Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Meghalt a certifikát, éljen a certifikát. Jövő hét pénteken 28 értékpapír jár le a pesti tőzsdén, helyettük folyamatosan bocsátanak ki újakat. A jelenség hasonló a „boszorkányszombathoz”, de az már megvolt, mi nem azokat a nemzetközi szokásokat követjük.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

Március 28-án, csütörtökön véletlenül éppen 28 különböző, az Erste Bank AG által kibocsátott certifikát jár le, utolsó kereskedési napjuk hétfőn, 25-én lesz. Az összes korábban kibocsátott ilyen értékpapír pályafutása véget ér, kivéve a magyar részvényekre szólóakat, amelyeknek nincs lejáratuk, mindegyik open-end típusú. A tőzsdén vannak német, amerikai részvényindexekre, árupiaci termékekre, devizákra, magyar részvényekre, német államkötvényekre szóló turbó - tőkeáttételes - certifikátok. (A nem tőkeáttételes típusok forgalma elenyésző a turbókhoz képest.)

Mindegyik helyett lesz időben másik

Amint az Erste Befektetési Zrt. illetékesétől, Terjék Pétertől megtudtuk, folyamatosan indulnak új certifikátok ezen a héten, 22-én pénteken már minden eddig lefedett alaptermékre lesz szeptemberi lejáratú értékpapír. Az összes korábbi alaptermékre lesz új certifikát, ugyanakkor újításokat, új alaptermékeket most nem terveznek.

A Privátbankár azon kérdésére, hogy ilyenkor visszaesik-e a certifikátok iránti érdeklődés, a befektetők hagyják-e kifutni, megszűnni befektetésüket, vagy meg szokták újítani azokat, a szakember azt válaszolta, hogy nem szokott visszaesni a forgalom. A papírok vevői jellemzően kisbefektetők, spekulánsok, napon belüli üzleteket kötő day-traderek, és a tipikus befektetési időtáv  körülbelül néhány naptól pár hétig terjed.

Eladni vagy kifutni hagyni

Amint megtudtuk, a BÉT-en forgó Erste turbó certifikátok kifutásakor a lejárati napi elszámoló, illetve fixing árakkal számolnak (jelen esetben március 28-aival), ez adja meg a papír végső értékét. Mivel az utolsó tőzsdei kereskedési nap 25-e, a lejárat csak 28-a, így a kettő közötti napokon a befektető nem tud reagálni a piaci eseményekre.

Ezért azt javasolják a certifikát-tulajdonosoknak, hogy adják el papírjaikat, amíg a kereskedés lehetséges. „Ellenkező esetben az utolsó kereskedési nap és a lejárati nap között úgy fut kockázatot az ügyfél, hogy már nem tud a pozícióján változtatni” – mondja a szakember.

Aki kivárja a lejárat napját, az ráadásul mintegy két hétig nem tudja használni a tőkéjét. A lejárat után ugyanis a papírok elszámolt értékének kifizetése körülbelül nyolc banki nap. „A Keler küldi el a brókercégeknek a visszavásárlási értéket, amit azután ők allokálnak le az ügyfeleikre, így előfordulhat némi eltérés az egyes brókercégek között” – mondja Terjék Péter.

Ez nem az a boszorkányszombat

A hazai certifikátok tömeges lejárata hasonlít a nemzetközi tőzsdéken „boszorkányszombat” néven ismert jelenséghez, de el is tér attól. Terjék Péter szerint az másmilyen típusú termékekre vonatkozik, a hazai certifikátoknál eltérő szabályokat követnek.

A hiedelmek szerint a boszorkányszombaton éjszaka találkoznak egymással a boszorkányok, például egy hegytetőn, és egymással, vagy az ördöggel táncolnak vagy egyéb sötét, titkos praktikákat űznek. A tőzsdén azonban ezzel a kifejezéssel mást jelölnek, az ottani „boszorkányszombat” (Hexensabbat) németül, angolul „tripla boszorkányóra” (triple witching hour) azt jelenti, hogy számos határidős termék, elsősorban részvény- és indexhatáridő minden negyedév harmadik péntekjén fut ki – derül ki a nemzetközi irodalomból.

Már megvolt, de mi éppen a hóra figyeltünk

Márciusban, júniusban, szeptemberben és decemberben valamikor egy 20-a körüli pénteken esedékes ez. Az idén március 15-én volt, amikor a magyar befektetők inkább a rendkívüli időjárásra figyeltek, a következő június 21-én lesz. Most március 15-én az európai részvénytőzsdék jelentősen estek, az amerikaiak jobban szerepeltek, de különösebben szokatlan turbulenciákról nem jöttek hírek.

