<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Jó a hangulat a tőzsdéken, kivéve Budapesten, ahol a Richter a fő visszahúzó erő. A Mol adóterheinek átvariálása után a részvény esett, de nem túl nagy mértékben. A forint pedig stabil. Jön a német inflációs adat, olcsók a német ingatlanrészvények. Eljárás indul a legnagyobb kriptotőzsde ellen.

Ma is jó a hangulat a tőkepiacokon. A német és francia tőzsdeindex kicsivel egy százalék feletti, a brit pedig 0,6 százalékos pluszban van. Az amerikai határidős indexek is 0,3-0,4 százalékkal mennek fel azok után, hogy tegnap este igazán szépen zártak. Az S&P 500 index 1,4, a technológiai részvények Nasdaq 100-as indexe pedig 1,9 százalékkal ugrott.

A fő téma természetesen még mindig a bankválság, de ezen a téren inkább jó hírek érkeznek. Erősíteni, tehermentesíteni próbálják a regionális bankokat az Egyesült Államokban. Folytatja emelkedését a UBS svájci bankcsoport részvénye, amely felvásárolta riválisát, a bajba jutott Credit Suisse-t. De 1-4 százalékkal emelkedik számos más európai bankrészvény is. Jót tett a hangulatnak, hogy a Magyarországon is jelenlevő H&M ruházati áruházlánc meglepően jó profitról számolt be.

A Richter a nap vesztese

Itthon a BUX index viszont szembe megy a mezőnnyel, fél százalékkal esik. A Mol 0,4, a Richter 1,7, az OTP 0,1 százalékkal van lejjebb. Egy százalékkal emelkedni tud a Magyar Telekom, 0,7 százalékkal az Opus. Több mint két százalékkal drágul a Zwack és a Grafisoft Park részvénye.

Az OTP további ötvenezer darab saját részvényt vásárolt 9914 forintos átlagáron.

Nem tud elszakadni a 380-tól az euró

Az EUR 381 körül ingadozik, ami közel 1 forinttal magasabb a tegnap estinél. Tegnap egyébként volt 379 körül is az ára, de úgy látszik, ettől a 380-as szinttől nehezen tud eltávolodni. A mai maximum egyébként 381 forint 70 fillér volt, de ez csak nagyon rövid időre állt fenn. Az olaj ma 0,7 százalékkal erősödik és hasonló mértékben drágul a hollandiai gázár is, 43,20 euróra.

Árfolyamok és grafikonok

Nőnek-e a Mol adóterhei?

Szerda este változtatott a kormány a Molt érintő extraprofitadó rendeleten, egyes pontokon csökkenhet az adófizetés, de várhatóan inkább nő az olajcég adóterhe – írta a KBC Equitas. Az Erste Befektetési Zrt. véleménye szerint pedig a 2,8 százalékos új adó 150 milliárd forint bevételt hozhat a magyar államnak. Az Ural/Brent különbözetre vonatkozó könnyítés viszont 120-140 milliárd forinttal csökkenti az állam bevételét. A bányajáradék enyhítése is közel 10-20 milliárd forinttal vetheti vissza a Mol terheit.

Összességében inkább a különadó rendszer átrendezését látjuk. Az állam érdekeltté szerette volna tenni a Molt a hazai szénhidrogén bányászat növelésében. Másik oldalról visszaveti a Molt, hogy hamar váljon le az orosz kőolaj importról véli az Erste.

Pesszimisták Magyarországgal kapcsolatban

Az S&P Global elég pesszimistává vált a feltörekvő országok kilátásaival kapcsolatban – írja a KBC Equitas. Magyarországon szigorú jegybankkal és magas inflációval számol az elemzés erre az évre. Várakozásaik szerint az alapkamathoz nem fog nyúlni idén az MNB, azonban az irányadó kamat (18 százalék – a szerk.) terén várható csökkentés idén.

Az S&P Global 0,3 százalékos GDP-növekedést prognosztizál idénre, jövőre 3,2 százalékos bővülésre van kilátás. Az infláció átlagosan 18,5 százalék lehet.

Mennyi lesz a német infláció?

Ma Európában számos inflációs adat érkezik. Délelőtt a spanyol számok kellemes meglepetést okoztak (3,3 százalék a várt 3,8 helyett), bár a maginfláció magas maradt. Egyes német tartományokból is jött már becslés (Bajorország: 7,2, Baden-Württenberg: 7,8, Hessen: 7,1).

Közgazdászok szerint Németországban márciusban lassulhatott, de még mindig magas szinten állt az infláció. Átlagosan 7,3 százalékos fogyasztói árnövekedésre számítanak a tavalyi év azonos hónapjához képest. Az országos becslést csütörtök délután teszik közzé.

Olcsók most az ingatlanrészvények Németországban

Hatalmasat, 60-70 százalékot estek a Vonovia és a Deutsche Wohnen részvényei az utóbbi közel másfél évben, a 2021 végi részvénypiaci csúcsokról. Az ingatlantársaságok részvényei különösen érzékenyek a kamatok változására, emelkedésére, különösen mert osztalékért is veszik ezeket. De az ingatlanhitelek feltételeinek szigorodása és a recessziós félelmek sem tesznek jót az árfolyamoknak.

Vonovia és a Deutsche Wohnen árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Vonovia és a Deutsche Wohnen árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A papírok többször is éves mélypontokra értek a napokban, de ma három százalék körüli pluszban vannak.

Amerikai eljárás a Binance ellen

A kriptovaluta-piacon tegnap a részvénypiachoz hasonlóan jó volt a hangulat, ma inkább vegyes a kép. A Binance és vezérigazgatója, Changpeng Zhao (CZ) bíróság elé állhat az Egyesült Államokban. Az amerikai pénzügyi szabályozó hatóság, a CFTC (Commodity Futures Trading Commission) ugyanis beperelte CZ-t, egy asszisztensét és a Binance több leányvállalatát.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A vád szerint 2019-től jogellenesen lehetővé tették az amerikai állampolgárok számára, hogy kriptovalutákon alapuló határidős termékekkel, opciókkal és egyéb származtatott ügyletekkel kereskedjenek. A személyazonosság ellenőrzésének (KYC) szándékosan laza kezelésével és bennfentes kereskedelemmel kapcsolatos vádak is felmerültek. A hír a Binance Coin (BNB) átmeneti, közel tíz százalékos árfolyamcsökkenéséhez vezetett.

Sztárok, rajongók, NFT-k a blokkláncon

A Ticketmaster jegyértékesítő óriás NFT-khez kapcsolt szolgáltatásokat indít a blokkláncon, amelyek lehetővé teszik a művészek számára, hogy a rajongókat különleges elővásárlásokkal, első osztályú helyekkel, exkluzív koncertélményekkel és egyebekkel jutalmazzák.

Az első előadó, akivel együttműködik az új funkció bevezetésében, az Avenged Sevenfold, egy heavy metal-zenekar. Az NFT-tulajdonosok mindenki másnál korábban megvásárolhatják a jegyeiket, napokkal a nyilvános jegyértékesítés előtt.

Felaprózás az UBM-csoportnál

A Budapesti Értéktőzsde “egyetlen agráripari cégeként számon tartott” UBM tavaly július 1-től december 31-ig 122,67 milliárd forintos árbevételt és 6,0 milliárd forint EBITDA-t termelt. Adózott eredményét pedig 1,89 milliárd forintra növelte.

Az UBM a továbbiakban is folytatni kívánja beruházásait és nemzetközi terjeszkedését, emellett szeretné számottevően növelni a kisbefektetők arányát a tulajdonosi struktúrájában írja a cég közleménye.

Ennek érdekében az UBM részvények 1:20 arányú felosztását tervezik. (A részvény legutóbb 29 400 forinton forgott a tőzsdén.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11580 11420 11600 +0,52% 0 0 10 810 535 995 HUF 2023-06-09 17:11:38
MOL 3000 2994 3040 -0,33% 0 0 2 253 611 162 HUF 2023-06-09 17:14:27
MTELEKOM 409 409 413 -0,12% 0 0 102 887 786 HUF 2023-06-09 17:05:12
RICHTER 8360 8325 8410 -0,83% 0 0 1 606 777 270 HUF 2023-06-09 17:08:41
OPUS 109 103 112 +4,01% 0 0 59 789 011 HUF 2023-06-09 17:14:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Kilőtt a gáz ára - egy hónapja nem láttunk ilyen magas szintet
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 10:49
Egy nap alatt közel 19 százalékkal ment fel a nemzetközi elszámolásoknál használt TTF-típus jegyzése.
Részvény / Deviza / Áru Jól tette, ha munka után váltott eurót
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 18:10
Reggelhez képest is tudott tovább erősödni a hazai fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP-részvényesek lehetnek boldogok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 21,70 pontos, 0,04 százalékos csökkenéssel, 49 320,70 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Putyin dörzsölheti a tenyerét a gázár láttán
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 12:49
Tovább szárnyal a tőzsdei gázár.
Részvény / Deviza / Áru Tarol a Tesla, de miért száguldott az OTP?
Eidenpenz József | 2023. június 9. 12:29
Az európai tőzsdék kissé lefelé csorognak, amire van is némi okuk. A BUX stagnál, ahogy az OTP is, amelynek tegnapi száguldása kétféleképpen is magyarázható. A General Motors is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra, tovább zuhan a török líra, Hong Kongnak nagy tervei vannak a kriptovalutákkal.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes lesz még gyorsan eurót váltani a hétvége előtt?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 08:11
Itt van, hogy indult a forint napja pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG