<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Miközben az európai tőzsdék alig mozdulnak, a BUX-index tovább száguld új és új történelmi csúcsokra, ma is az OTP húzza. A Mol jóval drágábban vett kutakat Szlovéniában, mint másutt, a Telekom célárát emelték. Németországban egy kis cég részvénye hír nélkül naponta duplázza értékét, mi lehet emögött?

Stabilan tartják magukat a tőzsdék történelmi csúcsaik közelében, ma Európában a német index 0,1 százalékkal esik, a francia és a brit mutató ugyanennyivel emelkedik. Az USA-ban tegnap a technológiai részvényeknek volt jó napja, az ipari részvények viszont estek, így az S&P 500 végül alig csökkent kissé. Ma az amerikai határidős részvényindexek alig változnak.

Aggodalmat okoz a Németországban regisztrált alacsony ipari megrendelésállomány, emiatt ma is az autógyártók gyengébbek, a Volkswagen több mint két százalékkal süllyed. Egyes légitársaságok is szenvednek, főleg mivel a britek továbbra is feketelistán tartanak sok országot.

Itthon a BUX index tovább száguld új és új történelmi csúcsokra, 0,7 százalékkal van feljebb. Ma is az OTP húzza, amely 1,7 százalékkal 16 890 forintra ugrott. A Mol 0,6 százalékkal drágul, a Telekom egy forinttal ér többet, a Richter viszont negyed százalékkal süllyed.

Árfolyamok és grafikonok

Jól megemelték a Magyar Telekom-célárat

Ma megjelent elemzésében a korábbi 425 forintról 520 forintra emelte a Magyar Telekom 12 hónapos célárát az Erste Bekfektetési Zrt. A lépésnek “számos oka van”.

  • A frekvencia-tenderek az általuk vártnál jobb eredménnyel zárultak.
  • Emiatt az amortizáció kisebb lesz, így az eredményvárakozást is emelték.
  • A pénzügyi költségek is alacsonyabbak lehetnek.
  • A nettó profit néhány év alatt nem a korábban várt 35 milliárd forintról 38 milliárdra, hanem 45-ről 50-re emelkedhet.
  • Ráadásul az osztalékfizetési potenciál is növekszik, 2023-ra 25 forintról 28 forintra.
  • Mind P/E, mind EV/EBITDA összehasonlításban az egyik legolcsóbb telekommunikációs cég a régióban.

Drága volt a 120 szlovén benzinkút?

A Mol megveszi az OMV 120 benzinkútját Szlovéniában. Az Erste Befektetési Zrt. véleménye szerint az OMV Szlovénia kúthálózata “prémium lokációval és magas nem üzemanyag eladással is rendelkezik”. A vételár viszont nem alacsony, 2,88 millió eurót jelent benzinkutanként. Ez jóval magasabb, mint az OMV Dél-Németországban eladott hálózatának értékelése, ami 1,7 millió euró/kút volt. De a szlovén piac szerintük ígéretes.

OTP-kalandpark (fotó: E. J.)OTP-kalandpark (fotó: E. J.)

Száz dolláros olajárat várnak

Az opciós forgalmi adatok szerint a piacon sokan azt várják, hogy az olaj ára az amerikai gazdaság fellendülésének hatására 2022 végére visszatér a száz dolláros szintre, 2014 óta először – írja a Wall Street Journal. A száz dolláros olajra szóló vételi opció most a legnépszerűbb, legnagyobb forgalmú termék. Pedig az árfolyam már az idén is mintegy 40 százalékot emelkedett, a WTI 2018-ban volt ilyen magasan utoljára.

De minden üzletnek két oldala van, intézményi befektetők, például hedge fundok lelkesen írják ki (=adják el) a szóban forgó opciókat a merész vásárlóknak. Ők viszont arra építenek, hogy az olaj nem éri el ezt a bűvös határt 2022 végéig.

A WTI típusú olaj árfolyama (Tradingview.com)A WTI típusú olaj árfolyama (Tradingview.com)

Pelenkában utazik a német GameStop

Már tegnap is a “német GameStop-nak” nevezte a Finanzen.net a Windeln.de portál részvényét annak elképesztő, 132 százalékos napi áremelkedése miatt. Ma a papír újabb 73 százaléknál tart, 3,82 eurón. (Windel=pelenka.)

Az eufória nem magyarázható semmilyen, a cégről szóló hírrel. A babatermékek iránt Kínából érkező esetleges keresletre vonatkozó találgatások mozdíthatták meg. Emellett az átlag feletti kereskedési volumen a magánbefektetők közötti összehangolt megállapodás eredménye lehet, legalábbis a piacon ezt gyanítják. A Windeln.de részvény, hasonlóan a GameStop és az AMC részvényeihez, a kisbefektetők játékszerévé válhatott.

A cég múltbeli működése sem meggyőző, az első negyedévben a bevételek kissé csökkentek, csak 14,6 millió eurót tettek ki. Emellett 3,5 millió eurós veszteséget könyvelhetett el.

Csúnya inflációs világot jósol a Deutsche Bank

A Deutsche Bank súlyos figyelmeztetést adott ki az amerikai inflációra, a történelem egyik legrosszabb inflációs periódusától tart, párhuzamokat von az 1940-es és 1970-es évekkel. Az infláció szerintük egyenesen recesszióba sodorhatja a világgazdaságot, mivel a központi bankok elveszíthetik az irányítást felette.

A megemelkedett kormányzati kiadások és a laza monetáris politika együttesen olyan feltételeket teremthetnek, mint az 1940-es és 1970-es évek epizódjai. A pénznyomtatás további kétbillió (kétezer milliárd) dollárnyi többletmegtakarítást okozott, amelyet a fogyasztók felhalmoztak az utóbbi egy évben. Most biztosan elköltik ennek legalább egy részét az újranyitáskor, így a fogyasztás által vezérelt infláció alakulhat ki.

A figyelmeztetés szöges ellentétben áll Jerome Powell és a Fed sokat hangoztatott meggyőződésével, ami szerint a magas inflációs értékek valószínűleg átmeneti jellegűek lesznek.

Így paktált le a Google és a Facebook

Összefogott a Google és a Facebook az őket vádoló perek visszaverésére az Mfor.hu írása szerint. Eddig csak annyit lehetett tudni, hogy a piac uralása érdekében játszott össze a két tech-gigász, most már az is látszik, hogy a lehetséges támadások kivédésére is előre lepaktáltak.

Szégyenpadon Mészáros Lőrincék egyik biztosítója

A milliárdos felcsúti nagyvállalkozó és üzlettársa által legnagyobb arányban tulajdonolt CIG Pannónia Általános Biztosító Zrt. a 22 hazai biztosító közül egyedül lett veszteséges 2020-ban, ráadásul a bruttó díjbevételei is közel 70 százalékkal zuhantak – írtuk ma reggel. A cég a 17.-ről a 19. helyre esett a biztosítők listáján, míg a tőzsdén is forgó CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. stabilan tartotta 12. helyét.

A szkepticizmus falán kúszhatnak az árak Frankfurtban

A következő hetekben áringadozások bőven jöhetnek a tőzsdén, de határozott új irány valószínűleg nem alakul ki a Handelsblatt.com heti DAX Sentiment hangulati felmérése szerint. Miután három DAX-rekord alakult ki öt kereskedési napon belül, a befektetők szkeptikusak.

A felmérés szerint ennek ellenére sem eufória, sem túlzott önbizalom nincs a résztvevők körében. Ez meglehetősen szokatlan, mert a hangulat általában az új csúcsokkal javulni szokott. Stephan Heibel szentiment-szakértő számára, aki ezt a heti felmérést kiértékeli, a visszafogott hangulat pozitív jel. “Ez a szkepticizmus hasznos a rali folytatásához” – mondja.

Meglett a kizsarolt bitcoinok egy része

A kriptodeviza-piacon ma ismét jelentősebb esés bontakozott ki, 9-10 százalékos esés után kevéssel 33 ezer felett áll a bitcoin és 2500 felett az ether.

Bitcoin (Unsplash.com)Bitcoin (Unsplash.com)

Egy mai hír szerint az amerikai bűnüldözők megtalálták és lefoglalták azon bitcoinok egy részét, amelyeket a Colonial Pipeline üzemanyag-vezeték elleni hackertámadással zsaroltak ki egy vállalattól. A bitcoin valójában nem nyomon követhetetlen fizetőeszköz, amint azt kriptodeviza-kisszótárunkban is leírtuk.

Azt nem közölték, hogy ha meg is találták a számlát, ahhoz hogyan tudtak hozzáférni. (Hiszen csak a titkos kulcs birtokában lehet.) A “piszkos bitcoinok” tisztára mosására egyébként vannak (a legalitás határán mozgó) trükkök, például “cryptocurrency tumbler” vagy Bitcoin mixer alkalmazása.

Játékpénzből törvényes fizetőeszközzé

Az is bejárta a sajtót, hogy El Salvador, első államként a világon, elfogadná hivatalos fizetőeszközként a bitcoint. Ennek fő indoka, hogy az emberek többségének az országban nincsen bankszámlája.

A lépés messzire menő következményekkel járhat jogi és gazdasági oldalról, a kriptodeviza-elemzők egy része ezért történelmi jelentőségűként üdvözli. Mindjárt más megítélés alá esik majd ugyanis a bitcoin, ha egy ország hivatalos fizetőeszköze, mintha csak egy online közösség “játékpénze” lenne. Ugyanolyan hivatalos devizává válhat, mint az angol font, a dél-afrikai rand vagy az indonéz rúpia.

