<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az európai részvénypiaci hangulat szomorkás, ennek ellenére szépen emelkedik a BUX index, ráadásul három részvény is húzza. A forint tegnapi gyengülése is átmenetinek bizonyult, ma ismét 346 körül jár az euró. Újabb őrület van a Reddit-kisbefektetők körül, az AMC majdnem száz százalékkal emelkedett egyetlen napon. Szép adókedvezményt kaphat a Mol?

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a vállalatikötvény-portfóliójának fokozatos leépítését tervezi. Joe Biden amerikai elnök pedig bővítené a Donald Trump által létrehozott feketelistát a tiltott kínai kapcsolatokkal rendelkező vállalatokról. Ezek nem voltak túl jó hírek, de tegnap az amerikai részvénypiac még szerény pluszban tudott végezni.

Ma Európában viszont már 1-3 tizedszázalékos indexesés a jellemző a hét eleji rekordok után, kivéve Londont, ahol a mínusz 0,7 százalékra rúg. Rengeteg makrogazdasági adat érkezett és érkezik a héten, csak kapkodják a fejüket a befektetők. Az amerikai munkaerő-piaci adatok azonban kiemelt fontosságúak.

A Budapesti Értéktőzsde és az OTP egyik részlege egy fedél alatt. Elválaszthatatlanok. (Fotó: EJ)A Budapesti Értéktőzsde és az OTP egyik részlege egy fedél alatt. Elválaszthatatlanok. (Fotó: EJ)

Az EU-ban az IHS Markit beszerzésimenedzser-indexe három éve nem látott magas szintre kúszott, 57,1 pontra. Az 50 feletti értékek növekedést jeleznek.

Itthon a BUX index ma felülteljesítő, és a tegnapi, tegnapelőtti történelmi csúcsok máris dőlnek. Az index, akárcsak az OTP, 0,9 százalékkal megy fel. A Mol 0,7, a Richter 0,6, százalékkal drágul, a Telekom kissé süllyed. A forint tegnapi gyengülése átmenetinek látszik, estére már erősödött, ma pedig stagnál az árfolyama, 346,20-on van az euró.

Árfolyamok és grafikonok

Az OPEC-ülés előtt és alatt dráguló olaj megakadt, ma kissé süllyed, de így is 71 dollár felett van a Brent.

Jóárasították a Richter-kötvényeket

Nagyon jó áron jutott forráshoz a Richter az Equilor Befektetési Zrt. szerint az MNB Növekedési Kötvényprogramjának keretében. Minősített befektetők részére értékesítették aukción a RICHTER 2031 HUF jelő kötvényeket.

A felajánlott mennyiség névértéke 70 milliárd forint volt, az összes benyújtott ajánlat 113,1 milliárd. Évi 1,75 százalékos kamatot fizetnek a kötvények, de a névérték feletti ár miatt 1,7046 százalékos hozammal sikerült forrást bevonnia a gyógyszercégnek. Ez igen jó forrásbevonásnak tekinthető, ugyanis a tíz éves magyar állampapír hozama 2,73 százalék.

Jókora adókedvezményt kaphat a Mol?

A Népszava szerint azok a cégek, amelyek az állami alapítványokba eszközöket adományoznak, a befizetések után akár 300 százalékos kedvezményt is kaphatnak a társasági nyereségadóból – írja az Erste Befektetési Zrt. A hír a brókercég szerint kedvező lehet a Mol számára, “mivel a cég 5,24 százaléknyi saját részvényt kíván átadni a Mol Új Európa nevű állami alapítványba”.

A Mol egyébként alacsony, 10-15 százalék körüli társasági nyereségadót fizet Magyarországon. A pontos hatást csak akkor tudjuk számszerűsíteni, ha látjuk a részleteket. Elméletileg az átadott részvények után 270-280 milliárd forint halasztott adókedvezmény is keletkezhet, de azt nem hisszük, hogy összességében ekkora adóról lemondana a magyar állam teszik hozzá.

Újabb árrobbanás a kisbefektetők kedvencénél

Az AMC, amelyet nem sokkal a GameStop után kaptak fel magas short-állománya miatt a “Reddites kisbefektetők”, továbbra is kirobbanó formában van, tegnap 95 százalékkal robbant az árfolyama. Hasonló okokból szállhatott el a Bed Bath&Beyond és a Blackberry is, 62, illetve 32 százalékkal.

A befektetők a leginkább shortolt részvényre figyelnek jelenleg, hogy megtudják, melyek léphetnek az AMC nyomdokába – írta a SeekingAlpha. Ilyenek (zárójelben a ticker-kódja és a tegnapi emelkedés mértéke):

  • Workhorse Group (WKHS, +13,9%)
  • Clover Health Investments (CLOV, +9,7%)
  • Blink Charging (BLNK, +6,7%)
  • Arcimoto (FUV, +9,6%)
  • GEO Group (GEO, +4,9%)
  • Revlon (REV, +11,5%)
  • Lannett (LCI, +5,5%)
  • Virgin Galactic (SPCE, +8,7%)
  • QuantumScape (QS, +7,0%).

A magas short állománnyal, azaz sok, az esésre játszó befektetők által előre eladott részvénnyel rendelkező cégek már januárban is az egekbe szöktek, amikor a Redditen szerveződő kisbefektetők elkezdték felvásárolni a GameStop papírjait. A spekuláció alapja az volt, hogy rákényszerítsék a fedezeti alapokat és más, főleg intézményi befektetőkből álló shortosokat az eladott részvények még sokkal magasabb áron történő, kényszerű visszavásárlására.

Kilőtt a Novavax, süllyed a Tesla

Az USA-ban tegnap nagyot ugrott a Novavax árfolyama, majdnem 18 százalékkal, miután kilátásba helyezte, hogy nemsokára új teszteredmények érkeznek. A Tesla 734 gépkocsit hív vissza Kínában, és ismét a főnök, Elon Musk Twitter-üzeneteinek piacbefolyásoló természetéről, ennek jogi következményeiről cikkezik a sajtó. A papír három százalékkal esett.

Inkább a szesz, mint a gyógyszer?

Az európai részvénypiac egyik legnagyobb visszahúzó ereje a Reuters szerint a svájci Roche gyógyszergyártó volt, egy százalékos mínuszban van, miután a Societe Generale leminősítette a részvényt.

A Remy Cointreau francia szeszesital-csoport viszont 3,9 százalékkal emelkedett, amikor felülmúlta az éves üzemi eredmény növekedésére vonatkozó elemzői becsléseket, és a befektetőknek fizetett osztalékot 85 százalékkal emelte meg.

A francia Saint-Gobain építőanyag-csoport papírjának ára is 3,2 százalékkal gyarapodott, miután az első féléves működési bevételekre és az árrésre rekord nagyságú becslést adott.

Budapesten állítanának szobrot Satoshinak

A kriptodeviza-piacon az árfolyamok ismét zöldben, a bitcoin a 39 ezer dolláros határt érte el újra, az ether átlépte a 2800-at. A hírek közé tartozik, hogy Budapesten négy szakmai szervezet felállítaná Satoshi Nakamoto, a bitcoin egykor álnéven publikáló, valójában ismeretlen feltalálójának szobrát a Graphisoft Parkban, Steve Jobs szobra közelében.

Ezúttal a JBS amerikai húsipari konszern lett hackertámadás áldozata, a bűnözők állítólag megint bitcoinban kérik a váltságdíjat, mint nemrég a Colonial Pipeline esetében. Mike Novogratz és Christian Angermayer milliárdosok pedig úgy döntöttek, hogy a következő két évben százmillió dollárt fektetnek kriptodevizával foglalkozó vállalatokba.

A uniswap és a bitcoin árfolyama október elejétől (Tradingview.com)A uniswap és a bitcoin árfolyama október elejétől (Tradingview.com)

A DeFi-re fogadnak a Szilícium-völgyben

A Szilícium-völgy decentralizált pénzügyi kriptodeviza-projektekre (DeFi) fogad, amelyek a hagyományos pénzügyi szektor végét jelenthetik. Teljesen átformálhatják, “újrafeltalálják” a tőzsdéket, a biztosítást, a hitelezést és egyéb ágakat, kiiktatva a közvetítő intézményeket, ügynököket – írja a Financial Times. Az Uniswap még nincs három éves, de egyes kockázati tőkések dollármillióit már dollármilliárdokká változtatta.

A hagyományos brókerekkel és tőzsdékkel szemben ez egy automatizált szoftverrendszer, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetítő nélkül, egymással közvetlenül kereskedjenek a kriptovalutákkal. Tavaly kockázatitőke-befektetők 12,8 millió dollárt fektettek be a projekt mögött álló társaságba, majd az Uniswap egymilliárd digitális tokenjének (zsetonjának, érméjének) 18 százalékát megkapták.

Ez most nagyjából öt milliárd dollárt ér, az Uniswap ugyanis jelenleg a tizedik legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza, valamivel 16 milliárd dollár feletti piaci értékkel.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17555 17460 17740 -0,06% 0 0 4 902 383 330 Ft 2021-09-28 17:11:35
MOL 2476 2454 2490 +0,57% 0 0 3 639 154 366 Ft 2021-09-28 17:05:26
MTELEKOM 425 424 428 -0,58% 0 0 99 097 356 Ft 2021-09-28 17:05:29
RICHTER 8435 8395 8495 +0,30% 0 0 1 737 057 220 Ft 2021-09-28 17:07:31
OPUS 250 246 256 -0,79% 0 0 106 805 880 Ft 2021-09-28 17:12:34
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Jó nap van a pesti börze mögött
MTI | 2021. szeptember 28. 18:03
Miközben a vezető részvények felemásan teljesítettek. 
Részvény / Deviza / Áru Az energiaválság, vagy a kínai adósságválság lesz a nagyobb fejfájásunk?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 28. 12:57
Az USA után az európai tőzsdék is csúnya esésbe kezdtek, a fő aggodalmat az amerikai állampapír-hozamok okozzák. De van itt más is, mint az adósságplafonnal kapcsolatos csata, a kínai ingatlanpiaci lufi és az európai energiaválság. A BUX szemben az árral emelkedett, a forint viszont gyengécske.
Részvény / Deviza / Áru A 4iG nyerte az MNB közbeszerzését
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:13
A 4iG Nyrt. nyerte el a Magyar Nemzeti Bank közbeszerzését, amit a központi adattároló beszerzésére írtak ki - közölte a 4iG a tőzsde honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Nem tudták tartani a jó európai hangulattal a lépést Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 87,72 pontos, 0,17 százalékos csökkenéssel, 51 365,99 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru 96 százalékkal zuhanó elektromosautó-gyártó, ez már a huszáros forinterősítés vége?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 27. 12:02
A német választás eredménye nem okozott nagy meglepetést, a tőzsde pedig jól fogadta, a DAX közel egy százalékkal emelkedik. Az Evergrande-botrány újabb állomásaként a cég autógyártója is beomlott, de valójában ez egy hosszú folyamat új része. A Moody’s felminősítése ellenére esik a forint, de egy alapkezelő szerint a választásokig biztosan stabilan tartják majd.
Részvény / Deviza / Áru 3+1 megoldás a kriptodevizák legnagyobb problémáira: az év üzletei
Eidenpenz József | 2021. szeptember 25. 05:34
Számos kritika éri a kriptodevizákat, például lassúságuk, magas energia-fogyasztásuk és elképesztő volatilitásuk miatt. Ám ezen már mind dolgoznak, és a megoldások is körvonalazódnak. Az utóbbi egy év legjobb befektetése nem a bitcoin volt, de még csak nem is az ether, hanem az utóbbi Ethereum-gyilkosoknak is nevezett riválisai.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék nemzetközi hangulat – rosszkedvűen zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:58
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 493,15 pontos, 0,95 százalékos csökkenéssel, 51 453,71 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kötvényeket hozott forgalomba a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 18:12
A cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé az erről szóló tájékoztatást.
Részvény / Deviza / Áru Nem fizetett a kínai óriás, a forint is tovább gyengül, mi lesz most?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 24. 11:56
A tőzsdék ismét kisebb-nagyobb mínuszba lendültek, aminek fő oka a kínai Evergrande ingatlanóriás lehet, mert nem fizetett ki egy esedékes kamatösszeget. A német gazdaságból is rossz hír jött, esnek a sportszergyártók. A hazai részvénypiac is esik, a forint állítólag az uniós pénzek miatt gyengül tovább.
Részvény / Deviza / Áru Lezajlott az Appeninn Nyrt. rendkívüli közgyűlése
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 18:45
Korábbi határozatok megerősítéséről is szó volt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos