<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Negatív hatással van a tőzsdék hangulatára, hogy fokozódnak a novemberi negyedik, zsinórban 75 bázispontos Fed-kamatemelésre vonatkozó várakozások. Pozitív hatású viszont, hogy felcsillant a kínai karanténszabályok enyhítésének reménye.

Lejtőre került a hangulat az amerikai tőzsdéken, a hét eleji optimizmust követően. A tegnapi kereskedésben a vezető indexek közül a Dow Jones 0,33, az S&P 500 0,67, míg a Nasdaq Composite 0,85 százalékkal került lejjebb.

Ázsiában is folytatódott a negatív hangulat: a Nikkei 0,92, a Hang Seng 1,4, a Shanghai Composite 0,31 százalékkal gyengült a csütörtöki zárásra.

Az európai részvénypiacok vegyes indexekkel indították a mai kereskedést, majd délre a tegnapi záráshoz képest a páneurópai Stoxx Europe 600 index 0,47 százalékos mínuszban állt, Londonban 0,18 százalékkal gyengült az FTSE-100 index, a frankfurti DAX pedig 0,64 százalékkal állt alacsonyabban. A CAC-40 index Párizsban 0,11 százalékos emelkedésben volt, a milánói tőzsde, az FTSE MIB 0,1, a madridi IBEX 35 pedig 0,23 százalékosban.

Negatív hatással van a tőzsdék hangulatára, hogy erősödnek a novemberi negyedik, zsinórban 75 bázispontos Fed-kamatemelésre vonatkozó várakozások, pozitív hatású viszont, hogy felcsillant a kínai karanténszabályok enyhítésének reménye. Fotó: Wikipédia
Negatív hatással van a tőzsdék hangulatára, hogy erősödnek a novemberi negyedik, zsinórban 75 bázispontos Fed-kamatemelésre vonatkozó várakozások, pozitív hatású viszont, hogy felcsillant a kínai karanténszabályok enyhítésének reménye. Fotó: Wikipédia

Az van negatív hatással a tőzsdék hangulatára, hogy fokozódnak a novemberi negyedik, zsinórban 75 bázispontos Fed-kamatemelésre vonatkozó várakozások, miután tegnap napvilágot látott a Fed bézs könyve. A jelentésből kitűnik, hogy ugyan területenként és iparáganként nagy eltérések vannak, összességében az USA gazdasága mérsékelten növekedett szeptemberben. Pozitív hatású viszont, hogy sokan a kínai karanténszabályok enyhítését várják, miután a beutazóknak csökkenti annak időtartamát.

Iránykereséssel indult a nap a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), miután szerdán a 40 ezer pontos lélektani szint felett zárt a BUX-index, de így is messze alulteljesítette az európai piacokat. Délelőtt azonban negatívra fordult a hangulat, majd délre az index ismét két ponttal 40 ezer fölé küzdötte vissza magát. A vezető részvények vegyesen teljesítenek, az OTP 1,74, a Mol 0,99 százalékos mínuszban áll, ezzel szemben a Richter 2,27, a Magyar Telekom 0,7 százalékkal emelkedik.

Saját részvényt vásárolt a 4iG

A 4iG szerdán 10 ezer darab 692,8589 forint/darab átlagáron 20 forint névértékű, „A” sorozatú, dematerializált törzsrészvényt vásárolt a saját részvény állományából a Budapesti Értéktőzsdén. A Tranzakció nyomán a 4iG tulajdonában lévő saját részvény állománya jelenleg 1 127 447 darab, azaz 0,38 százalék, ekként sávátlépés nem történt.

Deviza

Csökken a volatilitás a forint piacán. Az utóbbi napokban csökkent a forint mozgása az euróval szemben és a tegnap elhangzott kormányzati és jegybanki nyilatkozatok sem mozgatták jelentősen az árfolyamot, így nem sikerült a 410-nél húzódó támasz tesztelése.

Erősödött a forint csütörtök reggel a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest; 0,2 százalékkal az euróval, 0,5 százalékkal a dollárral és 0,3 százalékkal a svájci frankkal szemben, de még így is 413,59 forintot kellett adni egy euróért, míg egy dollárért 422,35 forintot.

Délig az erősödés kitartott, így most 412 forintot kérnek egy euróért, míg a dollárért pontosan 421 forintot kell fizetni.

Az euró/forint árfolyam alakulása. Forrás: Investing.com
Az euró/forint árfolyam alakulása. Forrás: Investing.com

A Magyar Nemzeti Bank addig tartja magasan a kamatot, amíg nem javul számottevően a kockázati megítélésünk, mondta el Virág Barnabás a Portfolio által szervezett konferencián. A jegybankár kifejtette, hogy azért van szükség a nem konvencionális likviditásszűkítő eszközökre, mert jelentősen megnőtt a régió kockázati felára az energetikai kiszolgáltatottság miatt. Kiemelte: a mai naptól nyújtják az energetikai cégeknek a devizaváltási szolgáltatást a tartalék terhére és ezt az év végéig vehetik igénybe a cégek. A folyó fizetési mérleg hiányáról az alelnök elmondta, hogy az energetikai mérleg nélkül jelentős többletet mutat a mérlegünk és így a forinton való nyomás is enyhülhet. Azt is hangsúlyozta, hogy az előremutató reálkamat pozitív Magyarországon, de hozzátette, hogy az inflációs pálya még mindig bizonytalan, azonban egyre több jel utal arra, hogy 2023 első negyedévében bekövetkezhet az inflációs fordulat – foglalta össze az Equilor.

Az eurót délben 0,27 százalékkal jegyezték erősebben a tegnap esti értékéhez képest 0,9787 dolláron.

A dollár 1990 augusztusa óta csütörtökön először emelkedett 150 jen fölé, mivel a Japánban és a máshol elérhető hozamok közötti egyre nagyobb különbség tovább csökkentette a jen árfolyamát.

Olaj

Az olajárak csütörtökön 1 dollár körül emelkedtek, mivel a befektetői hangulat javult arra a hírre, hogy Kína a beutazókra vonatkozó karantén időtartamának csökkentését fontolgatja, ami sokak szerint valamennyi karanténszabály enyhítését vetíti előre. Az enyhítés a gazdasági élénkülést és az üzemanyagkereslet növekedését hozhatja.

Az olaj ára emelkedett, a WTI nyersolaj ára 1,81 százalékkal ment fel hordónként 87,1 dollárra, a Brent ára pedig dél körül 0,8 százalékkal állt magasabban a nemzetközi piacon hordónként 93,65 dolláron.

A Brent nyersolaj határidős árának alakulása. (dollár/hordó) Forrás: Tradingeconomics
A Brent nyersolaj határidős árának alakulása. (dollár/hordó) Forrás: Tradingeconomics

Joe Biden amerikai elnök újabb 15 millió hordó kőolaj felszabadításáról döntött szerdán az Egyesült Államok stratégiai kőolaj-tartalékából az árak csökkentése érdekében. Április óta már 165 millió hordóval csökkent a betárolt mennyiség, és 40 éve nem látott szintre csökkent. Emellett az elnök arra utasította a minisztériumot, hogy álljon készen újabb készletek felszabadítására a téli hónapokban, amennyiben Oroszország, vagy bármely más szereplő lépései akadályoznák a globális piac működését. A Fehér Ház legutóbb szeptemberben jelentett be 10 millió hordós kínálatnövelést novemberi szállítással, aminek célja szintén az árak mérséklése volt. Jelezték, hogy akkor kezdik el ismét feltölteni a stratégiai készletet, amikor a kőolaj piaci ára hordónként 67-72 dolláros sávba csökken.

Az amerikai kormány az ukrajnai katonai konfliktus kitörése után, áprilisban 180 millió hordó kőolaj fokozatos értékesítését jelentette be az ország stratégiai készleteiből október végéig, ami a most bejelentett 15 millió hordós mennyiséggel teljesül. Ezzel az Egyesült Államok olajkészletei 390,1 millió hordóra, mintegy 40 éves mélypontra csökkennek, ami kevesebb, mint 57 százaléka az összes tárolókapacitásnak. A stratégiai készlet teljes – 714 millió hordós – feltöltöttség esetén képes pótolni az Egyesült Államok két évi teljes kőolajimport-igényét a 2021-es behozatali számokat alapul véve.

Gáz

Több napi stabil csökkenés után ma reggel felfele indult a TTF-gáz ára a holland gáztőzsdén, a tegnap esti 112,51 eurós záróárhoz képest ma délelőtt 117 euró környékén mozgott az ár.

Az orosz Gazprom közölte, hogy csütörtökön 42,2 millió köbméter gáz szállítását tervezi Európába Ukrajnán keresztül, ami némileg elmarad a szerdán közölt 42,4 köbméterhez képest.

Arany

Az arany spot ára 0,09 százalékkal emelkedik 1629,94 dollárra unciánként, mivel a dollár gyengülése növeli az arany vonzerejét a tengerentúli vevők számára, bár az amerikai jegybank közelgő kamatemeléséből eredő kockázatok korlátozzák a további nyereséget. Bár az aranyat gyakran tekintik az infláció és a gazdasági zavarok elleni fedezetnek, az emelkedő amerikai kamatlábak megnövelték a nem hozamtermelő eszköz tartásának alternatív költségeit, amely az év eddigi részében közel 11 százalékot esett.

Réz

A három hónapos réz a londoni fémtőzsdén (CMCU3) 0,7 százalékkal 7,439 dollárra emelkedett tonnánként csütörtök reggelre, míg a legforgalmasabb novemberi rézkontraktus a sanghaji határidős tőzsdén (SCFcv1) 0,1 százalékkal 62,27 jüanra (8,607 dollár) emelkedett tonnánként.

Árfolyamok és grafikonok

Esnek a Tesla-részvények

A harmadik negyedéves értékesítési számok elmaradtak a várttól, melynek nem örülnek a befektetők. Elon Musk szerint ennek oka az ellátási lánc okozta szállítási problémák, és kifejtette, hogy nincs probléma a kereslettel, minden legyártott autót el tudnak adni a következő időszakokban is. Azt is elmondták, hogy az ideiglenes költségnövekedésnek az az oka, hogy az új gyárak nem tudtak olyan ütemben megnyílni, ahogy azt korábban várták. Az egy részvényre igazított eredmény 1,05 dollár volt, ami enyhén meghaladja a várt 1,03 dollárt, azonban az elért 21,45 milliárd dolláros bevétel elmaradt a várt 22,04 milliárd dollártól. A cég részvényei 6,3 százalékot estek a zárás utáni kereskedésben.

Az IBM remek negyedéven van túl

Az eladások felülmúlták az elemzői várakozásokat, még az erős dollár globális bevételekre gyakorolt negatív hatása mellett is. Úgy tűnik, a gazdasági kilátások romlása ellenére az IT kiadásokat nem csökkentik a vállalatok, és még az informatikai tanácsadás iránti kereslet is erős tudott maradni. A harmadik negyedévben 14,1 milliárd dollár bevételt ért el az IBM, 6,5 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában, ami jelentősen felülmúlta az 13,5 milliárd dolláros konszenzust. Az 1,81 dolláros részvényenkénti működési eredmény teljesen összhangban volt a várakozásokkal, és az IBM vezetése szerint az egész éves eredmény várhatóan meg fogja haladni a korábbi előrejelzéseket. A jó hírekre az IBM részvényárfolyama 4 százalékot erősödött a tegnapi kereskedésben – foglalta össze az Equilor.

Fáj az erős dollár a Procter & Gamble-nek

Az amerikai FMCG vállalat szerda piacnyitás előtt publikálta a Q3-as eredményeit, mely árbevétel és eredménysoron is felülteljesítette az elmezői várakozásokat. A társaság árbevétele 1,3 százalékkal 20,6 milliárd dollárra nőtt, ezzel 240 millió dollárral teljesítette felül az elemzői előrejelzéseket. A felülteljesítéshez hozzájárult a 7 százalékos organikus növekedés. Az egy részvényre jutó igazított eredmény 1,57 dolláron alakult, ami 2 centtel verte meg a Wall Street prognózisát. A társaság menedzsmentje az erős dollár miatt csökkentette a teljes évre vonatkozó árbevétel előrejelzését. A Procter & Gamble részvény 0,97 százalékot erősödött a szerdai kereskedésben – adta hírül az Equilor.

Optimista az Adobe menedzsmentje

Az amerikai szoftvergyártó vezetése megerősítette korábbi folyó negyedéves kilátásait, ami pozitív üzenet lehet a befektetőknek, miután az elmúlt napokban számos más technológiai cég menedzsmentje vágott a korábbi számain, mert jelentős mértékben estek vissza az eladások. Az Adobe részvény 2,34 százalékot erősödött a szerdai kereskedésben.

A Saudi Aramco folytatja az olajkereskedő egység tőzsdei bevezetését

A Saudi Aramco folytatja az olajkereskedő üzletágának tőzsdei bevezetését, és az év végére vagy 2023 elejére tervezi a rijádi tőzsdei bevezetést - közölte a Bloomberg News. A világ vezető olajtermelője további bankokkal bővíti a tőzsdei bevezetést, amely több mint 30 milliárd dollárra értékelheti az egységet – jelentette a Bloomberg az ügyet ismerő személyekre hivatkozva. Még nem születtek végleges döntések, és a tőzsdei bevezetés késhet vagy elmaradhat, ha a piaci feltételek romlanak – tette hozzá a jelentés.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11250 11250 11500 -1,32% 0 0 4 201 550 495 Ft 2023-01-27 17:06:13
MOL 2788 2744 2802 +1,46% 0 0 1 760 277 546 Ft 2023-01-27 17:10:32
MTELEKOM 370 370 378 -2,12% 0 0 136 566 730 Ft 2023-01-27 17:05:15
RICHTER 8240 8205 8380 -0,60% 0 0 944 532 380 Ft 2023-01-27 17:05:16
OPUS 132 132 134 -1,49% 0 0 10 700 339 Ft 2023-01-27 17:08:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX - örülhetnek a Mol és az OTP részvényesei
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,23 százalékos emelkedéssel, 46 817 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hét-nyolc hónapos csúcson áll a forint, óriási fordulat a Hindenburgnál
Eidenpenz József | 2023. január 26. 11:48
Az európai tőzsdék megint optimisták, és a hazai BUX azon belül is jól áll, szépen húz az OTP és a Mol. Az euró/forint és a dollár/forint is tavaly nyár eleje óta nem látott szinten áll. A Tesla jó jelentése nyomán nagyot emelkedhet, de még a bitcoin árára is kedvezően hatott. Újabb állam vezetné be a bitcoint fizetőeszközként – az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Rossz irányba fordult a gáz ára
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 10:36
Megtört az eddigi trend.
Részvény / Deviza / Áru Egyre jobb formában a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 07:20
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Három kriptodeviza-szektor, amelyek meglepően jól teljesítettek 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. január 26. 05:47
A bitcoin és az ether idei emelkedését egyes kriptodevizák alaposan túlszárnyalták az idén, olyan szektorokban, amelyekben komoly gyakorlati szerepe lehet a jövőben a blokkláncnak. Ezt néhány új bejelentés és fejlesztés is támogatta. Az egy-másfél évvel korábbi csúcsok azonban még szinte mindenütt messze vannak.
Részvény / Deviza / Áru Ma akar eurót venni? Ennek örülni fog
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 18:08
Nem kiugró mértékben, de erősödni tudott a forint az euróval szemben a délelőtti szinthez képest.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG