TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Két hónapja nem látott esés van a főbb nyugati tőzsdéken, a BUX még viszonylag jól megúszta. A fő ok a koronavírus miatti újabb lezárások, amik a gazdaságban újabb károkat okozhatnak. A forint viszont gyenge, az euró kevesebb mint másfél forintra volt az eddigi történelmi csúcstól. Németországban elfogadták a tavaszihoz hasonló, de lazább korlátozásokat, amelyek hétfőtől életbe lépnek.

Ismét dráma van a világ tőzsdéin, harmadik napja erősen esnek az indexek Európában, de ma Amerikában is majdnem egyforma a helyzet. A német DAX 4,2, a párizsi mutató 3,4 , a londoni 2,5 százalékkal zuhant. Az S&P 500-as 2,9, a Nasdaq 100-as 3,2, a Dow Jones ipari átlag pedig 3,0 százalékos lejtmenetnél tart. A lengyel index talán a leggyengébb kontinensünkön, 4,7 százalékos zuhanással fejezte be a napot.

A BUX index viszonylag jól megúszta, 2,7 százalékos eséssel búcsúzott. Az OTP három százalékkal 9740 forintra, a Mol 2,4 százalékkal 1538-ra, a Richter 3,1 százalékkal 6360-ra esett. A Magyar Telekom megúszta 0,2 százalékkal. A forint viszont nagyot gyengült, 368,40 az euró, 3,60-al magasabb, mint tegnap este. Napi maximuma 368,50, ami kevesebb mint másfél forinttal maradt el a tavasszal beállított történelmi csúcsponttól.

Mit lép az MNB?

Veszélyes vizeken jár a forint az Erste Befektetési Zrt. szerint.

A múlt héten még lefordult a 366,4-es lokális csúcsról az EUR/HUF, most ismét ennek a szintnek a tesztelése zajlik. Ez arra enged következtetni, hogy továbbra is nagyobb eladói nyomás van a forinton, hasonlóan a régiós devizákhoz. Elképzelhető, hogy ennek a mostani risk-off (kockázatkerülő – a szerk.) környezetben a korábbi 369,3 forintos történelmi csúcs, illetve a 370 forintos lélektani szint sem szabnak gátat. Talán az MNB holnapi betéti tenderén próbálhat változtatni ezen.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A dollár nagyot erősödött, ami előfordul, ha a befektetők kockázatkerülővé válnak. Az árupiacokon is vérengzés van, az arany 1,6 százalékkal, az ezüst 4,7 százalékkal, az amerikai típusú olaj hat százalékkal, az északi tengeri Brent pedig 5,2 százalékkal zuhant. A palládium 4,5 százalékkal zuhant, amelyet főleg a benzines autók katalizátoraiban használnak. Az éves csúcson járó bitcoin is megingott, négy százalékkal lejjebb ment, 13 100 dollár.

Medve, a lefelé mutató tőzsdei trendek jelképe (Pixabay.com) Medve, a lefelé mutató tőzsdei trendek jelképe (Pixabay.com)

Merkel karácsony előtti csomagja

Ezzel az amerikai tőzsdeindexek szeptember végi szintjükre estek. Főleg a koronavírus-járványnak erősen kitett ágazatok zuhantak, mint a szállodák, a légitársaságok, az energiacégek. Már csak hat nap maradt az amerikai elnökválasztásig, ami a befektetők bizonytalanságát növeli. Bár Joe Biden tíz százalékponttal vezet országosan Donald Trump előtt, a választás kimenetelét könnyen eldöntő kritikus államokban a verseny sokkal szorosabb. Így nem lehet biztosra venni a győzelmét.

Európában a vírus újabb és újabb rekordokat dönt, telnek a kórházak, újabb lezárások vannak napirenden. Németországban jelentős korlátozásokat vezetnek be, hogy karácsonyra vissza lehessen szorítani a járványt. Ma Angela Merkel kancellár a tartományok vezetőivel tárgyalt, akik támogatták korlátozási javaslatait. A hétfőtől életbe lépő lezárások azonban több ponton is eltérnek a tavasszal elrendelt intézkedésekről. Négy hétig tartanak, de még a 16 szövetségi államnak is el kell azokat fogadnia. Az intézkedések fő vonalakban:

 1. Erősen korlátozzák az emberek közötti kontaktust, nyilvános helyen maximum tíz személy találkozhat, maximum kettő háztartásból.
 2. Az óvodák, bölcsődék és iskolák lehetőség szerint nyitva maradnak.
 3. Javítanak a rizikócsoportokba tartozók, tehát betegek, ápolásra szorulók, idősebbek és rokkantak védelmén. A teljes izolációjukat azonban elkerülik.
 4. Felkérik a polgárokat, hogy minden, nem feltétlenül szükséges magánutazást halasszanak el. Ide tartozik a rokonlátogatás is.
 5. A szálláshelyeken a turisztikai célú éjszakázásokat megtiltják, csak a feltétlenül szükséges szolgálati utakat lehet fizetett szállásokon tölteni.
 6. A vendéglátóipar gyakorlatilag bezár, kivéve az elvitelre szánt ételek átvétele és otthoni elfogyasztása. A vállalati ebédlőket, kantinokat viszont nyitva hagyják.
 7. Az összes szabadidős tevékenységre szolgáló objektumot bezárják, mint a színházak, mozik, uszodák, szabadidő-parkok.
 8. Bezárják az olyan szolgáltatásokat is, amelyek a testápoláshoz sorolhatók, mint pedikűr, manikűr, masszázs, tetoválás. A fodrászatok nyitva tarthatnak.
 9. A szabadidős és amatőr sporttevékenységek nagy része szünetel. A profi sportban nem lesznek nézők.
 10. Nyitva marad a nagykereskedelem és a kiskereskedelem. Viszont tíz négyzetméterenként csak egy vevő tartózkodhat az üzletekben.
 11. Ahol csak lehet, pártolják a home office alkalmazását.
 12. Az érintett vállalatoknak kártalanítást fizetnek, vagy áthidaló segítséget nyújtanak.

Gyorsjelentés-dömping

Ma pluszban járt a német Delivery Hero részvénye. A cég várakozáson felüli negyedéves számokat tett közzé, és az éves prognózist is felfelé módosította a KBC Equitas szerint.

A magyar Netpincért is tulajdonló cég azok közé tartozik, amelyek képesek profitálni a járvány miatt megváltozó fogyasztói szokásokból. A General Eelctric részvényenkénti eredménye hat cent lett, szemben a várt mínusz négy centtel. A Boeingnél csak 1,39 dolláros a mínusz részvényenként, szemben az elemzők 2,52 dolláros várakozásával. Az UPS szállítmányozási cég is a vártnál jobb eredményeket tett közzé.

Jelentett még a Fiat Chrysler és a Mastercard. Ma este jön a Ford, a Cognizant, a SeviceNow, az Etsy, a Visa, a Spotify. Reggel az osztrák OMV teszi közzé jelentését.

Csütörtökön egy sor technológiai nagyágyú fogja közzétenni gyorsjelentését, az Apple, az Alphabet, az Amazon és a Facebook. Ma azonban egységesen nagyot esnek. A Refinitiv adatai szerint az S&P 500 index tagjai közül eddig jelentő 170 amerikai társaság 84 százaléka pozitív meglepetést okozott. Az elemzői várakozások szerint egyébként a profitok átlagosan 16,4 százalékkal lesznek alacsonyabbak, mint egy évvel korábban.

Tiszta-e az elektromos autó?

A tisztának tartott elektromos autók “piszkos valóságáról” ír a Concorde Értékpapír blogja.

Egy új elektromos jármű gyártása 30 ezer font szén-dioxid-kibocsátást okoz. A hagyományos autónál ez csak 14 ezer font. Ez után az elektromos jármű szén-dioxid-kibocsátása az energiatermelés forrásától függ. Ha ez nagyobb részben széntüzelésű erőművekből származik, az körülbelül 15 uncia szén-dioxid képződését eredményezi mérföldenként a Forbes szerint. Három unciával többet, mint egy hasonló benzinüzemű autó. Ha földgázüzemű erőművek töltik fel, 24 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátást okoz, de ez is messze van a nulla kibocsátástól.

Ráadásul az állami szubvenciókat az átlagos adófizető finanszírozza, hogy a gazdagok támogatott áron vásárolhassák meg a drága elektromos járművet. A gazdagabb államok pedig hajlamosak figyelmen kívül hagyni az ásványi anyagok és ritkaföldfémek bányászatával összefüggő helyi szennyezéseket és emberi jogsértéseket Afrikában, Kínában, Latin-Amerikában és másutt.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Friss
hírlevél