TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bár Nagy-Britanniában és Hollandiában már csütörtökön lezajlottak, ma pedig Csehországban és Írországban folytatódnak az európai parlamenti (EP) választások, a piaci hangulatot továbbra is az amerikai-kínai kereskedelmi háború foglalkoztatja, ami mellé csak az tud beférkőzni, hogy ma fény derült Theresa May távozási menetrendjére.
Valutaárfolyamok a Zürichi Értéktőzsde egyik kijelzőjén 2016. június 24-én, a brit EU-tagságról tartott népszavazás másnapján. (Kép forrása: EPA/Ennio Leanza)

A csütörtöki feketeleves után péntek délelőtt ízletes menüt szolgáltak fel a tőzsdék a befektetőknek. A másfél százalékos tegnapi mínuszok egy százalék körüli korrigálását lehetett látni a főbb európai börzebarométerekben, a kínaiak eleve pozitív tartományban zártak, s az amerikai határidős indexek is pluszos kezdést jeleznek előre, annak hatására, hogy Trump ezúttal a megegyezéspárti énjét vette elő a kereskedelmi háborúban. Az olajárak is lefaragtak közel 1 százalékpontot a csütörtöki 4-5 százalékos esésükből, amit a szektorból érkező negatív hírek váltottak ki: az észak-amerikai könnyűolaj 58, míg a Brent típusú 68 dollár felett mozgott. Az arany unciája pedig az 1280 dolláros szintet súrolta felülről. A forint tegnap a dollárral szemben kétéves mélyponton (295) is járt, onnan viszont jócskán felpattant, már a 291-es szinttel kacérkodott, az euróval szemben viszont továbbra is a „turistaszomorító” 326-327 forint között ingadozott.

Lássuk részletesebben, mi várhat pénteken a befektetőkre.

1. Kereskedelmi világháború?

Kezdjük a kötelező körrel: Donald Trump tegnap éppen azt helyezte kilátásba, hogy a kereskedelmi megállapodás hamarosan megszületik, mondván, a kínai fél nem hagyja, hogy több ezer vállalat hagyja el az országot. Csakhogy erre a kínai kormány szóvivője azt replikázta, hogy csak akkor nyitottak a tárgyalások folytatására, amennyiben az amerikaiak változtatnak a hozzáállásukon, magyarul, visszavonják a kínai gazdaságot károsító intézkedéseit.

Nem sok jóval kecsegteti azonban az ázsiaiakat, hogy az amerikai kereskedelmi kamara tegnap benyújtott új törvényjavaslata elfogadása esetén újabb országokból – Japánból, Dél-Koreából, Indiából, Németországból és Svájcból – importált termékekre is kiterjesztenék a védővámok alkalmazását. Ez lenne a retorzió arra, hogy a dollárral szemben mesterségesen gyengítik a saját devizájukat.

2. May in May?

Ma megtudhatjuk, hogy a kicsit gyenge szóvicc valósággá válik-e. Brit lapok és a Reuters hírügynökség ugyanis reggel megerősítette azt a korábbi értesülést, miszerint pénteken bejelenti távozási menetrendjét Theresa May. Ezt azzal magyarázzák, hogy a helyzete tarthatatlanná vált, saját pártján belül több tucat képviselő is hátat fordított neki amiatt, hogy kedden egy második népszavazást is kilátásba helyezett.

UPDATE: A szóvicc valósággá vált, May bejelentette a lemondását.

3. EP-választási reakció csak hétfőn?

De a voksolás eredményének akkor is csak akkor lehet jelentős hatása, ha a három nagy párt nem szerez abszolút többséget az új összetételű parlamentben – vélik az Equilor Befektetési Zrt. elemzői. A piacot egyelőre hidegen hagyja a kontinentális voksolás, legalábbis ezt lehet kiolvasni abból, hogy az euró vezető devizákkal – a dollárral, a svájci frankkal és az angol fonttal – szembeni árfolyama stagnál.

4. Nehéz év közgyűlése a Deutsche Banknál

Merthogy a német óriásbank menedzsmentjének ki kellett mondania, további leépítésekre lehet szükség a befektetési banki divízióban, miután a részvénykereskedői üzletág 2018-ban 750 millió eurós veszteséget hozott össze. A nadrágszíjmegszorítás ugyanakkor annak is a következménye lehet, hogy nem sikerült összeolvadni a Commerzbankkal. A vészjósló bejelentés mellett elsikkadtak Christian Sewingnak, a Deutsche Bank vezérigazgatójának az optimista szavai, miszerint azért lesz olyan terület – nevezetesen a nagyobb cégek és államok készpénzállományát kezelő, a befektetési bankból kiemelt új részleg –, amely növekedhet, javítva ezzel a bank profitabilitását. A befektetők ezt nem értékelték, a bank papírjai csütörtökön a történelmi mélypontjukra zuhantak.

5. Optimistább a HP menedzsmentje

A világ legnagyobb IT-cége 3,3 százalékkal kevesebb, 7,15 milliárd dolláros árbevételt termelt az idei első negyedévben, mint a tavalyiban, egy részvényre jutó 42 centes eredménye azonban a piac által vártnál jobb lett. S az is kecsegtető lehet a befektetők számára, hogy a HP menedzsmentje a korábbinál magasabb, 2,14-2,21 dollár közötti egy részvényre jutó profitra számít a 2019-es pénzügyi évben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél