BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 17. 11:59

Nagyon visszafogottak az európai tőzsdék, valószínűleg kivárnak a mai és holnapi EU-csúcs előtt. Itthon is enyhe csökkenés van, főleg a Mol miatt, az OTP inkább stagnál. Oroszországot megvádolták, hogy hekkerei betörtek a nemzetközi víruskutató laboratóriumokba, hogy megszerezzék az oltóanyagokkal kapcsolatos technológiát. Csalódást okozott a Netflix, az első félévi jó teljesítményt valószínűleg nem fogja tudni megismételni.

Ez a nap elsősorban azért lesz érdekes, mert az Európai Unió vezetői összeülnek, hogy a korábban elhatározott 750 milliárd eurós gazdaságsegítő program részleteit megvitassák. Addig azonban kivárás és bizonytalanság érzékelhető az európai piacokon, a német DAX-index egy ezrelékkel emelkedik, miközben a francia mutató fél százalékkal csökken, Londonban pedig minimális a süllyedés. Pluszban van Milánó és Stockholm, mínuszban Brüsszel és Bécs tőzsdeindexe. Az amerikai határidős indexek enyhe pluszban vannak.

A varsói és a budapesti mutatók hasonló mértékben, fél százalék körül esnek. Az OTP ára változatlan, 10 740 forint, a Mol 1,3 százalékkal esik, a Richter 0,4 százalékkal van lejjebb. A mostanában sokat drágult CIG Pannónia hat százalékkal ment lejjebb, az Opus ára változatlan, a Telekom kissé süllyed. A forint gyengült, 353,90 fillér az euró, ami 50 filléres emelkedés. Az arany stagnál, az olaj kissé lefelé csorog.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Mentőcsomag ideát és odaát

Az európai mentőcsomagot Németország és Franciaország támogatja, néhány észak-európai ország ellenzi.

A tandemben most a fiskális élénkítésen van a sor. Ma és holnap ülésezik az Európa Tanács, és dönt a járványhoz kapcsolódó helyreállítási alapról. Szerintünk a füst nagy valószínűséggel felszáll holnap zárásra, így ősszel meg is indulhat az alap felhasználása. Magyarország 8,5 milliárd euró támogatásra és cirka 7 milliárd euró hitelre számíthat az alapból. Eközben az USA-ban is zajlik az élet. A jövő héten mutathatják be az újabb amerikai mentőcsomagot, ami 3500 milliárd dollárra rúghat – írta az Erste Befektetési Zrt. kommentárja.

Járvány, dráma, hekkerek

Indiában a fertőzések száma átlépte az egymilliót, Tokióban is új rekord született. Az Amerikai Egyesült Államok egyes területein pedig új korlátozó intézkedések bevezetése fenyeget. A járványhírek tehát egyáltalán nem jók, bár az amerikai kormányzat járványügyi szakértője, Anthony Fauci legalább azzal kapcsolatban optimista, hogy ősszel meglesz az oltóanyag. Valóban több biztató fejlemény, teszteredmény volt a héten. (A súlyos amerikai helyzetről szóló kommentárunk itt olvasható, reggeli járványügyi körképünk pedig itt.)

Dráma bontakozott ki csütörtökön délután, amikor Nagy-Britannia megvádolta Oroszországot, hogy az meghekkelte a Covid-19 oltóanyagon dolgozó nemzetközi kutatóközpontokat – írta a Bloomberg.com. Ezt állítólag az Amerikai Egyesült Államok és Kanada titkosszolgálatai erősítették meg. Egyelőre nem világos, hogy ezek a kutatóintézetek elszenvedtek-e valamilyen károkat is, és ez késleltetheti-e az oltóanyagok kidolgozására törekvő programokat. Arról azonban szó van, hogy a támadások továbbra sem szűntek meg. A Kreml cáfolta Oroszország érintettségét az ügyben.

Szenved a német ipar, optimista a Daimler

A német ipar megrendelésállománya májusban ismét enyhén csökkent. Az ország statisztikai hivatala szerint 0,8 százalék volt az áprilisi süllyedés (a májusi 1,1 százalék volt). A Daimler árfolyama mintegy négy százalékkal ugrott meg, mivel a gyár negyedéves eredménye a várakozásoknál jobb lett.

Régi Mercédesz (Pixabay) Régi Mercédesz (Pixabay)

Az Adva Optical nevű hálózatfejlesztő cég részvénye kilenc százalékkal lőtt ki, miután operatív eredménye 133 százalékkal ugrott meg – írta az N-Tv.de. A svéd Ericsson részvénye pedig nyolc százalékkal ment fel, valószínűleg azért, mert fő konkurense a kínai Huawei. Amelyet Nyugaton különböző szankciókkal sújtottak, utoljára a napokban Nagy-Britannia.

Csalódtak a Netflix-részvényesek

Tegnap este tőzsdezárás után jelentett a Netflix, és csalódást okozott, mert az előfizetők számára vonatkozó előrejelzése jóval elmaradt az elemzők által vártnál. A részvény emiatt az amerikai zárás utáni tőzsdén kívüli kereskedelemben 15 százalékkal is esett, Frankfurtban most -8 százaléknál tart.

Az egy részvényre jutó eredmény a várt 1,81 dollár helyett 1,59 dollár lett, ugyanakkor az árbevétel meghaladta a várakozásokat, 6,08 milliárd dollár helyett 6,15 milliárd dollár volt. A második negyedévben az előfizetők száma 10,09 millióval bővült globálisan, miközben 7,5 millióra számított a konszenzus. A legfontosabb piacnak számító Egyesült Államokban közel hárommillió új előfizető volt, ami rekordnak számít. Rossz hír viszont, hogy a harmadik negyedévben mindössze 2,5 milliós bővüléssel számol a cég menedzsmentje – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
hírlevél