6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Továbbra is a nemzetközi bankpánik mozgatja a piacokat, legyen szó a részvényárakról, a devizákról, vagy az árupiaci termékekről. Hétfőn nagyon megütötték a forintot, de kedden délelőtt már sokkal jobb lett a helyzet.

A hétvégén ugyan mentőövet dobtak a bankpánik európai áldozatának, a Credit Suisse-nek, hiszen bejelentették, hogy a pénzintézetet felvásárolja az UBS, a befektetőket ez nem nyugtatta meg, úgy tűnt, a lépés inkább olaj volt a tűzre. Emiatt a hétfő reggeli kereskedésben komoly pánik alakult ki, az irányadó európai piacokon, de a budapesti tőzsdén is óriási eladói nyomás alá kerültek a bankrészvények. A délutáni időszakban viszont megnyugodtak a kedélyek, a nap végére sikerült szépíteni, és emelkedéssel zárni. A Wall Streeten a nyitás is pozitív volt, és ez kitartott egész nap, így az S&P 500 index 0,89, a Dow Jones 1,20, a Nasdaq Composite 0,39 százalékos pluszban zárt.

A bankpánik még nem múlt el, de nagy változást láthattunk

Hogy ennek ellenére nem dőlhetünk hátra, azt ugyanakkor több mozgás is jelzi, így például a First Republic Bank árfolyama gyakorlatilag megfeleződött tegnap. A szakértők azt is kockázatnak tartják, hogy más amerikai bankok esetén is fennáll a veszély, hogy a kialakult pánikhelyzet felborítja a likviditásukat és csődközeli helyzetbe taszítja őket. De a kötvénypiacokon is erős kockázatot jelent, hogy a Credit Suisse egyes kötvénytulajdonosai komoly veszteséget kell, hogy leírjanak, ez pedig megbolygathatja a szegmenst.

Az elemzők azt emelték ki, hogy a figyelem most a Federal Reserve e heti ülésére irányul, amely kétnapos összejövetelét kedden és szerdán tartják. Bár az amerikai jegybank kommunikációjának értelmezése kapcsán rendre vannak találgatások, a befektetők a pénzügyi szektor zavarai láttán most egyértelmű iránymutatást várnak. Az is fontos jelzés lesz, hogy a Fed folytatja-e a kamatemelést, és mit tart nagyobb kockázatnak, az ottani mérték szerint továbbra is magas 6 százalékos inflációt (a magyar 25 százalék feletti értékhez képest ez persze már-már elhanyagolható), vagy a pénzügyi szektor likviditási helyzetét.

Mint arról reggeli hírlevelében az Equilor írt, a JP Morgan elemzői szerint megnőtt a "Minsky-pillanat" esélye. A Hyman Minsky közgazdászról elnevezett jelenség a konjunktúrát követő összeomlás kezdetét jelenti. Marko Kolanovic vezető stratéga a bankcsődöket, a piaci zavarokat, a folyamatos gazdasági bizonytalanságot, illetve a jegybankok harcát a magas inflációval veszélyes mixnek tartja, mely könnyen elhozhatja a fent említett pillanatot. Amennyiben az infláció elleni küzdelem sikeres lesz, akkor is szigorodni fognak a hitelfelvételi költségek a szabályozói változások miatt. A JP Morgan a holnapi kamatdöntő ülésen 25 bázispontos emelést vár a Fed-től. A részvénypiaccal kapcsolatban nem túl optimisták, az ügyfeleknek küldött jegyzetben jelezték, hogy nagy valószínűséggel már láttuk az idei évi csúcsokat.

A világ másik fontos jegybankjának, az Európai Központi Banknak az elnöke, Christine Lagarde hétfőn arra utalt, hogy a jelenlegi pénzpiaci zűrzavar azt jelentheti, a jegybank a korábban vártnál korábban leállíthatja a kamatemelést. "A pénzügyi stabilitási feszültségek nyilvánvalóan hatással lehetnek a keresletre, és valójában elvégezhetik annak a munkának egy részét, amelyet egyébként a monetáris politika és a kamatemelések végeznének el" - mondta Lagarde európai törvényhozóknak. Az EKB a múlt héten 50 bázisponttal, 3 százalékra emelte irányadó kamatlábát, és Lagarde megerősítette, hogy az inflációs kilátások önmagukban is további kamatemeléseket indokolnának.

Jó hangulatban indult a keddi kereskedés

Ami a keddi európai kereskedést illeti, egyértelműen pozitív hangulat tapasztalható a tőzsdéken. A német, a francia és az angol tőzsdeindex is 1,5 százalék körüli pluszokat jelzett a nyitás után másfél órával.

Még kedvezőbb az összkép a Budapesti Értéktőzsdén, ahol 11 órakor már közel 2 százalékos ugrást láthattunk. Mindezt úgy, hogy már hétfőn is a régió legjobb teljesítményét nyújtott a BUX-index, a Mol és a Richter vezetésével.

Árfolyamok és grafikonok

Kedden egyébként ez a két részvény továbbra is pozitív képet mutat, hiszen a Mol fél százalékkal erősödött, és 2512 forint körül forgott, míg a gyógyszergyártó 1,2 százalékkal nőtt, így 7550-ig ment fel. A nap nagy nyertese viszont egyértelműen az OTP, amely közel 4 százalékkal nőtt, 9850 forintig. Közel egy százalékkal emelkedett a Magyar Telekom, 385-ig, míg a Vodafone-Yettel részvénycsere révén előbbiben még nagyobb tulajdonrészhez jutó 4iG 1,8 százalékkal, 688 forintig drágult.

Hatalmas fordulat jött a forintnál

Hétfőn a délelőtti pánikban a befektetők szabadultak a kockázatosnak ítélt eszközöktől, ezt megszenvedte a hazai fizetőeszköz is. A hét első kereskedési napján 402,50-ig futott fel az euró árfolyama, ám a délutáni hangulatváltás segített. Kedden ugyanakkor egyértelműen pozitív lett a hangulat, ami az euró árfolyamában is tükröződött. A forint látványosan erősödött, így a keresztárfolyam 391-ig ment le.

A szakértők kiemelik, hogy az utóbbi napok rávilágítottak arra, a forint továbbra is törékeny, annak ellenére, hogy a 18 százalékos irányadó kamat erős támaszt ad a magyar devizának. De, mint láthattuk, még ennek ellenére is be tudott zuhanni az árfolyam. Így egyfajta kényszerhelyzetben van a Magyar Nemzeti Bank, hiszen a politikai döntéshozók részéről ugyan komoly kamatcsökkentési nyomás van rajtuk, ezt a következő, március 28-án esedékes monetáris tanácsi ülésen ennek ellenére aligha fogják tudni megtenni.

Jó hír a Moltól, leépít az Amazon

A hétfői tőzsdezárás után jelentette be a Mol, hogy a teljes értékláncot átfogva képes termelni, hiszen a szlovákiai Slovnaft Finomítóba 90 ezer tonna azeri kőolajszállítmány érkezett az azerbajdzsáni ACG mezőről. Ez az eredményesség szempontjából is fontos, hiszen az értéklánc egyes elemein realizálható margin dinamikusan változik, de ellátásbiztonsági szempontból is jó hír.

Hétfőn este fontos bejelentést tett az Amazon is. A technológiai óriás újabb nagy elbocsátásról döntött, várhatóan 9 ezer munkavállalójától válhat meg a következő időszakban a cég. Már korábban elköszönt 18 ezer dolgozójától a társaság, így ezzel a leépítési hullámmal próbálná tovább mérsékelni a költségeinek emelkedését a vállalat. Azonban érdemes megemlíteni, hogy 1,5 millió munkavállalóval rendelkezik a csoport, így ez arányaiban azért nem tekinthető hatalmas leépítésnek.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12995 12770 13095 +1,17% 0 0 11 515 982 140 HUF 2023-09-25 17:09:37
MOL 2774 2746 2810 -0,43% 0 0 1 542 431 176 HUF 2023-09-25 17:06:24
MTELEKOM 523 515 533 -1,88% 0 0 736 582 458 HUF 2023-09-25 17:09:45
RICHTER 9075 9025 9290 -1,36% 0 0 1 193 497 810 HUF 2023-09-25 17:08:09
OPUS 353 338 354 +3,07% 0 0 333 370 720 HUF 2023-09-25 17:08:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Már megint mit csinált a forint?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:12
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Rossz hangulatot hozott a hétfő Budapesten, csak az OTP adott reményt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 17:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 19,17 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel, 55 356,93 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Hónapok óta várt fordulat jön a benzinkutakon szerdától
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 10:23
Nyár közepe óta nem történt ilyen.
Részvény / Deviza / Áru Csúnya irányba megy a forint, jön a szaúdi Tesla?
Eidenpenz József | 2023. szeptember 25. 09:33
Egyelőre nem túl jó a kép az európai tőzsdéken, lefelé indultak a nyitás után, a BUX még éppen artja magát. Az OTP szépen javít, a Mol a kezdeti pluszból jelentős esésbe váltott. Az amerikai határidős mutatók pluszból mínuszba mentek át, a forint gyengül, 390 felett áll az euró. A nap tőzsdei hírei (frissítve). 
Részvény / Deviza / Áru Nézze csak, már megint mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 18:48
Nem sok okot adott az örömre a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Nyugtalanul ért véget a hét Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A közgazdászok beszélték le a forintot és az OTP-részvényt
Eidenpenz József | 2023. szeptember 22. 12:02
A több mint fél tucatnyi eheti kamatdöntés sokkját próbálja kiheverni a tőkepiac, amik egy része rosszul, azaz kamatemeléssel végződött. Ma már látunk emelkedő indexet is de azért nem túl jó a hangulat. A BUX plusza elsősorban a Richternek köszönhető, a forint csak egy részét korrigálja a tegnapi esésnek. Miért nem esik még jobban a Bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Nem kell ideskednie, ha tegnap este nem vett eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 07:23
Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Őrült hullámvasútra került a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 19:33
A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Varga Mihály lebeszélte az OTP-t
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG