ban is gyengébb ékszerkeresletet vár az indiai piacon.

Indiában és Kínában jelentős reformokat vezetnek be a gazdasági növekedés és a belső fogyasztás erősítésére. Az „egy övezet, egy út” kezdeményezés tovább erősítheti Kína regionális szerepét és csökkentheti a Nyugattól való függését. Indiában a kereskedelmi struktúra rendbetételét és a transzparencia növelését célzó intézkedések növelhetik a bizalmat és serkenthetik a gazdasági növekedést. Az Arany Világtanács várakozásai szerint ezek a hatások hosszútávon pozitívan fogják befolyásolni az indiai és kínai aranykeresletet.

Ami a gazdaságnak jó, az az aranynak rossz

Az arany 4 százalékos ralit produkált 2019 decemberében, majd további 6 százalékkal erősödve, január 7-én hétéves árfolyamcsúcsot döntött. Ennek hátterében egyéb tényezők mellett főként az Egyesült Államok és Irán közötti konfliktus állt. Bár ennek enyhülése miatt a sárga nemesfém kitörése csak átmeneti volt, az arany jelenleg is 1550-1560 dollár/uncia körüli árfolyamon, azaz 2,6 százalékkal magasabban cserél gazdát, mint tavaly év végén – jegyzi meg a Conclude.

Az Arany Világtanács várakozása szerint rövidtávon a spekulatív befektetők pozicionáltsága fogja a legnagyobb mértékben befolyásolni az aranyárfolyamot, közép- és hosszútávon azonban a fundamentumok változatlansága mellett pozitív teljesítményt várnak az aranytól 2020-ban is.

Negatívan hathat ugyanakkor a sárga nemesfémre a piaci hangulat javulása. Ilyen lenne, ha például a piaci szereplők által észlelt vélt vagy valós kockázatok csökkennének, visszatérne a globális gazdasági növekedésbe vetett hit, vagy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, illetve más vezető központi bank szigorítana a kamatpolitikáján.

Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
Friss
hírlevél