BUX
36 756.82
-0.08%
-29.00
OTP
11 100.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 785.00
-1.27%
-23.00
RICHTER
7 230.00
+0.28%
+20.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. február 28. 15:19

Míg tavaly és idén év elején a forint elvált a régiós devizákról és alulteljesítette azokat, az utóbbi hetekben változott a helyzet. A forint, a korona, a zloty és a lej nagyjából egyszerre gyengültek. Hosszabb távon a gyengülés lehet a jellemző, de egy hirtelen forinterősödésen sem kell majd csodálkozni – mondják elemzők.

(Fotó: Eidenpenz József)

Ma a nap elején rekordmagasságba jutott az euró/forint árfolyam, a korábbi, február közepi csúcsnál 10-20 fillérrel magasabban, 340,60 forinton is járt. (Délutánra ismét 338 alá esett az árfolyam.) Pedig a hét elején az MNB kamatdöntéséhez kapcsolódó megnyilatkozások átmenetileg erősítették az árfolyamot. Az első reakciók most arról szólnak, hogy a koronavírus miatt gyengülhetett a fizetőeszközünk.

Amint az első ábrán látható, egy év alatt az euró/forint hét százalékkal ment fel, a zloty csak eggyel, a cseh korona pedig némileg erősödött is. Az utóbbi egy hónapban viszont – bár kezdetben a kékkel jelzett cseh korona nagyot erősödött – nincs lényeges különbség a térségi devizák között. (2. ábra.) A forint utóbbi órákban bekövetkezett erősödése a piros vonalon látszik, amely a végén erősen lefelé indult el.

Az Erste Befektetési Zrt. a nemzetközi folyamatokkal magyarázza a helyzetet délelőtti hírlevelében. “A nemzetközi kockázatkerülés miatt továbbra is nyomás alatt vannak a régiós devizák, ami a forint esetében ma reggel új történelmi csúcsban testesült meg” – írták. Az út pedig szerintük nyitva áll a további emelkedés előtt.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Irány tovább lefelé?

Az Equilor Befektetési Zrt. még kora reggel azt írta, hogy a 340-es szint áttörése esetén a “343-345-ös tartomány irányába” indulhat az árfolyam. (Ez egyelőre nem következett be.) “Természetesen a hazai jegybanknak vannak eszközei a forintgyengülés fékezéséhez, illetve megállításához, azonban ezúttal a szóbeli intervenció már kevésnek bizonyulhat” – tették hozzá.

1. A forint (piros), a cseh korona (kék), a román lej (zöld) és a lengyel zloty (narancs) egy éves euróárfolyama. (Tradingview.com)

A K&H Alapkezelő szerint is a koronavírus érte el a forintot, és két erővel küzd a magyar deviza, egyik gyengíti, másik erősítheti. Látványos erősödést az okozhat, hogy a forintgyengülésre játszó befektetők még tartják magukat. Ha azonban a rossz hangulat kitart, akkor ők is hamar lezárhatják pozícióikat – mondta Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Felpöröghet az infláció

Hosszabb távon Magyarország a befektetésre ajánlott skála gyengébbik oldalán áll a BBB-s osztályzatával, plusz az infláció januárban bőven a várakozások feletti szintre, 4,7 százalékra gyorsult. Mindezek kedvezőtlen tényezők, különösen ha a koronavírus miatti borús hangulat tartós marad. Ráadásul az inflációt a járvány és a félelem miatti termeléskiesés és keresletbővülés is tovább pörgetheti.

2. A forint (piros), a cseh korona (kék), a román lej (zöld) és a lengyel zloty (narancs) egy hónapos euróárfolyama. (Tradingview.com)

Az MNB-nek a túlzott forintgyengülésnek gátat kell szabnia, mert az importált cikkek drágulása további lökést adhat az inflációnak. A jegybank ezért komolyabb forintgyengülésnél várhatóan szigorítani fog, hogy támaszt adjon a forintnak.

Sikerül kordában tartani a vírust?

A tőkepiacokon a teljes leállást árazzák a piaci szereplők a K&H Alapkezelő szerint. De már sokkal jobban lehet követni a járvány terjedését. A betegség felbukkanása után a kínai statisztikák nem voltak megbízhatóak. Az alapkezelő alapesetben arra számít, hogy a fejlett országokban várható intézkedésekkel sikerül kordában tartani a betegséget, megakadályozni a járvány eszkalálódását. Így a globális termelés visszaállhat a régi kerékvágásba. Az árfolyamok is visszajöhetnek az alacsonyabb szintekről.

Még ha elhúzódik a járvány elleni harc, akkor sem várható  pár hétnél hosszabb lejtmenet. Ennyi időn belül megtalálhatják a betegség kezelésére alkalmas gyógyszereket. De lehetnek vállalatok, amelyek a koronavírushoz kötődő hatások miatt csődközelbe kerülnek.

Kamatcsökkentés, adócsökkentés

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed csökkentheti a kamatot, amit már egyébként el is kezdtek árazni a szereplők. Emellett a fejlett országok kormányai a fiskális, azaz a költségvetési oldalról is tehetnek lépéseket, például adócsökkentéssel.

Hajósi Péter szerint érdemes megosztani a kockázatokat (diverzifikálni). Érdemes például devizaalapú befektetésekben, alapokban tartani a pénzt.

További cikkeink a témában:

A koronavírus indíthatja el a lavinát - lesz elég erő megvédeni a forintot és a magyar gazdaságot?

Mellbevágó, mennyire elszakadt a forint a környékbeli devizáktól

Kevésbé galamblelkű az MNB, történelmi mélyben a dollárhozam

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Új szolgáltatáscsomagok az Apple-től, örökre elveszett a munkahelyek egy része?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 19:00
Európában szinte egységesen mínuszban zártak az indexek ma, az Egyesült Államokban viszont a technológiai szektor emelkedése inkább jó, mint rossz hangulatot jelez. A tengerentúli munkanélküli kérelmek száma március közepe óta nem látott szintre esett. Az Apple új szolgáltatáscsomagokat jelentett be, emiatt ez a részvény vezeti az emelkedést. Borúlátó az egyik Fed-vezető.
Részvény / Deviza / Áru Patthelyzet a szenátusban, rendesen elbánt a vírus a Rábával
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 11:21
Keresték az irányt az európai tőzsdeindexek, és úgy tűnik, lefelé találták meg. Egy kis pihenő azonban a tegnapi nagyszerű emelkedés után nem meglepő. Elhúzódhat az új amerikai csomag, ami tízmillióknak jelenthet gondokat. Kontinensünkön záporoznak a gyorsjelentések, ennek nyomán óriásit esik a Thyssenkrupp, jobb lett a várakozásoknál viszont a Deutsche Telekom. Budapesten a BUX tartja magát, a forint is alig változik.
Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
hírlevél