<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A tőzsdéken továbbra is nagyon rossz a hangulat, a pénteki amerikai adatok komoly kétségeket vetettek fel a rali tartósságával kapcsolatban. A BUX az európai átlagot követi, a forint gyengült. Sok árcsökkentés után meglepő módon árat emelt a Tesla, óriási felvásárlás készül az aranypiacon. A kriptodeviza-hackerek éve volt a tavalyi.

A pénteki amerikai esés után, ami legsúlyosabban a technológiai szektort érintette, ma Európában is rossz a tőzsdék hangulata. A német index 1,1, a francia 1,5, a brit 0,9 százalékkal van lejjebb. Kiugró a lengyel mutató 1,7 százalékos esése.

Jó hír, hogy a német ipar 2022 végén váratlanul magas megrendelés állományt tudott felmutatni. Decemberben ezek értéke 3,2 százalékkal volt magasabb, mint az előző hónapban. Igaz, 2021 decemberéhez képest így is 10,1 százalékos a csökkenés. A decemberi ugrás igazából a novemberi süllyedést ellensúlyozta – kommentálták közgazdászok.

A BUX index 0,8 százalékkal süllyed, ami semmiképpen sem rosszabb az európai átlagnál. Az OTP 0,6, a MOL 1,1, a Richter 0,9, a Masterplast 1,5 százalékkal ment lejjebb. Nyertes a Graphisoft Park 3,8 százalékos emelkedéssel.

Árfolyamok és grafikonok

Még 390 alatt van az euró

Az euró ma 389,3 forintba kerül, ez 1,4 forinttal magasabb a péntek estinél, de volt reggel 388 körül is. Ahhoz képest gyengének látszik a forint, hogy a múlt héten 384 körül is járt az árfolyam, de ha hetekre, hónapokra nézzük vissza, már korántsem nem tűnik gyengének.

A forint gyengeségében szerepe lehet annak, hogy sokat erősödött dollár, és több mint fél százalékkal drágul a kőolaj is. Új szankciók léptek életbe Oroszországgal szemben, ezúttal a feldolgozott olajtermékekre (pl. dízel). Másrészt viszont két százalék körüli mértékben gyengül a hollandiai gázár, 56 és fél euró környékén jár.

Pénteken Magyarországon és Kínában is inflációs adatot tesznek közzé, ez megmozgathatja a forintot.

Mi foglalkoztatja a tőzsdéket a héten?

Pénteken azért estek nagyot a tőzsdék, mert kijött a januári foglalkoztatási statisztika az Egyesült Államokban, amely a vártnál jóval nagyobb bővülést jelzett. Ez pedig növeli a kamatemelések valószínűségét, és így áttételesen rossz a tőzsdéknek. Márpedig a januári ralit éppen az okozta, hogy a piacok kezdték elhinni, a kamatemelési ciklus a vége felé közeledik. Az sem tett jót, hogy három nagy technológiai óriás, az Amazon, az Apple és a Alphabet a vártnál rosszabb jelentést tett közzé.

A Federal Reserve elnöke, Jerome Powell kedden beszélni fog egy gazdasági klubban. Fontosabb makrogazdasági adatokból nem jön túl sok a héten, viszont rengeteg gyorsjelentés érkezik továbbra is, köztük a Walt Disney, a Robinhood, az Uber, a Pinterest, a Siemens, a PayPal vagy a Pepsico. (Egy hosszú lista a heti gyorsjelentésekről a Yahoo Finance cikkének a végén látható.)

2022 a kriptodevoza-hackerek éve volt

Az eddigi legnagyobb értékű kriptodeviza-hackeléssel okozott károkat jegyezték fel a 2022-es évben, 3,8 milliárd dollárt loptak el a szektorban. Az összes ellopott kriptopénz 82 százalékát a DeFi (decentralizált pénzügyi) szolgáltatásokból fújták meg. Az észak-koreai kötődésű hackerek is megdöntötték saját lopási rekordjaikat, becslések szerint 1,7 milliárd dollár értékű kriptopénzt vittek el több, nekik tulajdonított akció során – írja a Chainalysis elemzőcég.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Tovább nőtt a koncentráció is, 2022-ben mindössze négy kritpodeviza-címre érkezett be összesen 1,1 milliárd dollárnyi bűncselekményből származó eszköz. Összesen 21 címre jutott a “váltságdíj-programokból” (ransomeware) származó összes pénzeszköz 50 százaléka. Megfigyelték továbbá az illegális pénzmosási szolgáltatások növekedését is, amelyek mindegyike saját “márkanévvel és egyedi infrastruktúrával rendelkezik”.

Óriási összeget kínálnak az aranybányáért

Hatalmas felvásárlás készül a világ legnagyobb aranytermelői között, a Newmont Corp. mintegy 17 milliárd dollárért akarja megvásárolni az ausztrál Newcrest Mining vállalatot – írta az N-Tv.de. A coloradói székhelyű Newmont a világ egyik legnagyobb aranytermelője, vasárnap “nem kötelező érvényű, indikatív ajánlatot tett” Ausztrália legnagyobb tőzsdén jegyzett kitermelőjének megvásárlására.

A Newmont 0,380 saját részvényt kínál minden egyes Newcrest-részvényért. Az amerikai vállalat korábbi ajánlatát emelte, amikor is minden egyes Newcrest-részvényt 0,363 Newmont-részvényre cserélt volna. A Newcrest igazgatói azonban akkor ezt az ajánlatot túl alacsonynak minősítették.

Meglepetés: árat emelt a Tesla

Azok után, hogy az utóbbi időben szinte csak a Tesla árcsökkentéseiről lehetett hallani, az elektromos autógyártó megemelte a Model Y városi terepjárójának árát – írja az Erste Befektetési Zrt. A Long Range típus 1500 dollárral, a Performance 1000 dollárral kerül többe, így előbbinek 55 ezer, utóbbinak pedig 58 ezer dollár az új ára.

Az emelést azért léphette meg a Tesla, mert változik az amerikai kormány elektromos autók vásárlására fordítható támogatása, és már bizonyos SUV-okra is felvehető. Így a fogyasztók számára összességében még olcsóbb is lesz a Model Y megvásárlása.

Tesla. Fotó: Pixabay
Tesla. Fotó: Pixabay

Leépít a Dell is

A Dell bejelentette, hogy elbocsát közel 6650 munkavállalót a cégtől, azaz a dolgozóinak öt százalékát. Nem kedvez a gyártónak a személyi számítógépek iránti lassuló kereslet, közel 37 százalékos visszaesést tapasztalt eladási számaiban 2021-hez képest. A menedzsment a dolgozóknak írt levelében kiemelte, hogy az eddigi költségcsökkentések már nem voltak elegendőek, így további visszavágásokat kellett eszközölniük.

Így lesznek az utolsókból elsők?

A Facebookot iskolapéldája lehet annak, mennyire becsaptak bennünket néha az érzékeléseink befektetési témákban. Ki gondolta volna, hogy a Fed kamatemelési ciklusa közepette és kilenc százalékos éves infláció mellett hiba milliárdokat dönteni a metaverzum nevű, még ismeretlen üzletágba? – ironizál a Wealth of Common Sense blog.

Az írás ezzel szemlélteti, hogy milyen nagynak érezzük a januári részvénypiaci emelkedést az Egyesült Államok technológiai szektorában, miközben szerény szinten vannak az árak. A Facebook például azzal együtt is, hogy az idén 110 százalékkal ment fel, még 51 százalékkal van a korábbi csúcsa alatt. A Shopify is 106 százalékkal ment idén, de 69 százalékkal lejjebb van a régi rekordműl. A Tesla pedig 76 százalékot száguldott idén, de 54 százalékos mínuszban tartózkodik korábbi csúcsához képest.

Milyen is az a részvény, amely 90 százalékkal ment le? Az egy olyan papír, amely először leesett 80 százalékot, majd pedig lefeleződött az értéke idéznek egy mondást.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9844 9832 10400 -5,35% 0 0 6 611 312 661 HUF 2023-03-24 17:14:57
MOL 2474 2474 2550 -2,83% 0 0 971 790 320 HUF 2023-03-24 17:05:07
MTELEKOM 383 379 389 -1,29% 0 0 171 517 113 HUF 2023-03-24 17:07:25
RICHTER 7465 7395 7505 +1,22% 0 0 1 038 850 530 HUF 2023-03-24 17:05:27
OPUS 119 119 122 +0,17% 0 0 9 988 463 HUF 2023-03-24 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Részvény / Deviza / Áru Ez viheti le 372-ig az eurót, elkapták a bujkáló kriptóst
Eidenpenz József | 2023. március 24. 11:46
A bankválság erősen megviseli az európai tőzsdéket, két százalék körüli zuhanást mutatnak be a fontosabb nyugat-európai indexek. Budapesten valamivel jobb a helyzet, de itt is az OTP húzza le a mezőnyt. Gyengül a forint is, több mint négy forinttal többe kerül egy euró. Lecsukták a tavalyi kriptovaluta-botrányok egyik fő felelősét, sikeres érmekibocsátást hajtott végre az Ethereum egyik konkurense.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, hogy mennyi pénzt ad a tulajdonosainak a Richter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:16
Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Forintárfolyam: megint a 400-as irányba mozdult
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 07:32
Péntek reggel érezhetően gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Jó hangulat Budapesten: külföldiek is vihették a magyar papírokat?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Veszi magát az OTP, a bankválság a rendszer része
Eidenpenz József | 2023. március 23. 12:48
A magyar részvények emelkednek, az OTP elrugaszkodott a tízezertől, miközben vásárolja saját részvényeit is. Tovább erősödik a forint, sokat segít, hogy a dollár padlót fogott. Ma újabb négy jegybank ülésezik, de a piacok még a tegnapit emésztik. Már olyan könnyen kaphat dollárt a Telegramon, ahogy szöveges üzenetet.
Részvény / Deviza / Áru Ismét a 40 eurót ostromolja a földgáz
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 09:41
Most épp 40 euró fölött van a TTF gáz ára a rotterdami tőzsdén.
Részvény / Deviza / Áru Hoppá, lehet, hogy most érdemes forintunkat dollárra váltani?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 08:06
Az euróhoz képest is izmosodott nemzeti valutánk, igaz, kisebb mértékben.
Részvény / Deviza / Áru Megint az OTP volt a király a hazai parketten
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 188,13 pontos, 0,45 százalékos csökkenéssel, 41 962,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Pont került a Mol és társai nagy bizniszére
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:33
A legnagyobb hazai árbevételű cég leányvállata két magántőkealappal közösen az Alteo Nyrt. közel háromnegyedét szerezte meg.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG