BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. április 23. 11:25

Nagyon rossz adatok érkeztek Európából, minden elemzői becslést alulmúltak, de a tőzsdék nagy átlagban stagnálnak. Napról napra gyengébb a forint, ma már a 358-at is meghaladta az euró ára. Szorítanak helyet egy kis olajnak a kínaiak, növelik tartalékaikat és újabb tározókat építenek. Eközben Szaúd-Arábia több nagy tankhajója közeledik az amerikai partokhoz.

Elkeserítő beszerzési menedzserindexek érkeztek Európából, amelyek aláhúzzák, hogy áprilisban gyakorlatilag megállt az élet a kontinensen. Az IHS Markit indexe nemcsak az eddigi legalacsonyabb értékre süllyedt, hanem az összes elemzői várakozást is mélyen alulmúlta a Reuters szerint. Japánból is a szolgáltatási szektor meredek visszaeséséről jött adat.

Így az európai tőzsdék ma nem nyitottak túl jó hangulatban. Később, 11 óra előtt a Stoxx 600 index lényegében nulla változást mutatott.  Frankfurtban kissé esnek, Párizsban vagy Dél-Európában viszont valamelyest emelkednek az árfolyamok. Az amerikai határidős indexek sem jeleznek irányt. Itthon a BUX index csupán pár ponttal süllyed, a Richter és a Telekom egy százalék körüli esése húzza le. Viszont az OTP 0,3, a Mol 1,2 százalékos pluszban van.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Régi forintbankjegyek Régi forintbankjegyek

Reggel 358,60 is volt az euró, most 357,70. A grafikonon látszik, hogy megint napról napra gyengébb a fizetőeszközünk. Egész éves szinten egyébként számos feltörekvő, a nyersanyag-exportnak kitett vagy például a turizmusból élő ország devizája gyengült két számjegyű százalékos mértékben. (Brazília, Dél-Afrika, Mexikó, Izland, Oroszország, Norvégia stb.)

A dollár/forint 2020-ban (Tradingview.com) A dollár/forint 2020-ban (Tradingview.com)
Sok olajat vásárol Kína

Ma folytatják a korábban megszakadt tárgyalásokat az EU vezetői az ezermilliárd eurós nagyságrendű mentőcsomagról, a “koronakötvények” kibocsátásáról.

Az olaj a tegnapi után ma is emelkedik, bár az utóbbi napok vad zuhanása fényében csak szerénynek mondható, 7-10 százalékos mértékben. Ezt főleg azzal magyarázzák, hogy vannak jelek a kutak egy részének leállítására. Oklahoma állam például a termelésből kieső vállalkozásoknak nyújt pénzügyi segítséget. Kína növeli stratégiai olajtartalékait, mert jóval több olajat importál, mint amennyit felhasznál – írta a Marketwatch. Az ország ezen kívül újabb stratégiai olajtárolót épít. (Tegnap főleg Donald Trump Iránnak címzett fenyegetése emelte az olaj árát.)

Közeledik az olajbomba

Az Oilprice.com szerint viszont mintha nem lenne elég az amerikai termelők baja. Még több hatalmas, szaúd-arábiai olajjal megtöltött tanker is közeledik az USA partjai felé. Az “50 millió hordós olajbomba” elvileg még lejjebb nyomhatja az olajárat. Bár felmerült, nem lehetne-e kitiltani őket a kikötőkből.

Az USO nevű ETF-ről, a világ legnagyobb olajalapjáról már említettük, hogy kényszereladásainak nagy szerepe lehetett a negatív olajárak kialakulásában. Rengeteg új kisbefektető vásárolta, a határidős olajpiac nagy szereplője lett. Majd  óriásit veszített a lezuhanó közeli határidős árakon. A SeekingAlpha egyik szerzője ehelyett a kedvezőtlen konstrukció helyett az USL nevű alapot ajánlja. Ez 12 hosszabb lejáratú kontraktust tart, így kevésbé van kitéve olyan anomáliáknak, mint az USO. (Hasonló európai párja az ETFS Longer Dated Brent Crude /OOEB/.)

Gyorsjelentések és az OTP

Záporoznak az amerikai gyorsjelentések, ma este jelent például az Intel. Európában a Credit Suisse jelentett és a Daimler tett közzé előzetes számokat.

“A Goldman Sachs elemzője 12 200 forintról 12 100 forintra mérsékelte az OTP részvényére vonatkozó célárat, az ajánlásuk pedig változatlanul vételi. Az elemzők többsége továbbra is optimista, a konszenzus 13354 forint” – írta ma a KBC Equitas. Az OTP egyébként tovább veszi saját részvényeit is.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Friss
hírlevél