Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Meghalt a certifikát, éljen a certifikát. Jövő hét pénteken 28 értékpapír jár le a pesti tőzsdén, helyettük folyamatosan bocsátanak ki újakat. A jelenség hasonló a „boszorkányszombathoz”, de az már megvolt, mi nem azokat a nemzetközi szokásokat követjük.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

Március 28-án, csütörtökön véletlenül éppen 28 különböző, az Erste Bank AG által kibocsátott certifikát jár le, utolsó kereskedési napjuk hétfőn, 25-én lesz. Az összes korábban kibocsátott ilyen értékpapír pályafutása véget ér, kivéve a magyar részvényekre szólóakat, amelyeknek nincs lejáratuk, mindegyik open-end típusú. A tőzsdén vannak német, amerikai részvényindexekre, árupiaci termékekre, devizákra, magyar részvényekre, német államkötvényekre szóló turbó - tőkeáttételes - certifikátok. (A nem tőkeáttételes típusok forgalma elenyésző a turbókhoz képest.)

Mindegyik helyett lesz időben másik

Amint az Erste Befektetési Zrt. illetékesétől, Terjék Pétertől megtudtuk, folyamatosan indulnak új certifikátok ezen a héten, 22-én pénteken már minden eddig lefedett alaptermékre lesz szeptemberi lejáratú értékpapír. Az összes korábbi alaptermékre lesz új certifikát, ugyanakkor újításokat, új alaptermékeket most nem terveznek.

A Privátbankár azon kérdésére, hogy ilyenkor visszaesik-e a certifikátok iránti érdeklődés, a befektetők hagyják-e kifutni, megszűnni befektetésüket, vagy meg szokták újítani azokat, a szakember azt válaszolta, hogy nem szokott visszaesni a forgalom. A papírok vevői jellemzően kisbefektetők, spekulánsok, napon belüli üzleteket kötő day-traderek, és a tipikus befektetési időtáv  körülbelül néhány naptól pár hétig terjed.

Eladni vagy kifutni hagyni

Amint megtudtuk, a BÉT-en forgó Erste turbó certifikátok kifutásakor a lejárati napi elszámoló, illetve fixing árakkal számolnak (jelen esetben március 28-aival), ez adja meg a papír végső értékét. Mivel az utolsó tőzsdei kereskedési nap 25-e, a lejárat csak 28-a, így a kettő közötti napokon a befektető nem tud reagálni a piaci eseményekre.

Ezért azt javasolják a certifikát-tulajdonosoknak, hogy adják el papírjaikat, amíg a kereskedés lehetséges. „Ellenkező esetben az utolsó kereskedési nap és a lejárati nap között úgy fut kockázatot az ügyfél, hogy már nem tud a pozícióján változtatni” – mondja a szakember.

Aki kivárja a lejárat napját, az ráadásul mintegy két hétig nem tudja használni a tőkéjét. A lejárat után ugyanis a papírok elszámolt értékének kifizetése körülbelül nyolc banki nap. „A Keler küldi el a brókercégeknek a visszavásárlási értéket, amit azután ők allokálnak le az ügyfeleikre, így előfordulhat némi eltérés az egyes brókercégek között” – mondja Terjék Péter.

Ez nem az a boszorkányszombat

A hazai certifikátok tömeges lejárata hasonlít a nemzetközi tőzsdéken „boszorkányszombat” néven ismert jelenséghez, de el is tér attól. Terjék Péter szerint az másmilyen típusú termékekre vonatkozik, a hazai certifikátoknál eltérő szabályokat követnek.

A hiedelmek szerint a boszorkányszombaton éjszaka találkoznak egymással a boszorkányok, például egy hegytetőn, és egymással, vagy az ördöggel táncolnak vagy egyéb sötét, titkos praktikákat űznek. A tőzsdén azonban ezzel a kifejezéssel mást jelölnek, az ottani „boszorkányszombat” (Hexensabbat) németül, angolul „tripla boszorkányóra” (triple witching hour) azt jelenti, hogy számos határidős termék, elsősorban részvény- és indexhatáridő minden negyedév harmadik péntekjén fut ki – derül ki a nemzetközi irodalomból.

Már megvolt, de mi éppen a hóra figyeltünk

Márciusban, júniusban, szeptemberben és decemberben valamikor egy 20-a körüli pénteken esedékes ez. Az idén március 15-én volt, amikor a magyar befektetők inkább a rendkívüli időjárásra figyeltek, a következő június 21-én lesz. Most március 15-én az európai részvénytőzsdék jelentősen estek, az amerikaiak jobban szerepeltek, de különösebben szokatlan turbulenciákról nem jöttek hírek.

 

Tehát a boszorkányszombatnak is nevezett péntekeken kialakuló árfolyamok határozzák meg, hogy az opciók, határidős ügyletek, ezekkel együtt további bonyolultabb pénzügyi eszközök (például certifikátok) milyen áron futnak ki. Ezáltal pedig a tulajdonosok közül ki fog jobban járni, ki rosszabbul. Fel-felröppennek pletykák – de bizonyítani már bajos –, hogy egyes nagybefektetők ilyenkor saját hasznukra próbálják befolyásolni az árfolyamokat. Másrészt sokan ilyenkor pozíciókat zárhatnak, újakat nyithatnak, felhasználhatják befektetéseik átcsoportosítására a lejáratot, ami piaci ingadozásokat, turbulenciákat okozhat.

 

Lehet turbulencia, de nem biztos

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung szeptember 21-i cikke szerint az európai Eurex származékos tőzsdén már péntek délben aukción határozzák meg a DAX és más indexek elszámolóárát, az egyedi részvényekét azonban csak 17.30-tól. A lap idéz egy kereskedőt, aki szerint az ilyen péntekek izgalmasak, mert soha nem tudni, mi fog történni, de azt sem, hogy lesznek-e élénk mozgások, vagy sem. Főleg az aukciók szoktak meglepetéseket tartogatni.

(Certifikátok forgalmáról, tőkeáttételéről, a tőzsdei árjegyzésnél alkalmazott marzsokról korábbi cikkünkben írtunk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem segített az OTP-n a gyorsjelentés, november eleji szintre gyengült a forint is
Eidenpenz József | 2021. március 5. 12:12
Ma is az emelkedő kötvényhozamok nyomasztják a részvénypiacokat, a dollár is erősödik. A nyersanyagok szenvednek, kivéve az olajat, amely az OPEC meglepő önmérsékletének hála 2019 végi szintre emelkedett. Az OTP jelentése viszont nem okozott meglepetést, nem is tudja tartani a papír az árát. A kriptodeviza-szektor betör a profi futballba is?
Részvény / Deviza / Áru A pesti tőzsde is megérezte a ma bejelentett szigorításokat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 4. 17:33
Komoly eséssel zárult a csütörtöki kereskedés.
Részvény / Deviza / Áru Újabb lehangoló nap a pesti tőzsdén, kihirdették Buffett trónfosztását
Eidenpenz József | 2021. március 4. 12:17
Bőven az európai átlag felett esik a magyar tőzsde, talán a magyar vírushelyzet romlása és a várható szigorítások miatt. Európában inkább csendes lecsorgás van a tegnapi csúnya amerikai esés után, de a kínai tőzsdén nagy volt a mínusz. Holnap jelent az OTP, a forint kissé gyengül. Warren Buffett helyét Cathy Wood veszi át sok befektető szemében.
Részvény / Deviza / Áru Milliókat veszíthetett az, akinek Mol, OTP vagy Richter papírja van
MTI | 2021. március 3. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 807,11 pontos, 1,82 százalékos csökkenéssel, 43 595,22 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 15,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. A három nagy vesztes a Mol, a Richter és az OTP volt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy átalakulás előtt áll a WallStreetBets, gyarapodott Soros György portfóliója
Eidenpenz József | 2021. március 3. 12:55
Kellemes a hangulat Európa tőzsdéin, amit a gyorsuló ütemű oltásokkal és a várható gazdasági kilábalással magyaráznak. A BUX inkább stagnál, a forint gyengülése viszont megállt. Növelte részesedéseit a Soros Fund, bár egyszerre shortol és longol is. A blokkláncra költözne a WallStreetBets.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot bukott ma, akinek OTP-papírja van
MTI | 2021. március 2. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 307,92 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 402,33 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 11,2 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. Az OTP megint nagyot esett.
Részvény / Deviza / Áru Jelentettek a kínai elektromos trónkövetelők, piacot veszít a Tesla, jó hír a Moltól
Eidenpenz József | 2021. március 2. 12:25
Leült kissé a hétfői optimizmus a tőzsdéken, de Európa indexei pluszban vannak. A BUX-ot ma is a Mol húzza, amelynek marzsai szépen emelkedtek.Gyenge a forint, az OPEC-re vár az olajpiac. Az elektromos autógyártók okoztak izgalmakat, jelentett a NIO, az Xpeng, a Li Auto. Itt a Zoom Video mérlege is.
Részvény / Deviza / Áru Elindult a forint a lejtőn – két hónapja nem láttunk ilyen szintet
Király Béla | 2021. március 1. 19:15
Az elmúlt két hónapban megnyugtató távolságra került a forint a korábbi mélypontjától, és úgy tűnt, kialakulhat egy olyan sáv, amelyben tartósan mozoghat. Ennek a teteje az euróval szemben a 360-as szint volt, amelyet a múlt héten átütött, hogy aztán hétfőn tovább gyengüljön a hazai fizetőeszköz e viszonylatban.
Részvény / Deviza / Áru Szép napot zárt a tőzsde
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 920,08 pontos, 2,10 százalékos emelkedéssel, 44 710,25 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Beteljesülhet a JP Morgan legnagyobb rémálma, új front nyílt a GameStop-háborúban
Eidenpenz József | 2021. március 1. 13:03
Jó a hangulat a tőzsdéken Európában, Ázsiában egyaránt, miután az amerikai segélycsomagot elfogadta a képviselőház, jó menedzserindexek érkeztek, és a kötvényhozamok is stabilizálódtak. A BUX felülteljesítő, de a forint gyenge maradt. Felfüggesztették a kisbefektetők 15 kedvenc részvényét, pénzügyi szolgáltatásokra készül a Walmart.
hírlevél