Szegény salvadoriak, drága kriptodevizák

Arról már nem mindig szólnak a hírek, hogy a szegények és bank nélküliek bankosítására (“banking the unbanked”) a bitcoin alkalmas talán legkevésbé a kriptodevizák között. A tranzakciók ugyanis lassúak, díjuk pedig az utóbbi időben rendkívül magas lett. Tegnap öt dollár felett volt, de nemrég 20-60 dollár közé is felugrott. Pedig a feltörekvő országok szegényei számára már az öt dollár is szinte megfizethetetlen.

(Az ether költsége is öt dollár közelében jár, olcsó, 1-3 cent viszont például a bitcoin cash vagy a litecoin mozgatása.)

Jeff Bezosból pedig űrhajós lesz.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17135 17130 17575 -4,62% 0 0 22 721 730 770 Ft 2021-11-26 17:05:29
MOL 2450 2422 2464 -0,97% 0 0 3 761 189 642 Ft 2021-11-26 17:12:50
MTELEKOM 422 422 428 -1,63% 0 0 214 874 344 Ft 2021-11-26 17:07:04
RICHTER 8625 8530 8675 -1,71% 0 0 3 696 449 365 Ft 2021-11-26 17:07:28
OPUS 219 216 222 -1,79% 0 0 71 447 197 Ft 2021-11-26 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Új mutációtól rémültek meg a tőzsdék, jön az AdiVerzum és a NikeLand
Eidenpenz József | 2021. november 26. 11:39
Egy új, dél-afrikai, potenciálisan veszélyes vírusmutáció nagy riadalmat okozott a piacokon, az európai tőzsdék csúnya mínuszban vannak ma délelőtt, és az USA-ban is ez várható. Az árupiacok és a kriptodevizák is pánikolnak. Mit keresnek a metaverzumban a sportszergyártók?
Részvény / Deviza / Áru Egekbe szökött egy kis magyar részvény árfolyama
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 17:32
Vegyesen szerepelt ma a BUX, a vezető részvények közül a Mol hatalmasat esett.
Részvény / Deviza / Áru Ma is kamatot emelt az MNB, száguldásba fogott a 4iG
Eidenpenz József | 2021. november 25. 11:56
A mai MNB-tenderen ismét magasabb a kamat, ami a forintot erősítő tényező. Miközben az USA-ban pulykát sütnek ma, az európai tőzsdéken kellemesen optimista a hangulat. Mit csinál majd az új német koalíció? Mely kriptodevizák a legdivatosabbak, és mi az a GameFi?
Részvény / Deviza / Áru Német hadiipari óriás száll be a 4iG-be - 100 milliárdos tőke érkezik a magyar cégbe
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 08:55
Háromoldalú előzetes megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG. 100 miliárd forintot meghaladó tőke érkezhet a vállalathoz.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zártak Budapesten, és ez az OTP-nek köszönhető
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1111,71 pontos, 2,16 százalékos emelkedéssel, 52 535,97 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Nehéz lesz így letörni az olajárat
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:21
Kedden sokan gondolták azt, hogy Joe Biden bejelentését, mely szerint 50 millió hordót felszabadítanak a stratégiai tartalékokból, más országok is követik, a plusz kínálat pedig segít letörni az árakat. Ez elsőre nem jött be.
Részvény / Deviza / Áru Újra 370 alatt az euró, de sorsdöntő hír jöhet holnap
Eidenpenz József | 2021. november 24. 11:59
Határozottan 370 alá bukott az euró árfolyama, ez azonban keveset mond a jövőre nézve. Feszült figyelemmel várja a piac, mit lép holnap az MNB, emeli-e újra a kamatot. Az OTP magához tért, egy pletyka szerint az MNB kevésbé sújtott le rá, mint sokan tartottak tőle. Damoklész kardja lebeg a bitcoin felett.
Részvény / Deviza / Áru Menthetetlen a líra, stabilizálódott a forint
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 07:42
A 370-es szint alá került a forint, ami a keddi 372-es történelmi mélyponthoz képest kismértékű erősödést jelent. A tegnapi nap nagy vesztese, a török líra viszont továbbra sem tudja magát összeszedni.
Részvény / Deviza / Áru Jókora mozgások voltak ma a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 18:22
A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek.
Részvény / Deviza / Áru Kedden is volt egy kis tűzijáték a forint piacán
Király Béla | 2021. november 23. 17:35
A hétfői nagy gyengülés után kedden sem tudott erősödni a magyar fizetőeszköz. A forint az euróval szemben a 370-es lélektani szint gyengébb oldalán ragadt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló