9p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Biden-csomag árnyékában emelkednek a tőzsdék, pedig Európában teljesen bizonytalan a nyitás és a várva várt gazdasági fellendülés. A részvények hígulását eredményező meglepetéssel szolgált mára a Mol, kötvényt bocsát ki a Richter. Ülésezik az OPEC, jelentettek a kínai elektomosautó-üdvöskék, a blokkláncra teszik az oltási útlevelet.

A Biden-féle infrastruktúra-fejlesztő csomag pozitív hír a tőkepiacoknak, bár nagy vonalakban már ismert volt. A járványhelyzet nem javul Európában, sőt Franciaországban egy hónapos általános lezárást jelentettek be. Ennek ellenére a francia index is 0,3, a német pedig 0,4 százalékkal emelkedik ma, London 0,7 százalékkal megy fel. Az amerikai határidős indexek is újabb emelkedésre állnak a tegnapi szép nap után.

Itthon a BUX index stagnál, miközben a Mol egy meglepő bejelentés nyomán 2,2 százalékkal esik. Az OTP 1,6 százalékkal emelkedik, a Richter 0,1, a Telekom egy százalékos pluszban van. Az euró 362,40, erősödött a forint a tegnap nap közben látott, 363-364 forintos EUR/HUF értékekhez képest.

Árfolyamok és grafikonok

Ma tanácskozik az OPEC kartell, az olaj közel két százalékos pluszban van. A bizonytalan gazdasági kilátások miatt azonban azt valószínűsítik a piacon, hogy nem nyúlnak majd jelentős mértékben hozzá az eddig megszabott kitermelési kvótákhoz. Alig mozog a dollár, esik a réz és az ezüst.

Mol-kút (fotó: Mol)
Mol-kút (fotó: Mol)

Kellemetlen meglepetés – ezért szakad ma a Mol?

Meglepetés a Moltól és a Richtertől – ez az Erste Research ma reggeli kommentárjának címe, ami talán magyarázhatja az olajrészvény alulteljesítését is.

Azzal lepett meg bennünket a Mol, hogy közalapítványt hoz létre az állammal, amelybe áttranszferál közel 43 millió darab részvényt majdnem százmilliárd forint értékben, s az állam is hasonló hozzájárulást fog tenni. A cég az eddigi szociális aktivitását ebbe az alapba helyezi át. A 43 millió részvény valamivel több, mint a kibocsátott részvények öt százaléka, így az IFRS szerint hasonló mértékű hígulást jelent. Ugyanakkor megszűnik egy rendszeres éves támogatói költség, ami viszont pozitív.

De a megszűnő támogatás a brókercég szerint tízmilliárd forintra kellene rúgjon, hogy a kettő kiegyenlítse egymást, ám csak 1-2 milliárd forintra becsülhető. “Azaz a hír összértéke valószínűleg negatív” – foglalja össze a brókercég. “A Mol felvásárolhatatlanságával kapcsolatban is megnyugodhatunk”, még nehezebb lesz – teszik hozzá. (Ez sem feltétlenül jó hír a részvényeseknek – a szerk.)

(A Mol közleménye az MTI-ből.)

Kötvénykibocsátó lesz a Richter

A Richter azt jelentette be, hogy részt kíván venni a Növekedési Kötvény Programban, “annak érdekében, hogy javítsa a társaság akvizíciós képességeit”. Az árfolyam tegnap napközben újabb történelmi csúcsot döntött 9320 forinton. Korábban már a Mol és a Magyar Telekom is részt vett ebben a programban, amelyben a cégek az MNB támogatása révén olcsó forrásokhoz tudnak hozzájutni.

A Richter régi kötvényének kamatszelvénye (fotó: E. J.)
A Richter régi kötvényének kamatszelvénye (fotó: E. J.)

Kijött Biden óriási infrastruktúra-csomagja

Joe Biden amerikai elnök bejelentette hatalmas, 2,25 billió dolláros infrastruktúra-fejlesztő csomagjának részleteit. Ezt az Egyesült Államok első űrprogramja óta a legnagyobb állami gazdasági befektetésként tartják számon. Finanszírozása jórészt adóemeléssel történne, visszavennék a republikánusok által a vállalatoknak és a gazdagoknak négy évvel ezelőtt adott kedvezményeket.

Hasonlóan a nemrég elfogadott Covid-csomaghoz a terv nehezen megy majd át a kongresszuson véli a Bloomberg.com. Nehéz lesz a republikánusok támogatásának megszerzése a Képviselőházban és a Szenátusban is, mert mindkettőt csak apró többséggel ellenőrzik a demokraták. De még egyes demokrata politikusok megnyerése is kihívást jelenthet.

Kevésbé jó hír a tőzsdék szempontjából, hogy Biden adókikerülés miatt támadta az Amazon-hoz hasonló vállalatokat, bírálta a kiskapukat használó cégeket.

Merre tovább, dollár, forint?

A napokban jelentős dollárerősödésnek lehettünk szemtanúi, ami az amerikai oltási program előrehaladottabb állapotával hozható összefüggésbe – írja az Equilor Befektetési Zrt. A technikai kép azonban kezd korrekció felé hajlani.

Folytatódik az enyhe negatív korrekció az euró-forint jegyzésében. Amennyiben a letörés szignifikáns lesz az további korrekciónak ágyazhat meg, mely során a 360 forintos támaszig eshet az árfolyam. De hosszabb távon továbbra is felfelé mutatnak a fundamentumok, így egy nagyobb csökkenés, a 357-360 forintos tartományban, kedvező vételi lehetőség lehet – írja a brókercég.

Százmilliárd dollárt költenének a chiphiány leküzdésére

A félvezetők hiánya miatt világszerte gondban van az autóipar és az elektronikai iparág. Kedden számoltunk be arról, hogy áremelések várhatók emiatt, de ma új hír jött, a kapacitások bővítésére is van kilátás a magas kereslet miatt.

A Taiwan Semiconductor (TSMC), a világ messze legnagyobb chipgyártója, óriási kiegészítő beruházásokat tervez tudósít az N-Tv.de. Százmilliárd dollárt fektet gyártóberendezéseinek bővítésére a következő három évben. Az 5G és a nagyobb teljesítményű számítógépek irányába mutató piaci folyamatok miatt ugyanis növekvő kereslet várható - mondta a vállalat, amelynek ügyfelei között szerepel az Apple és a Qualcomm is. Ráadásul a Covid-19 járvány is minden területen felgyorsítja a digitalizálást.

A TSMC már bejelentette, hogy ebben az évben 25–28 milliárd dollárt költ a modern chipek fejlesztésére és gyártására.

Chip (Pixabay.com)
Chip (Pixabay.com)

Tőzsdére megy a Zoom versenytársa

A Zoom versenytársának számító Kaltura (KLTR) 2021-ben legalább 100 millió dollár értékű nyilvános forrásbevonást (IPO-t) tervez a Nasdaq-on. A SEC-hez benyújtott tájékoztató szerint az IPO után a Kaltura 123,1 millió darab részvényének mintegy négyötöde marad az alapító-tulajdonosok kezében.

Számításaink alapján a Kaltura jelenlegi értéke még óvatos becsléssel is eléri az 1,85 milliárd dolláros szintet” mondja Zakár Tivadar, az SPB Befektetési Zrt. portfóliómenedzsere. Több mint 15 millió felhasználója és mintegy ezer ügyfele van, utóbbiak közül 25 cég a száz legnagyobb árbevételű amerikai vállalat (Fortune 100) közé tartozik. (Warner Brothers, Paramount, Bank of Amerika, Intel stb.) Tavaly 120 millió dolláros bevételt produkált, ami 24 százalékos növekedést jelent a 2019-es 97 millió dolláros szinthez képest. Ám a járványhoz kapcsolódó kapacitásbővítés következtében nettó vesztesége is jelentősen nőtt, 15,6 millió dollárról 38,7 millióra – teszi hozzá Zakár.

Olcsó lehet a Kaltura a versenytársakhoz képest

A SEC-hez benyújtott tájékoztatóban így kockázati tényezőként szerepelt a társaság veszteséges múltja – miként az is, hogy a járványhelyzet lecsengése után bizonytalanabbak a cég növekedési kilátásai.

Az SPB Zrt. szerint az egy részvényre jutó könyv szerinti érték (P/BV), illetve az egy részvényre jutó árbevétel (P/S) mutatók átlagértéke a versenytársaknál 16,3, illetve 11,8. A Kalturánál ez csak 1,96, illetve 0,97. Ez alapján a részvény átlagára 23,5 dollár lehetne, miközben a tájékoztatóban 14-16 dollár a tervezett kibocsátási ársáv.

Jöhet a Volvo Cars tőzsdei bevezetése

Aktív lehet a tőkepiacokon a Geely idén, a kínai autógyártó már tanácsadókkal egyeztet a Volvo Cars tőzsdei bevezetéséről – írta az Equilor Befektetési Zrt. Hírlevele.

Az üzlethez közeli források szerint a Volvo értéke 20 milliárd dollár körül lehet a bevezetéskor és a stockholmi vagy az amszterdami tőzsdére vihetik be. A befolyó összeget a Geely a jelentős költségeket felemésztő elektromobilitási fejlesztésre fordíthatja. A Volvo elektromos almárkája, a Polestar is tőzsdére kerülhet, ennek értéke tízmilliárd dollár körül alakulhat az USA vagy Hongkong tőkepiacán.

Xpeng és Nio eladási adatok jöttek

A kínai XPeng szállításai 130 százalékkal nőttek márciusban az előző hónaphoz képest, ami összesen 5102 Smart EV-t (“okos elektromos járművet”) jelent. (Azon belül 2855 P7-es és 2247 G3-as típust.) Év/év alapon, az előző év hasonló időszakához képest 384 százalék a növekedés. A cég ezzel elérte az 50 000 darabos eladási számot teljes eddigi pályafutása során – írta a SeekingAlpha.

A népszerű elektromosautó-részvénybefektetésnek számító Nio márciusban 7257 járművet szállított le, ami a februári 5578-hoz képest 373 százalékos éves és 30,1 százalékos havi emelkedés. Így 20 060 járművet szállított az első negyedévben, felülmúlva a napokkal ezelőtt közzétett saját, 19,5 ezer darabos becslését. (Március 26-án a cég öt napra átmenetileg felfüggesztette járműgyártását chiphiány miatt.)

Ma az ether és a versenytársai ugranak

A bitcoin ma inkább stagnál magas szinten, 59 ezer dollár körül, nagyot ugrott viszont éjjel az ether, mintegy hat százalékkal 1930 dollárra. De még jobban drágulnak más hasonló, okosszerződés- és DeFi-funkciókkal rendelkező kriptodevizák, például a polkadot (+14 százalék), a chainlink (+11 százalék) vagy a tron (+21 százalék). Az általános emelkedést azzal magyarázzák, hogy két Wall Street-nagyágyú, a Goldman Sachs és a BlackRock is pozitív nyilatkozatokat tett a napokban.

Bitcoin-cápa (Pixabay.com, Canva.com)
Bitcoin-cápa (Pixabay.com, Canva.com)

A kriptodeviza-sajtó szerint 2013 óta nem volt arra példa, mint most, hogy a bitcoin hat egymást követő hónapban is pluszban zárjon (“zöld gyertyákat” produkáljon). Egy híres elemző, Willy Woo szerint pedig 2025-re a világ lakosságának nyolcada, mintegy egymilliárd ember használhat kriptodevizát, ha az eddigi trendeket előre vetítjük.

Blokklánc-alapú oltási útlevél Koreában

Nem a kriptodevizák, de a blokklánc-technológia terjedését jelzi Dél-Korea oltóanyag-útlevele.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a blokklánc-alapú oltóanyag-tanúsítványt még ebben a hónapban bevezetik, okostelefonos alkalmazáson keresztül lesz használható. Ezek lehetővé teszik a határokon átnyúló utazást, miközben enyhítik a fertőzések kockázatát. De a belföldön élő polgárok számára is jelentős előnyöket biztosíthatnak. A blokklánc-technológia segít a személyazonosság-lopás megelőzésében.

Brazília szintén blokklánc-alapú rendszert használ az oltások nyomon követésére, az IBM pedig New York államnak segített az Excelsior Pass fejlesztésében, amely szintén a blokklánc-technológiát használja az információbiztonság megvalósítása érdekében – írta a Cointelegraph.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18215 18080 18225 +0,64% 18215 18225 3 589 435 250 HUF 2024-07-12 16:55:42
MOL 2858 2836 2866 +0,35% 2856 2858 567 899 690 HUF 2024-07-12 16:56:04
MTELEKOM 1086 1084 1096 +0,56% 1086 1090 106 266 348 HUF 2024-07-12 16:54:34
RICHTER 9620 9605 9750 -0,31% 9620 9680 536 283 120 HUF 2024-07-12 16:55:54
OPUS 443 441 445 -0,23% 442 443 29 310 833 HUF 2024-07-12 16:55:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Beszakadt a Tesla, baljós árnyak az amerikai részvények felett
Eidenpenz József | 2024. július 12. 12:23
Az előző napi amerikai mélyrepülés ellenére Európában kis pluszokat látunk, a BUX is emelkedik, az OTP és a Richter vezetésével. A forint is szépen erősödik, már 393 alatt van az euró. A Tesla egy rossz hír nyomán esett nagyot, emelkedtek viszont a taxizós vállalatok papírjai. Túlértékeltek az amerikai részvények a Buffet-indikátor szerint, de más mutatók is hasonló képet mutatnak.
Részvény / Deviza / Áru Ma reggel harap a forint - ennyivel ér kevesebbet az euró
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:30
A forint csütörtök estéről péntek reggelre erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Áramárak, gázárak – az erő veletek van!
Eidenpenz József | 2024. július 12. 05:41
Az elektromos áram piaci árának erős ingadozása nem csitul, sőt a jövőben bőven jöhetnek rendkívüli események akár az időjárásban is, amelyek nagy ugrásokat okoznak. A döntéshozók ezek csillapításán dolgoznak, eközben a fedezeti alapok és a befektetési bankházak azzal próbálkoznak, hogy minél nagyobb hasznot húzzanak a kereskedésből. Egy jó árambróker százmilliókat is kereshet dollárban.
Részvény / Deviza / Áru Mit csinál a kánikulában a forint? Nézze!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 18:49
Vegyesen alakult az árfolyam a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nyári hangulat tombol a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 17:49
A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek a szerdai záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A forintot is megrángathatják délután, Trump lett a kriptósok reménysége
Eidenpenz József | 2024. július 11. 12:23
Az európai tőzsdék csütörtökön is feljebb mennek, az USA-ban és Japánban sorra dőltek a rekordok. A BUX-nak óvatos emelkedésre futja, a forint is kissé erősödik. Az amerikai inflációs adat hosszú időre meghatározhatja a tőzsdék hangulatát, de a forintra is komoly hatással lehet. Hivatalosan is felvállalták a republikánusok a kriptovaluták ügyét. Megint a shortosokon verik el a port.
Részvény / Deviza / Áru Otthagy csapot-papot, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 07:53
Érdemes kihasználni ugyanis azt, hogy a forint a hét eleji kormányzati megszorító intézkedések ellenére is tudott még erősödni.
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbban nyaralhat külföldön, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 18:23
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Nem ártott a kánikula a budapesti brókereknek
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 17:42
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 342,37 pontos, 0,48 százalékos emelkedéssel, 71 511,70 ponton zárt szerdán.  
Részvény / Deviza / Áru Erősödik a forint, ennyire rossz a tőzsdének az új megszorító csomag
Eidenpenz József | 2024. július 10. 12:43
Az európai tőzsdék ismét emelkednek, az USA-ban is pozitív nyitás várható, a magyar BUX index is javít valamelyest, a forint is erősödik. Az OTP Bank és a Mol azonban, amelyeket tízmilliárdokkal sújt az új megszorító csomag, inkább stagnál. Két jó hír érkezett a kriptókról, nyakunkon a robottaxik?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG