<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A Gazprom kisrészvényeseit leszavazták, a cég nem fizet osztalékot, az állam viszont elvitte a teljes nyereséget extraprofitadóban. De azokkal az orosz kisbefektetőkkel is jól kitoltak, akik nyugati vállalatok részvényeit merészelték megvásárolni. A Gazprom-fegyvert már 2014-ben is bevetették az oroszok.

Hogyan lopta meg a Gazprom kisrészvényeseit Vlagyimir Putyin? – kezdi cikkét az RTL-csoporthoz tartozó német N-Tv.de. Az év elején a Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller még a rekordnyereségű 2021-es év után rekord osztalékot ígért a részvényeseinek, de ebből semmi sem lett. Az orosz állam a kisbefektetők kárára a háborús költségvetés lyukait tömködi ebből a pénzből – fogalmaz a portál.

A Gazprom-fegyver első bevetése

De a történet korábban kezdődött, nyolc évvel ezelőtt Vlagyimir Putyin orosz elnök már fegyverként használta a Gazpromot. Miller 2014. március 13-án drámai nyilatkozatot tett, miután orosz csapatok elfoglalták a Krímet, és gázvita alakult ki Ukrajnával. Ha Ukrajna nem fizet, a Gazprom finanszírozási hiánnyal néz szembe, amely az európai energiaellátást is veszélyeztetheti.

A részvényeseinknek fizetett osztalékban is hiány keletkezik. Ez számos külföldi részvényest is érinthet. Ez az ő jövedelmük mondta.

De azután három hónappal később Oroszország és Ukrajna megállapodást kötött, és a Gazprom finanszírozási hiányát fedezték. A gáz tovább áramlott, az osztalékot kifizették.

Orosz gáz. Fotó: Pixabay.comOrosz gáz. Fotó: Pixabay.com

A Gazprom-fegyver második bevetése

A vállalat befektetői 1998 óta először most viszont tényleg osztalék nélkül maradtak. Az orosz befektetőknek ez különösen fáj, mert ez a legnépszerűbb részvény belföldön. Júniusban a gázóriás papírja az összes orosz értékpapírszámla 36,5 százalékán megtalálható volt, így 19,8 millió orosz befektető várta a magas nyereségrészesedést.

A januárban bejelentett, összesen 20 milliárd dollár körüli rekordkifizetést az utolsó pillanatban, a júniusi éves közgyűlésen elvetették – az orosz állam 50,3 százaléknyi szavazatával.

Ehelyett a pénzt egy beruházási programra akarják fordítani, egyebek mellett feltehetően egy új, Mongólián keresztül Kínába vezető vezetékre.

A befektetők veszítenek, a Kreml nem

A részvényeseket ez nem hatotta meg, a Gazprom-részvény rövid időn belül értékének csaknem egyharmadát veszítette el. Különösen a kistulajdonosok dobták ki portfóliójukból, mert az osztalék volt a részvény egyik legfontosabb vonzereje – kommentálta a BKS orosz befektetési bank.

A Gazprom Moszkvában (zölddel) és az amerikai tőzsdén kívüli kereskedésben (kékkel). Forrás: Tradingview.comA Gazprom Moszkvában (zölddel) és az amerikai tőzsdén kívüli kereskedésben (kékkel). Forrás: Tradingview.com

A kisbefektetőkkel ellentétben azonban az orosz állam ezzel nem veszít pénzt. A Gazpromot választotta legnagyobb pénzügyi támogatójának az ukrajnai “különleges katonai művelet” váratlan kiadásainak fedezéséhez – írja a lap. Bár Oroszország az első hónapokban százmilliárd dollárt keresett az olaj- és gázexporton, és majdnem 24 milliárd dollárral több bevétele volt, mint amennyit költött,

a pénz kezd elfogyni.

Nyugdíjakra megy az osztalék?

Putyinnak úgy kell finanszíroznia a háborúját, hogy közben a lakosságot is lecsendesíti. A szankciók, kivonuló nyugati cégek miatt ugyanis sokan elvesztették munkájukat, jövedelmüket, mindezt úgy, hogy az infláció júniusban 17 százalékos volt.

A Lukoil Moszkvában (zölddel) és az amerikai tőzsdén kívüli kereskedésben (kékkel). Forrás: Tradingview.comA Lukoil Moszkvában (zölddel) és az amerikai tőzsdén kívüli kereskedésben (kékkel). Forrás: Tradingview.com

Ennek ellensúlyozására az orosz kormány megemelte a nyugdíjakat, a minimálbéreket és a katonák fizetését. Áprilisban az orosz kormány kiadásai már magasabbak voltak, mint a bevételek. Az év végére a költségvetés várhatóan legalább 25 milliárd dolláros hiányt fog mutatni.

Rengeteg lyukat kell betömni állítják.

Más források után kell majd nézni?

Erre szolgálhat a Gazprom pénze. Június végén vált ismertté, hogy a vállalatnak mintegy 21 milliárd dollár “többletnyereség-adót” (avagy extraprofitadót) kell fizetnie. Ez majdnem pontosan az az összeg, amelyet osztalékként kellett volna kifizetni. Az orosz állam egyébként is megkapta volna az osztalék felé, így viszont a teljes összeget kapja.

Pimasz, de mégis legális lopás fogalmaz a cikk.

Ám amint elzárják a gázcsapot, a Gazprom elveszíti legnagyobb pénzforrását. Hosszabb távon pedig új fejlemények lesznek, mivel Németország és a többi uniós állam már világszerte az orosz gáz alternatívái után kutat. Amikor ezek a partnerségek létrejönnek, a Gazprom bevételei összeomlanak, és a Kremlnek más források után kell néznie, hogy betömje a költségvetésben keletkezett lyukakat – állítja a német cikk.

(A Gazprom és más orosz cégek részvényeit a háború elején gyakorlatilag kitiltották az európai és észak-amerikai tőzsdékről – a szerk.)

Egyre több a hiánycikk Oroszországban

Az édesburgonyától az osztalékig – dolgok, amelyek hirtelen ritkák lettek Oroszországban – írja az N-Tv.de másik cikke. Oroszország alig négy hónappal a háború kezdete után úszik a pénzben, de az éttermekben az étlapok mégis rövidebbek, mert hiányoznak hozzávalók. A gyógyszerek is hiánycikkek, pedig sem a gyógyszereket, sem az élelmiszereket nem érintik az EU és az Egyesült Államok által bevezetett szankciók.

Az olajon, a földgázon és a mezőgazdasági termékeken kívül Oroszországnak szinte minden más árucikket importálnia kell.

Mivel a szállítási költségek emelkedtek, sok élelmiszer előállítása drágább. A háború első napjaiban a boltok ellen intézett vásárolói rohamok is súlyosbították a helyzetet. Sok esetben azonban nem akut hiányra, hanem inkább áremelkedésre és a minőség masszív romlására számítanak.

Elapadnak a banki osztalékok is

Nemrég az orosz bankokat a jegybank arra kérte, hogy egyelőre ne fizessenek osztalékot a részvényeseknek és bónuszokat a vezetőségnek. De akik nyugati vállalatok népszerű értékpapírjait vették, sokkal súlyosabb gondjaik vannak.

A The Bell című orosz emigráns hírportál szerint a központi bank májusban utasította a szentpétervári tőzsdét, hogy zárja ki a kereskedésből azon vállalatok részvényeit és kötvényeit, amelyek már nem folytatnak üzleti tevékenységet Oroszországgal.

A szentpétervári tőzsde szerint a döntés 995 külföldi vállalatot érint, ami az összes orosz portfólió 14 százalékát jelenti. A tulajdonosok így többé nem kapnak osztalékot, és csak külön engedéllyel adhatják el értékpapírjaikat. Ráadásul csak más oroszoknak, és a hírek szerint jelentős árengedménnyel.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9358 9320 9580 -1,70% 0 0 4 315 198 512 Ft 2022-08-12 17:13:14
MOL 2886 2870 2956 -2,30% 0 0 1 545 311 776 Ft 2022-08-12 17:06:36
MTELEKOM 321 318 321 +0,78% 0 0 29 570 284 Ft 2022-08-12 17:05:25
RICHTER 8100 8045 8230 +0,43% 0 0 880 098 820 Ft 2022-08-12 17:06:36
OPUS 152 152 155 -1,17% 0 0 7 507 452 Ft 2022-08-12 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
Részvény / Deviza / Áru Erős nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 17:51
Egész Európában jó volt a hangulat, a BÉT-en különösen. 
Részvény / Deviza / Áru Tesla-részvényektől szabadult Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 13:37
A Tesla vezére több milliárd dollár értékben adott el részvényeket, hogy elég forrás álljon rendelkezésére a Twitter felvásárlásával kapcsolatos jogi vitában elszenvedett vereség esetére.
Részvény / Deviza / Áru 401 is volt az euró, szándékos vagy véletlen a Barátság szüneteltetése?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 10. 12:04
Az olajszállítások elmaradása tegnap a mélybe küldte a BUX indexet, ma viszont ennek nagyobb részét visszanyeri, miután a probléma megoldódni látszik. A forint nagyot gyengült, 401 felett is járt az euró, de azután szintén visszakozott. A Telekom eredménye a vártnál jobb lett. Betiltottak egy kriptodeviza-titkosító platformot az USA-ban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG