BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2015. január 7. 18:00

Klasszikus gigászok harcának lehetünk szemtanúi immár bő két éve. Bill Ackermann, Carl Icahn és Soros György talált egy céget, amelynek részvényeivel dollárban milliárdos nagyságrendű nyerőt vagy bukót eredményező csatát vívhat egymással.

MLM: pilótajáték vagy működő értékesítési modell?

A cég egy közepes méretű amerikai vállalat, a Herbalife. Fő profilja, amint nevéből is következik, különféle, elsősorban testsúly csökkentő gyógynövénykivonatok gyártása és forgalmazása. Önmagában egy ilyen cég nem keltene akkora feltűnést, hogy óriás szereplők egymással merőben ellentétes téteket tegyenek részvényeire. Az érdekesség abból adódik, hogy a cég MLM, vagyis multi-level marketing módszerrel értékesíti termékeit.

Az MLM lényege, hogy a termékeket nem a klasszikus kereskedelmi csatornákon árusítják, hanem magánszemélyeket toboroznak, akik egyrészt közvetlenül is eladják a termékeket, másrészt további értékesítőket keresnek, és azok eladásaiból is jutalékot kapnak. A probléma ott kezdődik, amikor a résztvevők nem abban látnak nagy lehetőséget, hogy pár ismerősüknek eladják a terméket, hanem abban, hogy további értékesítőket toboroznak, akik majd a terméket eladják, így többszörös lehet a bevételük. Az új belépők megint újabbakat keresnek, és máris létrejött a klasszikus piramis-, avagy más néven pilótajáték.

Mindenki új értékesítőket akar toborozni, termék eladással kevésbé foglalkoznak, azt várják, hogy majd csak elad valaki a lánc végén. Így, miután sokak jutaléka rakódik rá a termék árára, az túl drága lesz: vásárló már nemigen akad rá, csak maguk az ügynökök vesznek egy kötelezően előírt mennyiséget, abban a reményben, hogy úgyis meggazdagodnak. És ezért lehet átmenetileg rengeteg embert bevonzani: a meggazdagodás ígéretével. A valóságban azonban csak az első néhánynak, illetve pár különösen ügyesnek sikerül, 99 százalék csak vásárolja a terméket, reménykedik, majd megunja és abbahagyja, a rendszer összeomlik. Így, mint minden piramisjáték, az ilyen jellegű MLM is a legtöbb esetben bukásra van ítélve.

Persze vannak azért működő modellek: ha úgy alakítják ki a szisztémát, hogy nem a jutalékbevétel és az új tagok bevonzása az elsődleges érdek, hanem az értékesítés, akkor működőképes lehet a dolog. Ekkor a tagtoborzáskor sem a meggazdagodás ígérete a fő hívószó, hanem egy konszolidált mellékjövedelem lehetősége.

Short squeeze

Ha egy ilyen cég tőzsdére megy, rögtön felvetődik a kérdés, hogy milyen szintű MLM-et alkalmaz: klasszikus pilótajátékról van-e szó, vagy egy fenntartható, minimális jutalékra épülő és így versenyképes áron termékeket kínáló rendszert alkalmaznak. A Herbalife esetében az egyik milliárdos guru, Bill Ackman úgy ítélte meg, hogy abszolút pilótajáték, ami törvényszerűen csődbe viszi a vállalatot, ezért óriási short pozíciót épített ki benne. Amikor ezt bejelentette 2 éve, először hatalmasat zuhant a részvény ára, 45-ről 25 dollárig. Aztán újra hevesen emelkedni kezdett az ár. Hamar meg is lett az ok: bejelentette egy másik guru, Karl Icahn, hogy komoly részvénypakettet vásárolt. Szerinte ugyanis nem pilótajáték a rendszer, a modellt működőképesnek tartja. Aztán tovább borzolta a kedélyeket, amikor egy újabb guru, ezúttal Soros György jelentette be, hogy ő is a vásárolt egy csinos csomagot!

Hogy lehet, hogy ekkora mágusok ennyire eltérően ítélik meg a vállalat működését? A válasz egyszerű. Nem feltétlenül ítélik meg másként, csak úgy tesznek. Icahn és Soros ugyanolyan jól tudják, mi folyik a cégnél, de őket nem ez érdekli. Ők arra játszanak, hogy Ackmannek hiába van igaza, ha ők elég ügyesek, sarokba szorítják. Felhúzzák a részvény árát az égig, short pozícióinak zárására kényszerítik, ráadásul ők adnak el neki a magasban, és zsebre teszik a gigantikus nyerőt. Utána kiszórják maradék papírjaikat, és jöhet az igazság: a valóban pilótajátékként működő cég elvérezhet, a részvények 0-ig eshetnek.

Győz az igazság?

Ilyen spekulációk mindig is voltak, amióta a tőzsde létezik, és amióta a shortolás lehetősége megoldott. Sokszor sikerült is a shortosok sarokba szorítása és kivéreztetése. Egy darabig most is úgy tűnt, hogy sikerülni fog, ám a kocka fordulni látszik. Ackman nem hagyta magát: a magasba szökő részvényárfolyam ellenére is kitartott. Sőt: pereket indított a cég ellen, mondván az megtévesztéssel toborozza ügynökeit, tiltott piramisjátékot folyat. A vádak közt ráadásul az is felmerült, hogy termékeik egészségkárosítóak lehetnek. A vizsgálatok nehezen indultak, de aztán tavaly csak felgyorsultak, és kezdett látszani, hogy valóban nincs minden rendben a cég háza táján. Az igazság máshol is mutatkozott: a Herbalife profitja 90 százalékkal zuhant a 3. negyedévben.

A tavaly év elején 80 dollár fölött is járó árfolyam visszaereszkedett 40-ig, és most az utolsó napokban szabadesésbe kezdett: 30 dolláron áll. Ackman már pénzénél van, Icahn és Soros kezdenek izzadni (Gyuri bácsi időközben eladott csomagjából, ő azért tartósan nem szeret a vesztes oldalon állni). A csata izgalmas, most a fundamentumokra építő Ackman áll nyerőre. Kíváncsian várjuk harc végső kimenetelét.

Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
Friss
hírlevél