Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Úgy tűnik, Trump újabb kemény lépése Kínával szemben végleg elbizonytalanította a befektetőket. Pénteken New Yorkban is estek az árak, hétfőn reggel pedig az ázsiai piacok folytatták a lejtmenetet, a régiót leképző index féléves mélypontra került. Ráadásul nem látszik olyan jel, amely hirtelen átfordíthatná a piacokat.

A napközben mélypontokhoz képest kedvezően, de csökkenéssel zártak pénteken a New York-i tőzsdék irányadó mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 98,41 ponttal, 0,37 százalékkal, 26 485,01 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 21,52 ponttal, 0,73 százalékkal gyengült, és 2932,04 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 107,05 ponttal, 1,32 százalékkal lett alacsonyabb, és 8004,07 ponton zárt.

A negatív folyamatok mögött alapvetően az áll, hogy újra fellángoltak az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusokat övező befektetői aggodalmak, azt követően, hogy Donald Trump amerikai elnök csütörtöki közlése szerint Washington mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre 10 százalékos pótvámot vet ki szeptember elsejétől. Pénteken az is rontotta a piaci hangulatot és fokozta a gazdasági növekedés alakulásával kapcsolatos befektetői aggályokat, hogy júliusban lassult a foglalkoztatás növekedési üteme az Egyesült Államok nem mezőgazdasági ágazataiban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics (BLA) jelentése szerint.

A fentieket hétfőn újabb kellemetlen információk követték, így a nagy európai tőzsdéken számottevő 1,5-2 százalékos zuhanással indult a nap. Egyelőre nem látszik, hogy mitől fordulhatna meg a folyamat, így könnyen lehet, hogy akár egy nagyobb korrekciót láthatunk. Persze az utóbbi hónapokban többször volt arra példa, hogy egy-két napos komolyabb esést követően hirtelen jött egy olyan információ, vagy Donald Trumptól egy Twitter üzenet, ami miatt gyorsan átértékelték a befektetők a helyzetet. Amíg ez nem jön, lássuk mitől kell félni.

1; Vámokra leértékelés

Várható volt, hogy Donald Trump múlt heti bejelentésére valamit lépni fognak a kínaiak, annak érdekében, hogy a versenyképességüket megtartsák, illetve az amerikai exportpiacokról ne szoruljanak ki. Ez pedig a deviza leértékelése lett, amely révén a kínai cégek legalább jüanban megkapják nagyjából azt az árat, amit a a vámemelések előtt.

A kínai jüan hétfőn 11 éves mélypontra esett, miután a kínai nemzeti bank a politikai szempontból érzékeny, 7 jüanos szint alá engedte az árfolyamot a dollárral szemben. Kína központi bankja azzal indokolta a gyengülést, hogy az válaszlépés volt az "egyoldalú kereskedelemvédelmi intézkedésekre", utalva ezzel Donald Trump amerikai elnök múlt csütörtöki bejelentésére, miszerint szeptember 1-jétől 10 százalékos büntetővámot kíván kivetni az amerikai pótvámok által eddig nem sújtott, mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai árucikkekre.

Nagy kérdés persze, hogy ez a lépés további olaj lesz-e a tűzre, vagy mindkét fél "meglépte a kötelezőt" és most megint egy kis kivárás jön. Abból a szempontból akár indok lehet egy újabb amerikai lépésre,  Trump kormányzata ugyanis rendszeresen vádolja Kínát a jüan árfolyamának szándékos alulértékelésével. Ráadásul Ji Kang, a kínai központi bank elnöke legutóbb márciusban erősítette meg Peking arra vonatkozó ígéretét, hogy nem fognak a kínai valuta kompetitív leértékelésének eszközéhez folyamodni.

2; Döcög a kínai gazdaság

A kereskedelmi háború nincs jó hatással a kínai gazdaságra, így Trump akár igazolva is láthatja az elmúlt egy évben tett lépéseit. Most újabb makroadat támasztja alá, hogy negatív folyamatok zajlanak a távol-keleti országban.

A Caixin szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 51,6 pontra csökkent júliusban a júniusi 52,0 pontról az 52,0 pontos piaci várakozások helyett. A júliusban elért 51,6 pont a szolgáltatóipari BMI legalacsonyabb értéke öt hónapja, az idén február óta.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. A szolgáltatóipari BMI júliusi csökkenése az új megrendelések beérkezési ütemének a lassulására vezethető vissza elsősorban, miközben a foglalkoztatás, ha kismértékben is, de emelkedett. Emelkedtek ugyanakkor a szolgáltatóipar exportmegrendelései is.

3; Nem áll jól a forint

Ugyan a történelmi mélypont veszélye közvetlenül nem fenyeget, de a 330-as szinttől nincs messze az euróval szembeni keresztárfolyam. A magyar fizetőeszköz pénteken és hétfőn délelőtt is döntően a 327-327,50-es sávban mozgott. A globálisan tapasztalható kockázatkerülő magatartás viszont könnyen lehet, hogy a feltörekvő devizáknak, így a forintnak is "betesz". Így összességében nem lenne bombameglepetése, hogy a következő napokban történelmi mélypontot ütne a forint az euróval szemben.

Friss árfolyamok >>

4; Gyengülő eredmény jöhet a Richternél

A hazai vizekre evezve érdekes lesz az első nagyvállalat gyorsjelentése, a Richter kedden hajnalban teszi közzé második negyedéves számait. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint magasabb bevételekről és alacsonyabb profitról számolhat be a Richter a keddi tőzsdenyitást megelőzően közzétételre kerülő gyorsjelentésében. A bevételek az elemzői konszenzus szerint 116,6 milliárd forintra növekedhettek a második negyedévben, ami 5,5 százalékkal haladja meg a tavalyit. Az emelkedés a növekvő Vraylar-értékesítések után kapott magasabb royalty-bevételeknek, és az egyszeri mérföldkőbevételnek köszönhető, továbbá a forint gyengülése is kedvezően hatott a forintban kimutatott bevételre.

5; Vegyes számokat közöltek az olajipar óriásai

Várakozáson felüli profitot ért el az Exxon Mobil, az USA legnagyobb olajkitermelője 63,830 milliárd dolláros árbevétele alacsonyabb a 64,727 milliárdos elemzői konszenzusnál és éves alapon 13 százalékos csökkenést jelent. Az egy részvényre jutó 73 centes eredmény meghaladta a 66 centről szóló elemzői becsléseket, azonban még így is 21 százalékkal alacsonyabb a 2018 hasonló időszakában elért értéktől. A csökkenést az alacsony gázárakkal és a költségek növekedésével indokolta a cég. Az árfolyam végül 1 százalék körüli csökkenéssel zárta a pénteki kereskedést.

Ezzel szemben felemás számokat közölt a Chevron. A cég 2,27 dollár részvényenkénti nyereséget ért el melyben szerepet játszott egy rendkívüli 740 millió dolláros bevétel az Anadarko felvásárlás kapcsán, jócskán felülmúlva az 1,76 dolláros elemzői konszenzust, ez éves viszonylatban ez 9 százalékos növekedést jelent. Árbevétel tekintetében azonban alulmúlta a várakozásokat a cég 38,85 milliárd dollárt ért el a 40,55 milliárd dolláros várakozással szemben. A teljes napi olajtermelés 3,08 millió hordó/nap lett, mely 9 százalékos növekedés az előző évhez képest. A pénteki kereskedésben nagy napon belüli ingadozások után végül a csütörtöki záróárfolyam közelében zárt a Chevron jegyzése.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Már Bill Gates is adja az Apple-t, vegyes érzésekkel fogadták a Richter és a Telekom jelentését
Eidenpenz József | 2021. február 26. 12:03
A magas kötvényhozamok, kötvényeladási hullám nyomán tart a rossz hangulat a részvénypiacokon is, bár Európában mérsékelt az esés. A BUX stangál, a két gyorsjelentést nem fogadták túl jól, de az OTP megmentette eddig a napot. Bill Gates is sok Apple-részvényt adott el, pedig ő tudhat valamit a tech-szektorról. Sok gond van a Boeingekkel.
Részvény / Deviza / Áru Szembe ment a nemzetközi hangulattal a budapesti börze
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:51
Pluszban fejezte be a napot a Budapesti Értéktőzsde. 
Részvény / Deviza / Áru Újraindult a GameStop-rakéta, egy hónap után 360 felett az euró
Eidenpenz József | 2021. február 25. 12:12
A tőzsdék hangulata Európában nem rossz, de az USA-ban nem biztos, hogy plusszos lesz a nyitás. Budapest felülteljesítő ma, főleg az OTP húzza, de gyengül a forint. Újra felkapták a GameStop-részvényt, egy nap alatt 104 százalékkal ugrott, és elindult az első per is. Mindenki azt várja, hogy tovább esik a dollár, de lehet, hogy jól megtréfálja a piacot, mint 2011-2016-ban.
Részvény / Deviza / Áru Kedvező nemzetközi hangulat, emelkedés Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 18:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 238,34 pontos, 0,55 százalékos emelkedéssel, 43 183,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Powell felbeszélte a piacokat, újra pluszban jár a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. február 24. 12:34
Ma sokat javult a tőzsdék hangulata, főleg a német index emelkedik, de a BUX ezt is túlszárnyalja. A Mol és az OTP húzza, miután az olajcég reggel közzétette több éves stratégiáját. Jerome Powell beszéde megnyugtatta a piacokat, és gyengítette a dollárt. Megállni látszik a kriptodevizák kétnapos zuhanása. Meglepetés-osztalékot fizet a Puma.
Részvény / Deviza / Áru Halmozta a profitot tavaly a Graphisoft Park
MTI | 2021. február 23. 18:59
A Graphisoft Park SE ingatlanbefektetési társaság 2020-ban 4,43 millió euró nettó nyereséget ért el, mintegy 230 ezer euróval magasabbat a tervezettnél, ugyanakkor a profit az előző évitől mintegy 510 ezer euróval marad el, elsősorban a megnövekedett hitelállományhoz kapcsolódó kamatköltségek miatt - közölte a társaság a BÉT honlapján kedden.
Részvény / Deviza / Áru Elhasalt az OTP és bukott a MOL is
MTI | 2021. február 23. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 512,04 pontos, 1,18 százalékos csökkenéssel, 42 945,11 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 15,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Ronda mínuszok repkednek Európában, folyik a bankok kontra fintech háború
Eidenpenz József | 2021. február 23. 12:53
Komolyabb esés van Európában a tőzsdéken, főleg a bankszektort és a technológiai szektort adják ma, és leginkább a németeknél. A BUX is átlag körüli mértékben esik, az OTP-vel és a Mollal az élen. A fő aggodalom a magas amerikai állampapír-hozam, az inflációs nyomás. A kriptodevizák is nagyot estek, de az igazi sztori állítólag a bankok kontra fintech-alkalmazások háborúban rejlik.
Részvény / Deviza / Áru Egybillió dollár felett a bitcoin kapitalizációja, új riválisokat kaphat a Tesla
Eidenpenz József | 2021. február 22. 12:17
Mínuszban vannak a tőzsdék, amit az ismét romló európai járványstatisztikák, az emelkedő amerikai körvényhozamok, az inflációs várakozások okozhatnak. Lesz még egy izgalmas hét a gyorsjelentéseknél, számos érdekes hír érkezett az autóiparból. A réz ütemes emelkedése kezd önbeteljesítő jóslattá válni, ami tovább tolhatja fel az inflációt. Új csúcsokat döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Nem csitul a mánia, újabb rekordott döntött a bitcoin
Privátbankár.hu | 2021. február 20. 10:57
Szombaton újabb csúcsot döntött a bitcoin és az ether ára is. A bitcoin kapitalizációja már 1000 milliárd dollár fölött van.
Friss
hírlevél