 

Tehát a boszorkányszombatnak is nevezett péntekeken kialakuló árfolyamok határozzák meg, hogy az opciók, határidős ügyletek, ezekkel együtt további bonyolultabb pénzügyi eszközök (például certifikátok) milyen áron futnak ki. Ezáltal pedig a tulajdonosok közül ki fog jobban járni, ki rosszabbul. Fel-felröppennek pletykák – de bizonyítani már bajos –, hogy egyes nagybefektetők ilyenkor saját hasznukra próbálják befolyásolni az árfolyamokat. Másrészt sokan ilyenkor pozíciókat zárhatnak, újakat nyithatnak, felhasználhatják befektetéseik átcsoportosítására a lejáratot, ami piaci ingadozásokat, turbulenciákat okozhat.

 

Lehet turbulencia, de nem biztos

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung szeptember 21-i cikke szerint az európai Eurex származékos tőzsdén már péntek délben aukción határozzák meg a DAX és más indexek elszámolóárát, az egyedi részvényekét azonban csak 17.30-tól. A lap idéz egy kereskedőt, aki szerint az ilyen péntekek izgalmasak, mert soha nem tudni, mi fog történni, de azt sem, hogy lesznek-e élénk mozgások, vagy sem. Főleg az aukciók szoktak meglepetéseket tartogatni.

(Certifikátok forgalmáról, tőkeáttételéről, a tőzsdei árjegyzésnél alkalmazott marzsokról korábbi cikkünkben írtunk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bezuhant az arany és az olaj ára
MTI | 2021. január 22. 18:34
Erősen esett pénteken a nemesfémek és az olaj világpiaci ára. A nyugat-európai tőzsdék is mínuszban zártak, a BUX sem kerülhette el a zuhanást.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a részvénypiacokon, leeresztett a bitcoin-lufi ötöde
Eidenpenz József | 2021. január 22. 11:54
Elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, másnaposság jelei láthatók a Joe Biden beiktatásával kapcsolatos optimizmus után. De nemsokára a piacra jöhet sok százmilliárd dollárnyi új kereslet a lakosságnak kiosztott csekkekből. Pedig szinte mindenki úgy gondolja, hogy buborékot fújnak. Sok Teslát adtak el Kaliforniában, Kínára és elektromos autókra figyel a BMW. Több oka lehet a bitcoin-korrekciónak.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX - köszönhető a Richternek
MTI | 2021. január 21. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 147,03 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 44 250,43 ponton fejezte be a csütörtököt.
Részvény / Deviza / Áru Trump volt a tőzsdebajnok, vagy Obama? Megvan az eredmény
Eidenpenz József | 2021. január 21. 12:06
Jól fogadták a piacok Joe Biden elnöki beiktatását és első 17 aláírt rendeletét, a pozitív hangulat ma is tart, Európa-szerte emelkednek az indexek. A BUX is beállt a sorba, négy részvényből három pluszban van. Az EKB ülésére várnak, nagy kérdés, mit mondanak majd az euróról. Donald Trump alatt kevésbé emelkedett az S&P 500 tőzsdeindex, mint Obama alatt, de a kérdés bonyolultabb.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan zárták a szerdát a budapesti parketten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 19:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Ez a cég a multik álmát váltja valóra - automatizálják a pénzügyeket
MFC Equity | 2021. január 20. 16:05
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Workiva Inc, a világ vezető jelentés automatizálással foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, min szigorít Németország, már Biden második csomagjára készül a tőzsde
Eidenpenz József | 2021. január 20. 11:34
Jó a hangulat a tőzsdéken, miután az Államokban tervezgetik az újabb gazdaságélénkítő csomagokat és a pénzügyminiszter is támogatja azokat. A vírushírek vegyesek, miközben jó gyorsjelentések érkeztek. Budapesten viszont esik az index, a Mol és a Richter húzza le, de a forint erősödik. Előkerült az eltűnt Jack Ma, és furcsán másképp beszél, mint korábban.
Részvény / Deviza / Áru Legyártották az első kínai Tesla Y-t, előre örülnek Bidennek
Eidenpenz József | 2021. január 19. 11:51
Európában visszafogott a tőzsdék emelkedése, az amerikai határidős indexekből ítélve azonban délután szép tűzijáték várható. Pocsék évet zárt az európai autóipar, de jól szerepel az egyik kínai elektromos autó, és a Tesla is legyártotta az első Y modellt Kínában. Emelkedik a BUX, és erősödik a forint. A kriptodeviza-piacon ezúttal az ether lőtt ki.
Részvény / Deviza / Áru Tarolt az arany 2020-ban – megmarad idén is a lendület?
Király Béla | 2021. január 19. 05:37
2020-ban az egyik legjobban teljesítő eszköz az arany volt. Az idei év kapcsán ugyanakkor sok a kérdőjel, a további áremelkedés mellett éppen úgy sorolhatók érvek, ahogy egy esetleges visszaesés is megmagyarázható lesz.
Friss
hírlevél