BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. szeptember 3. 11:28

Ismeretlen tartományokban jár az euró/forint, 333 felett egy picivel van egy ellenállás brókercégek szerint, de nem várnak nagyobb fordulatot. Drámai a forint helyzete, vagy nincs itt semmi látnivaló? Az amerikai tőzsde csúnya eséssel nyithat, Európában is szomorkás a hangulat.

A hétfői amerikai ünnepnap után valószínűleg rossz hangulatban fognak nyitni az ország részvénypiacai. Az ipari részvények Dow Jones Industrial indexe 0,8, az S&P 500 index 0,7, a Nasdaq technológiai indexe 0,6 százalékos esést mutat a tőzsdén kívüli határidős kereskedésben.

Európában is szomorkás a miliő, a német és francia indexek 0,4 százalékkal esnek. A brit tőzsdeindex látszólag stagnál ugyan, de az angol font jelentős gyengülése miatt más devizákban számolva már veszítenek a részvényesek. A rossz hangulatot a Reuters a kaotikus Brexit-politikával és az amerikai-kínai feszültségekkel magyarázza.

Itthon a BUX index egy százalékkal esik, a Mol, az OTP és a Richter egyaránt egy százalék feletti mínuszban, a Telekom stagnál. A forint tegnap óta keveset változott, a múlt héten beállított történelmi mélypont (332,1) közelében, 331,50-en áll az euró.

1. Merre tovább, forint?

Tovább gyengülhet az angol font az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele szerint. De a forintról is azt írják, hogy “némi oldalazás után a technikai kép alapján folytatódhat az emelkedés a 333,22-es szint irányába”, amely szerintük technikai ellenállási szint. “Az RSI indikátor a túlvett tartományba ért, de egyelőre nincs kilátás nagyobb korrekcióra” – teszik hozzá.

“Korrekció nélkül emelkedik a dollár forintárfolyama, a 300-as lélektani szintet is gond nélkül törte át” – írják. A 305,80 a következő potenciális ellenállási szint. Az euró-dollárnál sem számítanak tartós fordulatra, ám átmeneti korrekciós hullám indulhat.

EUR/HUF hosszú távon (grafikon: Tradingview.com)

Az Erste Befektetési szerint a forintárfolyamban “addig valószínűleg nehéz lesz fordulni, amíg az EUR/USD kurzus meredeken tart lefelé”.

Nincs itt semmi látnivaló – írta viszont a forintról az Alapblog. Emlékeztetnek rá, hogy 2008 vége körül hatalmasat ugrott az euró, 230-ról 310-re. A mostani mozgás viszont “alig több mint 2-3 százalék az eddigi egyensúlyinak tekinthető 320-325 forintos szintről, ami a devizapiacon sem mondható különlegesnek”… “még csak arról sem beszélhetünk, hogy hirtelen szaladt fel az árfolyam. Egy ‘normális’ devizakrízisben ez a mozgás egy óra alatt megvan”.

2. Washington és Peking

A tőzsdék állapotának továbbra is első számú befolyásoló tényezője lehet, hogy mi a helyzet a kereskedelmi háborúban. Miután egy új vámtarifa-csomag életbe lépett elsejétől, hétfőn a munka ünnepét tartó USA-ban főleg azt számolgatták, mibe kerül ez az amerikai fogyasztóknak. A Reuters ma azt emelte ki, hogy nehezen akar összejönni a következő tárgyalási forduló a felek között.

A Bloomberg arról írt, hogy Washington elutasította Peking kérését a hétvégén hatályba lépett vámtarifák halasztásáról. De az, hogy a kínai tisztviselőknek az USA-ba történő látogatásáról még nem sikerül megállapodni, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez nem is fog megtörténni.

3. Újra választások lesznek Britanniában?

A brit ellenzék törvényt akar alkotni a megállapodás nélküli Brexit ellen, vagy legalább újabb halasztást elérni. Ezt a kormányfő minden eszközzel igyekszik megakadályozni. Lehet, hogy októberben újra a választók rendezhetik át az erőviszonyokat.Talán így lehet röviden összefoglalni, ami történik, bár a történet szokás szerint bonyolult és kaotikus. Az angol font mindenesetre új és új mélységekbe zuhan, reggel közel három éves mélyponton volt a dollárral szemben.

GBP/USD (grafikon: Tradingviev.com)

4. Reménysugár a JPMorgantól

A “JPMorgan azt mondja, venni” – írta a Bloomberg. A befolyásos brókercég szerint a vámvita rövid távú negatív hatásait hosszabb távon “a technikai indikátorok és a központi bankok monetáris könnyítései” felülírhatják. Így ismét itt az ideje részvényeket venni.

A hírügynökség is megjegyzi, hogy a piaci szereplők nagy része láthatóan nem így gondolja: például ömlik a pénz a biztonságos menedéknek számító nemesfémekbe. Az ezeket vásárló ETF-ekbe (tőzsdén jegyzett alapokba) 2013 februárja óta nem látott összeg érkezett.

5. Itt vannak a Mol augusztusi marzsai

A Mol augusztusi marzsai vegyesek az Erste Befektetési szerint. Az olajcég “augusztusban 5,4 dollár/hordó finomítói marzsot ért el, míg a petrolkémiai árrés 402 euró/tonna lett. Ez megfelel az idei júliusi szintnek, amikor a finomítói marzs 5,9 dollár/hordó, míg a petrolkémiai marzs 372 euró/t volt. Tavaly augusztusban azonban jobbak voltak a marzsok”. A brókercég véleménye szerint a hír semleges a részvényárra nézve.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
hírlevél