5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az OTP húzza le a hazai indexet, amelynél bejelentés érkezett. Az európai tőzsdék nem találják az irányt, a nagyon fontos amerikai foglalkoztatási adatra várnak. A földgáz végre olcsóbb, a dollár is esik, hírek is vannak, amik segíthetnek a forintnak. Megemelték a Mol és az OTP célárát.

Nincs egyértelmű irány Nyugat-Európában, a német tőzsdeindex kissé emelkedik, a francia és a brit valamelyest süllyed. Ahogy tegnap este az USA-ban is hasonló helyben topogás volt látható. A befektetők óvatosan várják a kulcsfontosságú novemberi amerikai foglalkoztatási adatok mai közzétételét, amelyek befolyásolhatják a Federal Reserve monetáris politikáját, a kamatokat is.

Az ISM amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzserindex tegnap rosszabb lett a vártnál. A hét elején a piacok sokat profitáltak Jerome Powell Fed-elnök megjegyzéseiből, amelyek arra utaltak, hogy a jegybank fontolgatja a kamatemelések ütemének lassítását. Az elmúlt négy ülés 75 bázispontos emelése után most már kisebb, 50 bázispontos csökkentésre számítanak december 14-én.

Nyomás alatt az OTP

Itthon a BUX index viszont 0,8 százalékkal esik, főleg az OTP másfél százalékos gyengülése húzza le. A bankrészvényeknek talán az nem tett jót, hogy a Sertorius Global Opportunities Fund PTE. Ltd, amely szoros kapcsolatban áll Csányi Sándor elnök-vezérigazgatóval, tranzakciót jelentett be.

Árfolyamok és grafikonok

A Mol csak 0,6, a Telekom 0,5, a Richter 0,3 százalékkal süllyed. Az Alteo 1,3, az AutoWallis pedig 6,1 százalékkal drágul.

Pénteki megnyugvás a forintnál

Az euró ma folyamatosan lefelé tart, már három forinttal olcsóbb lett, 408,50 az ára. Az EU-s támogatásokkal kapcsolatos bejelentések nyomán a héten először jókorát gyengült a forint, a korábbi 406-408-ról felment tegnap 413,70-ig is az euró. Ma is sok hír érkezett, például a magyar költségvetés újratervezéséről és az orosz olajárplafonról.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A dollár masszívan süllyed, ez kedvez a feltörekvő piaci devizáknak, köztük a forintnak is. Az európai gázár több napos drágulás után fordult, ma hat százalékkal 130,5 euróra esett, ez pedig kedvező. Az olaj ma alig változik, kis mértékben süllyed az ára.

Mi lesz veled, olajárküszöb?

Várhatóan 60 dolláron húzzák meg az ártetőt az orosz olajra. A döntéshozók egy olyan szintet szeretnének meghatározni, melyen még érdemes Moszkvának exportálnia, de legalább öt százalékkal alacsonyabb a mostani árnál, hogy csökkenjen Oroszország bevétele – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Korábban a Kreml a teljes export leállításával fenyegetett ártető esetén, azonban a legfrissebb nyilatkozatok alapján egy megfelelő árszint esetén folytatnák a kereskedelmet.

A mostani tető a december 5-e utáni EU-s embargóval együtt lépne életbe. Bevezetéséhez mind a 27 országnak hozzá kellene járulnia.

Miért különösen szomorú a forintgyengülés?

Nem tud igazán erősödni a magyar deviza, ami különösen kedvezőtlen hír annak fényében, hogy a dollár is gyengül, ami jellemzően jó hír a régiós devizáknak – írja a KBC Equitas.

Még mindig maradt bizonytalanság az EU-s források kapcsán, a végső döntés az Európai Tanács kezében van, így egyelőre nem tud egyértelmű irányt kijelölni a forint.

Az Erste Befektetési Zrt. pedig azt emelte ki a forinttal kapcsolatban, hogy Navracsics Tibor miniszter megszólalása alapján

csak jövő év második felétől érkezhetnek uniós pénzek, ráadásul addig még számos ellenőrzési ponton át kell jutnia a kormány reformjainak.

Emelték a Mol és az OTP célárát

Az mBanku elemzője 4046 forintra emelte a Mol célárát. A Wood & Company elemzőház is megerősítette az eddigi vételi ajánlását – írta a KBC Equitas. Ezzel a célárak konszenzusa 3350 forintra emelkedett a Bloomberg szerint, ami a jelenlegi árfolyam mellett közel 18 százalékos felértékelődést tartalmaz.

Szintén az mBanku az OTP-re vonatkozó célárát 15 729 forintról 16 189 forintra emelte meg, továbbra is vételi ajánlás mellett. Az új célár, ha bekövetkezne, szintén jelentős, 48 százalékos felértékelődést jelentene a részvényekre.

A Fed jegybankárai óvatosságra intenek

Két Fed jegybankár is hűtötte tegnap a kedélyeket. John Williams New York-i elnök bizonyult a szigorúbbnak, aki szerint a jegybanki alapkamatot az infláció fölé kell emelni ahhoz, hogy azt hatékonyan le tudják nyomni a jegybanki cél szintjére. Várakozása szerint 2023-ban meredeken csökkenhet az infláció, de elképzelhető, hogy csak 2025-re éri el a két százalékos szintet – írta az Erste Befektetési Zrt.

Michael Barr, a központi bank egyik elnök-helyettese is arról beszélt, hogy még sok munka vár a Fed-re, hogy megfékezze az árak növekedését, de megemlítette, hogy a decemberi ülésen esélyes lehet az eddigi 75 bázispontos emeléseknél mérsékeltebb szigorítás.

Húszmillió dolláros hackertámadás

A részvényekhez hasonlóan tegnap este a kriptovaluták emelkedése is megállt, a bitcoin majdnem pontosan 17 ezer, az ether 1284 dollár. Újabb hackertámadás történt az Ankr és a Helio protokollok ellen, amelyek a Binance BNB érméjét is tárolták. A károk nagysága az első becslések szerint húszmillió dollár lehet. A hasonló kisebb DeFi-protokollok ellen eléggé gyakoriak a támadások.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Jó hír lehet, hogy a piacon a messze legnagyobb “orákulum” (adatbázis okosszerződések számára), a Chainlink a napokban elindítja saját érméjének lekötési (staking) szolgáltatását. Ezen keresztül a felhasználók – hasonlóan egy vállalat osztalékaihoz – részesedhetnek majd a szolgáltatás nyereségéből is.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17420 17315 17500 +0,84% 0 0 2 602 585 335 HUF 2024-06-17 17:06:38
MOL 2810 2808 2830 -0,43% 0 0 742 921 772 HUF 2024-06-17 17:05:23
MTELEKOM 1028 1024 1038 -0,19% 0 0 243 253 322 HUF 2024-06-17 17:14:50
RICHTER 9320 9255 9380 +0,22% 0 0 646 286 700 HUF 2024-06-17 17:05:12
OPUS 428 425 431 -0,12% 0 0 114 210 525 HUF 2024-06-17 17:14:58
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Szemet gyönyörködtető, amit a forint művel az euróval
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 19:14
Több napon át tartó szenvedés után hétfőn végre erősődött a hazai fizetőeszköz, ráadásul nem is keveset.
Részvény / Deviza / Áru Ketten gyújtottak lámpást a pesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 17:51
Az OTP Bank és a Richter mentette meg hétfőn a BUX renoméját.
Részvény / Deviza / Áru Éles kanyart vett a forint, Marine le Pen nyugtatja a piacokat
Bózsó Péter | 2024. június 17. 12:33
Miután a francia szélsőjobboldali párt vezetője nyugtatta a piacokat, enyhe emelkedés látszik Európában az ázsiai mínuszok után. A forint is erősödni tudott korábbi gyenge teljesítményét követve. A Goldman Sachs bizakodó az S&P 500 index jövőjével kapcsolatban.
Részvény / Deviza / Áru A forint csak egy jó hírt tudott összehozni
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 06:44
Az euró 398 forint feletti szinten kezdi ezt a hetet. 
Részvény / Deviza / Áru Gyógyszerhez nyúl, ha ránéz a forintra
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:51
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőre került a BUX és nem tudott fékezni
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 69 536,56 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A bünti miatt esett a forint, rajongói segítettek Musknak
Eidenpenz József | 2024. június 14. 12:43
Rossz a hangulat az európai tőzsdéken, ez alól a BUX index sem tudja kivonni magát. A forint tovább gyengült, már 398 forint felett van az euró. Elon Musk úgy látszik, megcsinálta, 56 milliárd dollár vár rá fizetésként. Valamikor a nyáron talán engedélyezik az Ethereum ETF-et. Az Apple lekörözte a Microsoft-ot.
Részvény / Deviza / Áru Szanatóriumba vonul, ha megtudja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 07:43
Már péntek reggel többet, mint csütörtök este.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon elkeseredik, ha meglátja mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 18:15
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Hatalmas meglepetés történt a budapesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 17:34
 A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,85 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 70 022,97 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG