TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Bizonytalan, de nyugalmas volt a hét utolsó tőzsdei kereskedési napja, végül az emelkedő tőzsdeindexek lettek többségben a csökkenőkkel szemben. Két technológiai társaság jó gyorsjelentése is hozzájárult a pozitív hangulathoz az USA ban, mégis inkább az ipari részvények drágulnak. Mára is jutottak rossz hírek a járműiparból, ezúttal a Knorr Bremse részvényei zuhantak.

Egy mozgalmas hét utolsó napján végül az optimisták látszanak győzedelmeskedni, többnyire pozitív irányba fordultak a nyugat-európai tőzsdék és az amerikai részvények nagyobb része is. A német index stagnálással búcsúzott, a párizsi 0,2, a londoni 0,4 százalékkal emelkedett. Az S&P 500 index 0,3, a Dow Jones ipari átlag 0,7 százalékkal megy fel, a Nasdaq 100 azonban minimális mértékű mínuszban van.

Itthon a BUX index is nagyon pici, egy ezreléknél is kisebb süllyedést ért el, amit főleg a Richter két százalékos esése idézett elő. A Mol csak fél százalékkal süllyedt, az OTP és a Telekom pedig 1,3 százalék körüli pluszban zárt.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint kis mértékben gyengült, 30 fillérrel ment feljebb az euró, 357,60 forint az ára. A dollár nem sokat változott tegnaphoz képest. Az olaj szerény pluszban, a nemesfémek inkább kis mínuszban tartózkodnak. A réz viszont 1,7 százalékkal emelkedett.

Két szép gyorsjelentés

Az amerikai tőzsdét állítólag két gyorsjelentés vidította fel elsősorban. Egyrészt az Oracle nevű szoftveróriás, másrészt pedig a Peloton Interactive, amely fitnesz-készülékeket, high-tech szobabicikliket gyárt. Mindkét részvény öt százalék körüli mértékben emelkedett kezdetben, de később visszavettek a lendületből, és jelenleg csak két százalék körüli pluszt mutatnak.

A Hindenburg Research tegnapi, lesújtó elemzése nyomán ma is tovább zuhan a Nikola, 16 újabb százalékkal 31,40 dollárra. A Tesla szerény mértékben emelkedni tud. Alaposan elbántak a német bankokkal, a Deutsche Bank és a Commerzbank egyaránt két százalék feletti süllyed esést mutatott. Ettől még jobban néz ki az OTP mai emelkedése.

Knorr-Bremse padlófék

Nincs vége az európai járműiparból érkező negatív híreknek. A Knorr-Bremse fékgyártó hét százalékkal zuhant, miután kiderült, hogy nagyrészvényese, Heinz Hermann Thiele tovább csökkentette részesedését a társaságban. A Volkswagen elkezdte az ID.3 modell kiszállítását, a részvény mégis süllyedt, igaz, az utóbbi időben elég sokat ment fel. Főleg, amikor a Teslához mérték az elektromosautó-gyártási potenciálját.

Szinte mindennaposak az európai gépgyártás, járműgyártás területéről érkező rossz hírek, mint leépítések, gyárbezárások, átszervezések. (Lásd például itt»»» és itt»»».) A magyar ipar és annak hasonló alszegmense is bajban van, az erről szóló friss hírről itt írtunk. A

Kikeltek a kriptók ellen

Németország, Franciaország , Olaszország, Spanyolország és Hollandia síkra szálltak a kriptodevizák szigorúbb szabályozása érdekében az európai pénzügyminiszterek értekezletén.

Nagyon világos szabályokat kell alkotni annak érdekében, hogy a pénzügyi piacok ne legyenek veszélyben – idézi az N-tv.de a német szövetségi pénzügyminisztert, Olaf Scholz-ot. Ha a stabilitásra veszélyt jelentenek a magáncégek által kibocsátott kriptodevizák, akkor be kell ezeket tiltani mondta a miniszter. Példának ismét a Facebook által létrehozott Librát említik, de állítólag több más projekt is starthoz közel áll. A francia miniszter szerint pedig az Eurózónában csak egy intézmény, az EKB bocsáthat ki fizetőeszközt.

Nincs miért engednie Trumpnak

Donald Trump amerikai elnök kijelentette, hogy nem hosszabbítja meg a ByteDance Ltd. számára a TikTok videómegosztó alkalmazás amerikai üzletágának értékesítésére adott, szeptember 15-i határidőt.

A kínai hatóságok a múlt hónapban kijelentették, hogy a vállalat minden tranzakcióját jóvá kell hagyniuk Pekingben. Ez már gyakorlatilag garantálja, hogy az eladás ne valósulhasson meg időben írta a Bloomberg.com. Úgy tűnik, a világ legértékesebb startupja, a ByteDance Ázsiára fogja koncentrálni a jövőbeni terjeszkedési terveit. Trump számára keveset hozna, ha a határidő lejártával meggondol magát, mivel ismét keménykedik Kínával, a választási kampányának központi részeként.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább MNB – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél