TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Forró nyárra készülhetünk, nyoma sincs uborkaszezonnak, a tőzsdéket a hírek és várakozások rángatják a hírek. Ma reggel például Ázsiában volt jókora esés, elsősorban a kamatkilátások hatására. A BUX is süllyed, a forint gyengül. A Volkswagen akkukat vásárol, a Deutsche Bank megkezte az elbocsátásokat.

Az európai tőzsdeindexek többsége 1-2 ezrelékes mínuszban van ma, ugyanez a helyzet a hazai BUX index-el is. Az OTP, a Mol és a Richter egyaránt szerény mínuszban forog.

A forint is gyengül, az euró 324,55 forint. Az amerikai határidős indexek is hasonló, csekély süllyedést vetítenek előre.

Friss árfolyamok itt láthatók

1. A jó adat lett a rossz adat

A pénteken közzétett amerikai foglalkoztatási adatok jobbak lettek a vártnál, amitől a piacok megijedtek. Ha ugyanis a gazdaság jobban bővül, az csökkenti annak az esélyét, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatot emeljen.

A pénteki német ipari statisztika viszont gyengébb lett a vártnál. A német export ma közzétett értéke valamivel túlteljesítette a becsléseket.

2. Csúnya esés Ázsiában

Reggel a japán, indiai, kínai, hongkongi, dél-koreai, sőt ausztrál tőzsdeindexek is 1-3 százalékos mínuszban végeztek, “egész Ázsia pirosba borult”. Ezt azzal magyarázzák, hogy a Fed-kamatcsökkentés éppen kiárazódik az árfolyamokból.

A Shanghai Composite kínai részvényindex (Stockcharts.com)

De az is szerepet játszhatott, hogy a Morgan Stanley úgy döntött, csökkenti globális részvénypiaci kitettségét. Ebben állítólag azoknak a kételyeknek van fő szerepe, hogy a gyenge gazdasági növekedést a jegybankok tudják-e monetáris politikájukkal ellensúlyozni.

3. Tovább nyomul a Volkswagen

Mármint az elektromos autózás irányába. A nagyvállalat egy sor akkumulátor-gyártóval fog együttműködni 50 milliárd euró értékű akkumulátor-cella beszerzésére. A stratégiai partnerei listáján szerepel a svéd Northvolt, a dél-koreai SKI, az LG Chem és a Samsung, az SDI, valamint a kínai CATL – írta a Reuters.

4. Jön a Fed-jegyzőköny

A héten megismerhetjük a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét, ennek minden szavát elemezni fogják a befektetők a kamatok előrejelzéséhez. (Az MNB is közzéteszi egyébként hasonló dokumentumát.) Ezen kívül további fontos adatok jönnek például az inflációról. Nemsokára kezdődik az új gyorsjelentési szezon is.

Uborkaszezonnak így lényegében nyoma sincs, még a csütörtöki amerikai szünnap sem fogta vissza teljesen a globális tőzsdei aktivitást.

5. Racionalizál a Deutsche Bank

Az európai tőzsdéket részben a bankszektor mentette meg ma, ami pedig főleg a Deutsche Bank bejelentéseiből profitál. A pénzintézet a tervezett, globálisan 18 ezer főt érintő leépítéseinek megkezdéséről közölt részleteket. Ázsiában elstartolt a karcsúsítási program. A 7,4 milliárd euróba kerülő leépítések főleg a befektetési banki üzletágat érintik.

6. Miért erős az arany?

Ismét 1400 dollár felett forog ma az arany és 15 dollár felett az ezüst, fél százalék feletti pluszban. A múlt hét viszont annyira nem volt jó a nemesfémeknek, az emelkedés megtorpant.

“Az arany árfolyama az elmúlt héten egy százalékkal csökkent, amely a mérséklődő kamatcsökkentési várakozásoknak és ezzel együtt a heti csúcspontra erősödő dollárnak volt köszönhető. A kamatcsökkentés jó hatással lenne az arany árfolyamára, valamint gyengébb dollár is, és a korábbi várakozások is inkább ebbe az irányba mutattak, amely új csúcsra vitte a nemesfémet” – írta ma a KBC Equias.

(Az aranyárra ható főbb tényezőkről korábban itt írtunk.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Friss
hírlevél