Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az E-Star elnök-vezérigazgatója szerint a társaság menedzsmentje arra törekszik, hogy egyezségre jusson a hitelezőkkel, de hétfőn még nem vár megegyezést, várhatóan második kör lesz. Nincs háttér-megállapodás a hitelezők között, aki erre spekulál, lehet, hogy csalódni fog a hitelezői gyűlés után.

A társaság első embere, Soós Csaba a Gazdasági Rádiónak elmondta, hogy a február 4-i hitelezői egyeztetésen végre kiderülhet, hogy mi valójában a szándéka és motivációja az E-Star legnagyobb kötvényeseinek. Akik eddig csak annyit közöltek a társasággal, hogy 50 millió darabos részvénykibocsátást szeretnének a hitelezői követelésekért cserében, de azt nem, hogy hogyan képzelik el a cég működését a jövőben.

Rémálom lenne a felszámolás

A társaság javaslata, melynek alapján az E-Star 2-15 év alatt kifizetné a feléje fennálló követelések 45-100 százalékát függően attól, hogy biztosított vagy nem biztosított hitelezőről van szó, Soós Csaba állítása szerint a maximum, amit a cég vezetése a részvényesi felhatalmazás alapján felelősen ajánlhatott a hitelezőknek.

Véleménye szerint, bár van esélye az E-Star felszámolásnak, azonban egyelőre ez csak rémálom forgatókönyvnek tekinthető, mivel ebben az esetben járnának a legrosszabbul a hitelezői sorban a leghátul „álló” kötvényesek. Egy esetleges felszámolás ugyanis azt jelentené, hogy a kötvényesek még a most ajánlottnál is kevesebb pénzhez, de lehet hogy semmihez nem jutnának és a részvényesi érték is nulla lenne.

Sem megerősíteni, sem megcáfolni...

Soós Csaba sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta azt a piaci pletykát, hogy a cég azért került ilyen nehéz helyzetbe, mert a csődegyezség keretében bizonyos szereplők olcsón akarják átvenni a hatalmat a cég irányítása felett, és utána azt tovább akarják adni más szereplőnek. De azt elismerte, hogy 2012 nyarán érkezett hozzá olyan ajánlat, mely összesen 1 forintot adott volna a részvénycsomagjáért, és furcsállotta az 50 millió részvény kibocsátásáról szóló elképzelést is.

„Voltak érdekes momentumok a társaság elmúlt egy éves során, és szeretnénk jobban megismerni azt az ötven milliós tőkeemelési gondolatot, hogy emögött milyen fundamentumok húzódnak meg, adott esetben az új részvényesek hogyan képzelnék el a társaság jövőjét” – tette hozzá.

Nagy harc lesz?

Azt tartaná sikernek Soós Csaba, ha létrejönne február 4-én a hitelezői egyezség. Kijelentette, akár nagyon nagy kompromisszumok árán is, így akár egy kötvény-részvény konverzió keretében is történhet megállapodás, amennyiben ahhoz a társaság részvényesei hozzájárulnak. A vezető elárulta, hogy egyetlen egy biztosított hitelezőjük van, a nem biztosított hitelezők közé tartoznak a kötvényesek és a szállítók, köztük ő maga is, mivel korábban egymilliárd forintos hitelt nyújtott cégének.

A vezérigazgató nem tartja valószínűnek, hogy a részvényesek és a kötvényesek között jelentős harc bontakozzon ki. Ebben az esetben a jelentős részvényesek – köztük például az egyik legnagyobb magyar alapkezelő – nem adták volna el részvényeiket, amelyen keresztül a menedzsmentet befolyásolni lehetne. (Például az OTP Alapkezelőnél voltak korábban E-Star-papírok.)

Az alapkezelők keze megkötve

Öt intézményi befektetőt azonosítottak korábban volt a kötvénytulajdonosok között, mára csak kettő számottevő nagyságú maradt közülük, akik leginkább készpénzhez szeretnének jutni. Hozzátette, hogy számára meglepő, hogy a vállalat legnagyobb kötvényesei az elmúlt időszakban megszabadultak az E-Star összes részvényétől, miközben most az egyezség fejében újra részvényekhez szeretnének jutni.

Volt két megoldási javaslat a nagy kötvényesek részéről, az egyik során a még működő projekteket egy projekttársaságba vitték volna, amelyben a kötvényesek és más hitelezők részesedést kaptak volna. Az alapkezelők viszont nem vásárolhatnak zárt körű cégek részesedéseiből. A másik szerint a kötvényekért cserébe E-Star-részvényeket kaptak volna, de itt is probléma volt, hogy a befektetési alapkezelés során nem ugyanazok a részlegek foglalkoznak kötvényekkel, mint részvényekkel. A kötvényeket tartó alapokba sokszor nem férnek be a részvények.

Jöhet a nagy pofon hétfőn

Március közepére rendkívüli közgyűlést hirdettek meg, és ott is mindenképpen hajlanak a kompromisszumokra.  A menedzsmentnek egyetlen célja lehet, hogy a társaság hosszú távon tovább tudjon működni. A társaság szeretett volna tőkét emelni, de annak ellenére, hogy a tőzsdén folyamatosan van vételi érdeklődés a részvényekre, a tőkeemelésre nem voltak jelentkezők – derült ki.

A részvényárak elmúlt napokban tapasztalható emelkedése a reorganizációs program megjelenésekor kezdődött. A vezérigazgató úgy véli, a befektetők arra spekulálnak, hogy valamilyen háttéralku már létezik a nagybefektetők között. Ez azonban nincs így, ebből február 4-én akár még nagy negatív meglepetés is lehet. „Én jelen pillanatban inkább negatív kifejletre számítok” – mondta.

Egy kör még biztosan lesz

Ha nincsen hitelezői megállapodás, akkor a társaság végelszámolása kell következzen. A csődmegegyezésre azonban még marad 65 nap február 4-e után is, ezért még egy forduló biztosan lesz, legalább egyszer még össze fognak ülni.

Az interjú végén Soós Csaba főleg a korábbi eseményekről beszélt. Többek között elmondta, Románia IMF-megállapodása alapján megszüntették a távfűtés igen tetemes állami támogatását az országban. Ha ezt tudták volna, nem vágnak bele romániai terjeszkedésbe – mondta el a vezérigazgató.

E-Star stand a marosvásárhelyi napokon 2011-ben. Egy lufinál azért többet kaptak a befektetők. Fotó: e-star.hu

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 14400 13860 14400 +3,00% 0 0 7 871 941 105 Ft 2021-05-13 17:05:53
MOL 2260 2178 2260 +2,73% 0 0 2 768 137 336 Ft 2021-05-13 17:14:56
MTELEKOM 414 410 415 +0,85% 0 0 257 468 532 Ft 2021-05-13 17:07:24
RICHTER 8385 8220 8410 -0,18% 0 0 1 911 595 295 Ft 2021-05-13 17:05:41
OPUS 240 238 246 -0,82% 0 0 49 684 843 Ft 2021-05-13 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Emelkedéssel zárt a BUX
MTI | 2021. május 13. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 813,37 pontos, 1,84 százalékos emelkedéssel, 44 974,08 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Miért esik a bitcoin árfolyama? Elon Musknak milyen adui lehetnek még?
Eidenpenz József | 2021. május 13. 17:06
A bitcoin árfolyama és az egész kriptópiac ma Elon Musk azon megjegyzése nyomán zuhant nagyot, hogy nem fogadja már el a bitcoint a Teslák eladásakor. Túlságosan terheli ugyanis a környezetet az első számú kriptodeviza létrehozása és elszámolása. De belengetett egy másik megoldást is. Vajon mire gondolhatott?
Részvény / Deviza / Áru Ma is mélypirosban vannak a tőzsdék, Elon Musk új célpontot keres
Eidenpenz József | 2021. május 13. 12:28
A meglepetést okozó amerikai inflációs adat hatása ma is tart, tovább szakadnak a részvénypiacok Európában. A hazai BUX viszont felülteljesítő, és a forint is erősödött. A Tesla kínai eladási adatai rosszak lettek, a cég vezére nyomta le a bitcoin árát, de más alternatívát keres helyette.
Részvény / Deviza / Áru Jó nap van a Richter mögött
MTI | 2021. május 12. 18:01
A vezető részvények a gyógyszerpapír kivételével gyengültek.
Részvény / Deviza / Áru Ronda inflációs adatok jönnek sorban, csökken a bitcoin adója itthon
Eidenpenz József | 2021. május 12. 12:10
Európában stabilizálódtak ma a tőzsdék, de az USA-ban nagyon várják a délutáni inflációs adatot, ami még felkavarhatja a piacokat. A Telekom gyorsjelentése nagyjából hozta a várakozásokat, az OTP célárát pedig megemelték. Magyarországon csökkenhet a kriptodevizák adója. A lítium az egyik legjobban teljesítő nyersanyag volt az idén.
Részvény / Deviza / Áru Enyhe csökkenés: mi történt ma Budapesten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 11. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 236,92 pontos, 0,53 százalékos csökkenéssel, 44 350,67 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Átterjedt a korrekció Európára, 30-ból 30 DAX-papír esett
Eidenpenz József | 2021. május 11. 12:13
A tegnapi, március óta nem látott nagyságú amerikai techrészvény-kiárusítás után ma Európában is méretes mínuszok vannak. A magyar és a lengyel index az átlagnál jobban szerepel, de Pesten is az esés az úr. Nagyot zuhant a Novavax egy bejelentés nyomán, és  rejtélyes új Tesla-gyár tervei tűntek fel Texasban.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és a Telekom húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 423,22 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 44 587,59 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Átmeneti lehet a Richter gyengélkedése, a bányavállalatok és oltóanyag-gyártók nagy napja a mai
Eidenpenz József | 2021. május 10. 12:27
Az európai tőzsdéken kis esés jellemző, de a magyar és a lengyel parkett jobban teljesít. A Pfizer-BionTech oltásról sorba jöttek jó hírek, a részvénye majdnem tíz százalékkal drágul. Londonban a bányavállalatok főleg a réz száguldása miatt mennek. A Richter jelentése csalódás, de a jövőt illetően optimisták az elemzők, így a papír nem esik.
Részvény / Deviza / Áru Csak a Mol-részvények drágultak a vezető négyesből
MTI | 2021. május 7. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 308,34 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 164,37 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.