<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tőzsdék ismét kisebb-nagyobb mínuszba lendültek, aminek fő oka a kínai Evergrande ingatlanóriás lehet, mert nem fizetett ki egy esedékes kamatösszeget. A német gazdaságból is rossz hír jött, esnek a sportszergyártók. A hazai részvénypiac is esik, a forint állítólag az uniós pénzek miatt gyengül tovább.

Folytatódik a szeptemberi hintapalinta a tőzsdéken, megerősítve e hónap rossz hírnevét. A fő ok az lehet, hogy a kínai Evergrande körül ismét felcsaptak a hullámok, mivel a cég nem törlesztette több tízmillió dolláros csütörtöki kamatfizetési kötelezettségét. Most állítólag további 30 napja van, mielőtt fizetésképtelenné nyilvánítják.

A kínai hatóságok állítólag már a csődre készülnek. Az Evergrande a tőzsdén ismét zuhan, a shanghai tőzsdeindex azonban csak 0,8 százalékkal süllyed, Japán pedig emelkedik.

Szűk gyártási keresztmetszetek a németeknél

Németországból gyenge üzleti bizalmi index érkezett, ráadásul már harmadik hónapja mérséklődik az értéke. Az ok főként a kapacitások szűk keresztmetszete. A német index 0,6, a francia 0,7, a brit 0,2 százalékkal esik. Az amerikai indexhatáridők is 0,3-0,4 százalékos mínuszban vannak.

Németország (Pixabay.com)Németország (Pixabay.com)

Itthon a BUX index is bő fél százalékkal süllyed, az OTP 0,9, a Mol 0,6 és a Richter 0,1 százalékos gyengülése mellett. A 4iG 0,6 százalékkal van lejjebb, de ma is a harmadik legnagyobb forgalmú papír. A Telekom 0,2 százalékkal olcsóbb.

Árfolyamok és grafikonok

A forint tovább gyengül, az euró 356,60, újabb egy forinttal drágult tegnap estéhez képest. Az árupiacokon sok fontos termék stagnáláshoz közeli állapotban van, mint az olaj vagy az arany, a réz. Nagyobbat, másfél százalékkal esik azonban az alumínium, a platina és a nikkel, drágul az amerikai földgáz.

Izgalmak jöhetnek a forintárfolyamban?

A 200 napos mozgóátlagot ostromolja az euró-forint jegyzése, tegnap lefordult onnan, azonban jelenleg felette vagyunk – írja az Equilor Befektetési Zrt.

Az RSI indikátor a túlvett tartomány közelébe ért, az említett ellenállás áttörése esetén a 359-360-os zónában érhet véget a jelenlegi hullám. Az uniós források körüli bizonytalanság továbbra is a forint gyengülése irányába mutat, de érdemes figyelni a Moodys mai minősítésére, egy esetleges felminősítés fordulatot hozhat.

Ugyanakkor a brókercég is úgy véli, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv a szinten tartás, ha nem is lehet teljesen kizárni az osztályzat javítását.

Gondok a Nike-nál, esik az Adidas és a Puma is

A Nike amiatt esett nagyot, hogy a katasztrofális vietnami koronavírus-helyzet miatt be kellett zárjon üzemeket az ázsiai országban. Így csökkentette előrejelzéseit.

Már eddig is tíz heti termelést vesztettünk – idézik a cég pénzügyi vezetőjét, aki a cég gyorsjelentését kommentálta.

Ám a koronavírus-lezárások természete alapján lehet, hogy további hónapokra kell készülni, és a gyártásnak csak egy részét tudták más országokba, Kínába és Indonéziába áttelepíteni. Ráadásul a szűk keresztmetszetek miatt a szállítás is kétszer annyi ideig tart, mintegy 80 nap – írta a német Finanzen.net. A Nike cipőinek felét és ruházati cikkeinek 30 százalékát Vietnamban gyártotta.

A Nike, az Adidas és a Puma öt éves árfolyamváltozása (Tradingview.com)A Nike, az Adidas és a Puma öt éves árfolyamváltozása (Tradingview.com)

A papír a zárás utáni kereskedésben négy százalékkal van lejjebb. A hír vetélytársainak részvényárfolyamára is kedvezőtlenül hatott, 2-3 százalékkal esik az Adidas és a Puma is.

Ideges tőzsdékre számíthatunk

A piacokat lassuló gazdasági növekedés, lassabban növekvő pénzmennyiség és magas értékeltség jellemzi az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője, Miró József szerint.

Ezért a negatív hírekre sokkal érzékenyebb reakciók jöhetnek az előttünk álló időszakban. Ezt már a bedőlni készülő kínai ingatlanos óriáscég, az Evergrande, vagy épp a jegybankok döntéseit övező aggodalmak (nyomán) rég nem látott mértékű korrekciók is megmutatták.

A cikk illusztrációja alapján a BUX indexben szereplő részvények értékeltsége a sok éves átlagnak megfelelő, a német és amerikai részvényeké azonban inkább jóval afeletti.

Borravaló bitcoinban

A bitcoin két százalékkal emelkedik (pont 45 ezer dollár), az ether kissé süllyed (3110), a kriptodeviza-piac alapvetően nyugodt. Egy hétre visszatekintve azonban még mínuszokat látunk.

Közösségimédia-alkalmazások logói. A Twitter fehér madár, jobbra lent. (Pixabay.com)Közösségimédia-alkalmazások logói. A Twitter fehér madár, jobbra lent. (Pixabay.com)

A Twitter megerősítette, hogy platformján bitcoinban lehet majd borravalót küldeni a kedvenc szerzőinknek. (A cég nem tárol kriptodevizát, inkább csak megkönnyíti, hogy a felhasználók bitcoin-címüket közzétegyék.) Ezen kívül elmondták azt is, hogy fel szeretnék gyorsítani az innovációkat, és nem akarnak túl szigorúan ragaszkodni olyan újításokhoz, amelyeket a felhasználók nem kedvelnek.

Az ether felé fordulnak az intézményi befektetők?

Az etherre szóló tőzsdei határidős ügyletek jelenleg prémiummal forognak (az azonnali árhoz képest), mivel a nagybefektetők a bitcointól az ether határidős ügyletek felé fordulnak – írta a JPMorgan. A Wall Street nagybankjának elemzői a chicagói CME ​​határidős határidős ügyleteinek árazásából vonták le a következtetést. „Erőteljes divergencia mutatkozik a keresletben” – tették hozzá.

Az intézményi befektetők hajlamosak a szabályozott CME határidős szerződéseken keresztül Bitcoin-kitettséget szerezni – írta a Cointelegraph.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18985 18885 19185 -0,03% 0 0 2 844 805 835 Ft 2021-10-22 17:09:00
MOL 2770 2750 2778 +0,36% 0 0 1 443 684 468 Ft 2021-10-22 17:05:11
MTELEKOM 431 425 432 +1,41% 0 0 156 190 164 Ft 2021-10-22 17:06:56
RICHTER 8795 8730 8830 +0,29% 0 0 551 205 180 Ft 2021-10-22 17:13:10
OPUS 241 240 243 -0,21% 0 0 22 884 846 Ft 2021-10-22 17:09:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Fizet az Evergrande, a félelem falán kúsznak felfelé az árak
Eidenpenz József | 2021. október 22. 13:06
A tegnapi amerikai történelmi csúcs után Európában is jó a hangulat, de nem tudni, hogy ez az USA-ban is ki fog-e tartani. A Molra két célár-javítás is érkezett, de vásárlásra nem, csak tartásra ajánlják. Fizetett az Evergrande, de lehet, hogy csak időt akar nyerni. Tovább szakad a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Jócskán felülteljesített ma a pesti börze
MTI | 2021. október 21. 17:51
Jó napja volt a Mol-nak és OTP-nek is. 
Részvény / Deviza / Áru Megjött az új bitcoin-rekord, a Tesla lehet a rendőrlámpa-koalíció nyertese
Eidenpenz József | 2021. október 21. 11:40
A tőzsdéken mára elromlott a hangulat, megint a kínaiak ijesztettek rájuk. Az euró/forint 364 is volt, majd éles fordulat következett. A bitcoin történelmi csúcsot döntött, de már az ether sincs ettől messze. Remekelt a Tesla, mégis esik.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom: hogyan teljesített szerdán a budapesti parkett?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 36,74 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 54 393,63 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru A közép-európai részvénypiac felé fordulhatnak a befektetők
Natív tartalom | 2021. október 20. 14:17
A közép-európai részvénypiacok a COVID-válság 2020. eleji kitörése óta alulteljesítők voltak, és az értékeltségük is átlagosnak mondható a fejlett piacokkal szemben. A jövőbeli teljesítményre ez jó hatással lehet, jelentős felzárkózási potenciált tartogathat a régió. A közép-európai célpiacokon befektető OTP Quality és OTP Közép-Európai Részvény Alapot kezelő szakemberekkel beszélgettünk.
Részvény / Deviza / Áru Még gyengébb a forint, Kína ráijesztett az árupiacokra
Eidenpenz József | 2021. október 20. 12:35
Ma már 363,50 közelében is volt az euró, a piac valószínűleg erősebb kijelentéseket várt az MNB-től. Az európai részvények leginkább stagnálnak, sok érdekes gyorsjelentés érkezett, élen a Netflix-el. A kínaiak most a szénpiacot próbálják kézivezérelni. Nagy siker lett az első amerikai bitcoin-ETF. A Facebook megint kihúzza a gyufát az amerikai törvényhozóknál.
Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru 15. Digitális pénzek, kriptodevizák, fintech-alkalmazások – mi a különbség? Melyiké a jövő?
Eidenpenz József | 2021. október 18. 17:18
Szinte minden nap mint nap szó esik már a pénzügyi hírekben a kriptodevizákról, a jegybanki és nem jegybanki digitális pénzekről, a fintech-alkalmazásokról. Ezek jelentik vajon a jövőt? Egymással versenyző ágazatokról van szó, amelyek előnyöket, de komoly kockázatokat is jelentenek a felhasználók számára.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos