TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.

Jól kezdték az augusztust az európai tőzsdék, a reggeli bizonytalankodás után igencsak megindultak felfelé. A DAX index Frankfurtban 2,7 százalékkal ugrott meg, a párizsi mutató 1,9 , a londoni 2,3 százalékkal ment feljebb. Az Egyesült Államokban szerényebb az emelkedés, az S&P 500 0,8, a Nasdaq Composite index pedig 1,3 százalékkal van feljebb. Ezzel a technológiai mutató újabb rekordot készül dönteni. A négy nagy papír, az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook csütörtök esti jelentése óta a tech-részvényeknél különösen jó a hangulat.

Az európai emelkedést főleg a ma érkezett kedvező gazdasági mutatókkal magyarázzák, így reggel a várakozásoknál jobban alakult a kínai beszerzési menedzser index. Ehhez jöttek azután a kedvező az európai menedzserindexek is.

Alulteljesített a BUX

Magyarországon a BUX index az európai trenddel szembe menve 0,2 százalékkal süllyedt, térségünkben ugyanakkor ez nem annyira kirívó, Varsó ugyanis gyakorlatilag stagnált. Az indexet az OTP 1,3 százalékos süllyedése húzta le, miközben gyorsjelentése után a Richter 0,9, a Mol pedig 0,3százalékkal ment fel. Az Opus 1,3, a Magyar Telekom 0,1, a CIG Pannónia 0,9 százalékkal süllyedt.

A forint gyengült, egy forinttal drágább lett az euró, ezzel 344,90. Az arany kora reggel rekordot döntött, az ázsiai kereskedés után azonban alábbhagyott a lendület és végül stagnálásba váltott. A délelőtt még mínuszban járó olaj délutánra másfél százalék körüli pluszba lendült. Hasonló pluszban jár a réz is.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Idősek vérében keresik az antitestet

Továbbra is napirenden van, hogy a Microsoft felvásárolja a TikTok amerikai közösségimédia-platformot, ráadásul amerikai elnöki engedéllyel. (Erről itt írtunk.) Az Eli Lilly gyógyszercég több mint két százalékkal emelkedett a tőzsdén, miután arról számolt be, hogy koronavírus-kutatásokat kezd az idősotthonok lakói körében. A kutatott hatóanyag a vírus által kiváltott antitesteken alapul. Ezért vizsgálják az antitestek jelenlétét az idősotthonok lakóinál. A cél a fertőződés megakadályozása.

(Olvassa el ezt is: Fekete negyedévet zárt a Ferrari, Kínában zuhant a legjobban a forgalom)

Nagy pofont kapott a japán büszkeség

A koronavírus-járvány első hullámát Japán nagyon szépen átvészelte, jelentősebb korlátozások, karantén nélkül. El is terjedtek olyan elméletek, amelyek szerint ennek oka, hogy magasabb kulturális színvonalon vannak. Például természetes a japánoknál, hogy maszkot hordanak, hogy ha betegek. Magyarázták a sikert azzal is, hogy kevesebb náluk az elhízott ember – írja a Bloomberg.com hírlevele.

 

 

Most azonban úgy tűnik, hogy ez az ország semmivel sem speciálisabb. Miután újranyitotta a vendéglátóhelyeket és újra engedélyeztek számos sportágat júniusban, még kampányt is indítottak, hogy a belföldi turizmusra ösztönözzék az embereket és több pénz költésére bírják őket. Úgy tűnik, ez igencsak elsietett volt. A fertőzések az országban sokkal jobban terjednek most, mint a tavaszi időszakban, és olyan területeire is eljutottak az országnak, amelyek eddig érintetlenek voltak.

Igazolt koronavírus-fertőzések Japánban (Tradingview.com) Igazolt koronavírus-fertőzések Japánban (Tradingview.com)

A népesség körében nő az elégedetlenség a kormány intézkedéseivel szemben, kétségbe vonják a miniszterelnök képességeit is. Aki hetek óta nem jelenik meg a nyilvánosság előtt, és a tájékoztatási feladatokat beosztottjaira hagyja. A fertőzések száma az országban meghaladja a 39 ezret, az utóbbi egy hónapban több mint kétszeresére emelkedett. Ennek ellenére ma a japán tőzsdeindex 2,2 százalékkal ment fel. Shanghaiban, Kínában eközben 1,8 százalék volt az emelkedés.

Száguld a gázár

Az amerikai típusú földgáz tőzsdei ára ma egy hirtelen ugrással átszelte a két dolláros határt, és 2,08 dollárig ment fel, ami közel 16 százalékos árrobbanás. Az okok között szerepel, hogy hőhullám éri el az Egyesült Államokat, ami a légkondicionáló készülékeken keresztül növeli az áramfelhasználást. Egyes kitermelők csődje eközben csökkenti a kínálatot. Trópusi vihar is közeleg, ami az ellátásban okozhat gondokat. A földgáz tőzsdei ára az USA-ban az utóbbi egy évben többször is az 1,5 dolláros szint közelében fordult vissza a gödörből.

Gázrózsa (Pixabay.com) Gázrózsa (Pixabay.com)

Nagyot ugrottak ma a Varta cég részvényei, mintegy 12 százalékkal. Az akkumulátor-gyártó ugyanis megegyezett a Samsunggal egy szabadalmi vitában, és a következő években is a dél-koreai vállalat fő szállítója marad az újratölthető headset-akkumulátorok területén.

A Siemens Healthineers részvényei viszont kilenc százalékkal estek, miután bejelentették, hogy 16,4 milliárd euróért vásárolja meg a Varian céget, ami tőkeemelést is igényel majd.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Friss
hírlevél