<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tőzsdék óvatosak és kivárnak a Fed jövő heti ülése előtt, a magyar papírok is esegetnek, a forint stabil. Elmaradtak a kínai adatok a várttól. Óriásit esett, majd emelkedett a ródium, le kellett állítani az Ethereum egyik legfontosabb riválisát.

Megjelent a várva várt amerikai inflációs adat tegnap, ami nem okozott nagyobb meglepetést, bár a maginfláció jobb lett a vártnál. Az amerikai indexek pedig végül ismét 0,3-0,8 százalékos csökkenéssel zártak. Ma Európában minimális esést mutatnak a főbb indexek, a Stoxx 600 egy ezrelékkel van lejjebb. Az amerikai határidős mutatók viszont pluszban állnak.

Itthon a BUX-index 0,3 százalékos mínuszban, hasonló mértékben esik a Mol és az OTP is. A Richter kicsit jobban, 0,8 százalékkal megy le, a 4iG 2,8 százalékkal esik. Az AutoWallis tegnapi száguldása viszont nem ért véget, a papír 2,8 százalékos emelkedése mellett ráadásul a második legnagyobb forgalmú részvény az OTP után.

Árfolyamok és grafikonok

A forint kis mértékben erősödik, így az euró 349,40. A gyengülő dollár is segítheti az árupiacot, az ipari fémek szerény pluszban vannak, az olaj egy százalékkal erősödik. Újabb négy százalékkal száguld a sokéves csúcson levő amerikai földgáz.

Kötvényt bocsát ki Magyarország

Tegnap 4,25 milliárd dollárnyi kötvényt bocsátott ki Magyarország, ma pedig euróban veszünk fel hitelt hasonló módszerrel. A Reuters szerint egymilliárd eurónyi értékpapírt dob piacra az Államadósság Kezelő Központ. A kötvénykibocsátási terv bejelentését tegnap az egyik brókercég a forint erősödésével is összefüggésbe hozta.

Rossz hír érkezett Kínából

A piacok a Fed jövő heti ülését várják, meglehetős idegességgel. De a kínai hírek is nyomasztják a hangulatot. Az Equilor Befektetési Zrt. szerint:

A legtöbb soron alulmúlták a várakozásokat az augusztusi adatok. Az ipari termelés a várt 5,8 százalék helyett 5,3 százalékkal bővült, a kiskereskedelmi forgalom hét százalék helyett csupán 2,5 százalékkal. Mivel Kínában a zéró-tolerancia elve érvényesül a járványkezelésben, a következő hónapokban a korlátozások jelentős fennakadásokat okozhatnak.

Nem kell annyi ruha?

Kiábrándító eredményekről számolt be a svéd Hennes & Mauritz (ST:Hmb), a világ egyik legnagyobb ruházati cége, azaz a nálunk is aktív H&M. A részvény három százalékkal esik. Jók voltak viszont a minőségi termékeiről ismert Zara eladásai, így a spanyol cég részvénye kissé emelkedik.

Összeomlott, majd felpattant a ródium

Tegnap 14 százalékkal zuhant, ma 11 százalékkal emelkedik a Deutsche Bank által működtetett egyetlen ródium-ETF, a DB Physical Rhodium (XRH0) árfolyama Londonban. Ezzel együtt is 1197 dollárral kevesebb, mint a fele az értéke az év eleji, 2599 dolláros csúcson mért árfolyamnak. A mögöttes fém unciánként 13 590 dollár volt tegnap, míg a csúcson majdnem pontosan 30 ezer dollárt ért – ezzel ez messze a legdrágább nemesfém.

A DB Physical Rhodium (XRH0) tőzsdén kereskedett termék (ETC) (Tradingview.com)A DB Physical Rhodium (XRH0) tőzsdén kereskedett termék (ETC) (Tradingview.com)

Az extrém ritka, nehezen pótolható, a palládiummal és platinával együtt autók katalizátoraiban használt nemesfém valószínűleg elsősorban a konjunktúrával, gazdasági növekedéssel, kamatemeléssel kapcsolatos aggodalmak miatt zuhant ekkorát.

Az Ethereum-gyilkos legyilkolja saját magát?

Túlterheléses támadások nyomán leállították a Solana-rendszert. A solana kriptodeviza, amely jelenleg a hetedik legnagyobb a 48 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával, végül csak pár százalékkal esett (170 dollár környékéről 160 dollár környékére), de volt jóval lejjebb, 143 dolláron is.

Ethereum emlékérme (Unsplash.com)Ethereum emlékérme (Unsplash.com)

A sajtó emlékeztet arra, hogy hasonló hackertámadás évekkel ezelőtt az Ethereumnál is volt, de ott nem kellett leállítani az egész blokkláncot. Így az Ethereum-killerként (Ethereum-gyilkosként, az egyik legnagyobb vetélytársaként) számon tartott Solana bizonyos értelemben saját magát intézte el. Nagyban csökkenhetett a rendszerrel szembeni bizalom a támadás után.

Megint előkerült a félmillió dolláros bitcoin ötlete

Egy hétre visszatekintve a solana árfolyama egyébként még így is 9 százalékos pluszban van. A kriptodeviza-piacon enyhe optimizmus látható, pár százalékos pluszokkal. Cathie Wood, a fiatalok és technológia-rajongók kedvenc alapkezelője megismételte korábbi kijelentését, mely szerint a bitcoin 500 ezer dollárt fog érni (vagyis a jelenleginek több mint tízszeresét).

Az OTP visszahívja kötvényeit és közgyűlést tart

Felmondja az OPUS Securities swap szerződését az OTP, és 14,5 millió részvényt visszavásárol, amelyek fedezetül szolgáltak az 514,3 millió euró értékű örökkötvényekhez – írja az Erste Befektetési Zrt.

A lépés révén az OTP tőkemegfelelése nagyjából 175 milliárd forinttal csökken, de tőkemegfelelése még így is rendben lesz. A tranzakció semlegesnek vagy enyhén pozitívnak tűnik, mivel évente mintegy 2,5 százalékos effektív kamatlábat takarítanak meg. Feltételezzük, hogy ezeket a részvényeket eladják a SECOP-nak (a munkavállalói szervezetnek).

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18750 18750 19095 -1,55% 0 0 2 386 703 500 Ft 2021-10-19 17:06:58
MOL 2728 2704 2740 +0,29% 0 0 1 598 141 410 Ft 2021-10-19 17:10:28
MTELEKOM 426 424 427 +0,24% 0 0 82 162 766 Ft 2021-10-19 17:05:23
RICHTER 8540 8490 8600 +0,18% 0 0 1 060 454 340 Ft 2021-10-19 17:06:49
OPUS 244 241 245 +0,21% 0 0 20 946 588 Ft 2021-10-19 16:58:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos