<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ma is az emelkedő kötvényhozamok nyomasztják a részvénypiacokat, a dollár is erősödik. A nyersanyagok szenvednek, kivéve az olajat, amely az OPEC meglepő önmérsékletének hála 2019 végi szintre emelkedett. Az OTP jelentése viszont nem okozott meglepetést, nem is tudja tartani a papír az árát. A kriptodeviza-szektor betör a profi futballba is?

A piacokat Jerome Powell Fed-elnök beszéde foglalkoztatta tegnap, meg olyan alapvető fontosságú makroadatok, mint az amerikai foglalkoztatás vagy az európai kiskereskedelem. Az adatok nem sikerültek jól, Powell pedig főleg az eddigi mantrákat ismételgette, és láthatóan nem zavarták a magas kötvényhozamok. Így nem sikerült megnyugtatnia a részvényeseket sem, az indexek újabb kanyart vettek tehát lefelé.

Az USA-ban így tegnap is egy és két százalék feletti esés volt, és amint a sajtó kiemelte, ezzel le is törölték az idei emelkedést. Kínában összeült a Nemzeti Kongresszus, Hong Kongban választást tartanak, az ázsiai indexek így kis mínusszal megúszták. Európában 0,8 százalékkal esik a német, 0,7 százalékkal a francia, 0,2 százalékkal a brit index.

Ma is alulteljesítő a BUX, a forint

Itthon a BUX index 0,7 százalékkal süllyed, valamivel többet az európai átlagnál és a varsói mutatónál (utóbbi –0,1 százalékon áll). Az OTP gyorsjelentése után 0,8, a Mol 0,7, a Richter 0,6, a Telekom pedig fél százalékkal lett olcsóbb. Ha azonban euróban mérnénk, jóval nagyobb lenne a magyar részvények esése, a forint ugyanis mintegy 0,6 százalékkal gyengül. Már 366,40 az euró, két forinttal van a tegnapi felett. A fizetőeszközünk utoljára november elején volt ilyen gyenge az euróhoz képest. A dollár tovább erősödik, amit a magasabb kötvényhozam és a menedékeszköz-funkció is támogat.

Árfolyamok és grafikonok

A magyar eszközök harmadik napja alulteljesítők, aligha függetlenül a járványhelyzettől. Magyarországon a koronavírus itteni megjelenésének egy éves évfordulója alkalmából új lezárásokat jelentettek be. “A csütörtöki bejelentések sem fognak segíteni a gazdaságnak, viszont érdekes lesz, hogy a kormány miként jön ki ebből a korántsem egyszerű helyzetből” – írtuk délelőtt.

Elmaradt a meglepetés az OTP-nél

Az elemzők által vártnak megfelelő eredményt szállított az OTP az Equilor Befektetési Zrt. szerint.

Az elemzői konszenzusnál jobban növekedtek azonban a kockázati költségek. A bizonytalanság miatt nem adott ki előrejelzést a vezetőség 2021-re. A bank az MNB tiltása miatt nem fizethet osztalékot szeptember 30-ig, és részvény-visszavásárlásba sem kezdhet, de azt követően osztalékelőleg kifizetését mérlegelheti. Viszont a menedzsment továbbra is kereshet akvizíciós lehetőségeket.

Erről írtunk bővebben a következő cikkünkben: Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása.

OTP-kalandpark (fotó: E. J.)OTP-kalandpark (fotó: E. J.)

Felülteljesítő maradhat a bankszektor

Vegyesnek nevezi az OTP negyedik negyedéves jelentését a KBC Equitas.

Újabb magas céltartalék-képzést láthattunk az OTP-től, ezzel jelentősebben csökkent a bankcsoport adózott eredménye 2019-hez képest. A teljes éves eredmény ugyanakkor nem tekinthető rossznak, és a menedzsment harmadik negyedéves előrejelzései is teljesültek. Az összességében vegyesen alakuló gyorsjelentés viszont nem biztos, hogy nagy lendületet tud majd adni az árfolyamnak, figyelembe véve a piaci hangulatot is. A nemzetközi piacokon tapasztalható hozamemelkedéssel viszont felülteljesítő maradhat a bankszektor, ami az OTP számára sem kedvezőtlen.

Mekkora lesz az OTP osztalékhozama?

Az OTP eredménye a vártnak megfelelően alakult az Erste Befektetési Zrt. szerint is.

Pedig az 52 milliárd forintos céltartalék képzés 5 milliárddal nagyobb volt, mint amire az elemzői közösség számított. Erre a meghosszabbított moratóriumok miatt volt szükség, a régió összes országában van fizetési könnyítés az adósoknak. A bank 119 milliárd forintnyi tartalékot képzett osztalékfizetésre, amit az év harmadik negyedévében fizethet ki, ha a tiltást nem hosszabbítják meg. Ez pedig 457 forint körüli összeg, ami közel 3,5 százalékos egyszeri osztalékhozamot jelent (két év összevonva).

Alaposan felnyomta az olaj árát az OPEC

Az OPEC ülésén nem nyitotta szélesebbre a csapokat, így az olaj árát alaposan felnyomta tegnap délután. A WTI és a Brent 5-6 százalékos pluszban is volt. Ma újabb másfél-két százalékkal emelkedik. Az olajipari óriások részvényei három százalék körüli mértékben drágultak.

Meglepetést okozott a kartell azzal, hogy áprilisban is stabilan tartja a termelést, és Szaúd-Arábia is fenntartja a napi egymillió hordós önkéntes termeléscsökkentést. Többek között a Goldman Sachs és a JPMorgan is javították az olajár-előrejelzéseiket, miután Abdulaziz bin Salman szaúdi herceg arra biztatta a csoportot, hogy tartsa szárazon a puskaport” – írta a Bloomberg.

A Brent típusú olaj és egy globális olajmulti-részvényeket vásároló ETF (db x-trackers MSCI World Energy UCITS, XDW0, USD) (Tradingview.com)A Brent típusú olaj és egy globális olajmulti-részvényeket vásároló ETF (db x-trackers MSCI World Energy UCITS, XDW0, USD) (Tradingview.com)

Már a 2019 végi szinten áll a Brent

Ki hitte volna tavaly áprilisban, amikor negatív olajár is kialakult? Amint a fenti grafikonon látható, a Brent olaj ára mára elérte a 2019 december végi szintet is. A nagy olajtársaságok, energiamultik részvényei azonban még – avagy már csak – 13 százalékkal vannak az alatt.

Kérdés, milyen ütemben halad majd az elektromos járművek terjedése. Egyes elemzőket az is foglalkoztatja, nem lép-e fel olajhiány a következő években azért, mert az olajcégek a nyomott olajárak miatt elhalasztották, törölték beruházásaikat.

A kriptodeviza betör a profi futballba is?

A részvényekhez hasonlóan a kriptodeviza-piacon is lefelé tartanak az árak, a bitcoin ma közel kétezer dollárral 47 ezer közelébe esett. A világ egyik leghíresebb futballklubjának, az FC Barcelonának egyik vezetője azt állítja, hogy tárgyalásokat folytatott egy hongkongi kriptodeviza-tőzsdével – írja a Cryptonews.com. A cég a klub fő mezszponzora lenne egy 71,7 millió dollár értékű üzletben.

A BeSoccer szerint ezt Toni Freixa ügyvéd mondta, aki indul a klub elnökségéért az öt évente esedékes március 7-i, vasárnapi választáson (ellenfelei Joan Laporta és Victor Font). A La Vanguardia című vezető lap szerint a szóban forgó tőzsde neve DSDAQ, és 2019 decemberében indult a DraperDragon Innovation Fund III másfél millió dollár összegű üztletiangyal-beruházásával. A tőzsde azonban a fő kriptopiaci adatszolgáltatók közül csak a CoinMarketCap adatbázisában szerepel, specialitása a Cardano (ADA).

Megfigyelők emlékeztetnek, hogy anyagi problémákkal küzd a klub, mivel nincs jegyárbevétel, az előző elnök le is mondott. A szponzoráció lehetőségének megpendítése lehet, hogy inkább csak az elnökválasztási kampány része a Barcelonánál.

Így lehet keresni a home office-on

A Slack irodai kommunikációs szoftver készítője a negyedik negyedévben profitált a járvány következtében terjedő “home office”-trendből.

Stewart Butterfield vezérigazgató a digitális átalakulás soha nem látott gyorsulásáról beszélt. Korábban cégének nem sikerült nyereséget elérni. A bevételek most 250,6 millió dollárt tettek ki, szemben az előző év azonos időszakának 181,9 millió dollárjával. Az egy részvényre jutó nyereség egy cent lett, egy évvel ezelőtt még négy cent veszteség volt a könyvekben. Az egész évre pedig három cent lett. A szolgáltatás 156 000 fizető ügyfelet szerzett tavaly, ami 42 százalékos növekedést jelent írta a Finanzen.net.

Emlékeztetnek rá, hogy céget az amerikai Salesforce szoftvercég veszi át, csaknem 28 milliárd dollárért.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18110 18055 18285 -0,96% 0 0 6 762 070 060 Ft 2021-09-17 17:13:15
MOL 2436 2416 2448 -0,08% 0 0 4 241 584 670 Ft 2021-09-17 17:14:42
MTELEKOM 427 427 436 -2,06% 0 0 659 196 118 Ft 2021-09-17 17:10:10
RICHTER 8755 8520 8755 +3,00% 0 0 3 265 425 225 Ft 2021-09-17 17:14:43
OPUS 253 250 253 +0,40% 0 0 24 547 740 Ft 2021-09-17 17:10:09
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi tőzsdékhez képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 45,60 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 52 376,91 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 351 felett az euró, az oltottak küldik magasabbra a légitársaságokat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 12:11
Az ellentmondásos amerikai makroadatok alaposan megrángatták a dollárt, vele a forintot és az aranyat is, de a részvényindexek meglepően stabilak. A BUX ma kissé emelkedik, az OTP esését a Richter ellensúlyozza. Emelkednek a légitársaságok, mert a britek utazási könnyítéseket terveznek az oltottaknak. Nagy csőd jöhet Kínában.
Részvény / Deviza / Áru Nyugat-európai gázárak az egekben – hozzánk is begyűrűzik?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 05:41
Még csak közeleg a tél, a nyugat-európai gázárak mégis soha nem látott magasságokban vannak. Az USA-ban is sok éves rekordok dőlnek. Mi ennek az oka, mi változott? Megalapozott-e, vagy csak valamilyen spekulációs buborék? Hol vannak most az árak az egykori rezsicsökkentés szintjéhez képest?
Részvény / Deviza / Áru Alig mozdult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 16. 17:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,40 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 52 331,31 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Elmarad az idei német gazdasági csoda, makacsul kúszik felfelé az olaj
Eidenpenz József | 2021. szeptember 16. 12:07
Emelkednek az európai tőzsdék, pedig jelentősen csökkentették a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzést. Az erre az évre várt fellendülés 2022-re tolódhat. A makacsul felfelé kúszó olajárak és az alkatrészhiány miatt dráguló járművek miatt csökkennek az autóeladások.
Részvény / Deviza / Áru Kis mínuszban zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 74,48 pontos, 0,14 százalékos csökkenéssel, 52 317,91 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikeres volt a mai kötvénykibocsátás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 17:47
Magyarország minden eddigit meghaladó sikerrel bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon – jelentette ki sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hír jött Kínából, gyilkolják az Ethereum-gyilkost
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 11:58
A tőzsdék óvatosak és kivárnak a Fed jövő heti ülése előtt, a magyar papírok is esegetnek, a forint stabil. Elmaradtak a kínai adatok a várttól. Óriásit esett, majd emelkedett a ródium, le kellett állítani az Ethereum egyik legfontosabb riválisát.
Részvény / Deviza / Áru A kisbefektetői horda, vagy a klímaváltozás miatt száguldanak az uránbányák?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 05:33
Az uránbánya-részvények árfolyama egyetlen hónap alatt másfélszeresére ugrott, és már a Reddit Wallstreetbets fórumán csevegő kisbefektetői tömegek is felfigyeltek rá. Vannak ennek fundamentális alapjai? Az atomenergia lenne az egyik megoldás a globális felmelegedés problémájára, vagy csak átmeneti őrületről, hype-ról van szó?
Részvény / Deviza / Áru Csak a Magyar Telekomnak volt jó napja
MTI | 2021. szeptember 14. 17:39
A többi vezető részvény mínuszban zárta a keddet. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos