<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az inflációs félelmeket fűti a német nagykerárak elszállásáról szóló hír, amelyek 47 éve nem látott ugrást produkáltak. A OTP újabb bankot vehet Oroszországban, de a BUX nemcsak miatta dacol a rossz európai tőzsdeklímával. Az euró/forint megint a 360-at ostromolja, a bitcoin emelkedését nem követi a többi kriptó.

Európában ismét rossz a hangulat, amit főleg az inflációs félelmekkel magyaráznak, de a kínai Evergrande is aggasztó, várhatóan újabb kamatfizetést fog elmulasztani. A német ZEW hangulatindex is rosszabb lett a vártnál (24,0 helyett 22,3 pont). A német, francia, brit részvényindexek 0,5-0,6 százalékkal esnek.

Az USA-ban a tegnapi biztató kezdés után végül esés lett a vége, a keddi határidős indexek viszont stagnálnak, ma talán javulhat a hangulat. Vagy csak kivárás van, mert a héten elindul a gyorsjelentési szezon.

Itthon a BUX index tegnap is új történelmi rekordon zárt, soha előtte nem volt még 54 432,56 pont az értéke. Ma pedig újabb 0,2 százalékot tesz hozzá, 54 530 pont. Az OTP 0,1, a Mol 0,2, a Richter 0,6 százalékkal megy fel, a 4iG hárommal. A Telekom fél százalékkal esik.

A BUX index 2020 elejétől (BÉT-adatok)A BUX index 2020 elejétől (BÉT-adatok)

A forint a tegnapi hullámvasút után ma megint gyengül kissé, 359,90 az euró ára. Továbbra is hét éves csúcsok közelében jár az olaj, a WTI a 81, a Brent a 84 dolláros szintet ostromolja. Ritka az olyan nap, hogy valami ne szállna el az árupiacon, tegnap a palládium, az alumínium, a réz és a faanyag drágult nagyot. Ma az amerikai gyapot megy 2,5 százalékkal (amely egyébként nemrég tíz éves csúcsot döntött). 

Árfolyamok és grafikonok

Orosz bankot vásárol az OTP?

A Vedomosztyi orosz újság szerint a PPF és az OTP közel van a megállapodáshoz, amely szerint eladnák a Home Credit Bankot – írja az Erste Befektetési Zrt.

Az OTP-nek már van a méretéhez képest komoly operációja Oroszországban, azaz értelmes lépés lehetne akvizícióval növelni piaci jelenlétét teszik hozzá. Ez lenne az OTP második legnagyobb akvizíciója a legutóbbi szlovéniai Nova KBM Bank felvársárlást követően, ráadásul a pletyka szerinti ár is reálisnak tűnik.

Masterplast fel, WizzAir le

Két hazai vonatkozású célár-változásról számolt be az KBC Equitas ma reggel.

  • A Masterplastra vonatkozó célárát a Kalliwoda Research 6152 forintra emelte, ez közel 34 százalékos felértékelődési potenciált jelent. A tegnapi pozitív hírre bő öt százalékot emelkedett a részvény.
  • A Concorde értékpapír 40 fontra csökkentette a Wizz Air részvényekre vonatkozó célárát. A brókercég túlértékeltnek tartja a papírokat, az emelkedő energiaárak és a dollár erősödése miatt jelentős negatív hatásokra számít.

Ijesztő hír a német árakról

A német nagykereskedelmi árak szeptemberben 47 éve nem látott növekedést mutattak. A Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint 13,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Utoljára 1974 júniusában volt ennél is erőteljesebb növekedés, az első olajválság idején. Augusztusban egyébként a nagykereskedelmi infláció 12,3, júliusban pedig 11,3 százalék volt.

Euró (Pixaba.com)Euró (Pixaba.com)

A nagykereskedelem a gyártók és a végfelhasználók közötti összekötő kapocs, ezért az adat előrejelzi az inflációs folyamatokat – említi meg az N-Tv.de. A legutóbbi, 4,1 százalékos német fogyasztói inflációs adat magasabb volt, mint 1993 óta bármikor, és az év végéig az öt százalékot is elérheti.

Halad a 4iG akvizíciója

A 4iG bejelentette, hogy “kötelező érvényű részvény-adásvételi szerződést kötött a Spacecom és a HDT (azaz Hungaro Digitel Kft., a 4iG és az Antenna Hungária Zrt. közös leányvállalata). Ennek értelmében

a Spacecom részvényt bocsát ki a HDT-nek. Ez a kibocsátást követően az alaptőke és szavazati jog 51 százalékát teszi ki, összesen 221 243 040 ILS összegért cserébe. A tranzakció megvalósulásának feltétele, hogy azt a Spacecom részvényesei a közgyűlésükön, valamint az érintett hatóságok jóváhagyják.

Az említett 221,2 millió izraeli sékel mintegy 21,4 milliárd forintnak felel meg.

A nagyágyúk vételre biztatnak

Mitől derült ki tegnap legalább egy időre az ég a tőzsdék felett? Komoly szerepe lehetett annak, hogy a Bloomberg.com szerint a Goldman Sachs és a JPMorgan is úgy nyilatkozott, az infláció megugrása átmeneti lehet, és érdemes “megvenni a korrekciókat”, beszállni a részvénypiacba. A piacokon hónapok óta az a téma, hogy az infláció megugrása, tartósan magasabb szintje milyen veszélyekkel jár.

Az S&P 500 index öt éve (Tradingview.com)Az S&P 500 index öt éve (Tradingview.com)

Mások ara emlékeztetnek, hogy a részvénypiacokon gyakran figyelhető meg szezonalitás. Nagy átlagban az augusztus és a szeptember gyenge, korrekciókkal, süllyedéssel tarkított, az október pedig volatilitásáról (nagy áringadozásairól) híres. A nagy emelkedések gyakran az év végére vagy az új év elejére esnek. (De nem mindig, ahogy például 2018 decemberében is csúnya zuhanás volt megfigyelhető.)

Egy újabb bitcoin-rali kezdete?

A bitcoin árfolyama tegnap és ma elérte az 57 500 dollárt is. Érdekes módon a többi kriptodeviza azonban nem követi, szinte minden más esett az utóbbi 1-2 napban.

Sok kriptodeviza-hívő arra készül, hogy a bitcoin-rali folytatódni fog, miután öt hónapja nem látott szinten van az árfolyam. A reményeket táplálja, hogy egyes jelek szerint végre engedélyezhetnek egy bitcoin-ETF-et az USA-ban. Vagy hogy a múltbeli árugrások a bitcoinnál sokkal nagyobbak voltak, mint az utóbbi 12 hónapban. Úgy tűnik, hogy végre a Lightning Network nevű bitcoin-alrendszer is terjed.

Egy elemző optimista párhuzamot von a korábbi és a mostani bitcoin-emelkedés között (forrás: Twitter.com)Egy elemző optimista párhuzamot von a korábbi és a mostani bitcoin-emelkedés között (forrás: Twitter.com)

Bitcoinból kórházat

Salvador is szépen keresett a néhány hete vásárolt bitcoinon, olyan szépen, hogy a tervek szerint kórházat építenének a nyereségből. A szerencsés példa mindenesetre más országokat is hasonló lépésekre sarkallhat.

Múlt héten szóba került, hogy Brazília is hivatalossá tenné a bitcoint – amely azonban egy-két nagyságrenddel nagyobb ország (214 millió lakossal), mint Salvador (alig hétmillió polgár), így egy ilyen lépés komoly keresletet generálhatna.

A Samsung is a blokklánc mellé áll

Támogatja a Samsung a blokklánc-alapú játékokat, és befektetett az Axie Infinity nevű alkalmazásba – írja a kriptodeviza-sajtó. (Annak ellenére, ohgy Dél-Koreában a blokklánc-alapú játékok egyelőre tilosak.) Az Axie Infinity egyedi kriptoérméket (nonfungible token, NFT) ad a játékosoknak, és fejlesztői 152 millió dollár tőkét vontak be nagybefektetőktől, köztük a Samsung-csoport érdekeltségétől.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19000 18720 19180 -0,73% 0 0 5 408 014 100 Ft 2021-10-15 17:05:00
MOL 2738 2716 2778 -1,08% 0 0 2 607 131 320 Ft 2021-10-15 17:05:14
MTELEKOM 427 425 430 +0,47% 0 0 85 142 687 Ft 2021-10-15 17:05:01
RICHTER 8565 8490 8675 -0,46% 0 0 1 513 148 385 Ft 2021-10-15 17:09:44
OPUS 246 243 248 +0,61% 0 0 30 559 002 Ft 2021-10-15 17:05:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson fejezte be a napot a BUX
MTI | 2021. október 13. 17:47
A vezető részvények közül az OTP-nek is remek napja volt. 
Részvény / Deviza / Áru Nem véletlenül van csúcson a BUX index, feltűnt az eltűnt milliárdos
Eidenpenz József | 2021. október 13. 11:43
Rossz kezdés után pluszba mentek át az európai indexek, a BUX is tartja magát, pedig több napos csúcsdöntögetés után egy pihenő sem lenne meglepő. Megvan annak az oka, miért megy ennyire, mégpedig az infláció. Az euró/forintot odaragasztották a 360-hoz. A Volkswagen nagy leépítést tervez, az urán megint sztár lett.
Részvény / Deviza / Áru Egy pletyka miatt erősödött az OTP, teljesen beragadt a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 17:58
Átlag feletti forgalomban erősödött a Mol és az OTP kedden - ez utóbbi egy meg nem erősített bankvásárlási pletykának is köszönhető. Az euró 360 forintnál ragadt be.
hírlevél
depositphotos