<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A decentralizált közösségimédia-alkalmazások eddig nem sok vizet zavartak a gigászi multik által uralt piacon, de mostanában mintha változás szelei fújnának. A blokklánc és a kriptográfia még olyan szolgáltatásokba is beszivárog, amelyek egyébként nem erre alapoznak. Nostr vagy Damus lesz a jövő kedvenc alkalmazása?

Az internetes óriások közösségimédia-platformjaira szinte mindenki folyamatosan panaszkodik, így csak röviden foglaljuk össze, mi is a baj velük.

  • Az egyik leggyakoribb kritika szerint miközben a felhasználók gyártják nekik ingyen a tartalmat, az internetes óriások megszedik magukat ezen, miközben a felhasználóknak egyetlen egy fillért sem juttatnak.
  • Ráadásul rengeteg reklámot nyomnak a képükbe, és valamilyen praktikával lényegében értékesítik az adataikat vagy a róluk nyert információkat a hirdetőknek és más cégeknek.
  • Emellett különböző technikákkal gyakorlatilag függővé teszik a felhasználókat a platformjaiktól. Sokan szinte képtelenek eltávolodni kedvenc közösségimédia-alkalmazásuktól.
  • Az óriásvállalatok döntik el, hogy milyen tartalmakat mutatnak a felhasználóknak, nem dokumentált, titkos algoritmusok segítségével, amelyeket senki nem tud megvizsgálni vagy megváltoztatni.
  • Teljesen ők kontrollálják, ki vehet részt ebben a játékban, ki teheti közzé véleményét, és kit cenzúráznak vagy zárnak ki teljesen a szolgáltatásuk működéséből.

Az alternatív média válaszai

Az ezekre a problémákra adott válaszok természetesen a problémákhoz igazodnak. Például olyan szolgáltatást ígérnek az alternatív közösségi média kitalálói, ahol nincsen cenzúra, vagy csak nagyon végső és szélsőséges esetben lehetséges.

Persze minden ilyen rendszernek élni kell valamiből. Vagy reklámmentes felületeket ígérnek, vagy korlátozott és átlátható struktúrájú reklámot, meghatározott szabályok és algoritmusok alapján. Egyes szervezők pedig úgy gondolják, hogy a felhasználók hajlandók lesznek egy szerény összeget kifizetni, hogy reklámmentes médiafelületet élvezhessenek. Egy további megoldás, amikor kriptodevizával vegyítik a közösségi médiát.

Bevétel kriptodeviza-inflációból

Ez utóbbira a példa a már több mint fél évtizede a piacon levő Steemit.com és annak egyik elágazása, a Hive.blog. Ezek a rendszerek furcsa keverékei a fizetési megoldásoknak, az okosszerződés-rendszereknek, a blogoló oldalaknak, fórumoknak és a közösségi médiának. Multifunkciós blokkláncok, amelyek sokféle célra használhatók fel.

Bár voltak kísérletek arra, hogy ezek a rendszerek rentábilisek és fenntarthatóak legyenek, például reklámbevételekből, ezek nem voltak túl sikeresek. Alapvetően a kriptodevizák (STEEM, illetve HIVE érmék) “inflációjából” (pontosabban a kínálatuk növeléséből) származik bevétele a legtöbb szereplőnek (tartalomgyártónak, fejlesztőnek). Ami az eredményezi, hogy ezek a kriptodevizák folyamatosan hígulnak, leértékelődnek, ahogy a kínálatuk növekszik.

A STEEM/USD árfolyam, öt év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A STEEM/USD árfolyam, öt év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Bár az általános kriptodeviza-piaci fellendülés idején alaposan megugrottak ezek az érmék is, hosszútávon azt látjuk, hogy a STEEM értéke durván tizedére csökkent. Az eléggé centralizált Steem-nek alighanem az sem tett jót, amikor pár évvel ezelőtt egy Justin Sun nevű “ellentmondásos személyiség”, egy kriprodeviza-vállalkozó megvásárolta.

A kevésbé centralizált Hive valamivel ígéretesebb, amit a magasabb árfolyam is jelez. A két platform aktív felhasználóinak száma inkább a néhány tízezres nagyságrendben lehet. Az újak nagy része ugyanis – akik általában pénzt próbálnak keresni ott – egy idő után csalódottan távozik.

A Mastodon mind család. Forrás: Mastodon Social, Youtube.
A Mastodon mind család. Forrás: Mastodon Social, Youtube.

Óriási mamut helyett aranyos pici masztodon

A Mastodon nevű decentralizált Twitter-klón felhasználóinak száma viszont tavaly a Twitter-felvásárlás körüli botránysorozat nyomán állítólag elérte az egymilliót is. A Mastodon tulajdonképpen egy keretrendszer, szoftver, amelynek segítségével bárki létrehozhat egy saját közösségimédia-alkalmazást, saját szervert (“instance”) indíthat. (Kriptodevizát vagy blokkláncot nem használnak eközben.)

A Mastodon felhasználói felülete. Kedves kabalaállat, korlátozott rajongótábor.
A Mastodon felhasználói felülete. Kedves kabalaállat, korlátozott rajongótábor.

Sok kis közösségre oszlik tehát, ami előny is lehet, de egyben hátránya is. A felhasználók ott kiszolgáltatottak az egyes szerverek üzemeltetőinek, azok cenzúrázhatják vagy kizárhatják őket a szolgáltatásból. Nincs igazán bejáratott üzleti modell, és sokan csak kedvtelésből foglalkoznak vele. Az egyes szerverek között az átjárás korlátozott, sok szerver pedig specializálódott, így egy nagy közösség kialakulására kevés esély látszik.

Edward Snowden ezt használja

Ám úgy tűnik, a kriptodeviza-világ (Web3) és a hagyományos közösségi média házasságából kialakulhat valami új, valami használható. A Nostr rendszer nem új, de szintén tavaly év vége felé kapott hátszelet, amikor állítólag legalább százezren hagyták el a Twittert az ottani ellentmondások és problémák miatt.

Edward Snowden a Twitteren nyilvánosságra hozza Nostr-azonosítóját.
Edward Snowden a Twitteren nyilvánosságra hozza Nostr-azonosítóját.

Valójában ez sem egy szolgáltatás vagy platform, hanem egy keretrendszer, amelynek felhasználásával sokféle közösségimédia-alkalmazás indítása könnyűvé válik. (Egy protokoll, szabályrendszer, mint a HTTP vagy a World Wide Web.) De lehet, hogy ez adja majd az erejét.

Félig blokklánc, félig nem

Mindenesetre valami gát átszakadhatott a Nostr-nál, február eleji adatok szerint már félmillió, pár héttel később pedig már hatszázezer felhasználója volt. Állítólag napi több mint tízezer fővel nő a számuk, kérdés, mennyi lesz ebből tartós és aktív résztvevő. A kriptodevizás médiát valósággal ellepték a Nostr világával foglalkozó cikkek, oktatóanyagok, bejegyzések. Pedig a rendszer csak egyes megoldásokat használ a Web3-nak is nevezett blokklánc-kriptó világból.

Pofonegyszerű a belépés

Az egyik, hogy minden felhasználó kap két kriptográfiai azonosítót, az egyik egy titkos, a másik egy nyilvános kulcs. A nyilvánosra lehet neki például írni, vagy követni lehet, a titkossal pedig igazolhatja személyazonosságát. Kész. Semmi e-mail-cím, kötelező adatmegadás, és ezeket az azonosítókat a szoftverek (“clients”) automatikusan generálják, ha még nincsen valakinek. Egy ilyen nyilvános-titkos kulcspár például:

  • npub7ecd3fe6353ec4c 53672793e81445c2a319ccf 0a298a91d77adc fa386b52f30d
  • nsec19ccf0a298a91d7  xqnwyvf3473x6z7eaum2l tgprk6ehywe7279 3e81e6353so31

A különböző hozzászólásokat, publikációkat, lájk-okat stb. azonban nem a blokkláncon tárolják. Nehézséget kezdetben az okoz, hogy megtaláljuk a követendő embereket vagy hírcsatornákat, de számos oldal foglalkozik azzal (főleg angolul), hogy áthidalja a kezdeti nehézségeket.

Mitől más a Nostr, mint a Mastodon?

Kinézetre a Nostr több szoftvere is a Twitterhez hasonlít, mint az Androidon az Amethyst vagy a weben az Iris.to. Amiben ez a renszer más, hogy akinek van egy ilyen azonosítója, azzal bármely szerverre (“relay”) feljelentkezhet, nem csak egyre, mint a Mastodonnál. Az alkotók belekalkulálták, hogy a szerverek időnként bezárnak vagy kitiltanak valakit, de az élet megy tovább. A felhasználók mobilak, megőrizve identitásukat, más rendszereken folytathatják. A cenzúra így kevéssé működik jól.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Fizethetnek, mint a villám

Másrészt pedig lehet, hogy azért lesz népszerű a rendszer, mert eleve belekalkulálták a pénzcsinálás (“monetizáció”) lehetőségét is. Ami pedig sokkal könnyebbé vált az utóbbi időben az olcsó és gyors Bitcoin Lightning Network terjedésével. Lásd:

A Nostr egyrészt támogatja a felhasználóknak küldött borravalót, amit itt “zap” néven ismernek. Akár mobilon, akár webes alkalmazással használjuk, a bejegyzések alatti villámjelre kattintva automatikusan behívja a Lightning Network alkalmazásunkat (ha telepítettünk), és a javasolt összeget is automatikusan beleírja. Már csak “le kell okézni” a tranzakciót. Így néz ki:

Egy “zap” (borravaló-küldés) az Amethyst Nostr-alkalmazáson és Lightning-pénztárcán.
Egy “zap” (borravaló-küldés) az Amethyst Nostr-alkalmazáson és Lightning-pénztárcán.

(Ezer satoshi = 0,00001 bitcoin = 0,24 dollár = mintegy 90 forint.)

A másik felhasználási területe a Lightning Bitcoinnak a Nostr rendszerében, hogy könnyen lehet fizetős szervereket is indítani. Ezek előnye a felhasználók szemszögéből, hogy a díjfizetésért cserébe nem kell reklámokat nézniük, a szerver fenntartható a befizetéseikből. (A díjak a gyakorlatban átszámolva pár tíz forinttól pár ezer forintig terjednek, de mindez még kísérleti jellegű.)

A Nostr-t Jack Dorsey egykori Twitter-vezér is támogatja, sőt nemrég elindította rajta saját decentralizált közösségimédia-alkalmazását is Damus néven (Apple-rendszereken).

A Twitter-felhasználók meghódítása a cél

Sok alternatív és Web3-as alkalmazás nemcsak külsejében hasonlít rá, hanem jövőbeli ambícióiban is a Twitterhez méri magát. A Twitternek ugyan nem milliárdos a felhasználótábora, mint a Facebook, az Instagram vagy a Youtube platformoknak, csak százmilliós, de ezek a százmilliók sokat számítanak. (Decemberben 368 millió fő volt, egy évvel korábban 396,5 a trend tehát csökkenő.)

A Twitter különböző szakmák információ-áramlásának fontos helye, informatikusok, mérnökök, közgazdászok, kriptodeviza-rajongók, kisbefektetők bújják nap mint nap. Sok híres ember is megtalálható rajta, elég Elon Muskra vagy a kitiltott Donald Trumpra gondolni. Mint tudjuk, maga is azon dolgozik, hogy kriptodevizákat, borravalóküldést, NFT-profilképeket integráljon a rendszerébe. (Az utóbbit már meg is valósította.)

Az is lehet, hogy nem egymás torkának esnek, hanem összeolvad a két világ?  A Facebook, az Instagram, a Reddit is átvett már, beépített szolgáltatásába elemeket a Web3-ból (blokklánc-világból). Például NFT-ket lehet használni egyre több helyen.

Esélyt adnak a Lens-családnak is

Egy másik, a blokklánccal sokkal erősebb szimbiózisban élő rendszer a Lens Protocol, felhasználói bázisát néhány hete százezerre tették. Itt is inkább keretrendszerről van szó, amelyre egy sor másik alkalmazást fejlesztenek. A már működő megoldások között itt is van Twitter-klón Lenster néven, videóoldal (Lenstube), chat (Hashchat), blog (Share) és még mások.

A Lens a gyors és olcsó Polygon blokkláncon működik, az Ethereum egyik “második rétegű blokkláncán” vagy mások szerint “oldalláncán”.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11135 11050 11240 +0,13% 0 0 3 466 525 945 HUF 2023-05-26 17:07:07
MOL 2866 2820 2874 +1,27% 0 0 1 933 992 560 HUF 2023-05-26 17:11:05
MTELEKOM 418 417 424 -1,07% 0 0 373 922 530 HUF 2023-05-26 17:14:45
RICHTER 8400 8200 8400 +2,19% 0 0 1 673 580 970 HUF 2023-05-26 17:10:31
OPUS 112 110 112 +0,90% 0 0 12 446 288 HUF 2023-05-26 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Rosszul járt, aki ma reggel zsákolt be euróból
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 18:38
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Visszatér az erősödő pályára a forint, aukció után esik a Telekom
Eidenpenz József | 2023. május 26. 12:10
A forint a kamatcsökkentés ellenére erősödik, már 372 alatt is előfordult. A Telekom viszont egyre lejjebb csúszik az aukció után. Nagy-Britanniából jó adat érkezett, Németországból rossz, de a prímet az amerikai adósságplafon viszi. Az ethernél olyasmi történt, ami 2016 óta nem.
Részvény / Deviza / Áru Jól tette, ha kivárt az euró váltásával
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 07:19
Vegyesen mozgott a forint a vezető devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve.
Részvény / Deviza / Áru Estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 18:32
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ma a Mol vitte a prímet
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 17:55
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 835,32 pontos, 1,80 százalékos emelkedéssel, 47 138,99 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru A kamat tartja a forintot, nagy adóemelés készül Magyarországon?
Eidenpenz József | 2023. május 25. 12:19
Gyengül a forint, de viszonylag erős, szépen emelkedik viszont a BUX index. Pedig nem jó a hangulat a nemzetközi részvénypiacokon, az adósságplafon-probléma megoldódásáig várhatóan nem is lesz az. Az amerikai tech-papírok viszont száguldnak a az Nvidia jelentése nyomán. Adóemelésre lesz szükség a költségvetés rendbetétele érdekében?
Részvény / Deviza / Áru Lassan már a vevők után dobják a földgázt a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 09:27
Ma is 2 százalék feletti mínuszban jár az irányadó európai gázár.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz veled, forint? Újabb csúcsok jönnek, vagy megindul a lejtőn az árfolyam?
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 07:36
Vegyesen ébredt a forint.
Részvény / Deviza / Áru Parádézott a Rába, itt az idő a pezsgőbontásra
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 19:16
A győri székhelyű Rába Járműipari Holding Nyrt. 20 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el az első negyedévben, ami 53 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest, és az elmúlt húsz év legmagasabb első negyedéves árbevétele.
Részvény / Deviza / Áru Ma érdemes volt eurót venni
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 18:29
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG