<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A tőzsdék ismét kisebb-nagyobb mínuszba lendültek, aminek fő oka a kínai Evergrande ingatlanóriás lehet, mert nem fizetett ki egy esedékes kamatösszeget. A német gazdaságból is rossz hír jött, esnek a sportszergyártók. A hazai részvénypiac is esik, a forint állítólag az uniós pénzek miatt gyengül tovább.

Folytatódik a szeptemberi hintapalinta a tőzsdéken, megerősítve e hónap rossz hírnevét. A fő ok az lehet, hogy a kínai Evergrande körül ismét felcsaptak a hullámok, mivel a cég nem törlesztette több tízmillió dolláros csütörtöki kamatfizetési kötelezettségét. Most állítólag további 30 napja van, mielőtt fizetésképtelenné nyilvánítják.

A kínai hatóságok állítólag már a csődre készülnek. Az Evergrande a tőzsdén ismét zuhan, a shanghai tőzsdeindex azonban csak 0,8 százalékkal süllyed, Japán pedig emelkedik.

Szűk gyártási keresztmetszetek a németeknél

Németországból gyenge üzleti bizalmi index érkezett, ráadásul már harmadik hónapja mérséklődik az értéke. Az ok főként a kapacitások szűk keresztmetszete. A német index 0,6, a francia 0,7, a brit 0,2 százalékkal esik. Az amerikai indexhatáridők is 0,3-0,4 százalékos mínuszban vannak.

Németország (Pixabay.com)Németország (Pixabay.com)

Itthon a BUX index is bő fél százalékkal süllyed, az OTP 0,9, a Mol 0,6 és a Richter 0,1 százalékos gyengülése mellett. A 4iG 0,6 százalékkal van lejjebb, de ma is a harmadik legnagyobb forgalmú papír. A Telekom 0,2 százalékkal olcsóbb.

Árfolyamok és grafikonok

A forint tovább gyengül, az euró 356,60, újabb egy forinttal drágult tegnap estéhez képest. Az árupiacokon sok fontos termék stagnáláshoz közeli állapotban van, mint az olaj vagy az arany, a réz. Nagyobbat, másfél százalékkal esik azonban az alumínium, a platina és a nikkel, drágul az amerikai földgáz.

Izgalmak jöhetnek a forintárfolyamban?

A 200 napos mozgóátlagot ostromolja az euró-forint jegyzése, tegnap lefordult onnan, azonban jelenleg felette vagyunk – írja az Equilor Befektetési Zrt.

Az RSI indikátor a túlvett tartomány közelébe ért, az említett ellenállás áttörése esetén a 359-360-os zónában érhet véget a jelenlegi hullám. Az uniós források körüli bizonytalanság továbbra is a forint gyengülése irányába mutat, de érdemes figyelni a Moodys mai minősítésére, egy esetleges felminősítés fordulatot hozhat.

Ugyanakkor a brókercég is úgy véli, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv a szinten tartás, ha nem is lehet teljesen kizárni az osztályzat javítását.

Gondok a Nike-nál, esik az Adidas és a Puma is

A Nike amiatt esett nagyot, hogy a katasztrofális vietnami koronavírus-helyzet miatt be kellett zárjon üzemeket az ázsiai országban. Így csökkentette előrejelzéseit.

Már eddig is tíz heti termelést vesztettünk – idézik a cég pénzügyi vezetőjét, aki a cég gyorsjelentését kommentálta.

Ám a koronavírus-lezárások természete alapján lehet, hogy további hónapokra kell készülni, és a gyártásnak csak egy részét tudták más országokba, Kínába és Indonéziába áttelepíteni. Ráadásul a szűk keresztmetszetek miatt a szállítás is kétszer annyi ideig tart, mintegy 80 nap – írta a német Finanzen.net. A Nike cipőinek felét és ruházati cikkeinek 30 százalékát Vietnamban gyártotta.

A Nike, az Adidas és a Puma öt éves árfolyamváltozása (Tradingview.com)A Nike, az Adidas és a Puma öt éves árfolyamváltozása (Tradingview.com)

A papír a zárás utáni kereskedésben négy százalékkal van lejjebb. A hír vetélytársainak részvényárfolyamára is kedvezőtlenül hatott, 2-3 százalékkal esik az Adidas és a Puma is.

Ideges tőzsdékre számíthatunk

A piacokat lassuló gazdasági növekedés, lassabban növekvő pénzmennyiség és magas értékeltség jellemzi az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője, Miró József szerint.

Ezért a negatív hírekre sokkal érzékenyebb reakciók jöhetnek az előttünk álló időszakban. Ezt már a bedőlni készülő kínai ingatlanos óriáscég, az Evergrande, vagy épp a jegybankok döntéseit övező aggodalmak (nyomán) rég nem látott mértékű korrekciók is megmutatták.

A cikk illusztrációja alapján a BUX indexben szereplő részvények értékeltsége a sok éves átlagnak megfelelő, a német és amerikai részvényeké azonban inkább jóval afeletti.

Borravaló bitcoinban

A bitcoin két százalékkal emelkedik (pont 45 ezer dollár), az ether kissé süllyed (3110), a kriptodeviza-piac alapvetően nyugodt. Egy hétre visszatekintve azonban még mínuszokat látunk.

Közösségimédia-alkalmazások logói. A Twitter fehér madár, jobbra lent. (Pixabay.com)Közösségimédia-alkalmazások logói. A Twitter fehér madár, jobbra lent. (Pixabay.com)

A Twitter megerősítette, hogy platformján bitcoinban lehet majd borravalót küldeni a kedvenc szerzőinknek. (A cég nem tárol kriptodevizát, inkább csak megkönnyíti, hogy a felhasználók bitcoin-címüket közzétegyék.) Ezen kívül elmondták azt is, hogy fel szeretnék gyorsítani az innovációkat, és nem akarnak túl szigorúan ragaszkodni olyan újításokhoz, amelyeket a felhasználók nem kedvelnek.

Az ether felé fordulnak az intézményi befektetők?

Az etherre szóló tőzsdei határidős ügyletek jelenleg prémiummal forognak (az azonnali árhoz képest), mivel a nagybefektetők a bitcointól az ether határidős ügyletek felé fordulnak – írta a JPMorgan. A Wall Street nagybankjának elemzői a chicagói CME ​​határidős határidős ügyleteinek árazásából vonták le a következtetést. „Erőteljes divergencia mutatkozik a keresletben” – tették hozzá.

Az intézményi befektetők hajlamosak a szabályozott CME határidős szerződéseken keresztül Bitcoin-kitettséget szerezni – írta a Cointelegraph.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17735 17305 17850 +3,50% 0 0 9 634 916 125 Ft 2021-11-29 17:08:51
MOL 2440 2440 2484 -0,41% 0 0 1 526 922 132 Ft 2021-11-29 17:06:49
MTELEKOM 422 419 426 0,00% 0 0 199 362 254 Ft 2021-11-29 17:05:33
RICHTER 8600 8570 8725 -0,29% 0 0 1 114 976 675 Ft 2021-11-29 17:05:06
OPUS 219 219 223 +0,23% 0 0 23 717 111 Ft 2021-11-29 17:05:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Emelkedés Budapesten – kevésbé veszélyes az omikron, mint korábban hitték?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 618,41 pontos, 1,21 százalékos emelkedéssel, 51 579,66 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ugrik az olaj, a részvény, a kriptó a duplán sötét péntek után
Eidenpenz József | 2021. november 29. 11:48
A fél világ azt latolgatja, mennyire veszélyes az új omikron-variáns, és milyen következményei lehetnek a terjedésének. Az első riadalom, a pénteki csúnya esések után magukhoz tértek kissé a részvénypiacok és az árupiacok, valamint a kriptodevizák is. A magyar tőzsdét csak az OTP tartja pluszban. Várható, hogy az OPEC felfelé tornássza az olaj árát.
Részvény / Deviza / Áru Brutális áron talált gazdára egy többszáz éves pénzérme
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 14:08
A gyarmati Új-Angliában vert első pénzérmék egyike, egy egyshillinges pénzérme több mint 350 ezer dollárért kelt el a Morton & Eden londoni aukciósház árverésén.
Részvény / Deviza / Áru 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Részvény / Deviza / Áru Új mutációtól rémültek meg a tőzsdék, jön az AdiVerzum és a NikeLand
Eidenpenz József | 2021. november 26. 11:39
Egy új, dél-afrikai, potenciálisan veszélyes vírusmutáció nagy riadalmat okozott a piacokon, az európai tőzsdék csúnya mínuszban vannak ma délelőtt, és az USA-ban is ez várható. Az árupiacok és a kriptodevizák is pánikolnak. Mit keresnek a metaverzumban a sportszergyártók?
Részvény / Deviza / Áru Egekbe szökött egy kis magyar részvény árfolyama
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 17:32
Vegyesen szerepelt ma a BUX, a vezető részvények közül a Mol hatalmasat esett.
Részvény / Deviza / Áru Ma is kamatot emelt az MNB, száguldásba fogott a 4iG
Eidenpenz József | 2021. november 25. 11:56
A mai MNB-tenderen ismét magasabb a kamat, ami a forintot erősítő tényező. Miközben az USA-ban pulykát sütnek ma, az európai tőzsdéken kellemesen optimista a hangulat. Mit csinál majd az új német koalíció? Mely kriptodevizák a legdivatosabbak, és mi az a GameFi?
Részvény / Deviza / Áru Német hadiipari óriás száll be a 4iG-be - 100 milliárdos tőke érkezik a magyar cégbe
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 08:55
Háromoldalú előzetes megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG. 100 miliárd forintot meghaladó tőke érkezhet a vállalathoz.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zártak Budapesten, és ez az OTP-nek köszönhető
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1111,71 pontos, 2,16 százalékos emelkedéssel, 52 535,97 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Nehéz lesz így letörni az olajárat
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:21
Kedden sokan gondolták azt, hogy Joe Biden bejelentését, mely szerint 50 millió hordót felszabadítanak a stratégiai tartalékokból, más országok is követik, a plusz kínálat pedig segít letörni az árakat. Ez elsőre nem jött be.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló