<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Sokan a kriptodevizákat magukat is piramisjátéknak tekintik, ráadásul ezek meg is könnyítik a hatalmas hozammal kecsegtető, kétes kimenetelű befektetési szisztémák szervezését. Sok ilyen elértéktelenedett már, az Olympus DAO azonban sok tekintetben eltér a klasszikus pilótajátékoktól. Például legalább részben van fedezete az ígéreteknek, így ha az árfolyama tovább esik is, szinte a végtelenségig túlélheti.

Bár a sokan a bitcoint vagy általában a kriptodevizákat tartják a világ legnagyobb pilóta- vagy piramisjátékának, ezen az iparágon belül is óriási különbségek vannak. A bitcoin a nagy többséghez képest ma már szolidabb, már-már valamiféle stabilitás jeleit mutató érmének tekinthető. Miközben vannak olyan eszementen merész (az angol szlengben "degen", mint degenerált) kockázatvadász befektetések, amire még a tapasztalt kriptodeviza-rajongók is erősen csóválják a fejüket.

Az Olympus (OHM) nevű kriptodeviza árfolyama egy hét alatt 43 százalékkal zuhant, 320 dollár környékéről eddig 182 dollárra. De volt nem is olyan régen 1400 dollár felett is. Ideje is volt – gondolhatja, aki a honlapjukra látogat, ott ugyanis 4239 százalékos éves hozamot ígérnek annak, aki a rendszer alapját képező OHM érméket leköti (“stake”-eli). Vagyis egy év alatt a befektető által betett kriptopénz mennyisége 42-szeresére kellene nőjön.

Az Olympus (OHM) árfolyama (DAI-ban, egy DAI hozzávetőleg egy USA-dollár) (Tradingview.com)Az Olympus (OHM) árfolyama (DAI-ban, egy DAI hozzávetőleg egy USA-dollár) (Tradingview.com)

Az ilyen hatalmas hozamok ugyanis a pilóta- vagy piramisjátékok tipikus tünetei. Rendszerint csalásra, hazugságra épülnek és rövid idő alatt összeomolhatnak, ha nincs elég új belépő, akiknek a pénzéből ki lehet fizetni a régieket. De biztos, hogy így van ez a kriptodeviza-világban is?

Isteni képességek birtokába kerültek

Nem feltétlenül. A kriptodeviza-rendszereknek (alapítóknak, programozóknak stb.) ugyanis van egy olyan képességük, amivel egyébként csak az Olympus (Olümposz) hegyének istenei, meg a jegybankok rendelkeznek. Kedvük szerint gyarapíthatják a pénzt, azaz esetünkben az adott kriptodeviza mennyiségét.

Vagyis ha azt mondják, hogy egy év alatt a kriptopénz mennyisége a 42-szeresére nő, akkor ennek nincs valódi akadálya. Programozási kérdés. (Az Olympus DAO rendszer vezéregyéniségét egyébként csak Zeus néven ismerik a neten.)

A valódi cél a vagyongyűjtés?

A kérdés inkább az, hogy egy ily módon szétinflált “pénz” hatalmas mennyiségben a piacra kerülve mennyit fog érni. A hagyományos gondolkodásmód szerint, ha nincs mögötte valódi érték (ami a pilótajátékok másik fontos jellemzője), akkor az egész hamarosan nullát fog érni.

“A decentralizált tartalékvaluta.” Pofátlanul jegybaki babérokra törnek. (Forrás: Olympus DAO, Youtube)“A decentralizált tartalékvaluta.” Pofátlanul jegybaki babérokra törnek. (Forrás: Olympus DAO, Youtube)

És itt jön a következő bökkenő. Hogy van-e mögötte érték, vagy sem. A piramisjátékok és társaik lényegéhez tartozik az is, hogy tényleges termelés vagy szolgáltatás nem történik, nincs valódi értékteremtés a rendszerben. Nincs fedezet, csak a résztvevők véges összegű befektetései.

Az Olympus DAO (és követői) azonban sokkal többet tesznek, mint a befektetők pénzének újraelosztása. Az Olympus célja egy olyan stabil kriptodeviza (stablecoin) létrehozása, amely értékét egy mögöttes kriptodeviza-vagyon, afféle valutatartalék adja meg. Ennek érdekében – úgymond – most növekedési, tőkegyűjtési szakaszban van, és a befektetők úgy kapnak az OHM-érmékből, ha azért jó sokat fizetnek.

Kincseket halmoznak fel

Ez az ellenérték bekerül az Olympus “Kincstárába” (Treasury), ami egyébként a blokkláncról bármikor kiolvasható, megléte könnyen ellenőrizhető. Itt ma a honlapjuk szerint 545 millió dollár volt, mintegy 38 százaléka az OHM érmék 1,45 milliárd dollár körüli teljes tőzsdei kapitalizációjának.

Olympus-statisztika (forrás: Olympus DAO)Olympus-statisztika (forrás: Olympus DAO)

Dehát teljesen mindegy, hogy 10, 40 vagy 80 százalékra van fedezet, ha egyszer nincs meg a fedezet, akkor nincs meg. És a hozamígéret is irreális – gondolhatja bárki. Ez így is van. Az érmék értékvesztése hosszú távon alighanem bele van programozva a rendszerbe (legalábbis az egy dolláros árszintig). Ezt azonban az alapítók sem titkolják. Kerek perec leírják például a tudnivalók között, hogy

a befektetők csak akkor nyernek, ha az érmék egyenlegének növekedése meghaladja az infláció miatti áresést.

Miből áll az istenek tartaléka?

De miből áll az a bizonyos tartalék? Más kriptodevizákból. Ja, tehát akkor semmiből, mondanák azok, akik szerint a kriptodeviza csak humbug, sőt netán egyenesen patkányméreg a köbön. Ám a listán olyanokat találunk, mint a dollár értékét mostanában már eléggé jól követő DAI és LUSD “stabil érmék”. Vagy az ethereum, amely árnövekedése a múltban rendre meghaladta a bitcoinét (bár az esése is, rossz időszakokban).

Az égig érő fa képlete (meg a pilótajátékoké): Egyre magasabb ár, egyre több eladás, egyre nagyobb optimizmus és hit, még magasabb ár... (Forrás: Olympus, Twitter, @RyanWatkins_)Az égig érő fa képlete (meg a pilótajátékoké): Egyre magasabb ár, egyre több eladás, egyre nagyobb optimizmus és hit, még magasabb ár... (Forrás: Olympus, Twitter, @RyanWatkins_)

Kisebb mennyiségben pedig a SushiSwap (SUSHI) és a Convex (CVX), amelyek egyfajta jövedelmet termelnek, nyereségrészesedést fizetnek. Ráadásul a többi tartalék sem hever parlagon, kölcsönadják a kriptodeviza-kereskedési platformoknak (DEX-eknek, pontosabban likviditási pool-oknak), és így jelentős hozamot termelnek vele.

Mindig az elsők járnak legjobban

Ne puskázzon. Mennyi időt ad egy ilyen rendszernek az összeomlásig? Egy hónapot? Fél évet? Egy évet? Ha keveset mondott, tévedett, mert 2021 májusban indult az éles üzeme, tehát nyolc hónapos. Ha valaki az első napon egy darab OHM-et lekötött volna, azóta 62,77 OHM birtokosa lenne (majdnem 63-szorozott volna), miközben az árfolyam sokkal kevésbé esett.

Itt 202 ezer százalékot ígérnek, na és? Tán nem hiszed? (Az egyik Olympus-klón, a Redacted Cartel honlapja.)Itt 202 ezer százalékot ígérnek, na és? Tán nem hiszed? (Az egyik Olympus-klón, a Redacted Cartel honlapja.)

A korai beszállók tehát nagyon jól jártak, mint sok pilótajátéknál, kérdés, a későiekkel mi fog történni. Ám nem szükségszerű a gyors összeomlás, jöhet lassú lecsorgás is, átmeneti konszolidációs szakaszokkal. A piaci árfolyamok igazodhatnak a mögöttes vagyon értékéhez, a piac törvényei az ár esésével korrigálják az eszement hozamot (pénznyomtatást). Az is nagyon valószínű, hogy ha összeomlik, azután egy bizonyos ponton majd feltámad. (“Meghaltam, de azután túléltem” – ahogy a hős cickány mondta a Jégkorszak című filmban.)

Nem ígérnek ezek semmit

Az Olympus ugyanis nem ígért semmi rövid- és középtávon vállalhatatlant, még azt sem, hogy a Kincstárból az OHM-érmék tulajdonosait kártalanítják. (Csak az egy dolláros árfolyamot támogatják meg vele majd, de az még úgy tűnik, nagyon messze van.) Lehetséges, hogy sokszor újra leesik, majd újra felemelkedik majd az ára, a “degen” befektetők vételi kedve és az érmék darabszám szaporodásának üteme szerint szabadon.

Kriptodevizák és hazárd (Pixabay.com)Kriptodevizák és hazárd (Pixabay.com)

Kicsit hasonlóan ahhoz, ahogy az egész kriptodeviza-piac is 80-90 százalékot esett 2014-2015-ben és 2018-2019-ben, de mind a kétszer feltámadt. A kriptodevizások sok mindent feltaláltak már, egy lehet a sok közül a soha véget nem érő pilótajáték. Mindig jöhet olyan szint, ahol valakik valamit olcsónak éreznek, ott bevásárolnak, és ahonnét visszapattanhat az ár. (Bár ez meg a részvényekre is gyakran igaz.)

Nem kéne betiltani?

Felmerülhet a kérdés, hogy nem kéne-e az ilyen hazárdjátékhoz hasonló konstrukciókat betiltani? De hogyan tiltanának be (perelnek be, tartóztatnak le stb.) egy DAO-t (decentralizált, autonóm blokklánc-szervezetet)? Amely valójában egy algoritmus, egy szoftver, amely az Ethereum-hálózaton rögzítve létezik sok ezer számítógépen elosztva az egész világon? Vagy olyan internetes álnéven működő embereket, mint Zeus (vagy Satoshi Nakamoto)? Érdekes kérdések ezek a jövőre nézve.

Főbb források:

Olympus DAO hivatalos leírás

Olympus DAO statisztikák

Olympus DAO – New DeFi Archetype or Elaborate Ponzi Scheme?

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10175 10070 10200 +2,74% 10160 10175 657 462 790 Ft 2022-05-23 09:21:40
MOL 2762 2738 2776 +2,30% 2756 2762 233 101 972 Ft 2022-05-23 09:21:45
MTELEKOM 408 407 408 -0,24% 406 408 864 266 Ft 2022-05-23 09:21:43
RICHTER 7450 7400 7470 -0,53% 7445 7455 21 002 365 Ft 2022-05-23 09:22:34
OPUS 188 188 191 -0,42% 188 191 839 156 Ft 2022-05-23 09:21:29
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Szabadesésben a Tesla, sorra jönnek a pofonok
Király Béla | 2022. május 22. 11:46
A világ legértékesebb autógyártó vállalata egy hónap alatt 342 milliárd dollárt veszített az értékéből. Összehasonlításképpen: ez két évnyi magyar GDP-nek felel meg. A helyzet azonban romolhat, mivel Elon Musk össztűz alá kerülhet.
Részvény / Deviza / Áru A lehetséges olajembargót nyögi a Mol
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 17:03
A vezető részvények a Richter kivételével mínuszban zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Ma sem tért magához az OTP
Király Béla | 2022. május 20. 12:55
Csütörtökön alaposan megborították a magyar részvénypiacot, nagyot esett az OTP és a Mol is. A bank a pénteki kereskedésben sem tudott javítani, délelőtt 2 százalékos esést mutatott.
Részvény / Deviza / Áru Beszakadt az OTP, zuhant a Mol
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 18:05
Nagyot esett csütörtökön a magyar részvénypiac, a két legnagyobb forgalmú részvény jelentősen veszített értékéből. Ez ugyanakkor nem terjedt át a forint piacára, amely stabil volt ez euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Kidobják a Teslát az elitklubból, megint a Richter van az élen Pesten
Eidenpenz József | 2022. május 19. 11:37
Európa jókora eséssel igyekszik behozni a tegnapi lemaradást, de az USA-ban is gyenge nyitás várható. Pesten is repkednek a mínuszok, a forint a vesztesek között van, a Richter legalább tartja magát. A Teslánál baleseteket vizsgálnak, és kiteszik egy fontos indexből.
Részvény / Deviza / Áru Elon Musknál betelt a pohár - elárulta, legközelebb kire fog szavazni
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 09:12
Elon Musk milliárdos amerikai befektető közölte, hogy míg korábban a Demokrata Pártra szavazott, a jövőben már a Republikánus Pártra fog voksolni.
Részvény / Deviza / Áru Mi történt? Majdnem ezer pontot ugrott a BUX
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:05
Minden blue chip erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Összeomlik-e a magyar lakáspiac? Aukció után esik a Telekom
Eidenpenz József | 2022. május 18. 10:47
A tegnapi optimizmus mára elillant, amiben nagy szerepe lehetett Jerome Powell Fed-elnök héja beszédének. Az emelkedő kamatok mellett a magyar ingatlanpiac, lakáspiac kilátásait mérlegelik sokan. A magas energiaárakat kétféleképp is próbálják letörni. A tegnapi aukció csak kérészéletű fellendülést okozott a Telekom árfolyamában.
Részvény / Deviza / Áru Egy előre bejelentett spontán összeomlás története
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:23
A terra (LUNA) rendszer összeomlását hónapok óta jósolták a szakemberek, a szervezők és a befektetők egy része azonban vakon és süketen rohant a végzetébe. Az árupiaci árfolyamok emelkedését, a magas olajárat már a háború előtt is meg lehetett figyelni, a beruházások elmaradása miatt pedig egy békekötés után is tovább tarthat, mondta kollégánk a Trend FM-ben.
Részvény / Deviza / Áru Jelentős emelkedéssel zárt a BUX - az OTP is megindult
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 18:17
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 658,56 pontos, 1,60 százalékos emelkedéssel, 41 906,58 ponton zárt kedden.
hírlevél
Ingatlantájoló