7p

Az európai tőzsdék minimális emelkedést mutatnak, az amerikai határidős indexek viszont ismét esnek. Körülbelül egy nap alatt nagyjából egy százalékkal, négy forinttal ment fel az euró ára, amire mostanában ritkán volt példa. Az OTP-re nyomás helyezedik, hogy vonuljon vissza Oroszországból. A Fehér Ház támogatja az atomerő műveket. Lehet, hogy nemsokára Japán jent lesz érdemes venni?

A szerdai borongós tőzsdei hangulat után csütörtökön sem túl nagy a befektetők lelkesedése a részvénypiacon. Az amerikai határidős tőzsdeindexek 0,4-0,5 százalékos mínuszban vannak. A vezető európai tőzsdéken szerény emelkedés látható, Frankfurt, Párizs és London egy-két ezrelékkel tud javítani.

A piacok fontos makroadatokra készülnek, amelyeket pénteken tesznek majd közzé. A Fed által is nagyon figyelt fogyasztói inflációs mutató jelentős mozgásokat okozhat majd. Jó negyedévet zárt a HP, de gyenge előrejelzést közölt a Salesforce az amerikai tőzsdezárás után.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Szakad az ezüst, meg a forint

A Budapesten a BUX Index 0,4 százalékkal süllyed, az OTP és a Magyar Telekom 0,6 százalékos esése húzza le elsősorban. A Mol Stagnál 2800 forinton, a Richter pedig egy ezrelékkel, 0,1 százalékkal kerül kevesebbe, mint előző nap.

Az euróforint 388,80, mintegy 70 fillérrel magasabb a szerda estinél, amire még visszatérünk. Az utóbbi napokban sokat dráguló ezüst két százalék fölötti mértékben gyengül, az arany 0,4 százalékkal esik. A hollandiai földgáz 1,2 százalékkal drágul. Az olaj ára szerény mínuszban van, az olajexportáló országok szervezete (OPEC) június 2-án ül össze, hogy a kibocsátásszűkítés fenntartásáról döntsön.

Mi okozott egy százalékos forintgyengülést egy nap alatt?

A nemzetközi piaci hangulat romlása a forint árfolyamának sem kedvezett szerdán, így az EUR/HUF újból a 388-as szint fölé emelkedett, pedig a napot még 384 környékéről kezdte. Így több mint három forintot gyengült a forint az euróval szemben, ami a legnagyobb napi gyengülés április közepe óta – írja a K&H Értékpapír.

Árfolyamok és grafikonok

A forint kapcsán fontos mozgatórugó lehet még a pénteken érkező Moody’s-adósbesorolás, de a jövő héten esedékes EKB kamatdöntésre is figyelhetnek a piaci szereplők. Más elemzők a pénteken érkező amerikai és európai inflációs adatokat emelik ki, amelyek a dolláron keresztül hathatnak a forintra is.

Az MNB orosz visszavonulást írt elő az OTP-nek

“Vezetői levelében” az MNB több elővigyázatossági intézkedés megtételét “javasolta” az OTP Banknak oroszországi leánybankja tevékenysége kapcsán, mivel megítélése szerint kockázatok merülhetnek fel. A felügyeleti szerv célszerűnek látja, hogy a hitelintézet:

  • Állítson össze és folyamatosan frissítsen egy kritériumrendszert a nemzetközi átutalásokkal kapcsolatban.
  • Ajánlásokat fogalmaz meg az oroszországi vállalati hitelállomány leépítésére, a lakossági hitelállomány szinten tartására és a betétállomány csökkentésére.
  • A bank üzleti és cselekvési tervet kell benyújtson az MNB-nek és a fentiek teljesítéséről rendszeresen be kell számolnia.

Nyitott kapukat döngetett a hatóság?

Az OTP Bank a háború kitörését követően haladéktalanul megkezdte oroszországi tevékenységének csökkentését, ennek is köszönhető, hogy az MNB most közölt elvárásainak teljesítése nem befolyásolja az OTP-menedzsment 2024-es, csoportszintű várakozásait – idézte a bankot az Erste Befektetési Zrt. A brókercég szerint, bár az ajánlások nem érintik az OTP 2024-es célkitűzéseit, mégis enyhén negatívak, mivel

mutatják az egyre nehezedő szabályozói nyomást az európai bankok oroszországi aktivitásával kapcsolatban.

Nem tűnt még el az inflációs mumus?

A vártnál nagyobbat pattant a német harmonizált infláció májusban, 2,8 százalékra a korábbi 2,4-ről. Az emelkedésre számítani lehetett, de némileg kisebb, 2,7 százalékos mutatóra számított az elemzői konszenzus – írta az Erste Befektetési Zrt.

A Fed atlantai tagbankjának elnöke, Raphael Bostic szerint még van mit tenniük az elmúlt időszakban tapasztalt infláció megfékezéséhez, igaz, a széleskörű árdrágulás valamelyest mérséklődött. Várakozása szerint, ha az infláció lassan halad, a munkaerőpiac visszatér egyfajta gyengébb, de stabil növekedési pályára, akkor

a negyedik negyedév lehet az az időpont, amikor talán valóban elgondolkodunk a kamatcsökkentésen és felkészülünk rá mondta.

Stagnálnak a lakosság költései

Szerda este tette közzé legfrissebb Bézs Könyvét a Fed, amelyben a jegybank 12 tagbankja gyűjti össze a vállalkozások értékelését makrogazdasági kérdésekben. A jegybank összegzése szerint a legtöbb régióban „enyhe vagy szerény” ütemben bővült a gazdaság, míg a fogyasztók nem fogadták jól az egyes áremeléseket. A kiskereskedelmi költekezés inkább stagnált.

Viktor előkészítette az elefántölő puskát

Attól, hogy valami olcsó, még nem feltétlenül jó befektetés, ki kell várni azt a pillanatot, amikor az addigi, az olcsóságot előidéző tényezők változni kezdenek. Ilyen helyzetekből nagy, komoly trendek, és hatalmas hozamok tudnak kialakulni. A japán jen eddig nagyon gyenge volt, elképesztően olcsóvá vált minden devizával szemben, de a közelmúlt változásai miatt érdemes rá figyelni – véli Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő menedzsere.

Ennek fő oka, hogy a japán kamatszint nulla körül volt, míg a fejlett világ többi országában mintegy 3-6 százalék. Ez a kamatkülönbség, a “carry trade” hajtotta egyre nagyobb mélységekbe a jen árát. Mitől tud ez megváltozni? Vagy attól, hogy a fejlett világban lassulás/dezinfláció/recesszió alakul ki, és kamatot kell vágni. Vagy attól, hogy Japánban tartós fellendülés alakul ki, és a japán jegybank elkezdi emelni a kamatokat. Ekkor a jen nagyon sokat tudna erősödni.

Nem kezdek el még lőni, lehet, hogy további hosszú várakozásra van szükség, de azért úgy vélem, hogy ideje előkészíteni az elefántölő puskát írta Zsiday.

A Fehér Ház támogatja az atomerőműveket

A washingtoni Fehér Ház intézkedéseket tervez az új amerikai atomerőművek fejlesztésének támogatására, amelyek a kormány szerint a szénmentes villamos energia komoly potenciális forrását jelentik, és amelyre az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez is szükség van – írta a Reuters. A korábban még nem említett intézkedéscsomag célja, hogy segítse az atomenergia-ipart az emelkedő biztonsági költségek és az olcsóbb földgáz-, szél- és napenergia-erőművek által támasztott verseny leküzdésében.

A Global X Uranium ETF (URA) és a Sprott Uranium Miners ETF (URNM) uránbánya-ETF-ek (osztalékkal igazítva). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Global X Uranium ETF (URA) és a Sprott Uranium Miners ETF (URNM) uránbánya-ETF-ek (osztalékkal igazítva). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Adókedvezmény az atomenergiára

A Biden-kormányzat egy új szakértői csoportot hoz létre, amely az erőművek építése során felmerülő költség- és ütemtúllépések mérséklésének módjait keresi. A legfiatalabb amerikai atomreaktorok a georgiai Vogtle erőműben 2023-as és 2024-es kereskedelmi üzembe helyezésükkor évekkel elmaradtak az ütemtervtől és milliárdokkal lépték túl a költségvetést. Jelenleg egyetlen új amerikai atomerőmű sem épül.

A Biden-kormány szerdán javaslatot tett az amerikai nap- és szélenergia-projekteket évek óta ösztönző adókedvezmények kiterjesztésére a tiszta energiát hasznosító technológiák szélesebb körére, beleértve a nukleáris energiát is. Az új jóváírások 2025-ben lépnének hatályba.

Most akkor lesz végre Ethereum ETF vagy sem?

Bár múlt hét kedden az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC elvileg engedélyezte az etherbe fektető, spot ETK-ek (tőzsdén kereskedett alapok) létrehozását, ezek a gyakorlatban mégsem indultak el. Valószínűleg ezt tükrözi az árfolyamok csendes lecsorgása is az elmúlt napokban.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A BlackRock pénzügyi óriás szerdán késő este módosította az Ethereum ETF-jének (iShares Ethereum Trust) a SEC-hez benyújtott kérelmét. Ez a frissítés az első kézzelfogható jele az előrelépésnek a múlt heti elvi jóváhagyás óta – írta a Decrypt. A kibocsátók és a SEC a jelek szerint dolgoznak a spot Ethereum ETF-ek bevezetésén, amelyek talán a jövő hónapban debütálhatnak.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17600 17385 17745 +1,27% 0 0 4 441 712 560 HUF 2024-06-20 17:05:41
MOL 2840 2810 2842 +1,14% 0 0 1 341 809 100 HUF 2024-06-20 17:10:28
MTELEKOM 1058 1046 1060 +0,19% 0 0 424 465 234 HUF 2024-06-20 17:14:48
RICHTER 9335 9280 9360 +0,70% 0 0 981 331 785 HUF 2024-06-20 17:05:03
OPUS 423 416 424 +0,36% 0 0 101 643 768 HUF 2024-06-20 17:05:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Jól tette, aki még a nagy meleg előtt, reggel váltott eurót
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 18:42
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsra járt a tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:47
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megkapta a beosztását a túlérzékeny forint, sokan ünneplőbe öltöztek
Csernátony Csaba | 2024. június 20. 12:16
Kanyargós utakon jár a forint, amely az idei régiós verseny utolsó helyezettje. Amerikából nem kaptak iránymutatást az európai tőzsdék, ennek ellenére felfelé mentek csütörtök délelőtt. A BUX is többletet hozott össze. A Richter céget vásárolt, a Waberer's pedig ismertette az osztalékfizetési információkat. 
Részvény / Deviza / Áru Most nagyot koppant, aki hitt a kormánynak: véglegesítették a befektetéseinkre kivetett átmeneti adót
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 09:57
A veszélyhelyzet ideje alatt átmenetileg fizetendő szociális hozzájárulási adó szép csendben végleges teherré vált.
Részvény / Deviza / Áru Csak bámulunk: teljes hátraarcot csinált a forint csütörtök reggel
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 08:02
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon, de a helyzet 8 óra előtt pár perccel teljesen megfordult. Frissítés: 9-re sajnos újabb fordulat érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Újabb nagy dobást jelentett be a Richter
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 06:19
Rövid időn belül a második belgiumi akvizícióról tesz bejelentést a magyar gyógyszeripari multi. A mostani célpont egy olyan cég, amely a jövőbeli gyógyszerek előállításában jeleskedhet.
Részvény / Deviza / Áru Félelem és rettegés várja, hogyha a forintra néz
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 18:38
Nem volt jó napja a magyar fizetőeszköznek.
Részvény / Deviza / Áru Mindenki a Magyar Telekomra figyelt szerdán
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 171,33 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 69 661,21 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Magyarország tizenkilencszer: megtörtént az őrségváltás
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 13:25
Új cég vette át a listavezető szerepet a legértékesebb vállalatok rangsorában, ám annyiban nem történt változás, hogy azok a cégek kaszálnak, amelyek sokat tudnak felmutatni a mesterséges intelligencia terén.
Részvény / Deviza / Áru Nem sokáig tartott a forint nyugalma, el nem hinné, melyik cég bányászik bitcoint
Eidenpenz József | 2024. június 19. 12:28
A tőzsdéken ma nyugalom várható az amerikai szünnap miatt, a BUX indexnek azonban telik egy kis pluszra a Mol és a Telekom miatt. A brókercégek még fél százalékos, alkalmi kamatcsökkentésre számítanak az idén itthon, miközben az MNB árgus szemekkel figyelheti a forintot. El sem hinné, melyik magyar cég anyukája bányászik bitcoint, és hány cég fogadja el Magyarországon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG