BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 16. 18:59

Hétfőn csúnya mínuszból jöttek vissza a piacok, kedden mindenki optimista volt, és a délutáni órákban sem árnyékolta be semmi a tőzsdéket.

Hasított az OTP, vele ment a BUX

A keddi nap nyertese egyértelműen az OTP részvénye volt a magyar tőzsdén, a bankpapír 3 százalék feletti emelkedéssel zárt, 11830 forinton. Ez lendületet adott a teljes piacnak, így a BUX 720 pontos ugrás után, 38 060 ponton fejezte be a napot. A Richter-papírok ára 125 forinttal, 1,81 százalékkal, 7015 forintra nőtt. Visszafogottabb volt a Mol részvénye, amely 14 forinttal, 0,72 százalékkal, 1955 forintra erősödött. Fél százalékkal tudott feljebb kerülni a Magyar Telekom papírja, így az 388 forintra emelkedett.

Dől a pénz Amerikában

A kedvező nemzetközi hangulatot már hétfőn este megalapozta az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, amely arról döntött, hogy egyedi vállalati kötvényeket is fognak vásárolni a jövőben. Ez további támogatást jelent a tengerentúli gazdaság számára, és vélhetőleg olcsóbb forrásokkal látja el a társaságokat.

Így a befektetők abban bíznak, hogy a határozott kormányzati és jegybanki lépések révén a gazdaság nem ragad bele egy elhúzódó válságba. Ezt a reményt táplálta az az amerikai médiában megjelent információ, amely szerint újabb nagyszabású, ezermilliárd dolláros infrastrukturális programot indítana Donald Trump.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A gazdasági programok mellett a kedden publikált makrogazdasági adatok is segítettek, hiszen a kiskereskedelmi forgalom sokkal határozottabban növekedett májusban, mint amire az elemzők előzetesen számítottak. Az áprilisi 14,7 százalékos zuhanást követően májusban jelentősen, 17,7 százalékkal ugrott meg az amerikai kiskereskedelmi forgalom.

Powell sem tudta elrontani a hangulatot

Amikor a Fed elnöke a meghallgatásán úgy vélekedett, hogy az elmúlt száz év legrosszabb visszaesését szenvedi el ebben a negyedévben az amerikai gazdaság, az némileg elbizonytalanította a befektetőket, és gyorsan elolvadni látszódott a kezdeti nyereség.

Powell megismételte, hogy a járvány utáni gazdasági kilábalás valószínűleg hosszabb lesz, mint arra sokan számítanak. Azt is megjegyezte, hogy a befektetőknek nem szabad túlreagálniuk a meglepően jó gazdasági adatokat, így például a ma közölt májusi kiskereskedelmi adatokat sem, amelyek rekordmértékű növekedést mutattak.

Powell mindazonáltal elismerte, hogy egyes gazdasági mutatók a stabilizálódásra utalnak, mások pedig még szerény fellendülést is jeleznek. Negatívumnak tartja, hogy a gazdasági kibocsátás és a foglalkoztatás szintje messze a járványt megelőző szint alatt marad, és ez továbbra is jelentős bizonytalanságot jelent.

Megnyugodott a forint is

Hétfőn a befektetői bizalom elillanni látszott, azt követően, hogy több szakértő is a járvány második hullámát vetítette előre. Emiatt nyomás alá került a forint is, amely akkor a 348-as szintig gyengült az euróval szemben. Hétfő estére ugyanakkor megnyugodni látszódtak a kedélyek, és kedden folytatódott az erősödés. Az euróval szemben a magyar fizetőeszköz a 345-ös szintig jutott vissza. Amennyiben a következő napokban nem jönnek újabb rossz hírek, akkor az sem lenne meglepő, ha az árfolyam ismét célba venné a 340-es lélektani határt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Friss
hírlevél