<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Biden-csomag árnyékában emelkednek a tőzsdék, pedig Európában teljesen bizonytalan a nyitás és a várva várt gazdasági fellendülés. A részvények hígulását eredményező meglepetéssel szolgált mára a Mol, kötvényt bocsát ki a Richter. Ülésezik az OPEC, jelentettek a kínai elektomosautó-üdvöskék, a blokkláncra teszik az oltási útlevelet.

A Biden-féle infrastruktúra-fejlesztő csomag pozitív hír a tőkepiacoknak, bár nagy vonalakban már ismert volt. A járványhelyzet nem javul Európában, sőt Franciaországban egy hónapos általános lezárást jelentettek be. Ennek ellenére a francia index is 0,3, a német pedig 0,4 százalékkal emelkedik ma, London 0,7 százalékkal megy fel. Az amerikai határidős indexek is újabb emelkedésre állnak a tegnapi szép nap után.

Itthon a BUX index stagnál, miközben a Mol egy meglepő bejelentés nyomán 2,2 százalékkal esik. Az OTP 1,6 százalékkal emelkedik, a Richter 0,1, a Telekom egy százalékos pluszban van. Az euró 362,40, erősödött a forint a tegnap nap közben látott, 363-364 forintos EUR/HUF értékekhez képest.

Árfolyamok és grafikonok

Ma tanácskozik az OPEC kartell, az olaj közel két százalékos pluszban van. A bizonytalan gazdasági kilátások miatt azonban azt valószínűsítik a piacon, hogy nem nyúlnak majd jelentős mértékben hozzá az eddig megszabott kitermelési kvótákhoz. Alig mozog a dollár, esik a réz és az ezüst.

Mol-kút (fotó: Mol)Mol-kút (fotó: Mol)

Kellemetlen meglepetés – ezért szakad ma a Mol?

Meglepetés a Moltól és a Richtertől – ez az Erste Research ma reggeli kommentárjának címe, ami talán magyarázhatja az olajrészvény alulteljesítését is.

Azzal lepett meg bennünket a Mol, hogy közalapítványt hoz létre az állammal, amelybe áttranszferál közel 43 millió darab részvényt majdnem százmilliárd forint értékben, s az állam is hasonló hozzájárulást fog tenni. A cég az eddigi szociális aktivitását ebbe az alapba helyezi át. A 43 millió részvény valamivel több, mint a kibocsátott részvények öt százaléka, így az IFRS szerint hasonló mértékű hígulást jelent. Ugyanakkor megszűnik egy rendszeres éves támogatói költség, ami viszont pozitív.

De a megszűnő támogatás a brókercég szerint tízmilliárd forintra kellene rúgjon, hogy a kettő kiegyenlítse egymást, ám csak 1-2 milliárd forintra becsülhető. “Azaz a hír összértéke valószínűleg negatív” – foglalja össze a brókercég. “A Mol felvásárolhatatlanságával kapcsolatban is megnyugodhatunk”, még nehezebb lesz – teszik hozzá. (Ez sem feltétlenül jó hír a részvényeseknek – a szerk.)

(A Mol közleménye az MTI-ből.)

Kötvénykibocsátó lesz a Richter

A Richter azt jelentette be, hogy részt kíván venni a Növekedési Kötvény Programban, “annak érdekében, hogy javítsa a társaság akvizíciós képességeit”. Az árfolyam tegnap napközben újabb történelmi csúcsot döntött 9320 forinton. Korábban már a Mol és a Magyar Telekom is részt vett ebben a programban, amelyben a cégek az MNB támogatása révén olcsó forrásokhoz tudnak hozzájutni.

A Richter régi kötvényének kamatszelvénye (fotó: E. J.)A Richter régi kötvényének kamatszelvénye (fotó: E. J.)

Kijött Biden óriási infrastruktúra-csomagja

Joe Biden amerikai elnök bejelentette hatalmas, 2,25 billió dolláros infrastruktúra-fejlesztő csomagjának részleteit. Ezt az Egyesült Államok első űrprogramja óta a legnagyobb állami gazdasági befektetésként tartják számon. Finanszírozása jórészt adóemeléssel történne, visszavennék a republikánusok által a vállalatoknak és a gazdagoknak négy évvel ezelőtt adott kedvezményeket.

Hasonlóan a nemrég elfogadott Covid-csomaghoz a terv nehezen megy majd át a kongresszuson véli a Bloomberg.com. Nehéz lesz a republikánusok támogatásának megszerzése a Képviselőházban és a Szenátusban is, mert mindkettőt csak apró többséggel ellenőrzik a demokraták. De még egyes demokrata politikusok megnyerése is kihívást jelenthet.

Kevésbé jó hír a tőzsdék szempontjából, hogy Biden adókikerülés miatt támadta az Amazon-hoz hasonló vállalatokat, bírálta a kiskapukat használó cégeket.

Merre tovább, dollár, forint?

A napokban jelentős dollárerősödésnek lehettünk szemtanúi, ami az amerikai oltási program előrehaladottabb állapotával hozható összefüggésbe – írja az Equilor Befektetési Zrt. A technikai kép azonban kezd korrekció felé hajlani.

Folytatódik az enyhe negatív korrekció az euró-forint jegyzésében. Amennyiben a letörés szignifikáns lesz az további korrekciónak ágyazhat meg, mely során a 360 forintos támaszig eshet az árfolyam. De hosszabb távon továbbra is felfelé mutatnak a fundamentumok, így egy nagyobb csökkenés, a 357-360 forintos tartományban, kedvező vételi lehetőség lehet – írja a brókercég.

Százmilliárd dollárt költenének a chiphiány leküzdésére

A félvezetők hiánya miatt világszerte gondban van az autóipar és az elektronikai iparág. Kedden számoltunk be arról, hogy áremelések várhatók emiatt, de ma új hír jött, a kapacitások bővítésére is van kilátás a magas kereslet miatt.

A Taiwan Semiconductor (TSMC), a világ messze legnagyobb chipgyártója, óriási kiegészítő beruházásokat tervez tudósít az N-Tv.de. Százmilliárd dollárt fektet gyártóberendezéseinek bővítésére a következő három évben. Az 5G és a nagyobb teljesítményű számítógépek irányába mutató piaci folyamatok miatt ugyanis növekvő kereslet várható - mondta a vállalat, amelynek ügyfelei között szerepel az Apple és a Qualcomm is. Ráadásul a Covid-19 járvány is minden területen felgyorsítja a digitalizálást.

A TSMC már bejelentette, hogy ebben az évben 25–28 milliárd dollárt költ a modern chipek fejlesztésére és gyártására.

Chip (Pixabay.com)Chip (Pixabay.com)

Tőzsdére megy a Zoom versenytársa

A Zoom versenytársának számító Kaltura (KLTR) 2021-ben legalább 100 millió dollár értékű nyilvános forrásbevonást (IPO-t) tervez a Nasdaq-on. A SEC-hez benyújtott tájékoztató szerint az IPO után a Kaltura 123,1 millió darab részvényének mintegy négyötöde marad az alapító-tulajdonosok kezében.

Számításaink alapján a Kaltura jelenlegi értéke még óvatos becsléssel is eléri az 1,85 milliárd dolláros szintet” mondja Zakár Tivadar, az SPB Befektetési Zrt. portfóliómenedzsere. Több mint 15 millió felhasználója és mintegy ezer ügyfele van, utóbbiak közül 25 cég a száz legnagyobb árbevételű amerikai vállalat (Fortune 100) közé tartozik. (Warner Brothers, Paramount, Bank of Amerika, Intel stb.) Tavaly 120 millió dolláros bevételt produkált, ami 24 százalékos növekedést jelent a 2019-es 97 millió dolláros szinthez képest. Ám a járványhoz kapcsolódó kapacitásbővítés következtében nettó vesztesége is jelentősen nőtt, 15,6 millió dollárról 38,7 millióra – teszi hozzá Zakár.

Olcsó lehet a Kaltura a versenytársakhoz képest

A SEC-hez benyújtott tájékoztatóban így kockázati tényezőként szerepelt a társaság veszteséges múltja – miként az is, hogy a járványhelyzet lecsengése után bizonytalanabbak a cég növekedési kilátásai.

Az SPB Zrt. szerint az egy részvényre jutó könyv szerinti érték (P/BV), illetve az egy részvényre jutó árbevétel (P/S) mutatók átlagértéke a versenytársaknál 16,3, illetve 11,8. A Kalturánál ez csak 1,96, illetve 0,97. Ez alapján a részvény átlagára 23,5 dollár lehetne, miközben a tájékoztatóban 14-16 dollár a tervezett kibocsátási ársáv.

Jöhet a Volvo Cars tőzsdei bevezetése

Aktív lehet a tőkepiacokon a Geely idén, a kínai autógyártó már tanácsadókkal egyeztet a Volvo Cars tőzsdei bevezetéséről – írta az Equilor Befektetési Zrt. Hírlevele.

Az üzlethez közeli források szerint a Volvo értéke 20 milliárd dollár körül lehet a bevezetéskor és a stockholmi vagy az amszterdami tőzsdére vihetik be. A befolyó összeget a Geely a jelentős költségeket felemésztő elektromobilitási fejlesztésre fordíthatja. A Volvo elektromos almárkája, a Polestar is tőzsdére kerülhet, ennek értéke tízmilliárd dollár körül alakulhat az USA vagy Hongkong tőkepiacán.

Xpeng és Nio eladási adatok jöttek

A kínai XPeng szállításai 130 százalékkal nőttek márciusban az előző hónaphoz képest, ami összesen 5102 Smart EV-t (“okos elektromos járművet”) jelent. (Azon belül 2855 P7-es és 2247 G3-as típust.) Év/év alapon, az előző év hasonló időszakához képest 384 százalék a növekedés. A cég ezzel elérte az 50 000 darabos eladási számot teljes eddigi pályafutása során – írta a SeekingAlpha.

A népszerű elektromosautó-részvénybefektetésnek számító Nio márciusban 7257 járművet szállított le, ami a februári 5578-hoz képest 373 százalékos éves és 30,1 százalékos havi emelkedés. Így 20 060 járművet szállított az első negyedévben, felülmúlva a napokkal ezelőtt közzétett saját, 19,5 ezer darabos becslését. (Március 26-án a cég öt napra átmenetileg felfüggesztette járműgyártását chiphiány miatt.)

Ma az ether és a versenytársai ugranak

A bitcoin ma inkább stagnál magas szinten, 59 ezer dollár körül, nagyot ugrott viszont éjjel az ether, mintegy hat százalékkal 1930 dollárra. De még jobban drágulnak más hasonló, okosszerződés- és DeFi-funkciókkal rendelkező kriptodevizák, például a polkadot (+14 százalék), a chainlink (+11 százalék) vagy a tron (+21 százalék). Az általános emelkedést azzal magyarázzák, hogy két Wall Street-nagyágyú, a Goldman Sachs és a BlackRock is pozitív nyilatkozatokat tett a napokban.

Bitcoin-cápa (Pixabay.com, Canva.com)Bitcoin-cápa (Pixabay.com, Canva.com)

A kriptodeviza-sajtó szerint 2013 óta nem volt arra példa, mint most, hogy a bitcoin hat egymást követő hónapban is pluszban zárjon (“zöld gyertyákat” produkáljon). Egy híres elemző, Willy Woo szerint pedig 2025-re a világ lakosságának nyolcada, mintegy egymilliárd ember használhat kriptodevizát, ha az eddigi trendeket előre vetítjük.

Blokklánc-alapú oltási útlevél Koreában

Nem a kriptodevizák, de a blokklánc-technológia terjedését jelzi Dél-Korea oltóanyag-útlevele.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a blokklánc-alapú oltóanyag-tanúsítványt még ebben a hónapban bevezetik, okostelefonos alkalmazáson keresztül lesz használható. Ezek lehetővé teszik a határokon átnyúló utazást, miközben enyhítik a fertőzések kockázatát. De a belföldön élő polgárok számára is jelentős előnyöket biztosíthatnak. A blokklánc-technológia segít a személyazonosság-lopás megelőzésében.

Brazília szintén blokklánc-alapú rendszert használ az oltások nyomon követésére, az IBM pedig New York államnak segített az Excelsior Pass fejlesztésében, amely szintén a blokklánc-technológiát használja az információbiztonság megvalósítása érdekében – írta a Cointelegraph.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17555 17460 17740 -0,06% 0 0 4 902 383 330 Ft 2021-09-28 17:11:35
MOL 2476 2454 2490 +0,57% 0 0 3 639 154 366 Ft 2021-09-28 17:05:26
MTELEKOM 425 424 428 -0,58% 0 0 99 097 356 Ft 2021-09-28 17:05:29
RICHTER 8435 8395 8495 +0,30% 0 0 1 737 057 220 Ft 2021-09-28 17:07:31
OPUS 250 246 256 -0,79% 0 0 106 805 880 Ft 2021-09-28 17:12:34
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Jó nap van a pesti börze mögött
MTI | 2021. szeptember 28. 18:03
Miközben a vezető részvények felemásan teljesítettek. 
Részvény / Deviza / Áru Az energiaválság, vagy a kínai adósságválság lesz a nagyobb fejfájásunk?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 28. 12:57
Az USA után az európai tőzsdék is csúnya esésbe kezdtek, a fő aggodalmat az amerikai állampapír-hozamok okozzák. De van itt más is, mint az adósságplafonnal kapcsolatos csata, a kínai ingatlanpiaci lufi és az európai energiaválság. A BUX szemben az árral emelkedett, a forint viszont gyengécske.
Részvény / Deviza / Áru A 4iG nyerte az MNB közbeszerzését
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:13
A 4iG Nyrt. nyerte el a Magyar Nemzeti Bank közbeszerzését, amit a központi adattároló beszerzésére írtak ki - közölte a 4iG a tőzsde honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Nem tudták tartani a jó európai hangulattal a lépést Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 87,72 pontos, 0,17 százalékos csökkenéssel, 51 365,99 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru 96 százalékkal zuhanó elektromosautó-gyártó, ez már a huszáros forinterősítés vége?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 27. 12:02
A német választás eredménye nem okozott nagy meglepetést, a tőzsde pedig jól fogadta, a DAX közel egy százalékkal emelkedik. Az Evergrande-botrány újabb állomásaként a cég autógyártója is beomlott, de valójában ez egy hosszú folyamat új része. A Moody’s felminősítése ellenére esik a forint, de egy alapkezelő szerint a választásokig biztosan stabilan tartják majd.
Részvény / Deviza / Áru 3+1 megoldás a kriptodevizák legnagyobb problémáira: az év üzletei
Eidenpenz József | 2021. szeptember 25. 05:34
Számos kritika éri a kriptodevizákat, például lassúságuk, magas energia-fogyasztásuk és elképesztő volatilitásuk miatt. Ám ezen már mind dolgoznak, és a megoldások is körvonalazódnak. Az utóbbi egy év legjobb befektetése nem a bitcoin volt, de még csak nem is az ether, hanem az utóbbi Ethereum-gyilkosoknak is nevezett riválisai.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék nemzetközi hangulat – rosszkedvűen zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:58
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 493,15 pontos, 0,95 százalékos csökkenéssel, 51 453,71 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kötvényeket hozott forgalomba a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 18:12
A cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé az erről szóló tájékoztatást.
Részvény / Deviza / Áru Nem fizetett a kínai óriás, a forint is tovább gyengül, mi lesz most?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 24. 11:56
A tőzsdék ismét kisebb-nagyobb mínuszba lendültek, aminek fő oka a kínai Evergrande ingatlanóriás lehet, mert nem fizetett ki egy esedékes kamatösszeget. A német gazdaságból is rossz hír jött, esnek a sportszergyártók. A hazai részvénypiac is esik, a forint állítólag az uniós pénzek miatt gyengül tovább.
Részvény / Deviza / Áru Lezajlott az Appeninn Nyrt. rendkívüli közgyűlése
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 18:45
Korábbi határozatok megerősítéséről is szó volt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos