<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem jó a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX viszont szembe tudott menni az árral, és pluszban töltötte a nap nagy részét. A forint is szépen tartja magát, segített neki több tényező is. Az olaj 11 havi mélypontra süllyedt, de két fontos határidő is közeleg a számára. A Twitter átalakításának tervei tartják izgalomban a kriptovaluták híveit.

Az európai tőzsdék mínuszban kezdték a hetet, a német és francia indexek 0,8, a brit 0,4 százalékkal van lejjebb. A fontosabb amerikai határidős mutatók is egyértelműen lefelé tartanak, mégpedig 0,8-0,9 százalékkal. Ez az amerikai nyitásról sem mond semmi biztatót.

A mai tőzsdei hangulatot negatívan befolyásolja a kínai tiltakozáshullám a covid-lezárások ellen, miközben a fertőzöttek száma újabb és újabb csúcsokat ér el. Ráadásul a fekete péntek sem sikerült jól az USA-ban.

Árral szemben ment a BUX

A pénteki novemberi amerikai foglalkoztatási jelentés lehet a hét legfontosabb eseménye, mivel ezt a döntéshozók is kiemelten figyelik. A befektetők továbbra is abban bíznak, hogy a Federal Reserve hamarosan lassítja a kamatemelések ütemét. Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Christine Lagarde pedig az Európai Parlamentben beszél majd.

Itthon a BUX-index egész délelőtt szembe ment az árral, és emelkedni tudott, a delet követően azonban nullába húzódott vissza. A Richter fél, az OTP 0,2  és a Telekom 0,8 százalékos emelkedése erősíti, a Mol 0,8 százalékos esése azonban lehúzza. Az Opus és a 4iG is pár ezrelékkel süllyed.

Árfolyamok és grafikonok

Enyhén esik az euró és a földgáz

Az euró/forint ma reggel leszúrt 407 alá is, volt 409 közelében is, de eddig vissza-visszatért 408-ra. Ez pedig nem jelent érdemleges változást a pénteki árhoz képest.

Várhatóan szerdán hivatalossá válhat az európai bizottsági ajánlás. Elfogadásra javasolhatják a magyar helyreállítási tervet, amihez 7,5 milliárd eurós támogatási keret, továbbá egy közel tízmilliárd eurós hitelkeret tartozik írja az Erste Befektetési Zrt.

Az európai földgáz ára közel öt százalékkal, 118,50 euróra esett, és a dollár is elég szépen gyengül az euróhoz képest (1,0473-re). Ezek a tényezők is segíthetnek a magyar fizetőeszköznek.

Nagyon szakad az olaj

A kőolaj ára 11 havi, január közepi mélypontra érkezett, a Brent három százalékkal, 81,20 dollárra esett délig, a WTI benézett 74 alá is. Ennek elsősorban a súlyosbodó kínai Covid-helyzet az oka, az ázsiai ország a legnagyobb importőr, a gazdasági teljesítményével kapcsolatos várakozások nagyban befolyásolják a nyersanyag keresleti oldalát.

A Brent olaj árfolyama. Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Brent olaj árfolyama. Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Másrészt viszont a G7-csoport és az Európai Unió tisztviselői nem tudtak megállapodni a hétvégén az orosz olajra vonatkozó árplafon szintjében, miután a kezdeti tárgyalások során 65 és 70 dollár közötti hordónkénti árról volt szó. Az árplafon a tervek szerint december 5-én lépne hatályba, akkor, amikor az orosz nyersolajra vonatkozó uniós tilalom is. Előtte, december 4-én ráadásul összeül az OPEC-kartell is.

Kína az ipari fémeknek is fontos felvevőpiaca, a réz 0,7, az alumínium 0,3 százalékkal süllyed.

Átírják az ársapkákat?

Az ATV szerint a kormány változtathat a benzinárstop feltételein a jövő év elejétől, annak érdekében, hogy ne sérüljön az ország üzemanyag-ellátása. A KBC Equitas felidézi, hogy az elmúlt időben több szakember jelezte, szükségessé válhat az árstop átgondolása. Emellett a Mol bejelentette, hogy ezen a héten sem tud üzemanyagot biztosítani egyes kis benzinkutak számára. Ráadásul korábban kiderült, hogy a Dunai Finomító karbantartási munkálatok miatt nem tud teljes kapacitás mellett üzemelni.

Az ársapka esetleges eltörlése, vagy mértékének megemelése pozitív hír lehetne a magyar olajipari cég számára kommentálta a brókercég.

Musk csöpögteti a Twitterrel kapcsolatos terveit

Elon Musk több információt is elárult a Twitter 2.0-val kapcsolatos terveiről, amelyek középpontjában az áll, hogy a Twitter egy mindenre kiterjedő, általános közösségimédia-alkalmazás legyen. A különböző változtatások között a legfontosabbak között lehet a titkosított privát üzenetküldés és egy felhasználók közötti fizetési rendszer kidolgozása.

Jane Manchun Wong neves technológiai blogger felfedte a készülő szoftver kódjának egy részét, amiből kiderült, hogy a Twitter integrálja a Signal protokollt a titkosított üzenetküldéshez. Ennek nyomán a Signal-hoz kötődő MobileCoin több, mint 300 százalékkal ugrott meg egy nap alatt (60 centről 2,5 dollárig). (A Signal a Whatsapp-hoz, a Facebook-hoz vagy a Telegramhoz hasonló üzenetküldő alkalmazás, amely a személyes adatok védelmét tartja szem előtt.)

Kismadár-kutya. A Twitter és a dogecoin logóiból összegyúrt karikatúra. Forrás: Twitter
Kismadár-kutya. A Twitter és a dogecoin logóiból összegyúrt karikatúra. Forrás: Twitter

Száguld a dogecoin

A kriptoközösség azt reméli, hogy a Twitterben a kriptopénz-integráció a fizetési funkció szerves része lesz. A bitcoin és a dogecoin hívei egyaránt bíznak abban, hogy a kedvencüket meghonosítják a platformon. A dogecoin erre 23 százalékkal emelkedett egy hét alatt, de volt feljebb, 10 cent felett is.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A mém-érme, amely sokat komolyodott az utóbbi időben, azóta szárnyal, amióta október végén biztossá vált, hogy Elon Musk megveszi a Twittert. Közben a hétvégi stagnálás után mára mínuszba váltottak a vezető kriptovaluták, a bitcoin két, az ether három százalékkal süllyed, 16 200, illetve 1170 dollár környékére.

A dogecoin árfolyama Elon Musk Twitter-vásárlása óta szárnyal. Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A dogecoin árfolyama Elon Musk Twitter-vásárlása óta szárnyal. Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Öt fontos hír jön a héten

A nem mezőgazdasági (non-farm) foglalkoztatottak száma pénteken érkezik az USA-ban, a mutatót a jegybankárok is figyelik. Ez most azért kiemelten fontos, mert a központi bank (Fed) novemberi ülésének múlt heti jegyzőkönyve már erősítette az agresszív kamatemelések lassítására vonatkozó várakozásokat.

  • A foglalkoztatási statisztika erősítheti vagy cáfolhatja ezeket a várakozásokat, és nagyban befolyásolhatja a tőzsdék állapotát. A közgazdászok arra számítanak, hogy 200 ezer új munkahely keletkezett, 2020 decembere óta a legkevesebb. Attól tartanak, hogy egy erős adat lejtőre küldheti az amerikai részvényeket.
  • Jerome Powell, a Fed elnöke szerdai előadásán a gazdasági kilátásokról fog beszélni. James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke és John Williams, a New York-i Fed elnöke pedig már hétfőn szerepelni fog.
  • Az amerikai kiskereskedelem a hálaadás-ünnepek után arra fog összpontosítani, hogy kiértékelje, milyen volt a kiemelt vásárlási időszak. A fekete péntek eladásait a tartósan magas infláció és a gazdasági növekedés lehűlése hátterében vizsgálják. A kereskedők hatalmas árengedményeket kínálnak, ami valószínűleg hatással lesz az árréseikre. Az Adobe Analytics szerint az online költések 2,3 százalékkal, rekordszintre emelkedtek ugyan, de ez jóval az éves inflációs ráta alatt volt (amely 7,7 százalék volt októberben). Ma a “Cyber Monday árulhat el még többet a vásárlási intenzitásról.
  • Az euróövezet inflációs adatai várhatóan azt mutatják majd szerdán, hogy a blokkban továbbra is erős az árnyomás. (Az euróövezeti árindex októberben 10,6 százalék volt. Miközben az Egyesült Államokban már az infláció tetőzésének kisebb jelei mutatkoznak.) Az EKB októberi ülésének jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a döntéshozók nem tudnak teljes mértékben egyetérteni a kamatemelés-sorozat végső célját és ütemét illetően. A piac december 15-én 50 és 75 bázispont közötti emelést vár.
  • Kínai beszerzésimenedzser-indexek (PMI-k) érkeznek. Mivel Kína újabb és újabb Covid-lezárásokkal küzd, a gazdaságának újraindulásához fűzött remények elhalványultak. Kína pénteken közölte, hogy idén már másodszor csökkenti a bankok által tartandó tartalék mennyiségét, likviditást szabadítva fel a gyengélkedő gazdaság támogatására.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11250 11250 11500 -1,32% 0 0 4 201 550 495 Ft 2023-01-27 17:06:13
MOL 2788 2744 2802 +1,46% 0 0 1 760 277 546 Ft 2023-01-27 17:10:32
MTELEKOM 370 370 378 -2,12% 0 0 136 566 730 Ft 2023-01-27 17:05:15
RICHTER 8240 8205 8380 -0,60% 0 0 944 532 380 Ft 2023-01-27 17:05:16
OPUS 132 132 134 -1,49% 0 0 10 700 339 Ft 2023-01-27 17:08:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX - örülhetnek a Mol és az OTP részvényesei
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,23 százalékos emelkedéssel, 46 817 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hét-nyolc hónapos csúcson áll a forint, óriási fordulat a Hindenburgnál
Eidenpenz József | 2023. január 26. 11:48
Az európai tőzsdék megint optimisták, és a hazai BUX azon belül is jól áll, szépen húz az OTP és a Mol. Az euró/forint és a dollár/forint is tavaly nyár eleje óta nem látott szinten áll. A Tesla jó jelentése nyomán nagyot emelkedhet, de még a bitcoin árára is kedvezően hatott. Újabb állam vezetné be a bitcoint fizetőeszközként – az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Rossz irányba fordult a gáz ára
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 10:36
Megtört az eddigi trend.
Részvény / Deviza / Áru Egyre jobb formában a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 07:20
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Három kriptodeviza-szektor, amelyek meglepően jól teljesítettek 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. január 26. 05:47
A bitcoin és az ether idei emelkedését egyes kriptodevizák alaposan túlszárnyalták az idén, olyan szektorokban, amelyekben komoly gyakorlati szerepe lehet a jövőben a blokkláncnak. Ezt néhány új bejelentés és fejlesztés is támogatta. Az egy-másfél évvel korábbi csúcsok azonban még szinte mindenütt messze vannak.
Részvény / Deviza / Áru Ma akar eurót venni? Ennek örülni fog
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 18:08
Nem kiugró mértékben, de erősödni tudott a forint az euróval szemben a délelőtti szinthez képest.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG