5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hétvégén kiderült, hogy biztosan megveszik a bajba jutott svájci nagybankot és a világ nagy jegybankjai is komoly lépéseket tettek a bizalom helyreállítására. A tőzsdék mégis nagy mínuszban indultak, bár onnét felfelé vezetett az út. Megint volt 402 felett az euró.

A Credit Suisse svájci pénzintézetnek a riválisa, az USB által dobott mentőöv ellenére nem valami jó a hangulat az európai részvénypiacokon. Valamint annak ellenére sem, hogy a világ nagy jegybankjai a bankrendszer megsegítése érdekében dollárlikviditás-növelő lépéseket jelentettek be. Az indexeket megint a bankrészvények húzzák le.

A nap elején az európai indexek jelentős mínuszban indultak, azután ebből ledolgoztak elég sokat. A német, francia, brit indexek késő délelőtt már nulla felett ingadoznak. Az amerikai határidős indexek is 1-2 ezrelékes pluszban vannak.

Itthon a BUX-index az európai átlaghoz hasonlóan viselkedik, jelentős mínuszból fél százalékos pluszba jött fel, de nagy a különbség az egyes papírok között. Az OTP két százalékos mínuszban, a Mol 2,7 százalékos pluszban, a Richter nulla körül áll. Az Opus 0,3 százalékkal esik, a Graphisoft Park másfél százalékkal drágul.

Árfolyamok és grafikonok

Megint 400 felett az euró

Ma reggel 402,45 forint is volt egy euró, ami 4-5 forinttal volt a péntek esti felett. Azután a részvénypiacokhoz hasonlóan itt is javulás látszott, most csak 399 az árfolyam, ami 1,5 forintos emelkedés.

A negatív piaci hangulat következtében számos pozíciózárás történik, illetve történhet a feltörekvő piacok eszközeinél, amelyek közül a magyar deviza az egyik legsérülékenyebb írja az Erste Befektetési Zrt.

Ennek eredményeként gyengült pénteken és ma is a forint. Alapvetően a nemzetközi hangulat határozhatja meg a jegyzés alakulását a héten – tették hozzá.

Nagyot fordult a világ

Hasonlóan vélekedik az KBC Equitas is, amely szerint

az elmúlt hetekben nagyot fordult a világ a forint körül is, hiszen március elején még a 373 forintos szint környékén mozgott az EURHUF.

A múlt héten pedig 400 forint felett is járt a devizapár, és “továbbra sem tud nagyon elszakadni innen”.

Ez leginkább a gyenge piaci hangulatnak, valamint a bankszektorban felmerülő problémáknak tudható be.

Majdnem kétéves mélyponton a földgáz

A hollandiai TTF földgáz árfolyama ma újabb hat-hét százalékkal esik, kevéssel 40 euró alá is lesüllyedt ma, amire mintegy 20 hónapja, 2021 nyara óta nem volt példa. Most újra 40,40 euró.

A hollandiai földgáz tőzsdei ára. Piros vonallal az orosz támadás. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A hollandiai földgáz tőzsdei ára. Piros vonallal az orosz támadás. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Közel három százalékkal tovább esik az olaj is, a Brent 71, a WTI 65 dollár környékére.

Sínen az óriási bankfúzió

Az UBS kormányzati közvetítéssel megállapodott a Credit Suisse megvásárlásáról, a cél a globális pénzügyi piacokon terjedni kezdő bizalmi válság megfékezése volt. A svájci bank hárommilliárd frankot fizet riválisáért, és kiterjedt kormányzati garanciákat is kap.

A részvényenkénti ár 99 százalékos csökkenést jelent a Credit Suisse 2007-es csúcsához képest írja a Bloomberg.

A bankválság nyertesei és vesztesei

A tranzakció részvénycserével történik, minden 22,48 Credit Suisse-részvény után jár majd egy darab UBS-részvény. Az UBS-t kezdetben a tranzakció nyertesének tekintették, mivel a Credit Suisse koronaékszere, a nyereséges svájci belföldi bank egymaga a teljes vételár többszörösét érheti. (Mégis esik az árfolyama.)

Az USB és a Credit Suisse egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az USB és a Credit Suisse egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A Credit Suisse legkockázatosabb kötvényeibe, az úgynevezett AT1-ekbe fektetők viszont 17 milliárd dollárt veszíthetnek, ami a banki kötvények piacát mélyrepülésbe taszíthatja.

Közbeléptek a központi bankok

Az amerikai Federal Reserve (Fed) és öt másik központi bank vasárnap összehangolt lépéseket jelentett be az amerikai dollárban kötött swap-megállapodások likviditásának növelésére. A hétnapos műveletek gyakoriságát hetiről napi rendszerességűre sűrítették. A cél valószínűleg főként a befektetők, a piacok idegességének csökkentése volt.

Sok megfigyelő már úgy gondolja, hogy a Fed szerdai ülésén lemondhat az újabb kamatemelésről a bankválság miatt. A Bank of England viszont így is kamatemelésről dönthet.

28 ezer felett a bitcoin

A bankválság jól láthatóan kedvez a kriptodevizáknak, amelyeket részben éppen a hagyományos pénzügyi rendszer betegségeire adott gyógyírként találtak ki annak idején. Miután a hétvégén kiderült, hogy az UBS Group átveszi a bajba jutott Credit Suisse pénzintézetet, a bitcoin újabb lendületet kapott, és átvitte a 28 ezer dolláros határt is.

A bitcoin és az ether egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin és az ether egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Ez tavaly június eleje óta nem látott szint. Az ether pedig az 1800 dolláron lépett túl, szeptemberben fordult elő hasonló áron.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Új OTP-célár és új BUX

Az Autonomous Research 10 482 forintról 10 086 forintra csökkentette az OTP Bankra vonatkozó 12 havi célárfolyamát, a részvényt továbbra is alulteljesítőre értékelte – írja az Equilor Befektetési Zrt.

Ma lépnek életbe az új BUX-súlyok. A korábbi közlemény szerint az indexben az OTP súlya közel 37, a Molé 27,4, a Richteré 23,8, míg a Magyar Telekomé 4,8 százalékos lesz.

Az indexbe került a Zwack Unicum és a Delta Technologies 0,26 és 0,18 százalékos súllyal, míg az Akko Invest első figyelmeztetést kapott, mivel nem teljesítette az indexben maradás kritériumait.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13440 13355 13505 +0,83% 13430 13440 506 095 125 HUF 2023-10-03 09:24:36
MOL 2768 2748 2776 +0,14% 2764 2768 20 651 314 HUF 2023-10-03 09:19:03
MTELEKOM 555 552 557 +1,28% 552 554 30 852 358 HUF 2023-10-03 09:19:07
RICHTER 8925 8825 8940 +0,85% 8910 8925 22 421 115 HUF 2023-10-03 09:22:51
OPUS 364 358 365 +1,39% 362 364 37 882 440 HUF 2023-10-03 09:15:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Csaknem 10 ezer milliárd forintnyit zsákoltak be a magyarok állampapírokból
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 19:31
Az első háromnegyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2023. évre vonatkozó szeptemberben módosított kibocsátási terv 84 százalékban teljesült.
Részvény / Deviza / Áru Az októbert sem kezdte acélosan a forint
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 19:01
Vegyesen változott hétfőn a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon; a hónapot a forint árfolyamcsökkenéssel fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Inflációs para: rosszul kezdte a hetet a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 189,09 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 55 649,46 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Tombol a török aranyláz - mi történik az aranybefektetésekkel?
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 15:16
Hiába a 30 százalékra emelt jegybanki alapkamat, a török líra összeomlása továbbra is pánikszerű befektetési arany vásárlásra sarkallja a megtakarításaikat féltő török befektetőket. Eközben az európai magánbefektetők eladják az utóbbi években felhalmozott aranytartalékukat, ami a kínai széfekben köt ki - véli Juhász Kristóf, a befektetési arannyal kereskedő Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Fegyverként használhatják az olajat, két forinttal olcsóbb az euró
Eidenpenz József | 2023. október 2. 12:16
Jó hangulat várható az amerikai tőzsdéken, amihez hozzájárulhatott az amerikai költségvetési törvény elfogadása. Két forinttal olcsóbb lett az euró, az OTP tartja a BUX-ot. Folyton a három számjegyű olajárakról beszélnek, de pezsgés van az elektromosautó-gyártóknál is. Alig emelkedett a bitcoin szeptemberben, csakhogy ebben a hónapban esni szokott.
Részvény / Deviza / Áru Magyarország másfélszeresét zsebre tették
Buksza blog | 2023. szeptember 30. 17:02
A világ leggazdagabb emberei közül Elon Musk, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Sergei Brin és Larry Page érte el a legjelentősebb vagyongyarapodást az idén a Bloomberg gazdaglistája szerint. A több mint 269 milliárd dolláros plusz a tavalyi magyar GDP másfélszerese. 
Részvény / Deviza / Áru Kicsit messzebb került a forint a rémálomtól
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 18:28
A 400 forintos euró rémképe távolabb úszott.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP-nak köszönhetően zárult jól a hét
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 458,83 pontos, 0,83 százalékos emelkedéssel, 55 838,55 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Nemsokára 120 dollár lesz az olaj, jócskán visszapattant a forint
Eidenpenz József | 2023. szeptember 29. 12:02
Tegnap nem sok hiányzott a 395-ös euróhoz, ma pedig a 391-hez közelít az árfolyam. A részvénypiacok szépen emelkednek, a hazai tőzsde ezt egyelőre nem követi. A száz dolláros vagy még drágább olaj sokáig velünk maradhat, ugyanazért, mint egyes korábbi években. Nem lehet eurót kiutalni a Binance kriptotőzsdéről.
Részvény / Deviza / Áru Nem akar jobb irányba fordulni a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 09:58
Láthatóan nem tud erőre kapni a hazai fizetőeszköz.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG