<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az európai részvénypiaci hangulat szomorkás, ennek ellenére szépen emelkedik a BUX index, ráadásul három részvény is húzza. A forint tegnapi gyengülése is átmenetinek bizonyult, ma ismét 346 körül jár az euró. Újabb őrület van a Reddit-kisbefektetők körül, az AMC majdnem száz százalékkal emelkedett egyetlen napon. Szép adókedvezményt kaphat a Mol?

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a vállalatikötvény-portfóliójának fokozatos leépítését tervezi. Joe Biden amerikai elnök pedig bővítené a Donald Trump által létrehozott feketelistát a tiltott kínai kapcsolatokkal rendelkező vállalatokról. Ezek nem voltak túl jó hírek, de tegnap az amerikai részvénypiac még szerény pluszban tudott végezni.

Ma Európában viszont már 1-3 tizedszázalékos indexesés a jellemző a hét eleji rekordok után, kivéve Londont, ahol a mínusz 0,7 százalékra rúg. Rengeteg makrogazdasági adat érkezett és érkezik a héten, csak kapkodják a fejüket a befektetők. Az amerikai munkaerő-piaci adatok azonban kiemelt fontosságúak.

A Budapesti Értéktőzsde és az OTP egyik részlege egy fedél alatt. Elválaszthatatlanok. (Fotó: EJ)A Budapesti Értéktőzsde és az OTP egyik részlege egy fedél alatt. Elválaszthatatlanok. (Fotó: EJ)

Az EU-ban az IHS Markit beszerzésimenedzser-indexe három éve nem látott magas szintre kúszott, 57,1 pontra. Az 50 feletti értékek növekedést jeleznek.

Itthon a BUX index ma felülteljesítő, és a tegnapi, tegnapelőtti történelmi csúcsok máris dőlnek. Az index, akárcsak az OTP, 0,9 százalékkal megy fel. A Mol 0,7, a Richter 0,6, százalékkal drágul, a Telekom kissé süllyed. A forint tegnapi gyengülése átmenetinek látszik, estére már erősödött, ma pedig stagnál az árfolyama, 346,20-on van az euró.

Árfolyamok és grafikonok

Az OPEC-ülés előtt és alatt dráguló olaj megakadt, ma kissé süllyed, de így is 71 dollár felett van a Brent.

Jóárasították a Richter-kötvényeket

Nagyon jó áron jutott forráshoz a Richter az Equilor Befektetési Zrt. szerint az MNB Növekedési Kötvényprogramjának keretében. Minősített befektetők részére értékesítették aukción a RICHTER 2031 HUF jelő kötvényeket.

A felajánlott mennyiség névértéke 70 milliárd forint volt, az összes benyújtott ajánlat 113,1 milliárd. Évi 1,75 százalékos kamatot fizetnek a kötvények, de a névérték feletti ár miatt 1,7046 százalékos hozammal sikerült forrást bevonnia a gyógyszercégnek. Ez igen jó forrásbevonásnak tekinthető, ugyanis a tíz éves magyar állampapír hozama 2,73 százalék.

Jókora adókedvezményt kaphat a Mol?

A Népszava szerint azok a cégek, amelyek az állami alapítványokba eszközöket adományoznak, a befizetések után akár 300 százalékos kedvezményt is kaphatnak a társasági nyereségadóból – írja az Erste Befektetési Zrt. A hír a brókercég szerint kedvező lehet a Mol számára, “mivel a cég 5,24 százaléknyi saját részvényt kíván átadni a Mol Új Európa nevű állami alapítványba”.

A Mol egyébként alacsony, 10-15 százalék körüli társasági nyereségadót fizet Magyarországon. A pontos hatást csak akkor tudjuk számszerűsíteni, ha látjuk a részleteket. Elméletileg az átadott részvények után 270-280 milliárd forint halasztott adókedvezmény is keletkezhet, de azt nem hisszük, hogy összességében ekkora adóról lemondana a magyar állam teszik hozzá.

Újabb árrobbanás a kisbefektetők kedvencénél

Az AMC, amelyet nem sokkal a GameStop után kaptak fel magas short-állománya miatt a “Reddites kisbefektetők”, továbbra is kirobbanó formában van, tegnap 95 százalékkal robbant az árfolyama. Hasonló okokból szállhatott el a Bed Bath&Beyond és a Blackberry is, 62, illetve 32 százalékkal.

A befektetők a leginkább shortolt részvényre figyelnek jelenleg, hogy megtudják, melyek léphetnek az AMC nyomdokába – írta a SeekingAlpha. Ilyenek (zárójelben a ticker-kódja és a tegnapi emelkedés mértéke):

  • Workhorse Group (WKHS, +13,9%)
  • Clover Health Investments (CLOV, +9,7%)
  • Blink Charging (BLNK, +6,7%)
  • Arcimoto (FUV, +9,6%)
  • GEO Group (GEO, +4,9%)
  • Revlon (REV, +11,5%)
  • Lannett (LCI, +5,5%)
  • Virgin Galactic (SPCE, +8,7%)
  • QuantumScape (QS, +7,0%).

A magas short állománnyal, azaz sok, az esésre játszó befektetők által előre eladott részvénnyel rendelkező cégek már januárban is az egekbe szöktek, amikor a Redditen szerveződő kisbefektetők elkezdték felvásárolni a GameStop papírjait. A spekuláció alapja az volt, hogy rákényszerítsék a fedezeti alapokat és más, főleg intézményi befektetőkből álló shortosokat az eladott részvények még sokkal magasabb áron történő, kényszerű visszavásárlására.

Kilőtt a Novavax, süllyed a Tesla

Az USA-ban tegnap nagyot ugrott a Novavax árfolyama, majdnem 18 százalékkal, miután kilátásba helyezte, hogy nemsokára új teszteredmények érkeznek. A Tesla 734 gépkocsit hív vissza Kínában, és ismét a főnök, Elon Musk Twitter-üzeneteinek piacbefolyásoló természetéről, ennek jogi következményeiről cikkezik a sajtó. A papír három százalékkal esett.

Inkább a szesz, mint a gyógyszer?

Az európai részvénypiac egyik legnagyobb visszahúzó ereje a Reuters szerint a svájci Roche gyógyszergyártó volt, egy százalékos mínuszban van, miután a Societe Generale leminősítette a részvényt.

A Remy Cointreau francia szeszesital-csoport viszont 3,9 százalékkal emelkedett, amikor felülmúlta az éves üzemi eredmény növekedésére vonatkozó elemzői becsléseket, és a befektetőknek fizetett osztalékot 85 százalékkal emelte meg.

A francia Saint-Gobain építőanyag-csoport papírjának ára is 3,2 százalékkal gyarapodott, miután az első féléves működési bevételekre és az árrésre rekord nagyságú becslést adott.

Budapesten állítanának szobrot Satoshinak

A kriptodeviza-piacon az árfolyamok ismét zöldben, a bitcoin a 39 ezer dolláros határt érte el újra, az ether átlépte a 2800-at. A hírek közé tartozik, hogy Budapesten négy szakmai szervezet felállítaná Satoshi Nakamoto, a bitcoin egykor álnéven publikáló, valójában ismeretlen feltalálójának szobrát a Graphisoft Parkban, Steve Jobs szobra közelében.

Ezúttal a JBS amerikai húsipari konszern lett hackertámadás áldozata, a bűnözők állítólag megint bitcoinban kérik a váltságdíjat, mint nemrég a Colonial Pipeline esetében. Mike Novogratz és Christian Angermayer milliárdosok pedig úgy döntöttek, hogy a következő két évben százmillió dollárt fektetnek kriptodevizával foglalkozó vállalatokba.

A uniswap és a bitcoin árfolyama október elejétől (Tradingview.com)A uniswap és a bitcoin árfolyama október elejétől (Tradingview.com)

A DeFi-re fogadnak a Szilícium-völgyben

A Szilícium-völgy decentralizált pénzügyi kriptodeviza-projektekre (DeFi) fogad, amelyek a hagyományos pénzügyi szektor végét jelenthetik. Teljesen átformálhatják, “újrafeltalálják” a tőzsdéket, a biztosítást, a hitelezést és egyéb ágakat, kiiktatva a közvetítő intézményeket, ügynököket – írja a Financial Times. Az Uniswap még nincs három éves, de egyes kockázati tőkések dollármillióit már dollármilliárdokká változtatta.

A hagyományos brókerekkel és tőzsdékkel szemben ez egy automatizált szoftverrendszer, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetítő nélkül, egymással közvetlenül kereskedjenek a kriptovalutákkal. Tavaly kockázatitőke-befektetők 12,8 millió dollárt fektettek be a projekt mögött álló társaságba, majd az Uniswap egymilliárd digitális tokenjének (zsetonjának, érméjének) 18 százalékát megkapták.

Ez most nagyjából öt milliárd dollárt ér, az Uniswap ugyanis jelenleg a tizedik legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza, valamivel 16 milliárd dollár feletti piaci értékkel.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9358 9320 9580 -1,70% 0 0 4 315 198 512 Ft 2022-08-12 17:13:14
MOL 2886 2870 2956 -2,30% 0 0 1 545 311 776 Ft 2022-08-12 17:06:36
MTELEKOM 321 318 321 +0,78% 0 0 29 570 284 Ft 2022-08-12 17:05:25
RICHTER 8100 8045 8230 +0,43% 0 0 880 098 820 Ft 2022-08-12 17:06:36
OPUS 152 152 155 -1,17% 0 0 7 507 452 Ft 2022-08-12 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
Részvény / Deviza / Áru Erős nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 17:51
Egész Európában jó volt a hangulat, a BÉT-en különösen. 
Részvény / Deviza / Áru Tesla-részvényektől szabadult Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 13:37
A Tesla vezére több milliárd dollár értékben adott el részvényeket, hogy elég forrás álljon rendelkezésére a Twitter felvásárlásával kapcsolatos jogi vitában elszenvedett vereség esetére.
Részvény / Deviza / Áru 401 is volt az euró, szándékos vagy véletlen a Barátság szüneteltetése?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 10. 12:04
Az olajszállítások elmaradása tegnap a mélybe küldte a BUX indexet, ma viszont ennek nagyobb részét visszanyeri, miután a probléma megoldódni látszik. A forint nagyot gyengült, 401 felett is járt az euró, de azután szintén visszakozott. A Telekom eredménye a vártnál jobb lett. Betiltottak egy kriptodeviza-titkosító platformot az USA-ban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG