<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Sokan a kriptodevizákat magukat is piramisjátéknak tekintik, ráadásul ezek meg is könnyítik a hatalmas hozammal kecsegtető, kétes kimenetelű befektetési szisztémák szervezését. Sok ilyen elértéktelenedett már, az Olympus DAO azonban sok tekintetben eltér a klasszikus pilótajátékoktól. Például legalább részben van fedezete az ígéreteknek, így ha az árfolyama tovább esik is, szinte a végtelenségig túlélheti.

Bár a sokan a bitcoint vagy általában a kriptodevizákat tartják a világ legnagyobb pilóta- vagy piramisjátékának, ezen az iparágon belül is óriási különbségek vannak. A bitcoin a nagy többséghez képest ma már szolidabb, már-már valamiféle stabilitás jeleit mutató érmének tekinthető. Miközben vannak olyan eszementen merész (az angol szlengben "degen", mint degenerált) kockázatvadász befektetések, amire még a tapasztalt kriptodeviza-rajongók is erősen csóválják a fejüket.

Az Olympus (OHM) nevű kriptodeviza árfolyama egy hét alatt 43 százalékkal zuhant, 320 dollár környékéről eddig 182 dollárra. De volt nem is olyan régen 1400 dollár felett is. Ideje is volt – gondolhatja, aki a honlapjukra látogat, ott ugyanis 4239 százalékos éves hozamot ígérnek annak, aki a rendszer alapját képező OHM érméket leköti (“stake”-eli). Vagyis egy év alatt a befektető által betett kriptopénz mennyisége 42-szeresére kellene nőjön.

Az Olympus (OHM) árfolyama (DAI-ban, egy DAI hozzávetőleg egy USA-dollár) (Tradingview.com)
Az Olympus (OHM) árfolyama (DAI-ban, egy DAI hozzávetőleg egy USA-dollár) (Tradingview.com)

Az ilyen hatalmas hozamok ugyanis a pilóta- vagy piramisjátékok tipikus tünetei. Rendszerint csalásra, hazugságra épülnek és rövid idő alatt összeomolhatnak, ha nincs elég új belépő, akiknek a pénzéből ki lehet fizetni a régieket. De biztos, hogy így van ez a kriptodeviza-világban is?

Isteni képességek birtokába kerültek

Nem feltétlenül. A kriptodeviza-rendszereknek (alapítóknak, programozóknak stb.) ugyanis van egy olyan képességük, amivel egyébként csak az Olympus (Olümposz) hegyének istenei, meg a jegybankok rendelkeznek. Kedvük szerint gyarapíthatják a pénzt, azaz esetünkben az adott kriptodeviza mennyiségét.

Vagyis ha azt mondják, hogy egy év alatt a kriptopénz mennyisége a 42-szeresére nő, akkor ennek nincs valódi akadálya. Programozási kérdés. (Az Olympus DAO rendszer vezéregyéniségét egyébként csak Zeus néven ismerik a neten.)

A valódi cél a vagyongyűjtés?

A kérdés inkább az, hogy egy ily módon szétinflált “pénz” hatalmas mennyiségben a piacra kerülve mennyit fog érni. A hagyományos gondolkodásmód szerint, ha nincs mögötte valódi érték (ami a pilótajátékok másik fontos jellemzője), akkor az egész hamarosan nullát fog érni.

“A decentralizált tartalékvaluta.” Pofátlanul jegybaki babérokra törnek. (Forrás: Olympus DAO, Youtube)
“A decentralizált tartalékvaluta.” Pofátlanul jegybaki babérokra törnek. (Forrás: Olympus DAO, Youtube)

És itt jön a következő bökkenő. Hogy van-e mögötte érték, vagy sem. A piramisjátékok és társaik lényegéhez tartozik az is, hogy tényleges termelés vagy szolgáltatás nem történik, nincs valódi értékteremtés a rendszerben. Nincs fedezet, csak a résztvevők véges összegű befektetései.

Az Olympus DAO (és követői) azonban sokkal többet tesznek, mint a befektetők pénzének újraelosztása. Az Olympus célja egy olyan stabil kriptodeviza (stablecoin) létrehozása, amely értékét egy mögöttes kriptodeviza-vagyon, afféle valutatartalék adja meg. Ennek érdekében – úgymond – most növekedési, tőkegyűjtési szakaszban van, és a befektetők úgy kapnak az OHM-érmékből, ha azért jó sokat fizetnek.

Kincseket halmoznak fel

Ez az ellenérték bekerül az Olympus “Kincstárába” (Treasury), ami egyébként a blokkláncról bármikor kiolvasható, megléte könnyen ellenőrizhető. Itt ma a honlapjuk szerint 545 millió dollár volt, mintegy 38 százaléka az OHM érmék 1,45 milliárd dollár körüli teljes tőzsdei kapitalizációjának.

Olympus-statisztika (forrás: Olympus DAO)
Olympus-statisztika (forrás: Olympus DAO)

Dehát teljesen mindegy, hogy 10, 40 vagy 80 százalékra van fedezet, ha egyszer nincs meg a fedezet, akkor nincs meg. És a hozamígéret is irreális – gondolhatja bárki. Ez így is van. Az érmék értékvesztése hosszú távon alighanem bele van programozva a rendszerbe (legalábbis az egy dolláros árszintig). Ezt azonban az alapítók sem titkolják. Kerek perec leírják például a tudnivalók között, hogy

a befektetők csak akkor nyernek, ha az érmék egyenlegének növekedése meghaladja az infláció miatti áresést.

Miből áll az istenek tartaléka?

De miből áll az a bizonyos tartalék? Más kriptodevizákból. Ja, tehát akkor semmiből, mondanák azok, akik szerint a kriptodeviza csak humbug, sőt netán egyenesen patkányméreg a köbön. Ám a listán olyanokat találunk, mint a dollár értékét mostanában már eléggé jól követő DAI és LUSD “stabil érmék”. Vagy az ethereum, amely árnövekedése a múltban rendre meghaladta a bitcoinét (bár az esése is, rossz időszakokban).

Az égig érő fa képlete (meg a pilótajátékoké): Egyre magasabb ár, egyre több eladás, egyre nagyobb optimizmus és hit, még magasabb ár... (Forrás: Olympus, Twitter, @RyanWatkins_)
Az égig érő fa képlete (meg a pilótajátékoké): Egyre magasabb ár, egyre több eladás, egyre nagyobb optimizmus és hit, még magasabb ár... (Forrás: Olympus, Twitter, @RyanWatkins_)

Kisebb mennyiségben pedig a SushiSwap (SUSHI) és a Convex (CVX), amelyek egyfajta jövedelmet termelnek, nyereségrészesedést fizetnek. Ráadásul a többi tartalék sem hever parlagon, kölcsönadják a kriptodeviza-kereskedési platformoknak (DEX-eknek, pontosabban likviditási pool-oknak), és így jelentős hozamot termelnek vele.

Mindig az elsők járnak legjobban

Ne puskázzon. Mennyi időt ad egy ilyen rendszernek az összeomlásig? Egy hónapot? Fél évet? Egy évet? Ha keveset mondott, tévedett, mert 2021 májusban indult az éles üzeme, tehát nyolc hónapos. Ha valaki az első napon egy darab OHM-et lekötött volna, azóta 62,77 OHM birtokosa lenne (majdnem 63-szorozott volna), miközben az árfolyam sokkal kevésbé esett.

Itt 202 ezer százalékot ígérnek, na és? Tán nem hiszed? (Az egyik Olympus-klón, a Redacted Cartel honlapja.)
Itt 202 ezer százalékot ígérnek, na és? Tán nem hiszed? (Az egyik Olympus-klón, a Redacted Cartel honlapja.)

A korai beszállók tehát nagyon jól jártak, mint sok pilótajátéknál, kérdés, a későiekkel mi fog történni. Ám nem szükségszerű a gyors összeomlás, jöhet lassú lecsorgás is, átmeneti konszolidációs szakaszokkal. A piaci árfolyamok igazodhatnak a mögöttes vagyon értékéhez, a piac törvényei az ár esésével korrigálják az eszement hozamot (pénznyomtatást). Az is nagyon valószínű, hogy ha összeomlik, azután egy bizonyos ponton majd feltámad. (“Meghaltam, de azután túléltem” – ahogy a hős cickány mondta a Jégkorszak című filmban.)

Nem ígérnek ezek semmit

Az Olympus ugyanis nem ígért semmi rövid- és középtávon vállalhatatlant, még azt sem, hogy a Kincstárból az OHM-érmék tulajdonosait kártalanítják. (Csak az egy dolláros árfolyamot támogatják meg vele majd, de az még úgy tűnik, nagyon messze van.) Lehetséges, hogy sokszor újra leesik, majd újra felemelkedik majd az ára, a “degen” befektetők vételi kedve és az érmék darabszám szaporodásának üteme szerint szabadon.

Kriptodevizák és hazárd (Pixabay.com)
Kriptodevizák és hazárd (Pixabay.com)

Kicsit hasonlóan ahhoz, ahogy az egész kriptodeviza-piac is 80-90 százalékot esett 2014-2015-ben és 2018-2019-ben, de mind a kétszer feltámadt. A kriptodevizások sok mindent feltaláltak már, egy lehet a sok közül a soha véget nem érő pilótajáték. Mindig jöhet olyan szint, ahol valakik valamit olcsónak éreznek, ott bevásárolnak, és ahonnét visszapattanhat az ár. (Bár ez meg a részvényekre is gyakran igaz.)

Nem kéne betiltani?

Felmerülhet a kérdés, hogy nem kéne-e az ilyen hazárdjátékhoz hasonló konstrukciókat betiltani? De hogyan tiltanának be (perelnek be, tartóztatnak le stb.) egy DAO-t (decentralizált, autonóm blokklánc-szervezetet)? Amely valójában egy algoritmus, egy szoftver, amely az Ethereum-hálózaton rögzítve létezik sok ezer számítógépen elosztva az egész világon? Vagy olyan internetes álnéven működő embereket, mint Zeus (vagy Satoshi Nakamoto)? Érdekes kérdések ezek a jövőre nézve.

Főbb források:

Olympus DAO hivatalos leírás

Olympus DAO statisztikák

Olympus DAO – New DeFi Archetype or Elaborate Ponzi Scheme?

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9994 9900 10115 +1,52% 0 0 2 742 922 747 HUF 2023-03-27 17:10:08
MOL 2492 2456 2512 +0,73% 0 0 540 854 940 HUF 2023-03-27 17:05:04
MTELEKOM 387 385 390 +1,04% 0 0 98 739 030 HUF 2023-03-27 17:05:02
RICHTER 7435 7370 7485 -0,40% 0 0 815 876 280 HUF 2023-03-27 17:11:35
OPUS 119 119 121 0,00% 0 0 3 356 071 HUF 2023-03-27 17:05:29
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru A pénzváltók nyertek a mai deviza-hullámvasúton
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 19:20
Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Részvény / Deviza / Áru Megint mutatott a forint egy meglepőt
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 06:33
Annak ellenére, hogy az uniós források egy jottányit sem jöttek közelebb, a hazai fizetőeszköz erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Részvény / Deviza / Áru Ez viheti le 372-ig az eurót, elkapták a bujkáló kriptóst
Eidenpenz József | 2023. március 24. 11:46
A bankválság erősen megviseli az európai tőzsdéket, két százalék körüli zuhanást mutatnak be a fontosabb nyugat-európai indexek. Budapesten valamivel jobb a helyzet, de itt is az OTP húzza le a mezőnyt. Gyengül a forint is, több mint négy forinttal többe kerül egy euró. Lecsukták a tavalyi kriptovaluta-botrányok egyik fő felelősét, sikeres érmekibocsátást hajtott végre az Ethereum egyik konkurense.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, hogy mennyi pénzt ad a tulajdonosainak a Richter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:16
Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Forintárfolyam: megint a 400-as irányba mozdult
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 07:32
Péntek reggel érezhetően gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Jó hangulat Budapesten: külföldiek is vihették a magyar papírokat?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG