TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A svájci befektetési guru, Marc Faber egy komolyabb piaci összeomlás veszélyére figyelmeztet, igaz, előtte még kitarthat a jelenlegi vágta, különösen az amerikai piacokon. Faber elhíresült pesszimizmusáról, ugyanakkor a jelenlegi túl hosszúra nyúlt extrém kamatkörnyezet drámai módon érhet véget, lerántva a börzéket.

Faber az amerikai piacot elemzi elsősorban, egyrészt mert az a legmeghatározóbb részvénypiac, másrészt mert most az amerikai indexek örökös csúcson vannak, míg európai társaik ennél jóval lejjebb tartózkodnak. Ebben szerepe van annak, hogy Európát bankproblémák, autógyári botrányok és a Brexit tartják lejjebb a tavalyi, az EKB eszközvásárlási programjának bejelentését követő euforikus emelkedés után.

Most még felfelé vezet az út

Faber úgy kalkulál, hogy az S&P 500 most megindult csúcsdöntési sorozata 2300 pontig tarthat, ami nagyjából 5 százalékos további emelkedés a jelenlegi 2180 körüli szintről, de utána óhatatlanul megérkezik a visszaesés, ami nem olyan lesz, mint az elmúlt 7 évben látottak, hanem egy klasszikus tetőzés után egy összeomlás-szerű folyamat, melynek során az index az értéke felét is elvesztheti, 1100 pontig visszaesve.

Volt már kettő is

Kétségtelen, hogy csak ebben az évezredben, vagyis az elmúlt 16 évben már két ilyet is láttunk, azzal együtt, hogy a jelenlegi emelkedő trend már több mint 7 éve tart. Az első a 2000. évi tetőzés, az úgynevezett dotcom lufi kipukkadása után következett: ekkor az S&P 500 index az 1525 pont körüli csúcsáról 800-ig esett vissza, gyakorlatilag megvolt a felezés, mindez akkor 2-3 év alatt zajlott le, nagy hullámzásokkal. A Nasdaq közben az 5000 pontos tetőről az ötödére zuhant, de ez annak köszönhető, hogy nagyon sok részvény teljesen irreális magasságba emelkedett, így akár az árfolyam tizedére zuhanása is indokolt volt fundamentálisan.

S&P 500, 20 év. Közben két felezés

A második eset a 2008-as válság idején következett be. A piacok már 2007-ben tetőztek, megindult egy eső trend, ami lehet, hogy megint 2-3 évig tartott volna, de 2008 őszén a világ bankrendszerének átmeneti összeomlásakor pár hét alatt lezajlott a trend java, az S&P 500 az 1575 pontos tetőről 700 pontig zuhant, a végső mélypontot 2009 elején érte el. Azóta tart a jelenlegi, igen hosszúra nyúlt emelkedő trend, melynek során az index megháromszorozta értékét.

Ami eltér, és még sosem volt

A mostani helyzet viszont egy dologban teljesen eltér a korábbiakból, és ez az, ami miatt kalkulálhatóbb lehet az összeomlás, mint az előző esetekben. A válságban a jegybankok soha nem látott mélységbe csökkentették kamataikat, és mikor a válság elmúlt, nem hogy helyreállították volna azokat, de tovább csökkentették, a történelemben először 0-ra is, sőt a negatív kamatok és hozamok is megjelentek. Mindezt fedezetlen pénzkiáramoltatás, vagyis jegybanki kötvényvásárlási programok egészítették ki, így a piacokra soha nem látott pénzeső zúdult. Ez törvényszerűen felfelé hajtja a tőzsdéket.

Most még külön lökést adott a folyamatnak, hogy a piac várakozása szerint az amerikai és az angol jegybank egyaránt készült kamatot emelni, de derült égből a villámként jött a Brexit népszavazás eredménye, a brit gazdaság gyors zuhanása, és a brit jegybank pánikszerű lépése, melynek során a kamatot 300 éves mélységbe süllyesztette (ez aztán a hosszú távú rekord). Ez a helyzet azonban nem maradhat fenn örökké, az extrém laza monetáris politika egyszer véget kell, hogy érjen.

Jéghegy a láthatáron

Faber szemléletesen úgy fogalmaz, hogy mindannyian a Titanicon vagyunk, a jéghegy pedig közeledik, a hatalmasra duzzasztott értékpapír lufi, úgy a részvényekben, mind a kötvényekben, pukkadni fog, és akkor a süllyedés is gyors lesz, mint a híres hajó esetében. Kétségkívül az elmúlt években már többször felvázolta ezt a forgatókönyvet, de arra ő sem számított, hogy ennyire elhúzódhat, sőt még fokozódhat is a kamatok és hozamok süllyedése.

Bármeddig azonban nem tarthat a folyamat, mert a pénz addig keresi útját, amíg egyszer csak megtalálja azt, ami a jegybankok legfőbb célja is vágya: az árukat és szolgáltatásokat. De ha erre ilyen hosszú deflációs időszak után kerül sor, nagyot fog szólni, és hirtelen úgy berobbantja az inflációt, ahogy most kevesen tudják elképzelni. Akkor aztán a jegybankok vagy pánikszerűen a magasba emelik a kamatot, vagy tanácstalanná válnak, a pénz pedig zúdul új célpontjába: megvesz mindent, ami kapható. A fedezetlen pénz úgy kezd viselkedni, ahogy várható tőle: inflációt gerjeszt, jó nagyot. Vissza kell hát vonni, kiszippantani a tőzsdékről, és jöhet az összeomlás. Faber szerint már akár jövőre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Friss
hírlevél